Hírkereső

Keresés

Navracsics Tibor elmondta, mi a 2021-2027-es uniós költségvetési időszak egyik legfontosabb célja

Hatezer milliárd forintos helyreállítási tervről számolt be.

Döntött az Európai Parlament: zároltatnának 3000 milliárd forintnyi magyar EU-támogatást

Az uniós parlament határozatának önmagában nincs befolyása a forrásokra, de egybevág azzal, hogy egyes hírek szerint az Európai Bizottság is ekkora összeg felfüggesztésére tesz majd javaslatot a jövő héten.

A német külügyminiszter figyelmeztette a magyar kormányt, hogy ne hazardírozzon az Ukrajnának szánt EU-s segítség ügyében

Annalena Baerbock szerint Ukrajna pénzügyi megsegítése életeket menthet, ezért nem lehet úgy kezelni, mint más uniós költségvetési tárgyalásokat.

Magyar Nemzet: Költségvetési csalással gyanúsítja a NAV Varga Zoltánt, a 24.hu tulajdonosát

Költségvetési csalással gyanúsítja a NAV a 24.hu révén a médiában is érdekelt milliárdos üzletembert, Varga Zoltánt – állítja saját információira hivatkozva a Magyar Nemzet. A lap szerint az adónyomozók feltételezik, hogy Varga az egyik hozzá köthető, részben EU-s pénzből is létrehozott cég áron aluli értékesítésével mintegy félmilliárdos kárt okozhatott az uniós költségvetésnek.

Becsey Zsolt: Novemberben újra devizakötvényt bocsáthatunk ki, de az már nem lenne kedvező

A volt államtitkár szerint szükségünk lenne az uniós forrásokra, de ha a Bizottság „nyer” a keményebb Európai Parlament ellen, akkor erre van is esélyünk.

Tényleg búcsút mondhatunk 3000 milliárd forintnak? Minden, amit az uniós fenyegetésről tudni kell

A kormányoldal győzelemről beszélt, a forint pedig erősödni kezdett, miután az Európai Bizottság vasárnap bejelentette: a hétéves uniós költségvetésben Magyarország számára biztosított összegek egyharmadának elvonására tett javaslatot a tagállamoknak. Mi is történt és mi is történik a következő hónapokban? Miért veregeti meg mindkét oldal a vállát? A jogállamisági eljárással kapcsolatos kérdésekre kerestük a választ.

November 19-ig adott időt Brüsszel, 3000 milliárd forint EU-s forrás befagyasztását javasolja az Európai Bizottság

Az EU-s szerv a döntést az Európai Tanácsra bízta, aminek november 19-ig kell határoznia arról, hogy megfogadják-e a bizottsági javaslatot és elvonják-e Magyarországtól a pénzeket. Ha elfogadják, az 7,5 milliárd euró, azaz mintegy 3000 milliárd forint elvonását jelentené. Ez a 2027-ig tartó költségvetési időszakra vonatkozó kohéziós források mintegy harmadának blokkolását jelentené.

Nem a kormányon fog múlni Navracsics szerint, ha nem tudnak megállapodni az Európai Bizottsággal

Határidőre benyújtják Brüsszel felé a 2021-27-es uniós költségvetési ciklusra vonatkozó terveket. Ha megállapodnak, már 2023 elején jöhetnek a 9813 milliárd forintos csomag első lehívható forrásai.

Navracsics Tibor: A kormányon belül sincs egyetértés, hogy kell-e az uniós hitel

A helyreállítási alapról továbbra sincs megállapodás, ahogy arról sem született döntés, hogy felvegye-e a kormány annak hitelrészét, a hétéves uniós költségvetés programjai viszont a héten hiánytalanul megérkeznek az Európai Bizottsághoz. Megnéztük, mire mennyi pénzt szán a kormány.

Egy utolsó hónapot kapott az Orbán-kormány a jogállamisági problémák érdemi kezelésére

Az Európai Bizottság egy utolsó határidőt adott, mielőtt felkérné az Európai Tanácsot, hogy az függessze fel azokat a forrásokat, amelyek Magyarországnak a 2021-2027-es uniós költségvetéséből járnának.

