Hírkereső

Keresés

Életfogytiglani büntetést kapott az első háborús bűnökért elítélt orosz katona

Bűnösnek találtak és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték azt az orosz katonát aki februárban megölt egy egy fegyvertelen civilt – írja a Guardian.Ez volt Ukrajnában az első háborús bűnök ügyében folyó per.A 21 éves Vadim Sziszimarin bűnösnek vallotta magát abban, hogy február 28-án megölt egy 62 éves férfit az északkelet-ukrajnai Chupakhivka faluban. A Sziszimarin azt vallotta a bíróságnak, hogy kényszerítették, és őszintén megbánta a tettét.„Ideges voltam a történések miatt. Nem akartam ölni. (…) Őszintén és őszintén sajnálom. Nem akartam, hogy ez megtörténjen, nem akartam ott lenni, de megtörtént. Még egyszer bocsánatot szeretnék kérni.

Az ENSZ szerint a háború kezdete óta 8 millió ukrán kényszerült arra, hogy elhagyja az otthonát

Percről percre követjük a háború 89. napját.

Ukrajna kizárta a tűzszünetet, a háborús konfliktus a cannes-i filmfesztiválra is begyűrűzött

Percről percre követjük a háború 88. napját.

Az orosz külügy megtiltotta Bidennek, hogy Oroszország területére lépjen

Oroszország 963 amerikainak tiltotta meg, hogy belépjen Oroszországba: köztük Joe Biden amerikai elnöknek is, írja a Guardian. Az utazási tilalomról szóló döntés azután született, hogy Biden szombaton aláírt egy 40 milliárd dolláros segélycsomagot, amellyel Ukrajnának nyújt segítséget a háborúban.A Reuters jelentése szerint a kitiltott amerikaiak között van Antony Blinken külügyminiszter és William Burns CIA-főnök is.

Mariupol az oroszok szerint elesett, Zelenszkij közölte, hogy az ukránok folytatják Harkiv visszanyerését

Az orosz védelmi minisztérium éjszaka közölte, hogy az Azov ezred utolsó, 531 főből álló csoportja is megadta magát Mariupolban.

Zelenszkij: Ukrajna a maga ura lett – nézze meg az ukrán elnök beszédét magyarul!

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a csütörtök esti beszédében azt mondta, szerinte nemcsak Ukrajna érdeke, hogy megnyerjék ezt a háborút, hanem a nyugati országoké is, mert Ukrajna védelme az ő védelmük is – új orosz háborúk és vészhelyzetek ellen.Az ukrán elnök arról is beszámolt, hogy csütörtökön egyetemi hallgatóknak és oktatóknak tartott beszédet. Azt mondta, sok ukrajnai egyetem nem az eredeti városában működik, mert a háború miatt költözniük kellett.„Az ukrán fegyveres erők folytatják a Harkiv régió felszabadítását. A Donbaszban viszont a megszállók ráerősítettek. Pokoli ott a helyzet, és ez nem túlzás”– mondta Zelenszkij. Kitért Szeverodonyeck ágyúzására is, amiben 12 civil vesztette életét, és legalább 40-en megsérültek. Ezekre a támadásokra nem lát katonai magyarázatot, ezért egyértelműnek tartja, hogy Oroszországnak egyetlen célja van: minél több ukránnal akarnak végezni, minél több ukrán házat és vállalkozást akarnak elpusztítani.

Az Azov ezred parancsnokai még a mariupoli acélgyárban vannak

Az ukrán erők folytatják a harkivi régió felszabadítását. A Donbaszban viszont a megszállók ráerősítettek. Percről percre követjük a háború eseményeit.

Zelenszkij: Nem túlzok, a Donbasz a pokol

Volodimir Zelenszkij szokásos esti beszédét azzal kezdte, hogy beszámolt a 40 milliárd dolláros amerikai segélycsomagról, amit ma szavazott meg a szenátus, a németországi G7-es találkozóról, valamint az EU által belengetett 9 milliárd eurós segélycsomagról. Mindegyikért hálás, de kiemeli, hogy ezek nélkül nehéz helyzetben lennének, mert a havi államháztartási hiányuk jelenleg 5 milliárd dollár.Szerinte nem csak Ukrajna érdeke, hogy megnyerjék a háborút, hanem a nyugati országoké is, mert Ukrajna védelme az ő védelmük is – új orosz háborúk és vészhelyzetek ellen.Csütörtökön diákokhoz és rektorokhoz is szólt egy beszédben. Úgy látja, mindenki bizakodó, de sok egyetem nem az eredeti városában működik már, a háború miatt költözniük kellett. Bejelentette, hogy az elfoglalt területekről érkező leendő hallgatók könnyített eljárással juthatnak be mostantól egyetemekre, és azoknak is próbálnak segíteni, akik szintén az oroszok által ellenőrzött területekről jönnek, de már fizetnek tandíjat.„Az ukrán fegyveres erők folytatják a Harkiv régió felszabadítását. A Donbaszban viszont a megszállók ráerősítettek. Pokoli ott a helyzet, és ez nem túlzás”– mondta.Kitért Szeverodonyeck ágyúzására is, amiben 12 civil vesztette életét, és legalább 40-en megsérültek. Hasonló támadások értek több másik várost is, az elnök szerint a Donbaszt teljesen szétlőtték.

Elveszik a bronzérmét, és egy évre eltiltják az orosz tornászt, aki a megszállók jelképével állt ki a dobogóra a katari tornán

Egy éves eltiltást kapott az az orosz tornász, aki még márciusban magára aggatta az orosz megszállók jelképét, írja a BBC. A 20 éves Ivan Kuljak a katari torna világkupa korlátgyakorlat döntőjében szerzett harmadik helyet, majd mikor a dobogóra állt a versenyszám ukrán győztese mellé, egy fehér Z-betű volt látható a dresszén.Kuljak az eset után úgy nyilatkozott, hogy ha tehetné, újra magára aggatná az orosz tankokon szereplő szimbólumot. De lehet, hogy a keddi ítélet után kétszer meggondolná ezt, hiszennemcsak egy évre tiltották el a Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) minden versenyéről és eseményéről, de vissza kell adnia a Katarban szerzett bronzérmét is.Sőt, az éremmel együtt járó 500 svájci frankot (átszámítva 184 ezer forintot) is vissza kell fizetnie a szövetségnek, az eljárás miatt pedig további 2000 frankot (közel 736 ezer forintot) vasalnának be rajta.

