Hírkereső

Keresés

NGO-tanulmány: Magyarországnak is csatlakoznia kell az olajbojkotthoz

Bár sebezhetőbbek azok az országok, amelyeknek nincs tengerpartjuk, de akkor sem lett semmi bajuk, amikor három éve egy téves betáplálás folytán leállt a szállítás a Barátságon. Lapszemle.

Oroszország tele van pénzzel, mégis csődbe ment

Technikai csődbe került Oroszország, miután az amerikai szankciók miatt nem tudja rendezni államkötvény-adósságát külföldi hitelezői felé. A Kreml szerint ez nem az ő bajuk, és rövid távon egyébként sem lesz komolyabb hatása a dolognak az orosz- és a világgazdaságra. A kérdés, hogy mi lesz a jogi szempontból elég szövevényes ügy hosszabb távú kifutása.

Hivatalos: Oroszország csődhelyzetbe került

Csődhelyzetet jelent, hogy Oroszország elmulasztotta teljesíteni egy államkötvényének hozamfizetését – jelentette ki a Moody’s hitelminősítő. Ezzel Oroszország hivatalosan is csődben lévőnek tekinthető, legalábbis az adóssága egy részére. A hitelminősítő további csődeseményekre számít, ahogy további kifizetések válnak esedékessé. Az orosz kormány szerint szó sincs csődről, az ország tud és akar fizetni, de a szankciók ebben megakadályozzák, vagyis a helyzet mesterséges.

Beállt az orosz államcsőd, rakétatámadás ért egy civilekkel teli ukrajnai plázát – ez történt a háború 124. napján

Oroszországnak bár lenne pénze kifizetni a hitelét, de a nemzetközi szankciók miatt nem tudnak külföldi bankoknál devizában fizetni. Az orosz rakétacsapás, amely egy zsúfolt bevásárlóközpontot ért a közép-ukrajnai Kremencsuk városában, legalább 10 ember halálát okozta és 40-et megsebesített.

Az orosz államcsőd akkor lesz gáz, ha nem folyik a gáz

Az orosz kormány szerint szó sincs államcsődről, az ország tud és akar fizetni, nem az ő hibájuk, hogy a szankciók miatt nem teljesülnek a tranzakciók. Egyelőre a hitelminősítők nem minősítették le csődhelyzetbe az orosz államadósságot, és a lejárt, ki nem fizetett kötvények tulajdonosai se kezdeményeztek csődeljárást. Oroszországnak most nincs szüksége külföldi forrásokra, de pár év múlva más lehet a helyzet.

Zavarba ejtő videóban üzent az ukránoknak Johnson és Trudeau a G7-ről

A telenovellákat idéző jelenetben a kanadai miniszterelnök mondat közben vált angolról franciára, majd mindketten ukránul fejezik be a videót.

Csak órákra van Oroszország a fizetésképtelenségtől – ilyen 1918-ban volt utoljára

Százmillió dollárnyi elmaradt kötvénykifizetésre vonatkozó türelmi idő jár le Moszkva számára vasárnap éjfélkor – a szankciók miatt eddig nem tudtak fizetni. Ha ez így marad, hétfőn “nemteljesítési esemény” következik be, és ilyen fizetésképtelenségre 1918 óta még nem volt példa.

Az orosz olaj árplafonjáról is tárgyalhat a G7

Szeretnék, ha kevesebb bevételhez jutna Putyin.

