Hírkereső

Keresés

Drótanyákkal ámította a majomkölyköket, szörnyű kísérletein át fedezte fel az igazi anyai szeretetet

Harry Harlow etikailag megkérdőjelezhető kísérleteket végzett majmokon a 20. században: habár sok majom elpusztult vagy traumatizált lett, mégis Harlow tanulmányai bizonyították be először, hogy igenis fontos az anya a gyerek életében.

Eltalálja, kik boldogabbak: az apák vagy az anyák?

Úgy tűnik, a mélyebb okokról nem igazán esett szó ebben az amerikai kutatásban.

"Ahogy a világ jelenleg ki van alakítva, az számunkra traumatizáló" – élet autizmussal és ADHD-val

A neurológiai természetű veleszületett vagy fejlődési rendellenességekkel élők hétköznapjait nemcsak a tünetek, de a társadalom velük szemben tanúsított elvárásai és előítéletei is nehezítik. Fló auti

Mindannyian függők vagyunk, csak a drogunk más

A modern korban alig találni olyan embert, akinek ne lenne valamilyen függősége. Tudatos jelenléttel azonban ezek felszámolhatók, állítja a Dopaminkorszak című könyv írója.

Megfosztanak a valóságodtól, és azt mondják, hogy csak képzeled az egészet

A gaslighting vagy gázlángeffektus súlyos érzelmi abúzus, aminek a lényege, hogy érvénytelenítse a másik valóságát, percepcióját. Nem új keletű jelenség, 1944-ben film is készült róla. Manapság azonban egyre többet hallani róla, aminek hátterében az állhat, hogy egyre bátrabban és nyíltabban beszélünk a különböző bántalmazásokról.

Tisza Kata: A társfüggő álvalóságban él, de van szabadulás

A társfüggés szomorú példája annak, miként él hazugságban az, aki függő, ám a gyógyító józanodással új esélyt kaphat. A társfüggők története megmutatja, hogyan vagyunk képesek lehasadni önmagunkról, mert a szembenézés a valósággal túl fájdalmas lenne.

A digitális eszközök és a hiperaktivitás kapcsolata kétirányú, oda-vissza hatnak egymásra

A nemrég befejeződött magyar kutatás arra jutott, hogy valószínűleg kétirányú összefüggés van a gyerekek viselkedészavara és a kütyühasználat között. Egy biztos: senkinek sem javasolják, hogy korlátlanul engedje óvodáskorú gyerekét mobilozni vagy a tévét bambulni.

Sokat segíthet a gyász feldolgozásában egy új felfedezés

A pszichológusok szerint soha nem jutunk túl rajta, de nem is ez a feladat.

Tajpej a nemzetközi rend megsértésével vádolja Kínát

Valamint pszichológiai hadviseléssel is.

Nem olyan kapósak az összeesküvés-elméletek, mint gondolná

Mégsem ért véget az igazság kora.

Kevés bizonyíték van arra, hogy a kémiai egyensúlyhiány okoz depressziót

A depresszió okainak tévhitéről számoltak be.

Volt már szerelmes a viszonzatlan szerelembe?

Mi kell ahhoz, hogy érett felnőttként reménytelenül vágyakozzunk valaki elérhetetlen után? Egy fiatal nő történetéből kiderül, hogy semmi patológiás, szinte logikusan követték egymást a lépések. Mégis sokat elárul rólunk az ilyen helyzet, és az is, hogy miként tudunk kijönni belőle.

Lehet-e két testvért ugyanúgy szeretni?

Mikor és hogyan alapozódik meg bennünk a szülői létünk? Hogyan tudunk együttműködni szülőpárként, pláne, ha már több gyermek van? Hogyan lehet összeegyeztetni egymással nagyon különböző nevelési elveket? L. Stipkovits Erika klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta és Szörnyi Krisztina, a HVG Extra Pszichológia magazin főszerkesztője többek között e kérdésekre keresik a választ a Mi, együtt podcast-sorozat ötödik adásában.

Jót tesz a mentális egészségünknek, ha elolvassuk Jordan Peterson önsegítő könyvét?

Novák Katalin néhány hete tüntette ki a klinikai szakpszichológust, akinek a 12 szabály az élethez – Így kerüld el a káoszt! című önsegítő könyve világsiker. Tud-e újat mondani, képes-e az olvasóknak

Véget ért a Telex bullyingsorozata: megrázó jelenség, de bárki tehet a megelőzésért

Cikksorozatot indítottunk a kortárs közösségi bántalmazásról, azaz a bullyingról: sok megrázó történetet kaptunk olvasóinktól, remek infókat a szakemberektől, megismertük a gyerekek közti bántalmazás természetét. Mire a végére értünk, nem csak az derült ki, hogy a bullying nem a gyermekközösségek velejárója, hanem felvillantak tippek a megelőzésre és a tűzoltásra is.

Büntetőfékezés miatt emeltek vádat egy férfi ellen Veszprémben

A nyomozás során kiderült, hogy a férfi nem rendelkezik a biztonságos vezetéshez szükséges pszichológiai jellemzőkkel, és ezért nem alkalmas a járművezetésre.

Evolúciós haszna lehet a morcosságnak

Aggodalmaskodni és bánkódni is érdemes lehet.

A diszlexia valójában egy evolúciós előny?

A közösség túlélését szolgálta, mielőtt beilleszkedési korláttá vált.

A fizikai bántalmazás egyre ritkább a sportban, az érzelminek viszont egyre kifinomultabb formái jelennek meg

Csattanó papucsok, öltözőkben molesztált lányok, és a fizikai teljesítőképesség elért határai. A sportpszichológia tudományára minden korábbinál nagyobb szüksége van a sportnak, állítja két magyar sportpszichológus. Meghaladott edzői motivációs eszközökről és a bántalmazás lehetséges elkerüléséről kérdeztük őket.

Halász Rita: Senki nem érdemli meg, hogy a másik ember bántsa

Mély levegő című első regénye 2020 egyik nagy meglepetése volt: szinte kizárólag pozitív véleményeket kapott, a Margó-díjat is elnyerte, és már az ötödik kiadásnál tart. Első fejezetében Vera, a főszereplő épp kilép egy fizikailag is bántalmazó házasságból a két gyerekével együtt, és ideiglenesen a szüleihez költözve próbál szembenézni a traumával. