Hírkereső

Keresés

Guy Verhofstadt a Fülke Extrában: „Ha Magyarország ma jelentkezne az Európai Unióba, nem vennék fel"

Európa hatalmi válságban van, a kiút pedig az egyhangú döntéshozás eltörlésén és Ukrajna integrációján keresztül vezet – mondta Guy Verhofstadt EP-képviselő, volt belga miniszterelnök videós közéleti podcastunk legfrissebb epizódjában. Az Európai Parlament liberális pártcsoportosulása, a Renew képviselőjét emellett arról is kérdeztük, megerősítette vagy meggyengítette-e a háború az Európai Uniót, van-e szükség európai hadseregre és a liberális politika bukása-e, hogy a jövő évi EP-választásokon tovább erősödhet a konzervatív jobboldal.

V-Dem-jelentés: A Föld lakóinak már háromnegyede él autokráciában – köztük a magyarok

Aggasztó a göteborgi székhelyű, a demokrácia globális állapotával foglalkozó V-Dem kutatóintézet idei jelentése: az elmúlt évtizedek demokratikus tendenciái megfordultak, az autokráciák minden fronton előretörtek. Íme, a számadatok.

Staffan I. Lindberg demokráciakutató: Többszázezres tüntetésekkel már megingatható az Orbán-rezsim

„Az illiberális demokrácia egy oximoron, ilyen nem létezik” – mondta a hvg360-nak Staffan Ingemar Lindberg, a Göteborgi Egyetem demokráciakutató-intézete, a V-Dem igazgatója. A kutatócsoport 2014 óta publikál évről évre demokráciaindexeket, és már 2019-ben választási autokráciaként tartották számon Magyarországot, 180 országból csupán a 91. legerősebb demokratikus intézményrendszert tudhatjuk magunkénak, az Európai Unióban messze a legrosszabbat. Lindberg szerint az autoriter rendszereket le lehet váltani demokratikus eszközökkel, de ehhez eddig nem látott tömegtüntetések és alulról szerveződő ellenzék kell.

Varga Judit: Badarság, hogy Magyarország választási autokrácia

A miniszter szerint tagjai vagyunk az európai klubnak, de a nemzeti érdekek számunkra prioritást élveznek.

Kovács Zoltán: Az Európai Parlament azt is megszavazta, hogy férfiak szülhetnek

Az Európai Parlament megszavazta, hogy Magyarország hibrid választási autokrácia. Az EP azt is megszavazta, hogy a férfiak szülhetnek. – írta Twitter

Olasz turistacsoporttal lógott be a parlamentbe a kitiltott Hadházy Ákos

A képviselő, bár megválasztották, nem tett esküt, a házelnök pedig blokkolta a belépőkártyáját.

Fülke: A kormány és Brüsszel közti feszültség fűti a forró őszt, nem az orosz gáz

Tényleg elesik Magyarország 6400 milliárd forint EU-s pénztől Orbánék miatt? Milyen következménye lesz, hogy az Európai Parlament kimondta: Magyarország egy „hibrid választási autokrácia”? A Mi Hazánknak tett politikai gesztus csupán Pintér “abortuszrendelete”? Ezekről a kérdésekről is beszélgettünk közéleti podcastunk friss adásában, de szóba került az is, mennyire kell a Fidesznek tartania “forró ősztől”.

Kimondta az Európai Parlament: Magyarország nem demokratikus ország

Csütörtökön nagy többséggel elfogadta az Európai Parlament a Gwendoline-jelentést, ami azt jelenti: a testület hivatalos véleménye szerint Magyarország egy választási autokrácia hibrid rezsimmel.

Megszavazta az Európai Parlament, hogy Magyarország egy „hibrid választási autokrácia”

Az európai parlamenti képviselők elfogadták a magyar jogállamiságról készült jelentést, és az Európai Bizottságot is felszólították, hogy használja ki a rendelkezésükre álló összes eszközt Magyarországgal szemben, különösen a kondicionalitást.

Delbos-Corfield-jelentés: Magyarország választási autokrácia

Az unió alapértékeinek betartását vizsgáló képviselő szerint a helyzet rosszabb, mint négy éve, a Sargentini-jelentés idején.

DW: Orbánék sorra manipulálják a választásokat

Választási autokrácia – így hivatkoznak arra, amikor a rendszer már előre bebiztosítja saját győzelmét az urnáknál.