Órákra a technikai fizetésképtelenségtől Oroszország

Hosszú hónapok trükközése és alkudozása után vasárnap éjjel lejár a türelmi idő Oroszország 100 millió dollárnyi kötvényfizetésére, ezzel pedig technikailag beáll a hadviselő fél fizetésképtelensége – írja a Bloomberg. Oroszországnak ugyan lenne pénze kifizetni a hitelezőit, de a nemzetközi szankciók megtiltották nekik, hogy külföldi bankoknál és devizában fizessenek, így hivatalosan pénzügyi nemteljesítőkké minősülnek.Ez persze egy szimbolikus dolog csak, hiszen Oroszország a gazdasági, pénzügyi és politikai elszigeteltségében számos szerződéses kötelességét nem tudja teljesíteni. Arra ugyanakkor rávilágít a változás, hogy az USA, az EU és a szövetségeseik sikeresen szűkítették annyira le Oroszország lehetőségeit, hogy az fizetésképtelenné nyilvánuljon.Oroszország utoljára a bolsevik hatalomátvétel után, 1918-ban vált fizetésképtelenné, akkor a kommunisták hivatalosan is megtagadták a cári rezsim által felvett hitelek visszafizetését. Putyin Oroszországát most március eleje óta szorongatják a kifizetések megakadályozásával, de egészen eddig az oroszok mindig találtak alternatív fizetési módokat számláik kiegyenlítésére.Azzal, hogy Oroszország ki akarja és ki is tudja fizetni hiteleit, de technikailag nem képes erre, kivételes helyzet áll elő. Hivatalosan a fizetésképtelenség beállta után a nagy hitelminősítők szokták kiállítani a nemteljesítési nyilatkozatot, de ők most a szankciók miatt el vannak tiltva az oroszországi üzletektől. A kötvényesek így valószínűleg kivárnak majd és reménykednek benne, hogy a háború végével és a szankciók feloldásával Oroszország megint fizethet majd.Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter vis majorra hivatkozik, és bohózatnak nevezte, hogy fizetésképtelenek lennének.

Az orosz olaj vételárának korlátozásáról tárgyalhatnak a G7 vezetői

Több ország is megtiltja az orosz arany importját.

Németh Szilárd is üzent a Ryanairnek

A rezsibiztos Brüsszelt okolja az energiaárak elszabadulásáért, de kiosztotta a Ryanairt is.

Kemény tél jön, nagy a baj az olajjal és a gázzal

Európa Oroszország felőli földgázellátása megakadt, Németország a legrosszabbra is felkészül.

Orbán: Igent mondunk Ukrajna uniós tagságára és a békére, nemet mondunk a szankciókra

A magyar kormányfő szerint a háború mellett a szankció az oka a gazdasági bajoknak.

Orbán: Igent mondunk Ukrajna EU-s tagságára, nemet mondunk a további szankciókra

A miniszterelnök szerint nem újabb szankciókra, hanem békére van szükség.

A csütörtökön kezdődő EU-csúcson nem Orbánnak áll majd a zászló

Ukrajna uniós tagsági kérelmi státuszának elfogadása, nyugat-balkáni bővítés, újabb orosz szankciók, globális gabonaválság és közös védelmi kérdések megtárgyalása vár Orbán Viktorra a csütörtök-pénteki EU-csúcson, melynek Magyarország brüsszeli uniós nagykövetének felmondása után néhány nappal kell nekivágnia.

A csütörtökön kezdődő EU-csúcson nem Orbánnak áll majd a zászló

Ukrajna uniós tagsági kérelmi státuszának elfogadása, nyugat-balkáni bővítés, újabb orosz szankciók, globális gabonaválság és közös védelmi kérdések megtárgyalása vár Orbán Viktorra a csütörtök-pénteki EU-csúcson, melynek Magyarország brüsszeli uniós nagykövetének felmondása után néhány nappal kell nekivágnia.

Feloszlatná az Európai Parlamentet a Fidesz és a KDNP

Az egész Európai Uniót újraszervezné Kövér László és Semjén Zsolt, és erről a magyar országgyűlés hamarosan határozatot fogad el. Vétójogot adnának a nemzeti parlamenteknek mindenben, de közös európai hadsereget is akarnak. Ugyanitt elítélnék az Oroszország elleni szankciókat is.

Infláció feletti mértékben emelték a Paks II. vezető tisztségviselőinek tiszteletdíjait

Annak ellenére is, hogy Paks II oroszországi kivitelezője azzal is számol, hogy a szankciók bővülése miatt esetleg be kell csukni a boltot.

Az EU újabb terrorcsoportot vett fel szankciós listájára

Valamint három magas rangú vezetőt is.

Megérkezett Hawaii-ra a lefoglalt, száz méteres orosz szuperjacht

Az USA szerint a szankciókkal sújtott Szulejman Kerimov az amadea szuperjacht valódi tulajdonosa, ezért lefoglalták a hajót, az hiába próbált meg elbújni.

Putyin előbb éheztetné ki az embereket, minthogy abbahagyja a háborút

Ungár Péter bemutatta lapunknak, hogyan oldaná meg a kialakult energetikai válságot.

