Hírkereső

Keresés

Mintegy 20 ország ígért újabb fegyverszállítmányokat Ukrajnának

Több ország tüzérségi lőszereket, partvédelmi rendszereket, harckocsikat és egyéb páncélozott járműveket adományoz, mások az ukrán katonák kiképzését segítik.

Heves harcok Limannál, Moszkva a Nyugat helyett Kína felé fordul – percről percre a háborúról

A térség katonai kormányzója szerint több város is tüzérségi tűz, vagy légitámadás alatt áll, Szergej Lavrov szerint, ha a Nyugat felajánlaná az együttműködés valamilyen formáját, akkor majd az oroszok eldöntik, hogy kérnek-e egyáltalán belőle. Kövesse percről-percre tudósításunkat az orosz-ukrán háború 90. napjáról.

Zelenszkij: Folytatjuk a mariupoli ukrán hősök evakuációját

Kedd este szokásos éjjeli bejelentkezésében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megerősítette, hogy katonai és hírszerzési tisztek felügyelésével folytatják az utolsó ukrán erők kimenekítését a mariupoli Azovsztal acélgyárból.Zelenszkij azzal kezdte a beszédét, hogy a háború 83. napján látott „erőteljes” orosz tüzérségi csapások a lvivi, szumi és luhanszki területeken csupán az orosz hadsereg kísérletei arra, hogy kompenzálja a déli és keleti fronton lévő sorozatos kudarcaikat.Az ukrán elnök kedden beszélgetett Olaf Scholz német kancellárral és Emmanuel Macron francia elnökkel a hadihelyzet állásáról, illetve utóbbival az Európai Unió előkészítés alatt álló hatodik szankciós csomagjáról, és Ukrajna potenciális uniós tagjelölti státuszáról is. Zelenszkij szerint információs, diplomáciai és kulturális nyomásgyakorlásra van szükségük, hogy a „szabadságharc, akárcsak a második világháború idején, a művészet erejére különösen támaszkodhasson”. Ezért videóüzenetben jelentkezett be a cannes-i filmfesztivál megnyitójára, ahol hangsúlyozta, a filmművészetnek a szabadság nyelvévé kell válnia.Ezenkívül a nap folyamán elbúcsúzott a nemrég elhunyt Leonyid Makarovics Kravcsuktól, a független Ukrajna első elnökétől. Az ünnepséget Kijevben tartották,„abban a Kijevben, amely ukrán marad, egy független állam fővárosaként.

Elon Musk csodarendszere miatt ilyen hatékony az ukrán tüzérség

A milliárdos az adattovábbítást pörgeti fel.

Páncélosokkal és tüzérséggel támadják az oroszok az Azovsztalt

Az ukrán védelmi minisztérium szerint Oroszország jelenléte a Fekete-tengeren mostanra hét Kalibr típusú robotrepülőgépekkel felfegyverzett hajóra duzzadt.

Ukrán hatóságok szerint az oroszok összeszedik és tömegsírba öntik a Mariupol utcáin heverő holttesteket

Mariupoli hatóságok szerint a dél-ukrajnai város ostromában elesett több száz civil holttestét az oroszok egy közeli falu mellett ásott tömegsírba rejtették. A Mariupoltól 20 kilométerre található Manhus nevű falunál található, nagyjából 30 méter hosszú gödröt orosz katonák kotorták ki, majd teherautókkal hordták beléjük a holttesteket. A nagyfelbontású műholdas képeket publikáló és elemző Maxar Technologies szerint az első sírok március végén bukkantak fel a műholdfelvételeken, és azóta folyamatosan szaporodnak. Vagyim Bojcsenko mariupoli polgármester szerint „több mint 20 ezer civil lakos – nők, gyerekek, idősek – vesztette életét az ellenség tüzérségi és légicsapásaiban”, és „sajnos azt tapasztaltuk, hogy a holttestek eltűnnek Mariupol utcáiról”.

