Hírkereső

Keresés

El kell-e venni az aluliskolázottak szavazati jogát?

A Závecz Research kutatása szerint nem az utolsó egy-két hétben dőlt el a választás.

Závecz: Az ellenzékiek inkább kötnék iskolázottsághoz a szavazati jogot, mint a fideszesek

A Mi Hazánk parlamentbe jutása is múlhatott azokon a választókon, akik az utolsó héten döntöttek arról, hogy egyáltalán részt vesznek a voksoláson – derült egyebek mellett ki a Závecz Research által a Közép-európai Egyetem Demokrácia Intézetének megrendelésére készített választás utáni közvélemény-kutatásból. Az átfogó felmérés eredményei rámutatnak arra, hogy a magyarok nem tartják elcsaltnak az idei választást, ugyanakkor még a fideszesek tizede is egyértelműnek látja, kinek lejt a pálya.

Brutális Fidesz-fölényt mért a Závecz Research is

A Fidesz–KDNP egy változatlan felállásban lebonyolított választáson 60 százalékot kapna, az ellenzéki közös lista rosszabbul szerepelne.

Závecz: Egyre csak áramlanak a szavazók a Fidesz felé

Az ellenzéki közös lista rosszabbul szerepelne, ha most lennének a választások.

Závecz: 60 százalékon a Fidesz, bezuhant az ellenzék

A Jobbik–MSZP–Momentum-trió külön indulva most csupán a bejutásért küzdhetne, a Mi Hazánk viszont a DK mögött stabilan a második legnagyobb ellenzéki erő.

Závecz: A választás óta nagyot erősödött a Fidesz támogatottsága

Ha most lenne választás, a Fidesz 60%-ot kapna; rajta kívül csak a DK és a Mi Hazánk lenne képes önállóan, biztosan bejutni a Parlamentbe.

Orosz energiafüggőség helyett megújuló energiaforrásokat akarnak a magyarok

A magyarok több mint háromnegyede úgy véli, hogy itthon kellene megtermelnünk az energiaszükségletünket – ez derül ki abból a friss közvéleménykutatásból, amelyet a Greenpeace megbízásából készített a Policy Solutions és a ZRI Závech Research. Az adatfelvétel 2022. március 21. és 27. között, 1000 fő bevonásával történt.

Az ellenzék súlyos hibákat követett el, Orbánban jobban bíztak a választók – kutatók elemezték az eredményt

Négy közvélemény-kutató intézet vezetője beszélt arról, milyen szerepe lehetett az ellenzék számára súlyos vereséget jelentő eredményben a vízió hiányának, a háborús helyzetnek, miért látták a választák megbízhatóbb vezetőnek Orbán Viktort, és vajon milyen nehéz jövő vár ezután a kormányra és az ellenzékre.

Závecz Tibor szerint a közvélemény-kutatók a Fidesz háborús üzenetének hatását nem tudták bemérni

A bizonytalanokat az utolsó pillanatban meggyőzte a kormánypárt a „maradjunk ki a háborúból” szlogennel – mondta a közvélemény-kutató.

Závecz Tibor: A Fideszben sem számíthattak kétharmadra

A szakember szerint a Fidesz háborús üzenete sok bizonytalant vihetett el szavazni.

Mindegyik közvélemény-kutató igencsak túlmérte az ellenzék erejét

A hatpárti összefogás támogatottságát 5-11 százalékkal becsülték erősebbre, mint amit végül az országos listás eredmény volt. A Fideszt 3-4 százalékkal gyengébbnek mérték.

Kiütéses Fidesz-győzelem? Hibahatáron belüli különbség? Mi olvasható ki a választás előtti felmérésekből?

Hat közvélemény-kutató számait vetettük össze.

A legtöbben nem hiszik el, hogy Márki-Zay eltörölné a rezsicsökkentést és bevándorlókat telepítene az országba

A többség egyetért viszont azzal az állítással, hogy Magyarország előre megy, nem hátra. Az is népszerű gondolat, hogy Márki-Zay Gyurcsány embere.

Magyarország előre megy, nem hátra? Márki-Zay Gyurcsány beosztottja? Orbán fél a vitától? – felmértük, hányan hisznek a kampány fő üzeneteiben

A kampányban legtöbbször elhangzó mondatok igazságtartalmáról kérdezte az emberek véleményét a Závecz Research.

Závecz Research: Sok érvénytelen szavazat várható a gyermekvédelmi népszavazáson

Az ezer fő telefonos megkérdezésén alapuló kutatás eredménye szerint azok, akik ki akarják tölteni a szavazólapot, a pártszimpátiájuktól függetlenül hasonlóan gondolkodnak a témáról.

Sok érvénytelen szavazat várható, igennel viszont alig valaki voksol majd a népszavazáson

A négy népszavazási kérdésből egy olyan van, ahol az ellenzékiek véleménye kicsit eltér a kormánypárti szavazókétól – már azok között, akik egyáltalán részt akarnak venni a referendumon.

