Hírkereső

Keresés

Elfogy a levegőnk. Meghalunk – így írnak az indiai helyzetről a helyiek

Szombatra minden korábbinál több, 4187 halálos áldozatot regisztráltak, az új esetek száma napok óta 400 ezer felett Indiában. Hiányzik az oxigén, a szakember és az ágy is. A második hullám javában tombol, de egyes szakértők már a harmadikra figyelmeztetnek.

Már nem oltják AstraZenecával a negyven év alattiakat Angliában

A brit szakértők szerint a vakcina által biztosított előnyök nem haladják meg a kockázatokat.

Orkákat láttak Anglia délnyugati partjainál

Szakértők szerint még sosem merészkedtek ennyire délre ezek az állatok.

Sokaknál a házikedvenc vagy a szülinap a jelszó: könnyű megjegyezni, de feltörni is

Ha nincs ötlete, bízza a jelszógenerátorra – tanácsolják a jelszó világnapján a szakértők.

Elkobozták a sümegi fideszes polgármester élettársának hamis érettségijét

A rendőrség okmányszakértővel vizsgáltatta meg az érettségit, megállapította, hogy hamis. Szabó nemcsak Végh László élettársa, de a Sümegi Járóbeteg Szakellátó Központ vezetője is.

Téves számra küldött rasszista üzenet miatt távozik Jens Lehmann a Hertha felügyelőbizottságából

Az egykori német kapus kvótafeketének nevezett egy tévében szakértő színesbőrű ex-játékost, csak az üzenetet véletlenül magának az érintettnek küldte el.

Ha lenne segítőm, több időm maradna arra, hogy éljek

Május 5. az Önálló Életvitel Európai Napja. Egy mozgáskorlátozott emberekből, az ő segítőikből és szakértőkből álló csoport most fotósorozatban mutatja meg, mit jelent(hetne), ha széles körben elérhető lenne a személyi asszisztencia Magyarországon is.

A választások előtt kapcsolhat rá a kormány a médiabekebelezésre

Szakértők szerint ha az Európai Unió nem lép, oda a szabad média és demokrácia a térségben. Közvetlen veszélyben látják az RTL Klubot.

Akár lakott területre is eshet egy kínai űrrakéta

Kína múlt csütörtökön juttatta a világűrbe leendő állandó űrállomásának főmodulját a Hosszú Menetelés 5B nevű rakétával. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a visszatérő rakéta darabjai hol landolnak, de szakértők szerint félő, hogy lakott területre esnek – számolt be a The Guardian brit napilap online kiadása.

A WHO szakértői szerint nem bizonyított, hogy a Sinopharm vakcina hatásos 60 év felett

Szakértői munkacsoport vizsgálta meg a kínai oltóanyagról rendelkezésre álló adatokat, ez alapján "alacsony mértékben bizonyosak afelől", hogy a Sinopharm két dózisa hatásos 60 év feletti, idősebb felnőtteknél. Magyarországon éppen ezt a korosztályt oltották a kínai vakcinával, és a magyar kormány azt állítja, hogy a Sinopharm még a Pfizernél is jobb.

Meghaladta a 20 milliót a koronavírusos esetek száma Indiában

Keddre virradóra 3449-en haltak bele a járványba, az összes regisztrált haláleset így már több mint 22 ezer, ám szakértők szerint a hivatalos adatok aligha tükrözik a tragikus valóságot.

Vitrai József: A mintegy 27 ezres halálozási adat megközelítőleg kétharmada írható a járvány számlájára

A népegészségügyi szakértő a Népszavának elemezte a legfrissebb számokat.

Karikó Katalin: Most hirtelen mindenki járványszakértő lett, de én nem vagyok az

Az mRNS-alapú oltások kifejlesztésében kulcsszerepet játszó, egyébként Amerikában élő biokémikus május 27-ig Magyarországon van, de innen is teljes időben dolgozik.

Karikó Katalin: Most hirtelen mindenki járványszakértő lett, de én nem vagyok az

A vírus nagyon is létezik, hiába a sok vírustagadó – mondta a Telexnek adott interjúban Karikó Katalin, aki most valószínűleg a világ legismertebb élő magyar tudósa, és aki szerint a koronavírus után minden bajra jöhet majd az RNS-alapú oltás. Az új típusú vakcinát kifejlesztő magyar kutató, akivel Budapesten beszélgettünk, a kormány vakcinatáblázatáról azt mondta: „félálmosan írtam rá egy választ, de nem kellett volna”.