Putyin nem visszakozik – elnöki beszéd Szentpéterváron

Őrültnek és veszélyesnek nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnök az Ukrajna elleni orosz offenzíva miatt bevezetett szankciókat és azzal vádolta a Nyugatot, hogy uralni akarja az egész világot, s közben jókra és rosszakra osztja az országokat. Az államfő a Szentpéterváron tartott Nemzetközi Gazdasági Fórumon beszélt, ahol a korábbiakkal ellentétben egyetlen magasrangú nyugati képviselő sem jelent meg. A jelek szerint Putyin az eddigi katonai kudarcok ellenére folytatni akarja az ukrajnai háborút.

Háború, áremelkedés, szankciók: közvetítés a kormányinfóról

Fél 10-től sajtótájékoztatót tart Gulyás Gergely miniszter.

"Ukrajnának nyernie kell!"

A háború 17. hetének első napján Kijevbe látogatott három európai vezető, Olaf Scholz, Mario Draghi és Emmanuel Macron, aki a címben idézett kijelentést tette. Nagy-Britannia szankciókat hozott Kirill pátriárka ellen, Szeverodoneck védői az orosz ultimátum ellenére se adták meg magukat. Összefoglalónk az ukrajnai háború 113. napján.

Hollik István: Elég az őrült ötletekből!

A politikus szerint a szankciós politika csak tovább tetézi a bajt.

Orbán Viktor válaszlevelet írt 44 európai parlamenti képviselőnek

Akik a napokban közös levelet intéztek hozzá az ukrajnai háború kapcsán.

Szivárványszínű játékokat és ruhákat foglaltak le Szaúd-Arábiában, mert szerintük azok a melegséget népszerűsítik

Az ilyeneket árusító boltok szankciókra is számíthatnak.

Az energiaválság megoldására tett javaslatot az Energiahivatal

A szankciók rövid távon is veszélyeztethetik Magyarország ellátásbiztonságát.

A szankciók veszélyeztetik Ausztria és Németország energiaellátását

Fennáll a veszélye, hogy télen, több európai országban is energiaadagolást vezetnek be.

Kiharcolta a mentességet az olajembargó alól, mégis inog a széke

A nemzetközi sajtó attól volt hangos, hogy Orbán Viktor kivételt harcolt ki a vezetékes olajnak az oroszok elleni szankciók alól az EU-ban, de közben a bolgárok a tengeri szállításra is kivételt szereztek. Petkov miniszterelnök mégsem tudta belpolitikai sikerre váltani ezt az eredményt.

Az EU a felhőszolgáltatásokat is elvenné az oroszoktól

Az orosz internetezők nem jutnának online tárhelyhez.

Az ukránok szerint tisztázni kellene, miről beszélt Joe Biden

Az amerikai elnök azt mondta, Zelenszkij „nem akarta meghallani” a figyelmeztetéseket az orosz invázióról. Az ukrán elnök szóvivője szerint viszont megelőző szankciókat kértek Oroszország ellen, de erről éppen Ukrajna partnerei „nem akartak hallani”.

Ezért fog még sokáig tartani az ukrajnai háború

Ukrajna már a 2014-ben elvesztett Krím-félszigetet is katonai eszközökkel akarja visszafoglalni, Oroszország viszont vinné fél Ukrajnát. A Nyugat egyelőre kitart Kijev mellett, ám sokak szerint a nyugati vezetők egy része nem akarja, hogy a megtámadott volt szovjet tagköztársaság „túlnyerje” magát. Közben a csatatereken lassan patthelyzet alakult ki, az oroszok lassan nyomulnak előre és egyáltalán nem biztos, hogy meg is tudják tartani az elfoglalt területeket. Minden adott ahhoz, hogy az ukrajnai konfliktus még hosszú évekig velünk maradjon - és ez nem Brüsszelnek vagy Sorosnak tudható be, ahogy Orbán Viktor láttatni szeretné.

Varga Mihály elárulta, mennyi pénzt kaptak a családok otthonfelújításra

A pénzügyminiszter szerint Magyarország fordít a legtöbbet családtámogatásra az EU-ban.

Kaczynski: Nagyon komoly probléma van Magyarországgal

A Jog és Igazságosság lengyel kormánypárt elnöke beszélt arról is, míg Magyarország nyíltan ellenez szankciókat, addig Franciaország, Németország és néha Hollandia is ezt csinálja, csak „finomabban”.