A kormány augusztus végéig meg akar állapodni az Európai Bizottsággal, hogy jöhessen a pénz

Az egyeztetések magyar kulcsszereplője, Bóka János államtitkár a Reutersnek azt mondta, ő már nem is lát vitás kérdéseket.

Odajött hozzám egy kapatos fiatalember, és azt kérdezte: Főnök, lesz pénz?

„Lehet itt kurucosan ajtót csapkodni, de ez Brüsszelben nem fog működni” – Navracsics Tibor a fideszes elitképző MCC-ben beszélt erről kedd este. A területfejlesztési miniszter, akinek a feladata, hogy megállapodjon az uniós forrásokról az Európai Bizottsággal, arról is beszélt, hogy Magyarország a meg nem valósult álmok otthona.

Már 6 éve körbevonatozható lehetne a Balaton

2016-ban született már egy kormányhatározat a körvasútról a 2014-2020-as uniós költségvetés terhére, mégsem készült el.

2023 végéig tarthat az uniós költségvetési engedékenység

A hosszabbításra már nem a járvány, hanem sokkal inkább a háború miatt van szükség.

Bidennek mindenképpen szorgalmaznia kell a lengyelekkel szemben a jogállamisági eljárást

A 2021. január 1-jén hatályba lépett, az uniós költségvetés védelmét szolgáló általános feltételrendszerről szóló, 2020. december 16-i (EU, Euratom) 2020/2092 európai parlamenti és tanácsi rendelet (továbbiakban: kondicionalitási rendelet) jogállamisági feltételekhez kötötte az uniós források felhasználását. A jogszabály értelmében, ha az uniós intézményrendszer megállapítja, hogy egy adott ország a jogállamiságot megsértve használja fel az EU-s pénzeket, …

Hamarosan szembe kerül az Unió az egész magyar nemzettel

Tudjuk mi történt szerdán az Unió bíróságán. A testület határozatban mondta ki, hogy elutasítja a Magyarország és Lengyelország által benyújtott, az uniós költségvetésből származó finanszírozás igénybevételét a jogállamiság elveinek tagállamok általi tiszteletben tartásához kötő feltételességi mechanizmus ellen irányuló kereseteket. Ez így bonyolut, egyszerűsítsük le: hiába jár a két országnak jelentős összeg, nem kapja meg. …

Elbukta Magyarország a jogállamisági pert az EU Bíróságán

Elutasították Magyarország és Lengyelország keresetét, megvédte a jogállamisági mechanizmusról szóló rendeletet az EU Bírósága. Az indoklás szerint arányosan védi az uniós költségvetést a szankciórendszer, az ítélettel pedig elhárult minden akadály a bevetése elől. A két országot a perköltség megfizetésére kötelezték, Varga Judit szerint politikai döntés született.

Ha el is bukja a jogállamisági pert, Orbán már javában a következő ütközetre készül

Magyarország ezermilliárdokat bukhat, a magyar kormány ennek ellenére uniós alapszerződést sértőnek tartja a jogállamisági kérdéseket. Sőt, leginkább csak kampányszlogenekben válaszolt az Európai Bizottság levelére. A kormányfő legújabb kijelentéseiből és a Brüsszelbe küldött – Telex által megszerzett – nagyköveti levélből is az következik: a kormány úgy készül, hogy február 16-án minden bizonnyal elbukja a jogállamisági mechanizmust érintő pert, amelyet ő maga indított.

Nyilvánosságra került a Tiborcz-féle Elios pályázatait vizsgáló OLAF-jelentés

Kiperelte és nyilvánosságra hozta a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a közvilágítási pályázatok ügyében folytatott OLAF-jelentés szövegét. A vizsgálat szerint több mint 43 millió eurónyi kár érte az uniós költségvetést.

Gulyás Gergely: Jól haladnak az uniós költségvetési tárgyalások, bár vannak gondok

A miniszter bizottsági meghallgatásán beszélt a hétéves költségvetésről és a helyreállítási alapról folyó tárgyalásokról.