Kitiltja az amerikai kikötőkből az orosz hajókat Biden

Joe Biden amerikai elnök egy egész sor új intézkedést jelentett be, amivel az Egyesült Államok segíteni fogja Ukrajnát az Oroszország elleni küzdelmében. Biden szerint a háború „kritikus szakaszához” érkezett, az orosz hadsereg megpróbál területeket szerezni Kelet-Ukrajnában, és ehhez most készítik elő a terepet. Amerika a szövetségeseivel együtt jelenleg azon dolgozik hogy a segítség a lehető leggyorsabban eljusson Ukrajnába.Sajtótájékoztatóján az elnök egyebek mellett ezeket az új intézkedéseket jelentette be:egy 800 millió dolláros (kb. 270 milliárd forintos), nehéztüzérséget, drónokat és lőszert is tartalmazó fegyverszállítmányt, amihez jövő héten kér felhatalmazást az amerikai kongresszustól,egy rendeletet, melynek értelmében kitiltják az amerikai kikötőkből az orosz felségjelzésű vagy orosz cégekhez köthető hajókat,500 millió dollár (kb. 170 milliárd forint) értékben közvetlen gazdasági segítséget Ukrajnának,és egy új, „Unite for Ukraine” (Egységben Ukrajnáért) nevű programot ukrán menekülteknek, aminek segítségével 100 000 ukrán állampolgárt fogadna be az Egyesült Államok.Biden ezenkívül kétségbe vonta az oroszok ma reggeli bejelentését, miszerint az Azovsztal acélgyár kivételével teljesen elfoglalták Mariupolt.

85 kilométerre is ellőhet a legmodernebb német löveg, Magyarország is vehet belőle

Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormránybiztos szerint a német HX3-as messzebre tud lőni, mint az orosz tüzérség eszközei.

13 kilométeres orosz katonai konvoj halad Harkov felé

Műholdképek szerint páncélozott járművekből és tüzérségi teherautókból áll.

Tüzérséggel és rakétákkal lőtték az oroszok a Harkiv melletti lakónegyedeket

Az oroszok telibe találtak Szaltivkában egy gázvezetéket, Derhacitban szétlőtték a városi tanács épületét.

Tüzérséget hallani Kijevnél

A BBC helyszíni tudósítói nem tudták eldönteni, hogy az ágyúzás az oroszoktól, az ukránoktól, vagy mindkét féltől ered egyszerre.

A gyors sikerek elmaradásával elhúzódó háborúban terrorizálhatják tovább Ukrajna lakóit az oroszok

Az oroszok haditerve lényegében már az első héten elbukott. A gyors előretörés elakadásával a háború első hónapjában megmutatkoztak az orosz haderő legnagyobb gyengeségei. Egyetlen eszközük a tüzérség, az ostromlott városok szétlövése maradt.

Életben van Wali, a világhírű kanadai mesterlövész, akinek korábban a halálhírét keltették