Ígéretek, megszokás, a másik rosszabb – mi alapján döntünk a választáson?

A kampányüzenetek és a választási ígéretek fontos szerepet játszanak abban, hogy ki melyik pártra szavaz, magas azonban azoknak a választóknak az aránya is, akik nem tudnak konkrét okot mondani, miért

Závecz: A biztos választók 50 százaléka a Fideszre szavazna, az ellenzék 46 százalékon áll

Az intézet szerint az utolsó héten döntő lehet a mozgósítások sikeressége.

Závecz: néhány százalék a Fidesz és az ellenzék közötti különbség, a 8 százaléknyi aktív bizonytalan dönthet

A Mi Hazánk és az Kétfarkú Kutyapárt nem éri el a parlamenti küszöböt.

Závecz Research: A nők 46 százaléka akarja, hogy Orbán hatalmon maradjon

A budapestiek több mint fele – 51 százaléka – szeretné, hogy a jelenlegi ellenzék alakítson kormányt, a vidéki városokban viszont más a helyzet, és jelentős különbség van a generációk között is.

Szoros versenyt ígér a Závecz-kutatás, a fiatalok és a budapestiek kormányváltást akarnak

Néhány százalékpont csak a különbség a kormány maradását és távozását akarók között. A nőknél és a középkorúaknál van a legnagyobb előnye az Orbán-kormánynak.

Závecz Research: A Fidesz–KDNP 41, az Egységben Magyarországért 39 százalékon áll egy héttel a választás előtt

A kormányoldal és az ellenzék közötti különbség hibahatáron belüli, a pártkötődés nélküliek 64 százaléka már eldöntötte, kire fog voksolni.

Hármas alát adunk az Orbán-kormánynak

Többen vannak azok, akik szerint javult az életszínvonal 2010-hez képest, a kormány tevékenységét mégis a közepesnél gyengébbnek ítélik meg az emberek.

A Fidesz-szavazók nagyobb problémának tartják a genderlobbit, mint az inflációt

De ez csak akkor van így, ha a kérdező szóba hozza a témát. Spontán módon csak elvétve említik.

A Fidesz-szavazókat jobban aggasztja a genderlobbi, mint az infláció

Ez persze csak akkor van így, ha a kérdezőbiztos felveszi a lehetőségek közé a témát, spontán módon csak elvétve említik a problémát.

A Fidesz-szavazók nagyobb problémának tartják a genderlobbit, mint az inflációt és az egészségügy állapotát

A választók összessége az egészségügy helyzetét tekinti a legsúlyosabb problémának Magyarországon, de sokan említik maguktól az inflációt és a megélhetést is. Ha viszont az állítólagos genderlobbi bek

Závecz-kutatás: A választók fele szerint gazdasági válság van Magyarországon

Még a fideszesek ötöde is válságot érzékel. A válaszadók többsége az uniós forrásokban látja a megoldást, ráadásul úgy vélik, Márki-Zay Péter eredményesebben tudna a pénz lehívásáról tárgyalni.

Závecz Research: Többen elégedettek a kormány járványkezelésével, mint ahányan nem

A 24.hu megbízásából készült felmérés alapján az értékelésben jelentős szerepe van a pártszimpátiának.

Závecz: A lakosság fele, de még a fideszesek egyötöde is gazdasági válságot érzékel

Márki-Zay a válaszadók 51, míg Orbán csak 36 százalékuk szerint tudja megszerezni az uniós forrásokat.

Többen elégedettek a kormányzati járványkezeléssel, mint ahányan nem

Az oltások megszervezésével és a korlátozásokkal elégedettek a magyarok, a halálozási adatokkal és a gazdaságvédelmi intézkedésekkel kevésbé.

Ki ért jobban a gazdasághoz? Orbán vagy Márki-Zay?

A Závecz Research felméréséből kiderült, hogy a jelenlegi miniszterelnököt korruptabbnak látják a választók, mint ellenfelét.

Orbánt korruptabbnak, de jobb vezetőnek látjuk, mint Márki-Zayt

A magyarok többsége szerint Orbán Viktor jobb vezető, jobban ért a gazdasághoz és jobban meg tudja védeni Magyarországot, mint Márki-Zay Péter. Viszont jóval korruptabb nála.

Márki-Zay az Európa-párti, Orbán a hazafi – mondják egy Závecz-kutatás résztvevői

A Závecz Research által megkérdezettek Orbán Viktort tartják megbízhatóbbnak, a bizonytalanok viszont inkább a hódmezővásárhelyi polgármesterre voksolnának.

Závecz: Orbánt hazafinak, Márki-Zayt Európa-pártinak tartják a választók

Az is kiderült, hogy Márki-Zayra a 18-39 év közöttiek, míg Orbánra a 40-59 év közöttiek adták a legmagasabb pontokat.