Egyre kevesebb az ukrán katona Mariupolban, egyre közelebb a skandinávok a NATO-hoz

Eddig több mint 260 ukrán katonát evakuáltak a mariupoli acélgyárból. Finnország és Svédország a héten benyújthatják a NATO brüsszeli központja felé a csatlakozási kérelmüket. Percről percre az ukrajnai háború 84. napjáról.

Zelenszkij: Folytatjuk a mariupoli ukrán hősök evakuációját

Kedd este szokásos éjjeli bejelentkezésében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megerősítette, hogy katonai és hírszerzési tisztek felügyelésével folytatják az utolsó ukrán erők kimenekítését a mariupoli Azovsztal acélgyárból.Zelenszkij azzal kezdte a beszédét, hogy a háború 83. napján látott „erőteljes” orosz tüzérségi csapások a lvivi, szumi és luhanszki területeken csupán az orosz hadsereg kísérletei arra, hogy kompenzálja a déli és keleti fronton lévő sorozatos kudarcaikat.Az ukrán elnök kedden beszélgetett Olaf Scholz német kancellárral és Emmanuel Macron francia elnökkel a hadihelyzet állásáról, illetve utóbbival az Európai Unió előkészítés alatt álló hatodik szankciós csomagjáról, és Ukrajna potenciális uniós tagjelölti státuszáról is. Zelenszkij szerint információs, diplomáciai és kulturális nyomásgyakorlásra van szükségük, hogy a „szabadságharc, akárcsak a második világháború idején, a művészet erejére különösen támaszkodhasson”. Ezért videóüzenetben jelentkezett be a cannes-i filmfesztivál megnyitójára, ahol hangsúlyozta, a filmművészetnek a szabadság nyelvévé kell válnia.Ezenkívül a nap folyamán elbúcsúzott a nemrég elhunyt Leonyid Makarovics Kravcsuktól, a független Ukrajna első elnökétől. Az ünnepséget Kijevben tartották,„abban a Kijevben, amely ukrán marad, egy független állam fővárosaként.

A szerb miniszterelnök megfejtette, hogy miért van ilyen sok bombariadó Szerbiában: mert nem csatlakoznak az Oroszország elleni szankciókhoz

Meglehetősen érdekes magyarázattal szolgált arra Ana Brnabić szerb miniszterelnök, hogy az elmúlt napokban miért volt ilyen sok bombariadó Szerbiában. Brnabić szerint mindez összefügg az orosz–ukrán háborúval és Szerbia álláspontjával.A miniszterelnök a Pink televízió keddi műsorában azt mondta, hogy szerinte a bombariadókkal akarnak külföldről nyomást gyakorolni Szerbiára, hogy csatlakozzanak az Oroszország elleni nemzetközi szankciókhoz. Mint mondta, Szerbia az egyetlen európai ország, amely nem vezetett be szankciókat Oroszországgal szemben, és emiatt napról napra nő rajtuk a nyomás.Brnabić szerint az utóbbi napok bombariadóit alaposan kitervelték, és biztosan külföldiek állnak a bejelentések mögött. Erre abból következtetett, hogy a belgrádi tropicariumban is volt bombariadó, amelynek létezéséről szerinte sok helyi nem is tud. „Valaki feltérképezte, hogy mi minden lehet idegenforgalmi látványosság, a mi tropicariumunk viszont kicsi, és sokan azt sem tudják, hogy létezik, és ez is azt bizonyítja, hogy külföldiek tervelték ki az egészet, mert ha szerbiaiak lettek volna, akkor eszükbe sem jutott volna a tropicarium” – mondta a miniszterelnök.Hétfő reggel közel száz belgrádi iskola kapott bombafenyegetést, emellett a nap folyamán bombariadót jeleztek öt belgrádi hídnál, hat bevásárlóközpontban, az állatkertben, a Nemzeti Múzeumban, a belgrádi főpályaudvaron és számos erőműnél is. Az illetékes ügyészség tájékoztatása szerint pánikkeltésről van szó. Eddig mindegyik riasztás hamisnak bizonyult, de a tűzszerészek folyamatosan vizsgálják azokat a helyeket, ahová állítólag robbanószert rejtettek.

Több mint 260 ukrán katonát evakuáltak az Azovsztal acélgyárból

Úgy tűnik, az ukránok 82 napnyi ostrom után teljesen átadták a Mariupol feletti ellenőrzést Oroszországnak. Percről percre az orosz–ukrán háborúról.

Kövér Gyurcsánynak: Ez volt az első és utolsó olyan felszólalása, ahol törvénytelennek nevezhette a kormányt

Gyurcsány Ferenc napirend előtti felszólalása után, a kormányzati válasz előtt Kövér László külön szólt Gyurcsány Ferenchez. Azt mondta, az, hogy nem szakította félbe, nem azt jelenti, hogy tűrné majd a jövőben, amit Gyurcsány mondott.„Önnek nincs joga törvénytelennek nevezni egy demokratikusan megválasztott kormányt. Különösen nincs erkölcsi alapja, miután szándékosan polgárháború szélére juttatta Magyarországot 2006-ban”- mondta Kövér, aki szerint minden létező bűnt elkövetett a nemzet, az ország, a demokrácia és a jogállam ellen Gyurcsány, amire személyes példákat is tudna mondani, de attól „most megkíméli” a házat.„Szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy ez volt az első és utolsó olyan felszólalása az országgyűlésben, legalábbis ha én vezetem az ülést, amikor Magyarország törvényesen megválasztott kormányát törvénytelennek meri nevezni”mondta Kövér.

Gyurcsány Ferenc és Toroczkai László is felszólal Orbán megválasztása előtt a parlamentben

Ötödik alkalommal teheti le a miniszterelnöki esküt Orbán Viktor a parlamentben. Percről percre közvetítjük a hétfői ülésnapot és a kormányfő beszédét.