Életben van a híres kanadai mesterlövész, Wali, akinek halálhíréről néhány nappal korábban számoltak be orosz források. A Kanadai Fegyveres Erők volt mesterlövésze – aki a Wali fedőnevet használja – a CBC Newsnak azt nyilatkozta, hogy hétfőn tért vissza egy biztonságos helyre Ukrajnában, miután egy hétig volt a kijevi régió frontvonalában. „Életben vagyok, ahogy láthatják” – mondta Wali a keddi videóhívásban. „Egyetlen karcolás sincs rajtam.”Orosz oldalakon korábban az a hír terjedt el, hogy Walit 20 perccel azután ölték meg az orosz különleges erők, hogy megérkezett Mariupolba. „Soha életemben nem láttam Mariupolt” – mondta erre Wali. „Nem értem, miért csinálják ezt, mert ez annyira amatőr” – tette hozzá a leszerelt mesterlövész, aki egy másik kanadai veteránnal – aki az „Árnyék” becenévre hallgat – együtt érkezett Ukrajnába.Wali a telefonját egy biztonságos bázison hagyta, mielőtt elindult a kijevi frontra, mert nem akarta megkockáztatni, hogy az orosz hírszerzés bárhogy tudomást szerezzen a hollétéről. Amikor aztán bekapcsolta a telefonját, több száz aggódó üzenet fogadta. Elmondása szerint még az egykori kurdisztáni parancsnoka, akivel együtt harcolt az ISIS ellen, is üzenetet küldött neki, amelyben azt írta, hogy a faluja egy birkát áldozott fel a tiszteletére, mert azt hitték, meghalt.Wali az interjúban cáfolta a róla szóló a legendákat, amelyek szerint ő lenne a világ „leghalálosabb” mesterlövésze. Azt mondta, néhány héttel ezelőtt még számítógépes programozóként dolgozott Kanadában, és egyáltalán nem készült a háborúra.Wali arról számolt be, hogy az elmúlt héten azt látta, hogy az orosz erők válogatás nélkül lőttek mindent, ami az útjukba került. „Rengeteg tüzérséget és puskát használnak, és lövöldöznek. Csak lőnek mindenhova” – mondta.

Az orosz–ukrán háború elmúlt óráinak eseményei

Több nagy robbanást lehetett hallani Kijevben, valószínűleg egy orosz Tocska-rakétát semmisített meg az ukrán légvédelem.Az ukrán parlament közlése alapján hét helyen is lángok csaptak fel a csernobili atomerőmű közelében, vélhetően tüzérségi támadások eredményeként.A Kijevtől délre fekvő Boriszpil polgármestere a város azonnali elhagyására szólított fel.Ukrajna 2389 gyerek erőszakkal történő evakuálásával vádolja az oroszokat. A WHO szerint 62-szer támadtak egészségügyi intézményt az oroszok, tíz kórházat megsemmisítettek.Az ukrán külügyminiszter az orosz provokáció nyílt elítélésére kérte Szijjártó Péter külügyminisztert. A levélben úgy fogalmaz, hogy Szijjártó „használja fel jól fejlett kommunikációs csatornáit Moszkvával, hogy megakadályozzon minden olyan provokációt, amelynek célja az etnikai gyűlölet szítása Ukrajnában”. Szijjártó Péter a kárpátaljai, zömmel magyarok lakta Beregszászon 66 millió forintot adott a magyar kormány nevében a város vízellátásának biztosításához.Zelenszkij ukrán elnök ezúttal az olasz parlamentben folytatta online diplomáciai offenzíváját.A cseh külügyminiszter szerint abszurd, hogy az oroszok az EU-tól a kőolajért és földgázért kapott pénzből bombázzák Ukrajnát.Gibraltárban lefoglalták Dmitrij Pumpjanszkij orosz oligarcha jachtját, a 75 millió dollár értékű Axiomát. Délelőtt Roman Abramovics jachtját nem engedték kikötni Törökországban. Putyin kedvenc oligarchája, Aliszer Uszmanov vagyonkezelő alapítványokba játszotta ki brit vagyona egy részét.

Teljesen megsemmisült egy kijevi bevásárlóközpont, amelyet tüzérségi támadás ért

Legalább hat ember halt meg a támadásban, a pláza kiégett.

Tüzérséget vonnak össze az oroszok Kijev ostromához

Bár az orosz erők nem jutottak közelebb a főváros központjához, de a front mögött zajlanak az előkészületek.

Lebombáztak az oroszok egy színházat Mariupolban, amelyben az ukránok szerint több száz civil keresett menedéket

Egyelőre nem tudni, hány áldozattal járt a támadás, mert a környéket folyamatosan lövi az orosz tüzérség.

