Hírkereső

Keresés

WWF: az amazóniai esőerdők közel egyötöde elpusztult

Biológiai védelem alá kell venni a területet a Természetvédelmi Világalap szerint.

Drámai gyorsasággal pusztulnak az állatok az ember miatt, és a legrosszabb még csak most jöhet

Alig 50 év alatt csaknem 70 százalékkal csökkent a vadon élő állatok populációja világszerte – figyelmeztet a Természetvédelmi Világalap (WWF) friss jelentése, amely azonnali beavatkozást sürget.

Folyóvizeink védelme a jövőnk szemponjából kulcsfontosságú

Hogyan lehet közelebb hozni folyóink gazdag élővilágát az emberekhez? Többek között ez a vezérfonala a WWF Magyarország részvételével futó projektnek, amely egy egyedülálló bioszféra-rezervátumban zajlik, öt országon és három folyón átívelve.

A saját magunk által kitűzött célokat sem sikerült eddig elérnünk, tovább pusztul a Föld élővilága

A WWF Élő Bolygó Jelentése a környezetvédő szervezet legfontosabb nemzetközi kiadványa. Az ideiben azt írják, az elmúlt 50 évben több mint kétharmadával csökkent a megfigyelt vadfajok állománya. Egymillió növény- és állatfajt pedig kihalás fenyeget.

A fakivágós rendeletben ért össze a klíma- és a rezsiszorongás

Az elszálló rezsiárak miatt volt szükség a kormányrendeletre, amivel a miniszter szerint valójában meg akarták óvni az erdőket. De a következő időszak átrendezheti a fakitermelés piacát, megzavarhatja az erdők élővilágát, és a természetvédők szerint a klímaváltozás közepén eleve át kellene gondolni azt, hogyan kezeljük az erdőket.

Karácsony Gergely: Belátta a kormány a hibáját

Reagáltak az ellenzéki pártok Nagy István bejelentésére.

A WWF Magyarország szerint az erdők továbbra sincsenek teljes biztonságban

A szervezet szerint a miniszter meghallotta a tiltakozók szavát.

Előrelépés a miniszteri utasítás a WWF Magyarország szerint, de az erdők védelméért folytatott küzdelemnek nincs vége

Továbbra sem egyértelmű, hogy a magánkézben lévő védett és Natura 2000 erdőknek mi lesz a sorsa.

WWF: Jó irány az új erdőszabály, de nem szűnt meg teljesen a veszély

A zöld szervezet szerint a kormányzat meghallotta a társadalom felől érkező tiltakozás hangját, ám a miniszteri utasítással van egy-két probléma.

Petícióval fognak össze a magyar erdőkért: már 30 ezren írták alá

A kezdeményező szervezetek arra kérik a kormányt, hogy a hazai erdők megóvása érdekében vonja vissza a rendeletet.

Honnan lesz tűzifa a télre, ha az idén kivágott még nem használható?

Saját kertjükből vágatnák ki emberek a fákat, hogy legyen mivel fűteni. A tüzelőhelyzeten az sem segít, hogy a kormány nagy szabadságot adott a favágásnak, mivel a majd most kivágott faanyag sem tud kellően kiszáradni 2–3 hónap alatt. Mindeközben egyre több tűzifa-árusító korlátozza a vásárolható mennyiséget, vagy szembesül készlethiánnyal, ahogy a frissen vett fatüzelésű eszközeikhez igyekeznek betárazni az emberek.

Nem csak barbár, teljesen felesleges is az erdőirtásra ösztönző új rendelet

Lehetne még fokozni a fakitermelést úgy is, hogy nem okozunk kárt védett erdőkben, bár ehhez nem ártana modernebb technológia és több dolgozó az ágazatban. Az idén vágott fával pedig nem célszerű a mostani télen fűteni.

A WWF értetlenül áll a tűzifarendelet előtt

Példátlanul kockázatosnak tartják a fakitermelés fokozását.

Karácsony: Védett területen is egyszerűbb lesz a fakivágás

A friss kormányrendelet ellen a WWF Magyarország is felemelte a szavát.

WWF: Érthetetlen a tűzifarendelet, a frissen vágott fa amúgy sem jó tüzelő

Aggályosnak tartja a fakitermelést könnyebbé tevő kormányrendeletet a WWF Magyarország. A környezetvédő szervezet szerint sok értelme nincs is a könnyítésnek, hiszen idén a frissen vágott fából aligha lesz jó tüzelő. A lépés miatt ellenzéki pártok is élesen kritizálták a kormányt.

