Hírkereső

Keresés

Megsemmisült a Putyin zsoldosaiként ismert Wagner-csoport főhadiszállása Kelet-Ukrajnában

Egy Kreml-barát újságíró óvatlan posztjai fedték fel a bázis hollétét. A támadást HIMARS rakéta-sorozatvetővel hajtották végre.

Kínának is van olyan rakétavetője, mint Amerikának, és ez komoly fenyegetés lehet Tajvannak

Kulcsfontosságú fegyverré válna a kínai MLRS rakétarendszer egy Tajvan elleni háborúban, pont úgy, mint az amerikai HIMARS az orosz-ukrán konfliktusban.

Oroszország azt állítja, hogy megsemmisítettek hat amerikai HIMARS-rakétarendszert

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter azt állította, hogy a „különleges katonai művelet” kezdete óta hat amerikai gyártmányú HIMARS-rakétarendszert semmisítettek meg Ukrajnában. Soigu azt is közölte, hogy Oroszország öt hajó elleni Harpoon rakétaindító rendszert és harminchárom M777-es tarackot semmisített meg. „A nyugati fegyverek Ukrajnába irányuló ellenőrizetlen szállítása súlyosan veszélyezteti a térség biztonságát” – mondta Soigu egy keddi konferenciahíváson. Az orosz védelmi miniszter állításait független források nem erősítették meg.Az Egyesült Államok egy hónapja kezdte meg a HIMARS-ok leszállítását, 12 már hadrendbe állt, július végén pedig további 25-30 HIMARS-rakétarendszer leszállításáról állapodott meg Ukrajnával.Igaz, az ukrán katonai vezetés szerint 50, de inkább 100 HIMARS és M270 MLRS (rakéta-sorozatvető rendszer)-re lenne szükségük ahhoz, hogy jelentősen befolyásolják a háború menetét – írta az Unian.

Az oroszok szerint 40 ukrán hadifogoly halt meg egy donyecki börtön ágyúzása során

Moszkva szerint az ukránok HIMARS rakéta-sorozatvetővel lőtték az épületet, Kijev tagad, és háborús bűntett elkövetésével vádolja az oroszokat.

Bénítólag hatnak az orosz tüzérségre az ukránok HIMARS-ei

Nehéz úgy pergőtüzet okádni, ha fogytán a lőszer, és folyton mozgásban kell maradni. A tucatnyi amerikai rakéta-sorozatvető átformálta a háborút, de ahhoz talán még kevés, hogy az ukránok nagy területeket hódítsanak vissza.

Koppintott drónokért kilincselnek az oroszok, hogy megállítsák az ukrán rakétatámadásokat

Már akkora a félelem az orosz katonai vezetésben az ukránok által használt HIMARS rakétavető-rendszerektől, hogy Irántól próbálnak venni amerikai típusokról lemásolt drónokat, hogy levadásszák őket.

Három híddal kezdődhet az ukrán ellentámadás, a rakéta-sorozatvetők borítják az orosz logisztikát

Hónapok óta készülnek Ukrajnában egy nagyobb ellentámadásra délen, ennek lehetnek az első jelei azok a rakétacsapások, amelyekkel a Dnyeper hídjait támadják az oroszok által elfoglalt Herszon megyében. Donyeck megyében most indulhatnak be igazán a harcok három megerősített ukrán városért. A háború aktualitásait elemeztük Rácz András szakértővel.

Az ukránok csapást mértek a zaporizzsjai atomerőmű melletti orosz katonai táborra

Az ukrán titkosszolgálat szerint megsemmisítettek egy járművet légelhárító ágyúkkal és egy Grad típusú rakéta-sorozatvetőt.

Az Egyesült Államok újabb négy HIMARS rakéta-sorozatvetőt ad Ukrajnának

Az ukrán erőknek így már 16 ilyen fegyverrendszere lesz.

További négy HIMARS rakéta-sorozatvetőt kap Ukrajna az USA-tól

A nagy hatótávú fegyver ellen védtelenek az orosz csapatok.

Az Egyesült Királyság nagy hatótávolságú rakétavetőket küld Ukrajnába

A brit védelmi minisztérium bejelentette, hogy M270-es rakéta-sorozatvetőket küld Ukrajnába, az ország védelmi erőfeszítéseinek elősegítésére.

Mi az az amerikai MLRS, amire annyira vágynak az ukránok?

Röviden egy páncélozott, önjáró rakéta-sorozatvetőről van szó, ami lényegesen korszerűbb és hatékonyabb, mint az ukrajnai háborúban eddig bevetett, szovjet járműparkból származó Grad és Szmercs rendszerek.

Rakéta-sorozatvetőket küldhet Ukrajnának az USA

Oroszország provokatív eszkalációként tekinthet erre, de az ukránoknak nagy szükségük van nagy hatótávolságú rakétatüzérségre.

Javelin, Stinger, vákuumbomba – ezt kell tudni az orosz-ukrán háború valós és vélt fegyvereiről

Ukrajna óriási mennyiségű fegyvert kap Nyugatról, hogy így állítsák meg az orosz inváziót. Elsősorban a vállról indítható tankelhárító és légvédelmi rakétáktól, a Javelintől és a Stingertől várják a sikert. Eközben az oroszok a rakéták mellett rakéta-sorozatvetőkkel, és egyes gyanúk szerint tiltott fegyverekkel próbálják áttörni az ukrán védelmet.

Rakéta-sorozatvetővel lőtték Harkiv lakóövezetét az oroszok, sok lehet a civil áldozat

A beszámolók ellentmondásosak, de a támadásban akár több tucat civil is meghalhatott.