Oroszország eljátszaná a mariupoli védők megadását, Svédország gyors ütemben közeledik a NATO-tagsághoz

Az orosz támadók a jelek szerint képtelenek tovább nyomulni az ukrán hadsereggel szemben, Kijev és a NATO is Ukrajna győzelmét vetíti előre – a háború 82. napja percről percre

Zelenszkij: HIába próbálnak erőt mutogatni az oroszok, a Donbaszban marad az ukrán zászló

„Bármilyen »kreatívak« is az oroszok Herszonban és Melitopolban, bármennyire is mutogatják állítólagos »erejüket« az Azov-tenger partján és Donbasz megszállt területein, csak ideiglenesen vannak ott. Az ukrán zászló, az ukrán törvény, és az ukrán élet ott fog maradni” – mondta vasárnap esti beszédében Volodimir Zelenszkij.Az ukrán elnök a szokásos éjjeli üzenetében főleg a jövő heti terveiről beszélt: hogyan igyekszik minél több fegyvert és pénzügyi támogatást szerezni Ukrajnának, ami nemcsak az ország fenntartásához szükséges, de a háború utáni újjáépítéshez is.„Dolgozunk az Oroszország elleni szankciók szigorításán is. Partnereink döntéseivel hétről hétre kell szűkebbre szabnunk Oroszország kapcsolatát a világgal. A megszállóknak érezniük kell, hogy a háborújuk költsége egyre csak emelkedik.”Zelenszkij szerint próbálnak minél több figyelmet fordítani Ukrajna felé világszerte – ehhez a jövő héten egyrészt vezető amerikai egyetemek diákjainak küld majd videóüzenetet, másrészt ukrán egyetemistákkal is találkozik majd az elnök virtuálisan. A diákok mellett folytatja Zelenszkij beszédsorozatát a világ parlamentjeiben is: a héten Luxemburg törvényhozása előtt szólal fel, és a jövőben több figyelmet szeretne fordítani az afrikai és az ázsiai országok felé. Emellett beszéddel készül Zelenszkij a május végi davosi Világgazadsági Fórumra is, amiben a háború utáni újjáépítésről szól majd.A diplomácia mellett viszont elkerülhetetlen szerepe lesz továbbra is a harcoknak: „Készülünk Oroszország újabb támadási kísérleteire a Donbaszban, hogy valamilyen módon fokozzák mozgásukat Ukrajna déli részén.A megszállók még mindig nem akarják beismerni, hogy zsákutcába kerültek, és az úgynevezett »különleges katonai műveletük« csődöt mondott.

„Sört készíts, ne háborúzz” – írta az égre egy lengyel repülőgép

Egy lengyelországi repülőgép a repülési útvonalával felrajzolta az égre azt, hogy „make beer, not war”, azaz „sört készíts, ne háborúzz”. A gép Poznanból szállt fel, csaknem négy óra leforgása alatt repülte le a nagyjából 60 kilométeres mondatot – este pedig újra leszállt Poznanban.

Ukrajna megnyerte az Eurovíziót, konvojok érkeztek Mariupolból Zaporizzsjába

Az orosz-ukrán háború 81. napjának hírei percről percre.

Az orosz parlament alsóháza Lengyelországot is nácitlanítaná

Az orosz parlament alsóháza azt javasolja, vegyék fel Lengyelországot is a „nácitlanításra” szoruló országok listájára.

Kamera rögzítette, ahogy az orosz katonák fegyvertelen civileket lőnek hátba

CCTV kamerák rögzítették Ukrajnában, ahogy orosz katonák érkeznek egy Kijev környéki üzlethez, majd szóba elegyednek a biztonsági őrrel. A katonák először a beszélgetés után elmennek, majd két orosz visszafordul a felvételek szerint: azért, hogy hátba lője Leonyid Pliaszt, a biztonsági őrt, illetve annak főnökét. A felvételek a BBC-hez kerültek, az esetet az ukrán ügyészség vizsgálja háborús bűncselekményként. A felvétel egy része a CNN videójában is látható:Az orosz katonák miután tüzet nyitottak a civilekre, a felvételek szerint betörtek az üzletbe, hogy kifosszák azt. A két sérült közül Pliasz tudott talpra állni a lövések után, főnöke egyből meghalt. Pliasz végül elbújt a portán, ahol telefonált egy barátjának, így tudták meg az ukrán erők, hogy mi történt az üzletnél. Az őr segítségére végül ukrán önkéntesek érkeztek, de Pliasz nem élte túl a sérüléseit.Mint a BBC anyagából kiderül, az oroszok egy lopott furgonnal érkeztek, és a felvételek mutatják, hogy az sem hatotta meg őket, hogy Leonyid feltartott kézzel – fegyvertelenségét jelezve – indult el feléjük. Mint a lap írja, a kamerákat későn vették észre az oroszok, amikor felfigyeltek rá, betörték, de a felvételek így is megmaradtak.

Éjjel robbanások voltak Mariupolban, egy emberi jogi szervezet szerint az oroszok és az ukránok is használnak tiltott kazettás lőszert

Kövesse percről percre közvetítésünket a háború 78. napján!

Zelenszkij: Részletes tervezet készült az orosz energiaszektor szankcionálására

Az ukrán elnök azt mondta, már dolgoznak is az ebben foglaltak megvalósításán, és hozzátette. Kövesse percről percre közvetítésünket a háború 77. napján!