Szijjártó Péter Észtországban: Meg kell védeni az állampolgárokat a kiberbűnözéssel szemben

A NATO tallinni kibervédelmi központjában magyar katonai szakértők is dolgoznak.

Egyre valószínűtlenebb a nyájimmunitás kialakulása dél-koreai szakértők szerint

Jobb arra készülni, hogy a koronavírus a mindennapi életünk része marad.

A dél-koreai szakértők attól tartanak, hogy a koronavírus ellen sosem lesz nyájimmunitás

O Mjong-don, a dél-koreai betegségellenőrzési klinikai bizottság vezetője szerint "meg kell szoknunk, hogy a mindennapi életünkhöz hozzá fog tartozni a koronavírus is".

A láger hatása alól senki sem vonhatta ki magát: az sem, aki túlélte és az sem, aki felszabadította

Bergen-Belsen koncentrációs- és hadifogolytábora 1944 tavaszára valódi „horror táborrá” változott. A hideg, levegőtlen barakkokba zsúfolt, márciustól az éhhalál szélén hagyott tízezreket betegségek és a februárban kitört tífuszjárvány egyaránt sújtotta. Történész szakértőink mutatják be fotókkal és korabeli naplórészletekkel a felszabadítás rémes napjait.

Ilyen filmből nincs még egy

Makk Károly 1971-es mesterműve, a Szerelem a valaha készült legjobb és legfontosabb magyar nagyjátékfilm a hvg.hu által felkért szakértők szerint. Hogy miért, arról megkérdeztük Enyedi Ildikót, Vámos Miklóst, Háy Jánost, Tasnádi Istvánt és Gigor Attilát.

Nem valószínű, hogy valóban terheléses támadás érte a vakcinafoglalós oldalt

A megkérdezett szakértő szerint nagyon kevés az esélye, hogy valóban DDoS támadás miatt vált elérhetetlenné a Pfizer-vakcina foglalása.

Palkovics László az oltástáblázatot ért kritikákról: A szakértők ne riogassanak

Süli János szerint a táblázat részletes adatai a hétköznapi emberek számára nem biztos, hogy kezelhetőek lennének.

Palkovics: A szakértőknek értelmezniük kellene a kormány táblázatát, nem pedig riogatniuk vele

"Ha statisztikákat közlünk az a baj, hanem közlünk statisztikákat akkor az a baj" - ez pedig Deutsch Tamás véleménye.

Azok jó statisztikák, a szakértők ne riogassanak

A kormány vakcinákkal kapcsolatos táblázatáról kérdeztük a minisztereket: szerintük a szakértők riogatnak, a táblázat jó és egy csomó minden kiolvasható belőle.

Szlávik szerint még pár millió oltás és „csökken az a veszély, hogy a vírus visszatér Magyarországra”

Szlávik a járvány leszálló ágáról beszélt, míg az intenzíven fekvők száma és a terasznyitás miatt az egészségügyi szakértők óvatosságra intenének.

Játék számokkal

Nagyon hasonlít egy oroszra a kormány fura táblázata, amiből a szakértők szerint az ég világon semmit se lehet megállapítani a vakcinák hatásosságáról. Járványhíradó.

Nem hagyta jóvá a brazil egészségügyi hatóság a Szputnyik vakcina alkalmazását

Az Anvisa szakértői szerint nem áll rendelkezésükre megfelelő információ az orosz oltóanyag biztonságáról, minőségéről, hatékonyságáról.

Nem lassul a fertőzés terjedése Indiában, és a valódi számok magasabbak lehetnek

Szakértők a hatóságok önelégültségét okolják a katasztrofális helyzetért.