Ezt válaszolta Jakab Péternek az Európai Bizottság elnöke

A Jobbik elnöke azt javasolta, hogy közvetlenül a magyar dolgozók kapják az uniós pénzt.

Csak politikai akarat hiányzik, hogy az Európai Bizottság elindítsa a jogállamisági mechanizmust

Noha számos uniós jelentés bizonyítja, hogy Lengyelországban és Magyarországon sérül az igazságszolgáltatás függetlensége, és virágzik a korrupció, az uniós intézmények közti játszmák és a politikai kockázattól való félelem miatt az Európai Bizottság mégis halogatja, hogy fellépjen az uniós pénzügyek érdekében. Az EUrologus Jogálom című sorozatának 3. része.

Az EP megfenyegette az Európai Bizottságot, elvonnák az uniós forrásokat a magyaroktól

A Európai Parlament (EP) kész jogi eljárást indítani az Európai Bizottság ellen, ha a brüsszeli végrehajtó testület tovább késlekedik az uniós költségvetés védelmére létrehozott jogállamisági feltételrendszer alkalmazásával – szögezték le az EP képviselői csütörtökön, a brüsszeli plenáris ülésen elfogadott állásfoglalásukban.

Az EP megfenyegette az Európai Bizottságot, mert nem halad a jogállamisági mechanizmussal

Fel kell lépni az EU pénzügyi érdekének védelmében.

Varga Judit: nem lehet a nemzeti identitás, szuverenitás sérelmével zsarolni

Nem lehet a nemzeti identitás, szuverenitás sérelmével zsarolni – jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, arra utalva, hogy Magyarország és Lengyelország március 11-én keresetet nyújtott be az Európai Unió Bíróságához az uniós költségvetés védelmét szolgáló jogállamisági feltételrendszerről szóló uniós rendelet miatt.

A végsőkig kivárt a magyar kormány, de megtámadta a jogállamisági mechanizmust

Az utolsó pillanatban nyújtotta be az Európai Bírósághoz a magyar és a lengyel kormány azt a keresetet, amelyben megtámadják a jogállamisági mechanizmus néven ismert, hivatalos nevén “az uniós költségvetés védelmét szolgáló általános feltételrendszerről” szóló jogszabályt.

Soha nem látott fejlesztést ígértnek a magyar élelmiszeriparnak

Az évtized végéig a korábbi európai uniós költségvetési ciklusokhoz képest jóval nagyobb összegből.

Teljesen megújulhat a hazai élelmiszeripar

Komoly, soha nem látott fejlesztések várnak a hazai élelmiszeriparra az évtized végéig, a korábbi európai uniós költségvetési ciklusokhoz képest jóval nagyobb összegből újulhat meg az ágazat – mondta az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

Az agrárállamtitkár szerin sosem látott fejlesztések várnak a magyar élelmiszeriparra

A következő uniós költségvetési ciklusban csak EU-s forrásból több mint 4500 milliárd forint lesz fejlesztésekre.

A kormány csak unióspénz-morzsákat enged Budapestre, azokat is főleg a saját projektjeire

Egy tervezet szerint mindössze 5 milliárd forint uniós támogatást kapna a főváros, annak is a 80 százaléka kormányzati projektekre menne.

Uniós főtárgyaló: nem az oltások szállításával, hanem az oltási kapacitással lehet gond

A tagállamok is a zsebükbe nyúltak, hogy beszálljanak a vakcinabeszerzések költségeibe. Az uniós főtárgyaló szerint fel fog gyorsulni az oltások leszállítása, később azonban gond lehet az oltások beadásának tempójával.

Orbán: "Nem igaz, hogy Merkel legutóbb felemelte a hangját"

A miniszterelnököt a Welt am Sonntagnak adott interjúban szembesítették azzal, a jogállamisági mechanizmusnál nincs szó migrációs kérdésről, mire Orbán közölte, ez nem képzelődés, az Európai Parlament módosítása tág teret adott volna a szankciókra.