Megszökött Oroszországból a Pussy Riot egyik tagja

Elhagyta Oroszországot és Litvániába menekült az orosz feminista punkegyüttes, a Pussy Riot egyik tagja, Marija Aljohina. Jogi képviselője, Danyiil Berman az Interfax orosz hírügynökségnek azt nyilatkozta, nem tudja, Aljohina hogy távozhatott az országból, mert elmondása szerint az orosz hatóságok folyamatosan megfigyelték. 2022 eleje óta Aljohinát többször is őrizetbe vette a rendőrség, és 90 napot töltött letartóztatásban. Április 21-én egy moszkvai bíróság a büntetését feltételes szabadságvesztésről letöltendőre változtatta, ami után 21 napra kellett volna bevonulnia egy börtönbe, de ezt már nem várta meg.Aljohina Litvánia fővárosában, Vilniusban adott interjút a New York Timesnek, amelyben elárult néhány részletet a disszidálása körülményeiről. Azt mondta, ételfutárnak álcázva tudta elhagyni a moszkvai lakását, amelyet állítása szerint az orosz rendőrség folyamatosan megfigyelt. Ezután egy barátja elvitte Belaruszba, és egy hétig tartott, mire átjutott Litvániába. Elmondása szerint az első átkelési kísérlete során hat órán át tartották fogva a belarusz határőrök, mielőtt visszaküldték. Második próbálkozásakor a hitetlenkedő határőr egyszerűen csak elküldte. A harmadik próbálkozásra azonban átjutott. A New York Times beszámolója szerint egy izlandi barátja, Ragnar Kjartansson performanszművész meggyőzött egy meg nem nevezett európai országot, hogy állítsanak ki Aljohina számára egy érvényes úti okmányt, amelyet aztán becsempésztek neki Belaruszba. Ezzel aztán felszállt egy Litvániába tartó buszra, és a határon gond nélkül átengedték. „Sok varázslat történt a múlt héten. Úgy hangzik, mint egy kémregény” – mondta Aljohina. Az, hogy ki tudott jutni Oroszországból és Belaruszból, szerinte a kaotikus orosz bűnüldözésről árulkodik. „Innen nézve olyan, mint egy démon, de nagyon szervezetlen, ha belülről nézzük” – mondta. „A jobb kéz nem tudja, hot mit csinál a bal kéz” – tette hozzá.A Pussy Riot többször is feltűnést keltett radikális produkcióival Oroszországban, amelyekkel gyakran Vlagyimir Putyin elnök ellen tiltakoztak. A csoport három tagjának – Jekatyerina Szamucevics, Nagyezsda Tolokonnyikova és Marija Aljohina – egyik nagy visszhangot kiváltó akciója volt 2012 februárjában, amikor a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban egy úgynevezett zenés punk-imán könyörögtek a később márciusban újra elnökké választott Putyin elűzéséért.

Ukrajna leállítja az orosz földgáz tranzitját egy Luhanszk megyei állomáson keresztül

Ukrajna leállítja az orosz földgáz tranzitját a Luhanszk megyei Szohranyivka mérőállomáson keresztül. Itt halad át az Európába irányuló orosz földgázszállítások csaknem egyharmada. Az ukrán gázszállító rendszert (HTSZ) üzemeltető vállalat közleménye alapján lehetetlenné vált a földgáz további szállítása az oroszok által elfoglalt területen található Szohranyivka gázmérőállomáson, valamint az orosz határnál lévő Novopszkov kompresszorállomáson keresztül.Azt közölték, hogy jelenleg nem tudnak operatív és technológiai ellenőrzést végrehajtani az orosz erők által elfoglalt területeken. „Ezen túlmenően az orosz erőknek a technológiai folyamatokba történő beavatkozása, a gázszállító létesítmények működési módjának megváltoztatása, beleértve a tranzitforgalomból történő jogosulatlan gázkivonásokat, veszélybe sodorják a teljes ukrán földgázszállítási rendszer stabilitását és biztonságát” – áll a vállalat sajtóközleményben.Emiatt május 11-én reggel hét órától a Szohranyivka csomóponton nem fogadnak be gázt az ukrajnai szállítórendszerbe.Kiemelték, hogy már többször jelezték a Gazprom orosz állami gázvállalatnak, hogy az orosz erők harci tevékenysége fenyegetést jelent az Ukrajnán keresztül Európába irányuló földgáztranzitra, és követelték, hogy hagyják abba a beavatkozást a létesítmények működésébe, de ezeket a felhívásokat állításuk szerint az orosz fél figyelmen kívül hagyta.

A UFC betiltotta rendezvényein a nemzeti zászlókat, valószínűleg az orosz és ukrán lobogók politikai üzenetétől tart

Az MMA, vagyis úgy általában az összes sport egyik legjellegzetesebb vizuális gesztusa, amikor a sportoló a verseny valamilyen pontján hazája nemzeti lobogójába burkolódzik. A gesztus jelentősége nem csak a nemzeti érzelem kinyilvánításában áll, hiszen az amerikai sporttévé-nézők valószínűleg Kamaru Usman miatt tanulták meg, hol van Nigéria, Israel Adesanya miatt azt, hogy hol van Izr… Új-Zéland, Giga Chikadze helyezte fel a mentális térképükre Grúziát, Joanna Jędrzejczyk Lengyelországot. Beneil Dariush pedig minden UFC-rajongóban tudatosította azt, hogy Ninive pusztulása után 2600 évvel is élnek még asszírok.Azonban vannak olyan zászlók, melyek önmagukban is provokációnak számítanak. Így például amikor 2020-ban az örmény származású amerikai Edmen Shahbazyan mögött az Azerbajdzsánba beékelődő, örmények lakta, nemzetközileg el nem ismert Hegyi-Karabah (más néven Arcah) Köztársaság lobogója fityegett, akkor az azeri és török diplomaták azonnal felháborodottan tiltakoztak a világ vezető MMA-szervezeténél. A UFC erre gyorsan hozott egy olyan szabályt, hogy csak „nemzetközileg elismert” országok zászlójával vonulhatnak ki harcosai. Azonban 2022-ben már az orosz vagy az ukrán lobogó, netán egy szimpla Z-betű villantása is olyan súlyú politikai üzenetet hordoz, mellyel a politikai kalamajkáktól irtózó (és épp emiatt meglehetősen sötét politikai erőkkel is üzletelő) UFC nem akar megbirkózni, ezért a szervezet márciusbanszép csendben az összes nemzeti zászlót betiltotta a bevonulási ceremóniákon.A tiltásra egy darabig csak a képügynökségi fotók nézése közben támadó hiányérzetből lehetett következtetni, azután több bunyós is beszámolt a korlátozásról: Chito Verát például az ecuadori, Randy Brownt pedig a jamaikai zászlótól tiltották el. Brownnak a most vasárnapi UFC 274 gálán tett utalására a rendezvényt követő sajtótájékoztatón rá is kérdeztek Dana White UFC-főnöknél, aki megerősítette a szabályt, de amikor rákérdeztek a döntés okára, akkor nem volt hajlandó konkrétumokat elárulni:Tudjátok ti, hogy miért.