Szakmailag nehezen vállalhatók a kormány által közzétett vakcinahatékonysági adatok

Egy táblázattal bizonyítanák, hogy a kínai oltás jobb, mint a Pfizeré, de a közzétett adatok erre alkalmatlanok. A számok elsőre látványosnak tűnnek, de valójában semmilyen megalapozott következtetés nem vonható le belőlük, mert azt nem árulták el, hogyan jöttek ki, és a szakértő szerint több komoly probléma is van velük. Ráadásul furcsán magasak is. Bemutatjuk, hogy ugyanezek a számok akár tökéletesen ellentétes jelentésű adatokból is kijöhettek.

A belarusz parlament módosította a szélsőségességek elleni harcról szóló törvényt

A szakértők szerint így akarja a kormány lehetővé tenni, hogy minél gyorsabban be lehessen börtönözni vagy megfélemlíteni a demokráciáért tüntetőket.

Rövid úton tisztázni lehetne, hogy rendben van-e a kínai vakcina, ha meglenne rá a szándék

Szakértő segítségével bemutatjuk, milyen módszerekkel lehetne gyorsan és egyszerűen felmérni, mennyire hatékonyan véd a kínai vakcina a megbetegedéstől. Az oltás utáni antitesteket már több helyen mérik, de központi vizsgálattal lehetne megnyugtatóan tisztázni a helyzetet. A Szerbiából érkező adatok szerint az időseknél kérdéses az antitestek szintje, miközben Magyarországon pont ők kapták ezt az oltást. A magyar kormány szerint nincs mit vizsgálni, a kínai vakcina még a többinél is jobb.

Kérem, töröljenek az adatbázisból! Rendben, de előtte adja meg a lakcímét – válaszolták a Fidesz-irodából

Olvasónkat felhívták az egyik Fidesz-irodából, majd amikor kérte, hogy töröljék az adatbázisból, azt válaszolták neki, hogy törlik, de ahhoz, hogy töröljék, adja meg a lakcímét. Megkérdeztük a körzet fideszes országgyűlési képviselőjét, hogy miért volt szükség a lakcímre is, és megkérdeztünk egy jogi szakértőt is az adatkezelés törvényi kereteiről.

Japánban felfutóban van a negyedik hullám, mi lesz így az olimpiával?

Bizakodó szervezők, kevésbé bizakodó szakértők.

Ha irodában dolgozik, itt az ideje megtanulnia a kifejezést: szoftverrobot

Az otthonunkban évek óta lehetőségünk van a gépeknek átadni a házimunkát, hogy hasznosabb dolgokkal foglalkozhassunk. A Micro Focus szakértői szerint az irodákban is egyszerűen delegálhatjuk az ismétlődő, adminisztratív feladatokat az intelligens és könnyen bevethető szoftverrobotoknak, amelyek az embereknél gyorsabban, pontosabban és biztonságosabban dolgoznak, míg mi fontosabb feladatokat végezhetünk.

Nyolcszor nagyobb valószínűséggel okoz vérrögöt a koronavírus, mint az AstraZeneca oltása

Több tudományos szakértő és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a ritka vérrögképződésről szóló esetek ellenére továbbra is használatra javasolja az AstraZeneca oltását, mivel álláspontjuk szerint a koronavírus önmagában is veszélyesebb. Ezt egy újabb vizsgálat is igazolni látszik.

Járványügyi szakértő a nyitásról: Most egy kis türelem nagy nyereséget hozhat

Lecsengőben a járvány harmadik hulláma, de mnden egyes enyhítés lassítja a folyamatot, és végső soron több fertőzöttet eredményez.

Óriási lépést tettek a depresszió és a szorongás megértése felé

Szakértők 500 depresszióhoz és szorongáshoz köthető gént azonosítottak a szervezetben.

Cseh László a 888.hu-nak: Egy szúrás nem nagy ár az egészségünkért

Cseh László annyira magától értetődőnek tartja részvételét az oltási kampányban, hogy szinte nem is érti a szerepvállalását firtató kérdést. S természetesen a szakértőkre bízza, kinek milyen vakcinát kell beadni.

A mágikus alapanyag, amitől minden étel íze megsokszorozódik

Igaz-e a legenda, hogy az alaplé drámai különbséget ad minden étel ízéhez? És ha igen, hogyan csinálja? Szakértői segítséggel értjük meg egy univerzális ízfokozó kémiai, történelmi hátterét és a gyakorlatát.

