Hírkereső

Keresés

Bahmutban ellentámadást indított az ukrán sereg, az oroszok az USA háborús befolyásolását vizionálják

Hírfolyamunk az orosz-ukrán háborúról.

Ukrajna szerint orosz rakétákat semmisítettek meg a Krímben

Hírfolyamunk az orosz-ukrán háborúról.

Valaki beszólt Putyinnak Mariupolban?

Vlagyimir Putyin vasárnap hajnalban váratlan látogatást tett az óriási pusztítás árán elfoglalt Mariupolban – ahol a szinte megsemmisített város romjait nem, csak egy új lakótelepet mutattak –, ám egy felvétel tanúsága szerint a lakókkal való, spontánnak mutatott találkozó alatt történt egy incidens.A felvételt a Meduza.io vette észre – az egykor Oroszországban működő lap központja ma már Rigában van, az ellehetetlenített orosz újságírókról itt olvashatja cikkünket –, de valójában az orosz Zvezda csatorna publikálta, amely nem vádolható Putyinnal szembeni kritikus hozzáállással – ilyen az oroszországi médiatérben már amúgy sem létezhet. Az udvari csevegés alatt messziről egy nő hangja hallatszik, aki azt kiabálja:„Ez az egész nem igaz, ez csak kirakat!”A pillanat itt hallható az alsó felvételen, a számláló 21.

Varsó szerint háborúba kell lépnie, ha Ukrajna veszít, hosszú látogatásra megy Moszkvába a kínai elnök

Hírfolyamunk az orosz-ukrán háború 390. napojáról.

Putyin Mariupolba látogatott, Kijev szerint összeomlóban Bahmut orosz ostroma

Hírfolyamunk az orosz-ukrán háborúról.

Joe Biden szerint jogos a Putyin elleni nemzetközi elfogatóparancs

Hírfolyamunk az orosz-ukrán háborúról.

Oroszország először tagadta, hogy köze lenne az amerikai drón lezuhanásához, aztán kitüntették az incidensben részt vevő orosz pilótákat

Kedd reggel egy orosz Szu–27-es vadászrepülőgép összeütközött egy amerikai MQ–9-es megfigyelő drónnal a Fekete-tenger felett, nemzetközi légtérben. Az orosz védelmi minisztérium még aznap este közölte, hogy nem kerültek kapcsolatba amerikai drónnal, és nincs közük az incidenshez. Ennek ellenére pénteken Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kitüntette az incidensben résztvevő orosz pilótákat – írja a SkyNews.Az oroszok szerint a két vadászgép nem került kapcsolatba a robotrepülőgéppel, az amerikai drón az orosz védelmi minisztérium szerint az éles manőverezés következtében vált irányíthatatlanná, ezért zuhant a vízbe.Az USA azonban a kezdetektől azt hangoztatta, az orosz vadászgépek „szakszerűtlen elfogást hajtottak végre”, az egyik gép pedig nekiütközött a drón légcsavarjának, amitől a drón a tengerbe zuhant. A Pentagon később a drón felvételeit is közzétette, amiken látszódik, ahogy a két orosz gép megközelíti, és neki is ütközik a drónnak.Miután az egyik gép közel repül az amerikai robotrepülőhöz, a kép nagyjából 60 másodpercre eltűnik.

Ukrán külügyminiszter: Emlékezni fogunk arra, hogy ki állt mögöttünk

Dmitro Kuleba a BBC-nek azt mondta, a háború egy választás, amikor minden országnak döntenie kell. Pénteki hírfolyamunk az orosz-ukrán háborúról.

Európa-liga: Ferencváros–Bayer Leverkusen 0-1

A Fradi 2-0-s hátrányból indult az Európa-liga nyolccadöntőjének visszavágóján, és három perc után már háromgólos volt a különbség. A Ferencvárosnak bő negyedóra kellett ahhoz, hogy felvegye a ritmust. Kövesse velünk online a meccset!