Putyin: Nagy Péter nem elvett területeket, hanem orosz őshonos földeket foglalt vissza, a modern Oroszország feladata is ez

Az orosz elnök szerint Oroszország tíz év múlva jobban fog élni, nem ismétli meg a Szovjetunió hibáját, és nyitott gazdaság marad, a szankciókra pedig a döntéshozás bürokratizáltságának lebontásával fog válaszolni.

Közvetlen jogszabály-kezdeményezési jogot kérne az Európai Parlament

A hivatalos álláspont szerint ez erősítené az uniós demokráciát.

Az Európai Parlament átállna a minősített többséggel való döntéshozatalra

Ezt például egyes szankciók kivetésével kapcsolatban használnák.

Így tudja Putyin kijátszani a szankciókat, ha szeretné

Az olajszállítást nehéz korlátozni, az EU most mégis megpróbálja. Viszont Moszkva túljárhat mindenki eszén.

Osztrák szakvélemény: Az orosz olaj és gáz vámjával ki lehet védeni Orbán vétóját

Az elfogadáshoz elég a kétharmad, azaz a magyar miniszterelnök nem tudna ellene semmit sem tenni, viszont onnantól kezdve meredeken zuhannának a Kreml bevételei. Lapszemle.

Olajbiznisz is gazdagította a háborúpárti orosz pátriárkát, akit Orbán megvédett az uniós szankcióktól

Az ukrajnai inváziót támogató, 1969-ben szegénységi fogadalmat tett szerzetes mára a hírek szerint dollármilliárdok fölött rendelkező pátriárka lett. Miért állt ki mellette a magyar kormány?

15 éves fiút ünnepel Ukrajna, új szankciós csomag van készülőben

A szankciók hónapokon belül kikezdik Putyin hatalmát egy volt brit kém szerint, 400 dolgozójától válik meg a Microsoft Oroszországban – összegyűjtöttük az orosz-ukrán háború fontosabb, szerdai eseményeit.

A szankciók hónapokon belül kikezdik Putyin hatalmát egy volt brit kém szerint

Az MI6, vagyis a brit külső hírszerzés volt kémje úgy véli, az Oroszországgal szembeni szankciók elérnek lassan arra a szintre, hogy az amúgy is megromlott egészségi állapotú orosz elnök körül elfogyjon a levegő.

A török külügyminiszter szerint legitim az az orosz követelés, hogy oldják fel a szankciók egy részét

Csakis az ukrán gabonaexport érdekében.

Krumpliszsákban fognak járni az orosz oligarchafeleségek?

A háború mindenkinek fáj.

Az Egyesült Államok lefoglalt egy orosz luxusjachtot a Fidzsi-szigeteken

Áttörés lehet ez az eset a szankciókkal sújtott orosz oligarchiák vagyonának lefoglalásában.

Varga Judit: Egyesek szét akarják robbantani a magyar–lengyel szövetséget

Az igazságügyi miniszter a lengyel nagykövetet fogadta.

Utcai harcok, élelmiszerválság, Tolsztoj száműzetése - ez történt az orosz-ukrán háború 104. napján

Kemény utcai harcok dúlnak Szeverodonyeckben, amerikai minisztereket sújtott szankciókkal az orosz vezetés, Ukrajna pedig száműzi az iskolai tantervből a Háború és békét. Így zajlott az orosz-ukrán háború 104. napja.

Távozása óta először ad interjút Angela Merkel, a kancellárt Putyinról is faggathatják

A decemberi távozása óta először ad tévéinterjút kedd este a volt német kancellár, Angela Merkel, írja az Augsburger Allgemeine. A 16 évig regnáló kormányfő elsőként szólal meg az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban is – és a Deutsche Welle szerint feltehetően kritikus kérdések is érhetik majd a közel másfél órás interjúban.A lap kiemelte, hogy Merkel igen szoros viszonyt ápolt Vlagyimir Putyinnal, még azután is, hogy Oroszország 2014-ben annektálta a Krím-félszigetet. Kancellársága idején épült meg az Északi Áramlat 2 gázvezeték, ami a tengeren kerüli ki a balti országokat és Lengyelországot – igaz, a háború kitörése utáni szankciók miatt nem valószínű, hogy üzembe is áll a vezeték a közeljövőben.

Olyan lépésre készül az unió, amelyet Orbán Viktor nem tud megvétózni

Akár le is állhat az Oroszországból érkező olajexport.