Mi magunk szárítottuk ki az országot, ezért olyan pusztító most az aszály

Magyarország egykor vízbő vidék volt, de évszázadok óta tudatosan zajlik a kiszárítása. Ha a klímaváltozás hatásait nem is lehet teljes mértékben kivédeni, de a kezünkben van a lehetőség a károk csökkentésére. Nem az a jó válasz, hogy mindenhová építsünk víztározót – megfelelő agrotechnikával, tudatos vízvisszatartással, átgondolt öntözéssel lenne mérsékelhető a katasztrofális helyzet. Afrikában bevált módszerek is meghonosodhatnak nálunk.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a szivattyúk, a Duna vagy furamód a kiszáradás menti-e meg a Fertő tavat

Az osztrák WWF szerint békén kellene hagyni a tavat, miközben két tóparti település szivattyúkkal vette fel a harcot a tó kiszáradása ellen. Az is lehet, hogy a megoldás a Duna vizének bevezetése lesz, de ez is kétesélyes.

Csütörtöktől már utódaink kontójára használjuk a Föld erőforrásait

Idén július 28-án jött el a globális túlfogyasztás napja, egy nappal korábban, mint tavaly, és 148 nappal korábban mint 1970-ben. Fogyasztásunk visszafogása most az energiavészhelyzet, a rezsiemelés és az infláció miatt is fontosabbá vált.

Csütöre elhasználjuk a Föld éves erőforrásai

Évről évre egyre hamarabb jön el a túlfogyasztás világnapja, idén július 28-ára esik.

Aszály kellős közepén teszi lehetővé a víz szabadrablását a kormány a WWF szerint

Az Alaptörvény módosításával összefüggő salátába csempészték be a fúrt kutakról szóló, évek óta lezáratlan szabályozást. A most elfogadott módosító csak a háztartási kutakkal foglalkozik.

A WWF és a Telekom öt magyar településen vezet be egy új rendszert, amely megtartja az esővizet

A WWF Magyarország öt kistelepülésen, a lakosokkal közösen valósított meg a természetes vízmegtartásra irányuló projektet, melynek célja a klímaváltozás következtében fennálló vízhiány csökkentése. A programot monitoringrendszer kiépítésével támogatja a Magyar Telekom annak érdekében, hogy a kinyert adatok alapján minél több helyen sikerrel lehessen kivitelezni a környezetbarát megoldást.

Újra megjelent a parlament honlapján a törvényjavaslat, ami a legnagyobb konfliktust okozta Áder János és a kormány között

A kútfúrások megkönnyítéséről szóló törvénymódosítás automatikusan került a parlament honlapjára, de a probléma adott: a WWF szakértője szerint az engedély nélküli kútlétesítés egy időzített bomba.

Csaknem kétszáz civil szervezet önálló környezetvédelmi minisztériumot kér Orbán Viktortól

Pár hét múlva kiderül, hogy teljesül-e a kérés.

Önálló környezetvédelmi minisztériumot kér száznyolcvan civil szervezet

Orbán Viktornak írtak nyílt levelet.

A magyarok több mint kétharmada szerint jó lenne létrehozni egy önálló környezetvédelmi minisztériumot

A túlnyomó többség a természetkárosítás elleni hatékonyabb fellépést és a természeti területek beépítések tilalmát várja természet- és klímavédelem ügyében a kormánytól. A WWF friss felmérése alapján az egész ország egységes az ügyben, csak egy kérdés volt megosztó, hogy megfelelő klímacélokat tűztünk-e ki magunk elé.

A WWF felmérése szerint a magyarok 90 százaléka erős környezetvédelmet vár a kormánytól

Határozott fellépést, szigorúbb szabályozást várnak a kormánytól.

Segítene a Földön? Kapcsoljon le minden elektronikus berendezést szombat este

Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót, a szervezők arra kérik a kezdeményezéshez csatlakozókat, hogy este 20 óra 30 perctől egy órára kapcsoljanak ki otthonukban minden elektronikus berendezést és kapcsolják le a világítást – közölte a WWF Magyarország szerdán.

Megnyomta a vészcsengőt a WWF az Északi-sarkvidéken a rénszarvasok miatt

Súlyosan veszélyeztetettek a rénszarvasok az orosz sarkvidéken a WWF természetvédelmi szervezet közleménye szerint.

A regeneratív agrárium 900 ezer autó kibocsátását válthatja ki

Készült erről egy tanulmány.

Az erdészek, a rendőrök, de az állatvédők sem láttak még ahhoz foghatót, amit a vadleseket rongáló páros művelt

Másfél év alatt közel 40 vadlest rongált meg a Pilisi Parkerdő területén egy férfi és egy nő, felborogatták őket, elfűrészelték a létrafokokat. A szakértők szerint kirívónak számít az eset, ritka, hogy bárki vadleseket tegyen tönkre, inkább a graffitik és a kisebb lopások okoznak bosszúságot az erdőkben.