"Egy Borkai-kaliberű ügy is kevés lehet az ellenzék győzelméhez"

Annyival vezet a Fidesz a közvélemény-kutatások alapján, hogy nem látszik az a fordulat, amely elhozná az ellenzék győzelmét - mondta a hvg360-nak Róna Dániel, a 21 Kutatóközpont vezetője. Bár szerinte Budapesten nyer az ellenzék, Hajnal Miklós körzetét több ellenzéki forrásunk is neccesnek tartotta. Závecz Tibor a Závecz Research vezetője úgy látja, a Mi Hazánk és a Kutya Párt is távolodik a parlamenti bejutási küszöbtől, a billegő körzeteknél pedig nem mindegyikre lehet ráhúzni az országos erőviszonyokat. De mennyire zavarhatnak be a legfeljebb egyszázalékos pártok és jelöltjeik?

Márki-Zay Európa-párti, Orbán hazafi – felmértük, milyennek látják a kormányfőt és kihívóját

A választók a miniszterelnököt megbízhatóbbnak és jobb hazafinak tartják, mint kihívóját. Mindkét oldal szavazói az őszinteséget látják az általuk kedvelt jelöltj viszonylagosan gyenge pontjának.

A többség szükségesnek tartja a miniszterelnök-jelölti vitát, a Fidesz-szavazók negyede szerint is ki kellene állnia Orbánnak

Számos kérdésben mérte fel a közhangulatot a 24.hu megbízásából a Závecz Research az április 3-ai parlamenti választás előtt. Most kezdjük az adatok ismertetését.

Márki-Zay Péter: Van köztünk, aki nem akar nyerni

„Még az ellenzék, vagy az ellenzéknek gondolt szereplők közül is valaki nem akar nyerni” – ezt mondta Márki-Zay Péter a Mediaworks Hírcentrumnak. A baloldal miniszterelnök-jelöltje kérdésre arról beszélt, hogy szerinte a Fidesznek beépített emberei vannak az ellenzéki összefogásban, akik nem akarnak nyerni. A politikus azt is kifejtette, hogy komoly sejtései vannak azt illetően, melyik párt szivárogtatta ki a rá nézve kellemetlen, Závecz Research által készített közvélemény-kutatást.

Márki-Zay Péter szerint valamelyik ellenzéki párt és a Telex állhat a Závecz-felmérés mögött

Nem tetszett a lapunkban megjelent cikk címe az ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek. Azt mondta, közvélemény-kutatást még soha nem nyert, de választáson még sosem vesztett.

Márki-Zay Péter: Valamelyik ellenzéki párt és valószínűleg a Telex állhat a kutatás mögött

A miniszterelnök-jelölt reagált a Závecz Research számaira.

Már a Telex is Márki-Zay népszerűtlenségéről ír

A vidéki szavazók Karácsony Gergelyt és Fekete-Győr Andrást is jobban kedvelik Márki-Zay Péternél a Závecz Research közvélemény-kutatása szerint – írta a Telex kedden.

Závecz: Orbán a legnépszerűbb politikus, Toroczkait kedvelik a legkevésbé

A falvakban kétszer olyan népszerű Orbán, mint Márki-Zay.

Závecz-felmérés: Orbán a legnépszerűbb politikus

Az első három helyen fideszes politikust találunk, a miniszterelnök után Szijjártó Pétert és Novák Katalint kedvelik a legtöbben.

Závecz: A vidéki szavazók Karácsonyt és Fekete-Győrt is jobban kedvelik Márki-Zay Péternél

Orbán Viktor a legnépszerűbb, Márki-Zay Budapesten se tudja előzni a felmérés szerint. A Fidesz politikusai közül Novák Katalint jobban szeretik az ellenzéki szavazók, mint a miniszterelnököt.

Két százalékos ellenzéki előnyt mért a Publicus

Kimozdult a mélypontról az ellenzék a Publicus szerint. A Závecz Research korábban ezzel ellentétes mozgást mért.

Závecz: Három százalékkal vezet a kormánypártok listája

A pártok rangsorát a Fidesz vezeti, a legerősebb ellenzéki párt a Demokratikus Koalíció.

Závecz: Fordult a kocka, előnybe került a Fidesz–KDNP az ellenzékkel szemben

Továbbra is szoros a verseny a pártlisták között, de míg tavaly 1-2 százalékponttal az ellenzék vezetett, most ugyanennyivel a kormánypárti lista van előnyben.

Závecz: Három százalékponttal vezet a Fidesz az ellenzék előtt

Nagyjából 500 ezer olyan aktív bizonytalan van, aki szavazna, de még nem tudja, kire.

Závecz: Szűk kormánypárti előny februárban

Pártlisták a részvételüket biztosra ígérőknél: Fidesz-KDNP 49%, Egységben Magyarországért 46%.

Závecz-kutatás: Czeglédy Csabára többen szavaznának, mint Hende Csabára

Nagy csata várható a Szombathelyen a parlamenti székért. A Czeglédy 45 százalékon áll, míg Hendére 41 százalék szavazna.