Hírkereső

Keresés

Így készül a nagy Ő

Sokak számára az élet egyik célja az igazi megtalálása lehet. Vajon honnan ered és mi a gond azzal, ha lányregényszereplőként monitorozzuk a másik nemet?

A Covid, a háború és az energiaválság állhat a gyilkosságok elszaporodása mögött

Nem túl változatos a gyilkos fegyverek repertoárja.

Káromkodni kurva jó

Nem mindegy, mikor, hogyan, kinek a társaságában és miért káromkodunk, de ha minden tényezőt eltalálunk, egy-egy bazmeg kifejezetten jótékony hatással lehet az életünkre. Miért illik mégis lenézni, és miért vetjük meg különösen a káromkodó nőket? No és mit tegyünk, ha megtörténik a katasztrófa, és a gyerek száján is kicsúszik a csúnya szó? Vigyázat, csúnya szavak a cikkben!

Van valaki, akit akár hajnali négykor is felhívhat a problémáival?

Kamaszlányként, a nyolcvanas évek közepén azonnal átsiettem a lakás másik végébe, ha meghallottam, hogy édesanyám Máté Péter sorait dúdolja: „Most örülj, hogy van, ki vár, és a két karjába zár…” Aztán teltek-múltak az évek (azok, amikor az ember még adottnak látja a kapcsolatait), és ha Máté Pétert teljes mélységében nem is, de anyámat lassan elkezdtem megérteni.

Egyszerűen fellobbantható a szerelem szikrája újra

A párkapcsolati válság könnyen gyógyítható.

Már az alsó tagozatig leszivárgott a pornó

A mai gyerekek nagy része már azelőtt lát pornót, mint hogy elkezdene szexuális életet élni, így a pornó végzi a – teljesen torz – szexuális felvilágosítást. A gépies, erőszakos szex és a trauma lett a norma, ami egy egész nemzedék szexuális szokásait írja át úgy, hogy az aztán köszönőviszonyban se lesz a valósággal. A helyzet elég sötét, de lehet tenni ellene.

Fél Amerika aggódik a bolygóért

És ön?

Péter Tamás: A karizmatikus varázs és a szektás attitűd nem csak az orbánizmus sajátossága

Számottevő mértékben csökkent a Fidesz támogatottsága az áprilisi mérések óta, egyes véleményformálók szerint a visszaesés középtávon egy olyan kritikus szintet is elérhet, ami alááshatja a rendszer stabilitását is. A lemorzsolódott peremszavazókon túl a Fidesz azonban rendelkezik egy legalább kétmillió fős, igen stabil szavazói bázissal is. Reális-e az ő megingásuk annak fényében, hogy ez a tömb lényegében vallási közösségként funkcionál? Ennek megítéléséhez érdemes megvizsgálni a politikai pszichológia tükrében azt, hogy milyen jellegű vallás is ez tulajdonképpen.

Beperli volt iskoláját Pankotai Lili

A tanuló szerint pszichológiai hadviselést folytattak ellene a gimnáziumban tavaly őszi véleménynyilvánítása miatt. Azt modja, nem a személyes bosszú vezérli, hanem példát akar mutatni, szerinte "vissza kell tolni a határokat."

Pankotai Lili pert indít a volt iskolája ellen, amiért a véleménynyilvánítása miatt megalázták

Pankotai Lili novemberben jött el a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumból, mert szerinte pszichológiai hadviselést folytattak ellene. Lapunknak most azt mondta, a per nem személyes bosszú, inkább példát akar mutatni. A TASZ jogi szakértője szerint Lili perének óriási a szimbolikus jelentősége. Páros interjú.

A most 10 éves Tinder tényleg húspiac, vagy elhozta a randidemokráciát?

Egy évtizede vették használatba a Tindert a társkeresők, és ennyi idő pont elég volt ahhoz, hogy lúzerek sportjából az egész világon elfogadottá tegye a randiapplikációkat. Az már más kérdés, hogy az alkalmazás ehhez milyen eszközöket használt. Társkereső párok, szociológusok és a viselkedéspszichológia segítségével jártunk utána a 10 éves Tinder-jelenségnek.

Az őszinteségért akár hazudunk is

Szeretnénk jó színben feltűnni, ez hajt minket.

Alkalmazottai szerint dührohamában széket vágott hozzájuk, most életvezetési tréninget hirdet a színházigazgató

A tréningek során megtanítja a fizető vendégeknek, hogyan lehet jól kezelni a konfliktusokat, és hogyan tudják fejleszteni a stressztűrő és kudarctűrő képességeiket.

Miért nem szabad nagydobra verni a szép terveket?

Szómágia vagy agytrükk?

Pszichológiai vizsgálat vár a rendőrökre támadó Újpesti férfira

Felkészületlenül érte a rendőrszakmát az eset.

Vádat emeltek Abe Sindzó merénylője ellen

Befejeződött a pszichológiai vizsgálata.

Meghatározza a kapcsolatainkat, a karrierünket és az egészségünket: mi az?

Az érzelmi intelligencia sokkal fontosabb szerepet tölt be az életünkben, mint gondolnánk. Ráadásul tanulható, fejleszthető, és haladásunkat hamar siker koronázza.