Orbán nyilatkozata miatt bekérették a horvát külügybe a zágrábi magyar nagykövetet

„Magyarországnak is lenne tengere, ha nem vették volna el tőle” – mondta a miniszterelnök. Zágrábban ez nem aratott nagy tetszést.

Vörös festékkel öntötték le Varsóban az orosz nagykövetet

Vörös festékkel öntötték le a varsói orosz nagykövetet, aki az ismeretlen szovjet katona sírját koszorúzta volna meg a lengyel főváros egyik temetőjében, írja az AP jelentése alapján az ABC News.

Medián: Sem Moszkvát, sem Kijevet nem szeretik a magyarok, a fiatal fideszesek kétharmada oroszpárti

Nyugat-Európa nagyhatalmaiban még megbíznak a magyarok, de az orosz-ukrán konfliktusban egyik féllel sem szimpatizálnak igazán. Ez derül ki a Medián hétfő reggel közzétett kutatásának eredményéből, amely a 444 megbízásából készült. Egy hasonló 2018-as felméréshez képest a magyarok még bizalmatlanabbak lettek a nemzetközi környezettel szemben.Bár Oroszország reputációja nagyot zuhant a négy évvel ezelőtti eredményhez képest (a 100 pontos elfogadottsági skálán 48 helyett már csak 32 pontos az elfogadottsága), a másik háborús fél, Ukrajna megítélése is hasonlóan alacsony, 33 pontos. Pártpreferencia alapján viszont jobban megoszlik a helyzet: míg a Fidesz-szavazók 43 pontot adtak Oroszországnak és 24-et Ukrajnának, addig az ellenzék hívei csak 15 pontra értékelik szimpátiájukat Moszkva iránt, míg Kijev iránt 48-ra.A felmérés szerint valamivel szimpatikusabb a magyaroknak Kína (47 pont), mint az Egyesült Államok (44 pont), míg Nyugat-Európa három nagyhatalma (Nagy-Britannia, Németország, Franciaország) stabilan tartja magát 60 pont körüli értékekkel.A Medián adatai szerint egyébként a fideszesek oroszpártisága leginkább a párt fiatal szavazóit jellemzi: a 18 és 39 év közötti fideszesek 65 százaléka szerint inkább Moszkva felé kéne orientálódni, nem Washington felé. Általánosan megfigyelhető, hogy minél idősebb egy korcsoport, annál kevésbé szimpatizál Oroszországgal.A kutatás egy 1000 fős, országos reprezentatív mintán készült április 26. és 30.

Japán kormányfő: Idő kell ahhoz, hogy fokozatosan leálljunk az orosz olaj importjával

Idő kell Japánnak ahhoz, hogy fokozatosan kivonja az orosz kőolaj importálását – erről Kisida Fumio japán miniszterelnök beszélt a G7-ekkel való vasárnap esti egyeztetése után, írja a Guardian.A világ legfejlettebb gazdaságait tömörítő csoport vezetői vasárnap megállapodtak abban, hogy tovább fokozzák Oroszország gazdasági elszigetelését, és elkötelezettek az orosz energiafüggőség felszámolása mellett – többek között az orosz olaj importjának betiltásával.„Ez egy nagyon nehéz döntés egy erősen energiaimporttól függő ország számára. De egy olyan időszakban, mint a mostani, mindennél fontosabb a G7-ek koordinációja” – mondta sajtótájékoztatóján a japán kormányfő, hozzátéve: egyelőre felmérik az orosz olajtól való függőségük helyzetét, majd fokozatosan tesznek lépéseket ennek leállítására.Oroszország Japán ötödik legnagyobb olaj- és LNG-importőre.

Oroszország a győzelem napját ünnepli, Putyin beszédére vár a világ, Zelenszkij szerint Moszkva magára maradt a gyűlöletben

Percről percre az orosz–ukrán háború 75. napjáról.

Egészen mást állítanak az oroszok és az ukránok a Kígyó-szigetről felszálló füstről

Szombaton sűrű füst szállt fel a Kígyó-sziget orosz állása felől, ez műholdképekből derült ki. Erről vasárnap Ukrajna és Oroszország egyaránt a saját sikereként nyilatkozott.Szerhij Bratcsuk, az Odessza régió katonai szóvivője vasárnap azt mondta: szombat este egy orosz helikopterre mértek csapást és meg is semmisítették azt a szigeten. Az ukránok úgy számolnak, legalább 40 orosz halálos áldozata van a támadásnak. Az ukrán hadsereg pedig közzétett egy drónvideót is, amelyen állítólag a csapás látható. Az orosz védelmi minisztérium vasárnap egészen más verziót adott az eseményekről. Igor Konasenkov vezérőrnagy azt mondta, hogy a szombat éjszaka az ukrán légierő két további Szu-24-es ukrán bombázóját és egy Mi-24-es helikopterét semmisítette meg az orosz légvédelmi rendszerek a sziget felett.Mindkét fél támadásokról számolt be továbbá Odessza kikötője közelében. Az oroszok közölték, hogy leszedtek egy Bayraktar-TB2 harci drónt a déli kikötőváros közelében, míg az ukrán hadsereg azt mondta, hogy elfogtak két, oroszok által indított robotrepülőgépet.Ahogy arról a Telex korábban már beszámolt, az ukrán fennhatóság alatt álló Kígyó-sziget igen közel fekszik Románia és Ukrajna határához a Duna deltájánál, a Fekete-tengeren. Az ukrajnai invázió egyik első harci cselekménye volt a sziget elfoglalása orosz részről – ehhez kapcsolódott az azóta elsüllyedt Moszkva cirkálót a faszba küldő ukrán határőrök legendája is.

Bútorgyárat és repülőteret talált el a szombati rakétacsapás Odesszában

A lökéshullámok és a törmelék ugyanakkor súlyosan megrongálta a környékbeli magas lakóházakat is. Percről percre tudósítás az orosz–ukrán háború 74. napjáról.