Az oroszok szétlőtték az egymilliós Dnyipropetrovszk civil repterét

Hajnalban orosz rakétacsapások megsemmisítették Dnyipropetrovszk civil repülőterének kifutópályáját, és megrongálták a terminál épületét is. A helyreállítás nagyon sok időbe fog kerülni, írta Valentin Reznicsenko kormányzó egy online üzenetben.Az egymillió lakosú Dnyipropetrovszk Ukrajna negyedik legnagyobb városa Kijev, Harkiv és Odessza után; múlt héten már érték tüzérségi támadások.

Videón, ahogy az orosz tüzérség lakóházakat lő Mariopulban

A várost március 2. óta ostromolják az orosz erők, az ukrán jelentések szerint eddig 2187 civil halt meg.

Mariupol kifut az időből, a helyiek már a radiátorokat csapolják vízért

Azonnali tűzszünetet követel a Vöröskereszt a kelet-ukrajnai Mariupolban, amelynek lakói mérhetetlen szenvedést élnek át. Alig van élelem, nincs áram, víz, a holtak az utcákon hevernek. Hiába küldtek 100 tonnányi segélyt a konvoj az orosz tüzérség támadásai miatt nem tudott bejutni a városba.

Zelenszkij: Évtizedek óta nem látott veszteségeket szenvednek az oroszok

Újabb videós beszédet tett közzé Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Ebben azt mondta, az orosz erők az elmúlt évtizedek legnagyobb veszteségét szenvedik el az Ukrajna ellen indított háborúban. Állítása szerint az ukrán erők eddig 31 orosz taktikai zászlóaljcsoportot (BTG) tettek harcképtelenné. (A BTG-k a tüzérséget, páncélosokat és légvédelmi egységeket is magukban foglaló, 6-800 fős egységek.

Tűz alá vettek egy kutatóintézetet Harkivban, ahol egy kísérleti atomreaktor is található

Találat érte a reaktor épületét, a sugárzás szintjének növekedését nem tapasztalták.

Harkivban kutatóintézetet lőttek, Mariupolnál tankok támadtak a gyógyszerszállító konvojra – percről percre az orosz–ukrán háborúról

Az orosz erők Harkivban tüzérségi tűz alá vettek egy kutatóintézetet, ahol egy kísérleti atomreaktor is található, Zelenszkij szerint Moszkva megsértette a humanitárius folyosókat biztosító tűzszünetet. Ukrajna 10 orosz repülőgép lövését jelentette be. Kövesse velünk az orosz–ukrán háború eseményeit percről percre!

Mariupol alpolgármestere: Egy gyerek is meghalt a szülészet elleni támadásban

A város alpolgármestere szerint egy Covid-kórházat és egy véradóközpontot is tüzérségi támadás ért.

Videón, ahogy az orosz tüzérség lövi Mikolajivet

A dél-ukrajnai kikötőváros zárja el az oroszok útját Odesszától.

Sajtójelentések szerint orosz kézre került a zaporizzsjai erőmű

A Reuters az ukrán hatóságokra hivatkozva írja ezt. Az erőművet az éjjel tüzérséggel is bombázták az oroszok.

Orosz ostrom alatt a 400 ezres Mariupol, a polgármester humanitárius katasztrófát, népirtást emleget

A dél-kelet-ukrajnai kikötővárosban a folyamatos tüzérségi ágyúzás miatt elment az áram, a víz és a fűtés is, a civilek sem jutnak gyógyszerhez, élelmiszerhez. Vasúttal sem tudnak elmenekülni a lakók.

Sorra állnak be az ukrán profi sportolók katonának

Az ukrán futballedző, Jurij Vernyidub az ősszel legyőzte a Real Madridot a Sheriff Tiraspollal, most pedig az ukrán tüzérség katonája lett. De nem csak ő: sok világhírű ukrán sportoló állt be a hadseregbe, olimpiai bajnokok sora.