Verbális és pszichológiai bántalmazást tapasztalt az Amnesty International Magyarország öt korábbi munkatársa

Mikor panaszt tettek, egy olyan ügyvédet jelöltek ki a "független" vizsgálat lefolytatására, aki saját magát a szervezet „egyik legelkötelezettebb támogatójának” nevezte.

Ezért születik meg a csoda a gyerekek életében

A kisgyermekek elképesztő fantáziáról, kreatív gondolkodásról tesznek tanúbizonyságot, elkápráztatva sokszor a felnőtteket, akiknek többsége már elvesztette a világ jelenségeit mágikusan elmesélő képességét.

Az emberiség kilencven százaléka benézi ezt a pofonegyszerű feladványt

Ön eltalálja a helyes választ?

Talán nem is a szerelem nyelve az, amit mindenki ért, hanem a zenéé

Az ünnepi időszak evolúciós és neurobiológiai szempontból is jóval több, mint hogy egybegyűlünk, lakmározunk és új évet köszöntünk. Fizikai és lelki értelemben is egymásra hangolódunk a társainkkal, a csoportunkkal.

A túlpörgetett agyunk miatt nézzük meg huszadszorra is a Reszkessetek, betörők!-et karácsonykor

Sok oka lehet annak, ha valaki újranézi a kedvenc filmjeit és sorozatait, de az biztos, hogy az újranézés egy csalókód a szociális interakciókhoz, ahol a baráti találkozások jó részeit lefölözhetjük anélkül, hogy foglalkoznunk kellene a kellemetlen aspektusokkal. Túlzásba vinni azonban ezt sem szabad.

Bele akarunk látni a sorozatgyilkosok fejébe, és megfejteni a működésüket

Egyre több olyan filmmel, sorozattal találkozhatunk, amelyek főszereplői ismert sorozatgyilkosok. De mivel magyarázható ez a trend? Miért készül pszichologizáló portréfilm Jeffrey Dahmerről, Ted Bundyról? És legfőképp: mi vonzza az embereket a brutális gyilkosokról szóló történetekben? Pszichológusokkal és filmes szakértővel beszélgettünk a témáról.

Nehéz felismerni a problémákat, és azt kiáltani magunkról: helló, bántalmazó vagyok

Nagyon sok emberi történet kezdődik azzal, hogy „engem bántottak”. A felnőtt áldozatok és bántalmazók nagy részében közös tulajdonság, hogy egykor mind bántalmazottak voltak. Hogyan lehet felismerni, ha valaki bántalmazó? Ő maga felismerheti egyáltalán? És mit tud tenni? Erről is beszélgettünk Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológussal.

Mit tehet a szülő, hogy ne szorongjon karácsonykor a gyerek?

Csak az a tökéletes szülő, aki mézeskalácsot süt karácsonykor? Miért nem örül mindig a kamasz a rokonoknak? Mi segíti a nyugodt együttlétet? Gyermekpszichológus szakértőnk elmondja, hogyan tehetjük feszültségmentesébbé a karácsonyt.

Hogyan bánjunk idegesítő rokonainkkal?

Karácsonykor különösen aktuális: mindent jobban tudnak, és nem rejtik véka alá, mennyi baj van a gondolkodásunkkal, az életünk vezetésével. Néhány trükk segíthet, hogy ha nem is a családtagjainkat, de a szituációt megváltoztassuk.

Sosem verem meg, csak néha kap egy pofont, amikor nagyon kiakaszt

A szülők gyakran érzik úgy, hogy joguk van megütni a gyereket, ha felbosszantja őket. A gyerekeknek pedig nincs lehetőségük annak felismerésére, hogy ez nem normális, hiszen tapasztalásuk sincs a világról. A gyerekbántalmazásról szóló sorozatunkban most gyermekpszichológus szakértőnk ír arról, milyen formái és következményei lehetnek a bántalmazásnak, és milyen jelekre érdemes figyelni.

„Pszichológiai kényszerlépés” a váratlan nyugdíjemelés

A nyugdíjas szervezeteket meglepte a 15 százalékos nyugdíjemelés bejelentése, mert mindenki arra számított, hogy a kormány azzal megvárja előbb a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentését.

Pszichológiai kényszerlépés a 15 százalékos nyugdíjemelés

Meglepte a nyugdíjas szervezeteket Orbán Viktor bejelentése, többet vártak, csalódottak.

Ezt gondolja a pszichológia az élet értelméről

Miért vagyunk ezen a Földön? Mi az értelme a létezés egészének? Hogyan tudunk teljes életet élni? Amikor ezeket a minden korban izgalmas kérdéseket nézzük, lényeges, hogy az emberen „kívül” vagy „belül” keressük a támpontokat.

"Vajon kibírja-e, amíg sorra kerül?" – jórészt csak a diagnózisig jutnak el a segítségre szoruló gyerekek

Pedagógiai szakszolgálatoknál dolgozó szakemberek segítségével mutatjuk be, miként hagyja magára a segítségnyújtásra szinte már képtelen rendszer a kiszolgáltatott gyerekeket.