Videót tett közzé Amerika arról, ahogy az orosz vadászgép az amerikai drónnal ütközik

Az Egyesült Államok Európai Parancsnoksága közzétett egy titkosított felvételt arról, ahogy egy orosz vadászgép és egy amerikai drón kedden találkozott a Fekete-tenger felett. Korábban megírtuk: egy orosz Szu–27-es vadászrepülőgép összeütközött egy amerikai MQ–9-es megfigyelő drónnal a Fekete-tenger felett, nemzetközi légtérben.A felvételről készült storyboard elérhető a parancsnokság oldalán is. A Pentagon szerint 30-40 perces videón látható, ahogy az orosz vadászgép közeledik az amerikai drón felé. Az orosz gép többször üzemanyagot enged ki, amint a drón közelébe ér (ez többször megzavarja a videófelvételt), ez történik nagyjából félórán keresztül. Majd az orosz gép a 29. percben ütközik az MQ-9-essel, melynek kamerája körülbelül egy percre megszakad: később a kép visszatér, ekkor már látszik, hogy a drón megsérült.

Orbán Viktor: Petőfi Sándor a mi szerelmetes fiúnk

Minden magyarban van egy kis Petőfi a miniszterelnök szerint. Kordonok mögött beszél Orbán Kiskőrösön. Csak a meghívott vendégeket engedik a színpad közelébe, a független újságírókat nem. Percről percre követjük a miniszterelnök március 15-i beszédét.

Orbán kordonok mögött Kiskőrösön, Gyurcsány Dobrevvel lép színpadra Budapesten

Percről percre követjük a március 15-i eseményeket.

Oroszország nem akar konfliktust az Egyesült Államokkal

Hírfolyamunk az orosz-ukrán háborúról.

Oroszország meghosszabbítaná a gabonaexport-megállapodást

De csak 60 nappal. Zelenszkij szerint kemények a harcok Kelet-Ukrajnában. Hírfolyamunk a háborúról.

Bíróság elé kerül az orosz apa, akinek 12 éves kislánya háborúellenes képet rajzolt

Március 15-én tárgyalja az orosz bíróság annak az orosz apának az ügyét, akinek 12 éves lánya háborúellenes rajzot készített az iskolában még 2022 áprilisában. A bíróság Alekszej Moszkaljev szülői jogait szeretné korlátozni, a fiatalkorúak ügyeivel foglalkozó bizottság szerint ugyanis a család már 2022 májusa óta szerepel a veszélyeztetett családok nyilvántartásában. A bizottság vezetője, Szvetlana Davidova beszámolt arról, hogy az apát két ügyben már felelősségre vonták, a lány anyja peidg külön élt, és nem érdeklődött lánya iránt.Közben Moszkaljevék támogatói azt mondják, hogy a 12 éves lány 2023. március elseje óta egy árvaházban van, miközben apát március 27-ig házi őrizetbe helyezték. Apja azóta semmi sem tud Másáról, az árvaház vezetői állítólag nem adják át senki a telefont sem, hogy kapcsolatba léphessen az apjával.

A brit hírszerzés szerint súlyos veszteségeket szenvednek az oroszok Bahmutnál

Hírfolyamunk az orosz-ukrán háborúról.

„Ne küldje a fiainkat a mészárszékre” – üzenik egy videóban orosz anyák Putyinnak

Egy független orosz Telegram-csatornára (SOTA) került fel egy videó, amelyben orosz feleségek és anyák közösen felszólítják Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy ne küldje férjeiket és fiaikat a „mészárszékre” megfelelő felkészítés és ellátás nélkül a háborúba, írja a CNN. A lap nem tudta a videón elhangzott állításokat ellenőrizni. A videón látható nők kezében egy tábla van, amin az áll: 580 Különleges Howitzer Tüzérségi Hadosztály 2023. március 11-i dátummal. A videóban szereplők szerint a férfiakat úgy küldik háborúzni, hogy minimális katonai kiképzést kapnak. „Úgy küldik őket, mint bárányokat a vágóhídra”, „rohamosztagosként a frontra a felfegyverzett ellenséggel szemben” – hangzik el a videóban.

Gyorsabb lőszerszállítást sürgetnek az ukránok a németektől

Hírfolyamunk az orosz-ukrán háború 382. napjáról.

Zelenszkij: Megkezdtük a kommunikációt Norvégiával a pilótáink kiképzéséről

Hírfolyamunk az orosz-ukrán háborúról.

Eltemették a Bahmutnál 27 évesen meghalt „Da Vinci” becenevű önkéntest Kijevben

Március 7-én a Bahmut közeli harcokban meghalt a 27 éves Dmitro Ivanovics Kocsubajlo, az ukrán hadsereg 27 éves alhadnagya, aki a sereg első gépesített zászlóalját vezette. A Da Vinci becenéven ismert önkéntes évek óta önkéntes az ukrán hadseregben és a szélsőjobboldali Jobboldali Szektor tagja volt. A temetését március 10-én pénteken Kijevben tartották.