Bolsonaro kormánya arra kéri a brazil nőket, hogy ha lehet, inkább később vállaljanak gyereket

A kormány szakértői úgy tartják, hogy a brazil variáns veszélyesebb a terhes nőkre, bár erről egyelőre nem készült kutatás.

Gyurcsányék fake news-gyára már közvélemény-kutatásokat is végez

Érdekes videó bukkant fel a minap a Facebookon, amely tanúsága szerint a Demokratikus Koalícióhoz (DK) köthető ezalenyeg.hu pártpreferenciára is kitérő közvélemény-kutatásnak álcázott kormányellenes uszítást folytat. Tudjuk, bevett szokás, hogy egyes sajtótermékek megbíznak szakértő intézeteket egy-egy kutatás elvégzéséhez, azonban itt egyértelműen egy propagandaportál végzi el ezt a munkát. Éppen ezért a 888.hu kérdésekkel fordult az érintettekhez, illetve a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot, valamint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot is megkérdeztük, hogy megtudjuk milyen szabályoknak kell megfelelni ilyen esetekben.

Kötelezővé kéne-e tenni a koronavírus elleni oltásokat?

Ahogy egyre több a vakcina, felpörgött a vita a kötelező oltásról is. A nyájimmunitás mindenkinek az érdeke, a szakértők viszont óvatosak a kötelező oltással kapcsolatban: vannak, akik szerint ez akár visszafelé is elsülhet.

A brazil variáns ellenállóbb lehet a vakcinákkal szemben

Szakértők szerint még a mostaninál is súlyosabb lehet a járvány Brazíliában.

Kutya kötelességünk lenne vizsgálni a kínai vakcina hatékonyságát, ha egyszer tömegesen oltunk vele

A szakértő szerint vannak olyan hazai esetek, amikor a Sinopharm vakcinája nem alakított ki védelmet a beoltottakban, ezért kiterjedt vizsgálatra lenne szükség, hogy kiderüljön, szórványos esetekről vagy gyakori problémáról van-e szó. Sarkadi Balázs akadémikus azért áll a nyilvánosság elé, mert a levelére szakmai körökből nem érkezett érdemi válasz. Szerinte mindenkinek az lenne az érdeke, hogy utánajárjunk a kérdésnek, mert a bizonytalanság csak az oltásellenességet erősíti.

Egy szál pólóban ült be egy jogi szakértő az ELTE diákköri konferenciájára, de túl korán kapcsolta be a kameráját

Az erről készült videó gyorsan terjedt a diákok között.

Nadrág és alsógatya nélkül jelent meg egy jogi szakértő az ELTE tudományos diákköri konferenciáján

A kar oktatói pedig a szakértővel viccelődő egyetemi mémoldalt igyekeznek leállítani.

Keményebben lép fel a Facebook a klímaválság tagadóival szemben

Elkezdték megjelölni a hamis tartalmakat a Facebookon, és létrehoztak egy információs központot is, ahol szakértő kutatók által ellenőrzött kulcsinformációkkal szolgálnak. A hamis tartalmak eltávolításán még nem gondolkoznak.

Ifj. Lomnici Zoltán történelemhamisítással vágott vissza az Orbánnal viccelni merő osztrákoknak

A kormány egyik kedvenc szakértője szerint az osztrákok csak ne führerezzék le Orbánt, hiszen korábban megszavazták Hitlert is. Csakhogy az osztrák újság nem führerezte le Orbánt, és az a népszavazás se teljesen úgy volt.

Annál a stégnél tarthatják a következő tárgyalást, ahol gyilkosa vízbe dobhatta VV Fanni testét

A hétfői tárgyaláson genetikus szakértők megerősítették, hogy a B. László bérelt autójában talált kötélen lévő vér és a mosógépében talált hajszál is VV Fannitól származik.

Szemtakaróra hajazó, összevissza csúszkáló viseletben adott interjút egy immunológus az ATV-n

Nékám Kristóf allergológus, immunológus érdekes arcmaszkban (?) mondott fontos, és jó dolgokat a járvánnyal kapcsolatban egy reggeli interjúban.

Izraelben már kialakulhatott valamiféle nyájimmunitás

Miután az esetszám 97 százalékkal visszaesett, egy izraeli szakértő szerint az országban már biztonságosan lehet tovább nyitni.