Találat érhetett egy újabb orosz hadihajót, Zelenszkij hajlandó lehet elfogadni a Krím orosz ellenőrzését

Az Egyesült Államok újabb, 150 millió dollár értékű fegyveres segélycsomagot küld Ukrajnának. Az ukránok nem zárják ki, hogy újabb támadás érheti Kijevet. Percről percre az orosz–ukrán háború 73. napjáról.

A választás óta először szólal meg a Kossuth Rádióban Orbán Viktor

Magyarország megvétózza az uniós olajembargót, pár nap múlva feláll az ötödik Orbán-kormány. Percről percre közvetítjük a miniszterelnöki interjút.

A végjátékra készülnek Mariupolban, az amerikai hírszerzés segíthette a Moszkva elsüllyesztését

Közösségi finanszírozást indított a háborúra Ukrajna, az ENSZ szerint 188 emberrablásra talált bizonyítékot. Percről percre a háborúról.

Orbán levélben közölte az Európai Bizottsággal, hogy megvétózza az Oroszország elleni hatodik szankciós csomagot

Orbán Viktor levélben tájékoztatta Ursula von der Leyen európai bizottsági elnököt arról, hogy a magyar kormány nem támogatja az Oroszország elleni hatodik szankciós csomagot. A magyar miniszterelnök a Financial Times által közölt részletek szerint azzal érvel, hogy „jelenlegi formájukban” a szankciók nem csak Magyarország energiabiztonságát ássák alá, de „messze túlmennek” az uniós konszenzuson is.Ha a bizottság ragaszkodik ahhoz, hogy elfogadják javaslatát, felelősséget kell vállalnia az uniós egység folyamatát sújtó történelmi hibájáért.Az Európai Bizottság elnöke szerdán jelentette be az Európai Unió következő, Oroszországot az Ukrajna elleni agresszió miatt büntető intézkedéscsomagját. Ennek központi eleme az a vállalás, hogy a tagállamok az orosz nyersolajszállítást hat hónapon belül, a finomított termékek szállítását pedig az év végéig fokozatosan, „rendezett módon” megszüntetik.Orbán szerint a tervezet „komoly fejlesztéseket követelne meg” az alternatív ellátási infrastruktúrában, és Magyarország jelenlegi olajfinomító-kapacitásának „teljes újraszervezésével” járna – egyébként a Telex értesülései szerint a magyar kormány titokban már meg is kezdte az orosz energiaforrásokról való leválásról szóló tárgyalásait. Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója lapunknak azt mondta,A Mol-csoport finomítóinak zavartalan működéséhez stabil minőségű és mennyiségű kőolajellátás szükséges. Ha átfogó orosz kőolajembargó lenne, akkor újra kell szervezni a kereskedelmi, logisztikai és technológiai folyamatokat. (…) Az alternatív kőolajok bedolgozása esetén technológiai okokból a dunai finomító 20 százalékkal, a pozsonyi 30 százalékkal kevesebb terméket tudna előállítani.A levélben kifejtett álláspont szerint ezek az erőfeszítések időt és „piaci alapon nem finanszírozható” befektetéseket igényelnek, miközben az uniós pénzügyi alapok „csak papíron állnak rendelkezésünkre” Ez utóbbi megjegyzéssel Orbán arra utalt, hogy a magyar kormány még mindig nem tudta felvenni az Európai Unió helyreállítási alapjában biztosított hitelkeretet – mondjuk ahogy az cikkünkből kiderül, leginkább saját hibájának köszönhetően.A szankciók elfogadásához mind a 27 tagállam jóváhagyására szükség van; a tervezetről az EU-hoz delegált nagykövetek csütörtök este tárgyalnak, a magyar kormány hivatalos válasza ezért az itt képviselendő álláspontot előlegezte meg. Korábban Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár és Szijjártó Péter külügyminiszter is belengette az orosz energiaimport felszámolására irányuló szankciók vétóját. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a HírTV-n csütörtök este azonban utalt arra, hogy a kormány kész az alkura, az Európai Uniónak pedig ha fenn akarja tartani az egységet a háborúval kapcsolatban, akkor tárgyalnia kell. Gulyás állította, „mi pontosan ki tudjuk mutatni, hogy nekünk mennyivel kerül többe” az átállás a többi országnál, milyen költségekre lehet számítani, és hogy milyen költségtérítést vár Magyarország az EU-tól.Szlovákia jelezte, hogy mentességet kér az energiaimportra kivetett büntetőintézkedések alól Magyarország pedig azt jelezte, hogy az energiaellátásra vonatkozó szankciók számukra „vörös vonalat” jelentenek. Csütörtökön Alekszandr Nikolov bolgár energiaügyi miniszter is bejelentette, hogy hazája szintén mentességet kér majd, az erről szóló indítványt a kormány a jövő héten terjeszti elő.

Putyin bocsánatot kért Lavrov Hitlerezése miatt, az izraeli miniszterelnök elfogadta

Az orosz különleges katonai művelet egyik alapja, hogy Moszkva elvileg nácítlanítani akarja Ukrajnát. Sokan meglepődtek ezen, ugyanis Volodimir Zelenszkij ukrán elnök zsidó származású, de Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azzal oldotta fel ezt a logikai akadályt, hogy szerinte Adolf Hitlerben is volt zsidó vér, tehát ettől még valaki lehet náci.Ennek Izrael nem örült, abszurdnak és a történelem teljes elferdítésének nevezték az esetet. Ezek után az orosz külügyminisztérium azzal vádolta Izraelt, hogy támogatják az ukrán neonácikat.Vlagyimir Putyin csütörtökön felhívta Naftali Bennett izraeli miniszterelnököt, és bocsánatot kért Lavrov állításaiért – írja a Haaretz. Bennett elfogadta a bocsánatkérést, és megköszönte, hogy Putyin hozzáállását a zsidó néphez és a holokauszthoz. Ezen kívül beszéltek még május 9-e fontosságáról, valamint az Azovsztalban rekedt – állítólag – több száz civilről és katonáról.