Erősítésre vár a Wagner-csoport Bahmutban, több orosz katona érkezik

Hírfolyamunk az orosz-ukrán háborúról.

Európa-liga: Bayer Leverkusen–Ferencváros 1-0

A 25. percben, szinte a semmiből majdnem egyenlített a Fradi. Zachariassen tíz méterre a kaputól a felső lécet találta el.

Az inflációról, a NATO-bővítésről és az orvosi kamaráról is kérdezzük Gulyást Gergelyt a kormányinfón

Közel két hetes kihagyás után kormányinfót tart Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, kövesse élőben a Telexen!

Zelenszkij: Taktikai kérdés Bahmut védelme

Kijev nem adja fel az ostrom alatt álló várost, meghosszabbítja a védelmét.

Nagyot kaszál a felfújható tankokat, repülőket gyártó cseh cég, már HIMARS-rendszereket is kínál

A borsos áron kínált katonai álfelszerelések megsemmisítése jóval többe kerül az ellenségnek.

Zelenszkij: Nem adjuk fel Bahmutot, sőt új erőket küldünk a védelmére

Hírfolyamunk az orosz-ukrán háborúról.

Nagy ára lehet a Bahmutért feláldozott súlyos orosz veszteségnek

Hírfolyamunk az orosz-ukrán háborúról.

Egyre korlátozottabbak az ukrán utánpótlási útvonalak Bahmutnál

Hírfolyamunk az orosz-ukrán háborúról.

Az Egyesült Államok pénteken újabb katonai segélycsomagot jelenthet be

Hírfolyamunk az orosz-ukrán háborúról.

Az orosz állam működtette és finanszírozta a Herszonban kialakított kínzókamrákat, állítja egy vizsgálat

Több mint ezer embert tartottak fogva a hónapokig orosz megszállás alatt álló városban, az áldozatokat sokszor megverték vagy áramütéssel kínozták.

15 év börtön, 5 év kényszermunka is járhat Oroszországban a hadsereg szidalmazásáért

A büntetés az olyan önkéntes katonai szervezetek „lejáratásáért” is járhat, mint a Wagner-zsoldoscsoport.

Új helyről indítják a drónokat az oroszok, így könnyebben támadhatják Kijevet

Hírfolyamunk az orosz-ukrán háborúról.

Brit hírszerzés: Hat üzemképes orosz légtérellenőrző gép maradhatott szolgálatban a belarusz partizánakció után

Tudósításunk az orosz-ukrán háborúról.

Arató Gergely Orbánnak: Mikor mond végre le?

Orbán nem látja indokoltnak a kérdést. Percről percre közvetítjük az azonnali kérdések óráját.

Gyurcsány Ferenc: Lehetséges, hogy a magyar kormányfő Oroszország ügynöke?