64 kilométer hosszú orosz konvoj halad Kijev felé amerikai műholdfelvételek szerint

Egy amerikai műholdas magáncég, a Maxar Technologies felvételei szerint egy közel 64 kilométer hosszú orosz katonai konvoj halad északi irányból Kijev felé, írja több nemzetközi hírforrás is. A Sky News hétfőn kora este még csak egy 27 kilométer hosszú konvojról számolt be – a képek alapján viszont ennek a hossza valójában több mint a duplája lehet. A CNN-nek a Maxar arról számolt be, hogy a konvoj tankokból, páncélozott járművekből, vontatott tüzérségi eszközökből és egyéb logisztikai járművekből áll. A hétfői felvételek szerint a konvoj a Kijevtől több mint 90 kilométerre fekvő Pribirszktől egészen az antonovi katonai bázisig tarthat – utóbbi körülbelül 27 kilométerre fekszik az ukrán főváros központjától.Pribirszk maga egyébként közelebb van az ukrán-belarusz határhoz és a csernobili atomreaktorhoz, mint Kijevhez – emeli ki a CNN.A Maxar emellett olyan felvételekről is beszámolt, miszerint szárazföldi csapatokat és harci helikoptereket állomásoztatnak Belarusz déli részén, mindössze 32 kilométerre az ukrán határtól. Még vasárnap este számoltunk be először arról, hogy amerikai műholdképek alapján egy többszáz katonai járműből álló orosz konvoj halad nagyjából 64 kilométernyire az ukrán fővárostól, Kijev irányába.

Több mint 300 magas rangú orosz tiszt vesztette már életét az ukránok szerint

Az ukrán elnöki iroda tanácsadója, Olekszij Aresztovics az ukrán tüzérség kiváló működésével magyarázta a nagy orosz veszteségeket.

Ukrán források szerint 15 civilt ölt meg egy orosz rakétatámadás Donyeckben

Az oroszok Grad sorozatvetőkkel és tüzérséggel támadták Volnovahát.

Az oroszok állítják: ukrán területről érkező gránát találta el egy határőrállásukat

A csapásnak nem voltak áldozatai.

Nehéztüzérség lőtte a szakadár Luhanszkot: Oroszország szerint ukrán támadás, Kijev szerint orosz provokáció

Biden jelezte, hogy lehet szó egy találkozóról Putyinnal.

Meghalt két ukrán katona a szakadárok tüzérségi támadásában

Négy pedig megsebesült. Képviselők és külföldi tudósítók is tűz alá kerültek a konfliktuszónában.

Légvédelmi és páncéltörő rakétákat adnak Ukrajnának a balti országok

Csehország azt tervezi, hogy az ukrán nehéztüzérség számára fog lőszert szállítani, Kanada pedig 120 millió kanadai dollár kölcsönt ad Kijevnek.

Szeptemberben visszatérnek a spanyol bankrablók és jön a régóta várt sci-fi sorozat is

Bevetik a csatornák a nehéztüzérséget szeptemberben: a premierek és a visszatérő sorozatok között egyaránt akadnak közkedvelt címek.

Marihuánás sütit adott tüzéreknek éles lövészet alatt egy kanadai katona

Ez az első hasonló eset a kanadai hadseregben.

A Fidesz bevetette a nehéztüzérséget, de ez sem volt elég

Újra itt a lájkbajnokság, amiben politikusaink facebookos médiás aktivitását és népszerűségét elemezzük hétről hétre. Sokszor elhangzott már minden oldalról, hogy a közösségi média az egyik legfontosabb felület a politikusok számára, ahol minden poszt, fotó, komment és lájk a kampány, és a szavazatokért folytatott harc része. Érdekes lesz megfigyelni, hová fut majd ez ki, miközben egyre több szó esik a Facebook állami, vagy EU-s szintű megrendszabályozásáról. De ne szaladjunk ennyire előre, lássuk, hogyan teljesítettek a héten a lájkbajnokság versenyzői!