Valamiben hasonlók a káromkodások minden emberi nyelvben

Pszichológusok bukkantak rá.

Az alacsony férfiak több pszichopata jellemvonással rendelkeznek, mint a magasabbak

Kompenzálják a fizikai veszteségeket.

Pankotai Lili: Nem rúgtak ki, pszichológiai hadviselést folytattak, hogy önként távozzak

Az október 23-i beszéde miatt híressé vált diáklány a budapesti AKG-ban folytatja a tanévet.

Marics Petiék szerelmesek, T. Danny toxikus függetlenségbe menekül

Marics Petiék pedig szerelmesek a saját fantáziájukba. Így hallja a slágereket egy pszichológus.

„Látom, hogy nem tudok érdemben segíteni, de mégis eljátszom”

Interjút adott a 444-nek Sándor Éva, aki egy budapesti pedagógiai szakszolgálatnál dolgozik, és polgári engedetlenségbe fogott. Az egykori iskolapszichológus nem a béremelés miatt állt ki, hanem azért, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy milyen súlyos problémák vannak az iskolapszichológiai rendszerben, amin konkrétan gyerekéletek múlhatnak.

Az állandó stressz rákot okozhat

Nagy bajt okoz, ha tartósan magas a stressz szintje.

Kifutsz az időből! Mikor lesz unokám? Majd meggondolod magad!

Kérdések, elvárások, kinyilatkoztatások, amelyekkel a gyerektelenek és gyerekmentesek gyakran találkoznak. De vajon miből fakad, és hogyan viszonyuljunk a kérdezgetéshez?

A trollkodás pszichológiáját kutatják a Semmelweis Egyetem vezetésével

Nyolc ország vesz részt a nemzetközi felmérésben, az online kitölthető kérdőív különbséget tesz trollkodás és zaklatás között.

Pszichológus kezeli balatonfüredi diák osztálytársait, aki kiugrott az ablakon

Az eset megviselte az egész iskolát.

4 tipp az érzelemfelismerés fejlesztéséhez

Azt hittük, hogy jók vagyunk a saját és mások érzéseinek detektálásában, de rendre kiderül, hogy tévedtünk? Segít ez a pár jó tanács.

Madeleine: így készül a sütemény, amitől utazhatunk az időben

Felidézhet egy falat piskóta már elfelejtett emlékeket? Igen, ráadásul világhírű filozófiai regényfolyamot is elindíthat, amelyről aztán pszichológiai jelenséget neveznek el, hogy végül mi megsüssük és megegyük.

Beleszeretett pszichiáterébe a borderline-os magyar nő

Dokumentumregényt írt a pszichiátriára önként bevonuló Kneszl Beáta Carmen. Matiné.

A Covid-lezárások óta egyre több fiatal kísérel meg öngyilkosságot, de az állam nem sokat tesz ez ellen

Az EU több országában megerősítették az iskolapszichológusi szolgálatot, míg Magyarországon létszámhiány van.

Így hat az infláció a lelki egészségünkre

Az ökopszichológus azt is elárulta, kik vannak leginkább veszélyben.

Vonzóbbnak látjuk a férfiakat, ha ki vannak sminkelve

Egy új kutatásban azt vizsgálták, hogy a smink miként hat a férfiak vonzerejének megítélésére.

Balázs Judit pszichiáter: A depressziós férfi nem gyenge, csak segítségre szorul

Katonadolog című cikksorozatunk novemberben a férfi mentális egészség égető – és égetően fontos – kérdéseit boncolgatja. Az első részben Balázs Judit gyermek-, serdülő-és felnőttpszichiáter szakorvossal beszélgettünk arról, milyen mítoszok veszik körül a férfi depressziót, miért végeznek magukkal jóval nagyobb arányban a férfiak, és arról, miért kellene megértenie a társadalomnak, hogy „ha a lelkünk fáj, azt pont ugyanúgy kell kezelni, mint amikor a fogunk fáj.”

Minden megvan vagy semmi sincs

Az, hogy jól vagyunk, az utóbbi években szinte egyáltalán nem hangzik el. Pedig jóllétünk nem a körülményektől függ – az alábbi történetek ezt mutatják.

Sötét, hétpecsétes, nyílt, ártalmatlan – minden titok más, és nem kímél bennünket

A titkolózásnak akár olyan rémes mellékhatásai is lehetnek, mint a PTSD-nek. A titkok káros hatásairól szól az amerikai pszichológus Michael Slepian idén megjelent, The Secret life of Secrets című kötete. Ebben többek között arra próbál magyarázatot találni, van-e különbség titok és titok között, és milyen szerepe van a kultúrának abban, hogy miről és mennyit titkolózunk.

Máté Gábor pszichoterapeuta: Nem kell a múlt zsarnoksága alatt élned a jövődet

Normális vagy című legújabb könyvében Máté Gábor orvos talán még a szkeptikusokat is meggyőzi arról, hogy nem hiábavaló időtöltés elemezni a múltat, feltárni a mozgatórugókat, megérteni és elfogadni régvolt érzelmeket. Mindez megváltoztathatja ugyanis a jelenünket.