Az olajembargós javaslatról tárgyalt Orbán miniszterekkel, vállalatvezetőkkel

Orbán Viktor miniszterelnök beszél az általa összehívott iparági egyeztetésen, amelyen Magyarország energiabiztonságáról tárgyaltak Brüsszel tervezett orosz olajembargójáról a Karmelita kolostorban csütörtökön. Az asztalnál jobbról balra: Nagy Márton miniszterelnöki megbízott, Varga Mihály pénzügyminiszter, Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter (takarva), Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Bóka János, a miniszterelnök európai uniós kérdésekért felelős államtitkára, Orbán Viktor kormányfő, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az USA hírszerzése segített Ukrajnának az orosz tábornokok likvidálásában

Az amerikaiak hivatalos álláspontja szerint nem azzal a szándékkal osztották meg a harctéri információkat az ukránokkal, hogy „orosz tábornokokat öljenek meg”.

Kárpátalját is orosz rakétatalálat érte

Orosz rakéta talált el egy infrastrukturális létesítményt Kárpátalja egyik hegyvidéki járásában – közölte Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója. Helyi idő szerint este fél 8 előtt szólaltak meg a légvédelmi szirénák, nem sokkal később csapódott be a rakéta a létesítménybe.A hatóságok jelenleg próbálják kideríteni, vannak-e sérültek vagy áldozatok.Ez volt az első alkalom a háború alatt, hogy ezt a régiót is célba vették az oroszok.A hatóságok arra kérnek mindenkit, hogy ne osszanak meg képeket vagy videókat a helyszínről.

Zelenszkij: Miben fenyegették az orosz államot ezek a gyerekek és az a lerombolt kollégium? – nézze meg az ukrán elnök beszédét magyarul!

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szokásos beszédében hétfő este azt mondta, Oroszország naponta tesz olyan dolgokat, amelyek egyszerűen minden józan észt nélkülöznek. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentésével kezdte, miszerint Zelenszkij zsidó, mégsem utasítják el a náci elemeket Ukrajnában, és ehhez hozzátette, hogy Hitler is részben zsidó volt. Zelenszkij azt mondta, nincsenek szavak arra, hogy az orosz külügyminiszter a zsidó népre hárítja a nácik által elkövetett bűncselekmények bűnét.Az orosz hadsereg újabb odesszai rakétacsapásáról is beszélt, azt mondta, leromboltak egy kollégiumot, megöltek egy 14 éves fiút, egy 17 éves lányt pedig repeszsérülés ért. „Miben fenyegették az orosz államot ezek a gyerekek és az a kollégium?” – tette fel a kérdést. Kitért a luhanszki iskolára is, ami két világháborút túlélt, de az orosz inváziót már nem.

A külügy reagált arra, hogy az ukránok szerint Putyin előre szólt a háborúról Orbánnak: Nem szállítunk fegyvereket

Hétfőn erős, de alátámasztás vagy forrás nélküli megállapítást tett Olekszij Danilov, az ukrán Biztonsági és Védelmi Tanács (BVT) titkára egy tévés interjúban. Azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin előre elárulta a magyar vezetésnek, hogy az oroszok lerohanják Ukrajnát, a magyar kormány területeket akar szerezni Ukrajnától.Az elhangzottakra Menczer Tamás külügyi államtitkár reagált Facebookon:„Döntésünk világos: nem szállítunk fegyvereket az Ukrajnában zajló háborúba. Ezt a kérdést a magyar emberek április 3-án meglehetősen világosan eldöntötték.

Zelenszkij: Blokkolni kell majd minden export-import műveletet Oroszországgal

Volodimir Zelenszkij hétfő esti beszédét Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentésével kezdte, miszerint Hitler is részben zsidó volt, így az ukrán elnök is lehet zsidó származású náci.Zelenszkij szerint ez azt jelenti, hogy Lavrov a zsidókat hibáztatja a nácik rémtetteiért, amit elfogadhatatlannak tart. Kíváncsi, hogy Izrael hogy reagál majd: hiába szenved az ukrán zsidóság, a moszkvai vezetőség nem szólal fel az ilyen állítások ellen. Zelenszkij azt várja, hogy az izraeli nagykövet tiltakozásul elhagyja Oroszországot.Azt mondja, hogy az, hogy Oroszország – állítása szerint – táborokat hozott létre az elfoglalt területeken, hogy ott kínozzák és megerőszakolják az elrabolt ukránokat, vagy az, hogy minden életet teljesen el akarnak pusztítani azt jelenti, hogy megtagadják a nácikat legyőzők moralitását és sikereit.Ettől függetlenül szerinte az, hogy az orosz vezetésben vannak ilyenek, akik így gondolkodnak, nem azt jelenti, hogy mindenki olyan, mint ők.Az odesszai rakétatámadásról azt mondta, hogy a lakóépület, amit az oroszok eltaláltak egy kollégium volt. A fiú, aki ott meghalt, 14 éves volt, egy 17 éves lányt pedig repeszsérüléssel szállítottak kórházba. Kitért a luhanszki iskolára, ami két világháborút túlélt, de az orosz inváziót már nem. Azt mondta, hogy 1570 oktatási intézmény dőlt romba vagy sérült meg a bombázások miatt – „Ahogy látjuk, a gimnázium egy óriási fenyegetés volt a modern Oroszország számára.”„Ezért állt össze a szabad világ, hogy senki ne igazolja a nácizmust, hogy ne öljenek gyerekeket vagy romboljanak le békés városokat, ahogy Oroszország teszi”– mondta.Beszélt a dán külügyminiszterrel való találkozójáról: úgy látja, hogy tovább tudják mélyíteni a kapcsolatukat, „jó jeleket kapott” a minisztertől. Új szankciókon is dolgoznak, megint sürgette, hogy a szövetségesek vessenek ki embargót az orosz olajra és földgázra. „Hogy a terrorista állam ne kapjon napi egymilliárd eurót tüzelőért” – magyarázta.„De érdemes már most felkészülni a következő szankciós lépésekre is. Mindenképpen blokkolnunk kell majd minden export-import műveletet Oroszországgal.