„A zagyvaság akkor is zagyvaság marad, ha azt márvánnyá akarja nemesíteni a nagyravágyás. Az ürességet nem tölti meg tartalommal a hatalom” – fogalmazott Gyurcsány Ferenc, a DK frakcivezetője. Az nem kérdés, hogy béke kell, de nem mindegy, hogy a gyilkos békéje vagy az áldozaté.„Önök valójában a gyilkos békéjét támogatják” – fordult a kormánypárti padsorokhoz. „Maguk valójában azt akarják, hogy Ukrajna adja meg magát. Rongy gondolat, rongy magatartás. Maguk valójában trianoni békét támogatnak Ukrajna rovására” – mondta Gyurcsány, és szemforgató alakoknak nevezte a fideszeseket.Mi a rend, a törvényesség, a tisztesség, a becsület, az áldozat békéjét akarjuk, azt, hogy „Oroszország menjen haza” – folytatta a DK frakcióvezetője. „A mi 1989-es szónokunk – utalt Orbán Nagy Imre-temetésén elmondott beszédére – ha akkor és azóta nem silány kurzusember volt, vagy az ma is, akkor tartozik egy mondattal: a haza nem eladó, Magyarország nem eladó, Ukrajna nem eladó”. A DK most is ez képviseli. Nyomasztó kérdés Gyurcsány szerint, hogy Orbán miért állt a gyilkos Putyin pártjára. „Lehetséges, hogy a magyar kormányfő Oroszország ügynöke?” – tette fel a kérdést, és orosz kémbankról, Paks 2-ről beszélt.„Ha a kormányfő nem önálló, akkor a haza sem az. Ha a haza nem önálló, akkor nincs uralma saját sorsa felett, akkor szolgaország és szolganemzet lesz. Az lesz, ha önök maradnak. Az ilyen kormánynak és az ilyen kormányfőnek buknia kell” – jelentette ki Gyurcsány. Azt ígérte, pártja és Dobrev Klára árnyékkormánya tesz is ezért, mert ők egy más hazáról álmodnak. „Távol áll tőlünk a hazafias melldöngetés. (…) Értjük, hogy az a dolga egy kormánynak, hogy vigyázzon a hazára és az emberekre”.Gyurcsány Ferenc szerint Orbánnak nincs érdemi mondanivalója az oktatási, egészségügyi problémákra, az ország belső és külső elmagányosodására. „Önöknek menniük kell, és jönnie kell egy új hazafias, európai kormánynak: a remény, a tisztesség és a partnerség kormányának” – tette hozzá. „Mi nem az önök ellenzéke vagyunk, mi az önök ellenfelei vagyunk.

Ukrán szószóló a parlamentben: Magyarországra is beférkőzött az orosz propaganda

Grexa Liliána ukrán nemzetiségi szószóló hálás a magyar kormánynak, hogy megteremtették a lehetőséget az ukrán nyelvű iskolák indításának, és már több mint egy éve befogadják a háború elől menekülőket.„368 napja, hogy Oroszország teljes körű támadást indított Ukrajna ellen”– fogalmazott a szószóló. Lakóházakat bombáznak, ártatlanokat gyilkolnak, energetikai rendszereket támadnak az oroszok.Arról beszélt, hogy Ukrajnának nemzetközi támogatásra van szüksége, hogy távol tudja tartani „a magából kikelt, megvadult orosz agresszort”. Az ukránok sötétben, fagyban is hisznek Ukrajna szabadságában, területi integritásában, a Jóistenben, és kitartanak, „pedig Dávid és Góliát harca ez.”Grexa Liliána megjegyezte, hogy az orosz propaganda Magyarországra is beférkőzött, de örül annak, hogy a többség nem ül fel nekik. Mindenkinek köszönetet mondott, aki szolidaritást vállal az ukrán néppel.Magyar Levente külügyi államtitkár azt mondta az ukrán nemzetiségi szószólónak, hogy a magyar kormány álláspontja mindig is világos volt: nem ismerik el a megszállt területeken tartott népszavazások eredményeit, elismerik Ukrajna szuverenitását, és Ukrajna hősies kitartását. Szerinte magyarok tucatjai halnak meg és harcolnak a háborúban, ez is azt mondatja a magyar kormányal, hogy „előfeltételek nélküli béketárgyalás” indítása kell, és béke. Elismételte, hogy Magyarország fegyvert nem szállít, de más rendelkezésre álló eszközzel segíti Ukrajnát, így például dízellel, vagy azzal, hogy ömlik Magyarországról a kőolaj Ukrajnába.Pénzt ad a kormány az újjáépítésekre is szerinte, például Bucsában közintézmények építéséhez, mint kórház, posta, de Beregszászon anyaotthont, Kárpátalján menekültszállásokat.

Késik Orbán Viktor a parlamentből

Az évértékelő és a Fidesz frakcióülése után a parlamentben beszélne a miniszterelnök a napirend szerint, de az ülés kezdetén még nem volt bent az ülésteremben. Percről percre közvetítjük az idei első parlamenti ülést.

Belarusz partizánok robbanthattak fel egy orosz katonai repülőgépet Minszk közelében

Tudósításunk az orosz-ukrán háborúról.