Brazil apokalipszis: 17 millió állat esett áldozatul az erdőtüzeknek

Csehországnyi terület tűnt el.

A szibériai tigrisekért aggódnak az oroszországi hópokol miatt

Hatalmas hó fenyegeti a világ legnagyobb macskaféléje, a szibériai tigris túlélését Oroszország távol-keleti részén - kongatta meg a vészharangot a Természetvédelmi Világalap (WWF).

„Nem az lesz egy település mutatványa, hogy van-e óvoda vagy hogy burkoltak-e az utak, hanem hogy van-e ott víz”

Egyre több településen ismerik fel, hogy többet kéne tenni az odaérkező vizek megtartásáért. A WWF és a Belügyminisztérium mintaprojektjében öt településen hoztak létre zöld megoldásokat erre a célra, mi a két dél-alföldi helyszínt, Ruzsát és Bátyát látogattuk meg.

Kifogásokkal és hibás érveléssel nem állítjuk meg a klímaváltozást

Versenyt futunk az idővel, ezért a Névérték vitasorozatában hangoztatott, félrevezető érvelések helyett egészen másra kéne koncentrálni. A WWF válaszcikke.

Boris Johnson szerint „az emberek egy részét megetethetnénk állatokkal”, ez megoldaná a környezeti bajokat

A brit miniszterelnök gyerekek előtt viccelődött ezzel.

Nem tudnának nyertest hirdetni a szakértők az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek klímavitájában

Nagyjából ugyanazon az állásponton vannak azok a szakértők és környezetvédelmi szervezetek, akik az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek csütörtök esti klímavitájának értékelésére kértünk fel. Nyertest senki nem tudna hirdetni. És sok konkrét megoldási javaslatot hiányolnak egyelőre a jelöltek klímapolitikájából.

Nem tudnának nyertest hirdetni a szakértők az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek klímavitájában

Nagyjából ugyanazon az állásponton vannak azok a szakértők és környezetvédelmi szervezetek, akik az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek csütörtök esti klímavitájának értékelésére kértünk fel. Nyertest senki nem tudna hirdetni. És sok konkrét megoldási javaslatot hiányolnak egyelőre a jelöltek klímapolitikájából.

Mértéktelen pazarlás: évente 2,5 milliárd tonna élelmiszer végzi a kukában

Az összes megtermelt élelmiszer körülbelül 40 százaléka megy kárba egy új jelentés szerint.

Félrevezető nevek alatt etetik meg velünk a cápahúst

Európa felel a cápakereskedelem majdnem negyedéért.

A rákkockázatú glifozát kitiltását követelik zöld szervezetek

A levélhez csatlakozó szervezetek arra kérik az agrárminisztert, hogy ne támogassa a rákkeltő kockázatú glifozát uniós újraengedélyezését a mezőgazdaságban.

Sivataggá válhatunk az árterekre telepített fejlesztések miatt

Környezetvédők szerint vissza kell adnunk a folyóknak az ártereiket.

Mi a közös a vidrában, a kajakosokban és a növények öntözésében?

A WWF Magyarország egyik, jelenleg is zajló projektje, a Danube Floodplain célja az árvízkockázat csökkentése az árterületek helyreállításával a Duna és mellékfolyói mentén, ami egyúttal az ökológiai állapotot is javítja, valamint új gazdálkodási lehetőségeknek nyit teret. Ahhoz, hogy megértsük, miért előnyös ez a projekt több ágazat számára is, érdemes megismerni az ökoszisztéma-szolgáltatások keretrendszerét.

Drámai mértékben pusztulnak az édesvízi halfajok

Egy jelentés szerint csak tavaly 16 halfaj pusztult ki, a 30 kilónál nehezebb fajok szinte teljesen eltűntek a vizekből.

Óriási pusztítást okoz az ember az édesvizekben

Kétszer olyan gyorsan pusztul az édesvízi biodiverzitás, mint az erdei vagy az óceáni.

14 év alatt Ausztria ötszörösének megfelelő területen pusztult el őserdő a világon

Ausztria területének ötszörösével megegyező térségben, vagyis 43 millió hektáron pusztult el trópusi őserdő 2004 és 2018 között – derül ki a Természetvédelmi Világalap (WWF) szerdán ismertetett erdőirtási világjelentéséből, amit az MTI szemlézett

Négy év alatt 43 millió hektáron pusztult el őserdő

A WWF környezettudatos változást sürget.

WWF: 43 millió hektáron pusztult el őserdő 2004 és 2018 között

A legjelentősebb pusztítást az Amazonas-őserdő szenvedte el Brazília, Kolumbia, Peru, Bolívia, Venezuela és Guyana területén