Kovács Zoltán: Magyarország nem tudja rövid időn belül pótolni az orosz energiahordozókat

Magyarország nem tud rövid idő alatt más ellátási forrást találni az orosz energiahordozók importja helyett – írja Kovács Zoltán BBC-nek adott interjúja alapján az MTI.Szerinte az asztalon lévő összes jelenlegi javaslat, a magyar kormány által eddig látott tervek és tervezetek mindegyike gyakorlatilag a magyar gazdaság leállásával, a magyar emberek mindennapi életvitelének romba döntésével lenne egyenlő a szankciók bármelyikének bevezetése esetén.Az államtitkár azt mondta, hogy Magyarországnak rövid távon, de különösen a következő 3-5 évre szóló időszakban nincsenek alternatív energiaellátási forrásai.Magyarország nyersolajellátásának 65 százaléka Oroszországból érkezik, és tengerpartok nélküli országként az ellátás a vezetékrendszerekre alapul.„Nagyon egyszerű fizikai tény, hogy ezek a vezetékek jelenleg Oroszországhoz kötnek bennünket, és a nyugatról érkező (vezetékrendszerek) is orosz földgázt és nyersolajat szállítanak”– mondta.Emellett Magyarország földgázellátásának 85 százaléka függ az orosz szállításoktól, és ezen szerinte lehetetlenség változtatni pár hónap vagy év alatt.Arra a kérdésre, hogy e helyzet miatt a magyar kormány reménykedik-e valamely kivételes bánásmódban, vagy kapott-e ilyesmire biztosítékokat Brüsszeltől arra az esetre, ha az Európai Bizottság az orosz olaj embargójáról dönt, az államtitkár azt mondta, hogy a kormány még nem látta a bizottság végleges tervezetét ebben az ügyben.„Üzeneteket látunk különböző irányokból, de kijelenthetem, hogy a magyar álláspont nem változott.”Megkérdezték tőle, hogy szerinte Magyarország nem kockáztatja-e az Európai Unió által az ukrajnai háború borzalmaival szemben tanúsított, mindeddig meglehetősen egységes álláspont szétforgácsolódását, Kovács Zoltán azt mondta: olyan kompromisszumot kell találni, amely mindenki számára elfogadható, és ez a kompromisszum csak az európai együttműködés egyik alapelvére, vagyis a józan észre alapuló, kölcsönösen elfogadható, gyakorlatias megoldásokra épülhet.Arra a felvetésre, hogy Magyarország Vlagyimir Putyin orosz elnök háborús kiadásaihoz nyújt finanszírozást, Kovács Zoltán kijelentette, hogy a kormány nagyon nyitott a kérdés megvitatására, de ebben az ügyben nem szabad Magyarországra mutogatni, hiszen továbbra is csaknem mindegyik európai ország fizet az orosz energiahordozókért, tekintettel az alternatív források hiányára.

Az UEFA kitiltotta az orosz csapatokat a következő nagy tornákról

Az UEFA kitiltotta az orosz csapatokat a 2022-2023-as Bajnokok Ligája, Európa-liga és Nemzetek Ligájáról – írja a Guardian.

Rakétatámadás érte Odesszát

Orosz rakéták csapódtak be a Fekete-tenger partján található Odesszába. A helyi katonai igazgatás vezetője szerint több halott és sérült is van (ezek pontos számát azonban nem tudni), és egy „vallási célra használt épületet” is találat ért. Ukrajna legnagyobb tengeri kikötőjét Oroszország az invázió első csapásával be akarta venni, azonban a Krím félsziget felől előrenyomuló csapatokat már 130 kilométerre keletre, Mikolajivnél sikerült megállítani. A békeidőben egymilliós város ostroma amúgy is Mariupol-szintű kihívást jelentene Putyinnak, hiszen Odessza védelme már márciusban készült helyszíni riportunk idején is készen állt a harcra – és akár egy tengeri deszanttámadás visszaverésére is. Ráadásul szakértői vélekedés szerint valószínűtlen, hogy a kimerítő kelet-ukrajnai harcok után az orosz hadseregnek lenne elég pihent katonája és bevethető járműve a déli frontra történő gyors átcsoportosításhoz, majd egy Odessza elleni támadáshoz. A deszanttámadás esélyét pedig jelentősen csökkentette a Moszkva rakétás cirkáló – Odessza közeléből indított hajók elleni rakétákkal történt – elsüllyesztése, mely demonstrálta Ukrajna partvédelmi képességeit is.Ennek ellenére Odessza térségét az utóbbi napokban több rakétatámadás is érte; a hétvégén egy orosz állítás szerint amerikai és európai katonai segélyeket fogadó repteret, illetve találat ért egy stratégiailag kiemelten fontos vasúti hidat a Dnyeszter folyó torkolatánál, mely az Odesszából Moldova felé vezető vasútvonal részét képzi.

Öt fiatal demokrata egy képen

Az alakuló ülés előtt/közben Kövér László szelfit lőtt négy fideszes társával, a képhez pedig azt írta, ők öten azok, akik a párt harminckét évvel ezelőtti első, 1990-es frakciójának is tagjai voltak.

Kezdődik a parlament alakuló ülése, amit Áder János utoljára nyit meg

Mindenki másképp hangolódott: a Fidesz-KDNP a Batthyány-örökmécsesnél gyülekezett, a Mi Hazánk ökomenikus istentisztelettel durrantotta be a napot, Hadházy Ákos pedig be sem megy. Percről percre követjük az ülésnapot.

Pálcikás pöcsfánkkal emlékeznek Oroszországban a kivonult nyugati cégekre

Egészen bizarr formáját választotta a hazafiasságnak (?) egy ismeretlen orosz vállalkozó, aki Kevin Rothrock, a Meduza.io angol szerkesztőjének a posztja szerint pöcs alakú fánkokra az országból kivonult világcégek logóit rajzolta rá cukormázzal. A pálcikás pöcsfánkon van Apple-, Zara- és Visa-logó is, de egyelőre nehéz megtippelni, pontosan mi is itt a koncepció. Vegyél egy pöcsfánkot a szádba, és mutasd meg a galád Nyugatnak? Erre a kérdésre egyelőre mi is csak keressük a választ.A képen látható QR-kódot beolvasva kidobja a cég Instagram-oldalát a rendszer, ami alapján most már egyértelműen merem állítani, hogy ez egy abszolút fallikus szimbolumokra épülő cukrászvállalkozásnak tűnik. Ha nem hazudik a Google-fordító, akkor ezek a pálcikás pöcsfánkot 19 centi hosszúak és 6 centi átmérőjűek.