Vlagyimir Klicsko Németországban kipróbált egy Leopard 2 tankot

A profi bokszvilágbajnok Vlagyimir Klicsko szombaton egy rövid videót tett közzé a Twitteren arról, ahogy a német páncélos hadosztály münsteri kiképzőközpontjában egy Leopard 2 tankot vezet.Az ukrán bokszoló azt mondta: „Egy évvel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy majd egy ilyen macskát fogok vezetni. Egy év háború Ukrajnában, egy év szenvedés és egy év, hogy az akaraterőnket minden eddiginél erősebbé tegyük – olyan erőssé, mint ez a tank” – mondta a kijevi polgármester testvére.Az ukránok a németektől 18 darab Leopardot kapnak majd az ígéretek szerint.Vlagyimir Klicsko a múlt héten a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB) támadta, amiért az engedélyeztné, hogy belarusz és orosz sportolók semleges zászló alatt versenyezhetnek a 2024-es nyári olimpián.

10 gondolat Putyintól a háborúról, Nyugatról, jövőről

Így látja a világban lejátszódó folyamatokat Oroszország elnöke.

Putyin szerint a NATO kinyilvánította, hogy fel akarják oszlatni Oroszországot

Hírfolyamunk az orosz-ukrán háborúról.

Gulyás Gergely: Oroszország nemzetközi jogot sértett

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszert és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőt háborúról, békéről, gyermekvédelemről és a Völner–Schadl-perről is kérdezzük.

Országszerte légiriadó volt reggel Ukrajnában

Minden fontos hír egy helyen az orosz-ukrán háborúról.

Országszerte légiriadó van Ukrajnában

Minden fontos hír egy helyen az orosz-ukrán háborúról.

Ukrajna háborús szponzornak minősítette az Auchant

Az ukrán korrupciómegelőzési ügynökség szerint a francia vállalat az Ukrajna elleni háborút finanszírozza azzal, hogy továbbra is fenntartja oroszországi működését.

Pár napja még Orbán Viktorral vacsorázott, most Vlagyimir Putyin fogadja a Kínai Kommunista Párt vezető diplomatáját

A Kínai Kommunista Párt Központi Külügyi Bizottságának igazgatója Lavrov orosz külügyminiszterrel és az orosz elnökkel is találkozik, vasárnap még Orbán Viktor látta vendégül egy magánvacsora keretében.

Váratlanul Kijevbe érkezett Joe Biden

Kijevbe érkezett Joe Biden hétfő délelőtt, írja a BBC. Ez az amerikai elnök első látogatása Ukrajnába a háború kitörése óta. Azt korábban is lehetett tudni, hogy Biden a napokban Kelet-Európába látogat az háború kitörésének évfordulója alkalmából, azonban az eredeti tervekben csak egy lengyelországi látogatás szerepelt.A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője szombaton egy sajtótájékoztatón még tagadta, hogy tervben lenne egy kijevi látogatás az amerikai elnök részéről, és azt is, hogy a kelet-európai látogatás során találkozna Biden Zelenszkijjel.A következő két napban Biden Lengyelországban tárgyalni fog Andrzej Duda lengyel elnökkel, illetve beszédet is mond majd az orosz invázió évfordulójának alkalmából.

Zelenszkij: Nem minden áron fogjuk védeni Bahmutot

Hírfolyamunk az orosz-ukrán háborúról.

A háború egyéves évfordulóján indul útnak az orosz mentőűrhajó a Nemzetközi Űrállomásra

Az orosz űrügynökség, a Roszkoszmosz szombaton bejelentette, hogy február 24-én – az orosz–ukrán háború egyéves évfordulóján – indítják útjára az Szojuz MS–23 mentőűrhajót, hogy az hazahozza az űrben ragadt Szojuz MS–22 pilótáit – írja az AFP hírügynökség.A Szojuz MS–22 decemberben hibásodott meg, miután egy mikrometeorit az űrhajóba csapódott. A meteorit által okozott kár nem jelent közvetlen veszélyt az űrhajó fedélzetén tartózkodó két orosz és egy amerikai űrhajósra, azonban kérdéses, hogy egy esetleges vészhelyzet esetén a sérült űrhajó a legénységgel együtt vissza tud-e térni.

Orbán: Magyarország fenntartja a gazdasági kapcsolatait Oroszországgal

A miniszterelnök megtapsoltatta a törökországi földrengés utáni mentésben résztvevő magyar csapatokat. Szerinte a negyedik kétharmadhoz nemcsak szerencse, de szív is kellett. Még akkor is, ha Gyuri bácsiék begurítottak 4 milliárd forintot az elvtársaiknak. Percről percre közvetítjük Orbán 24. évértékelő beszédét a Várkert Bazárból.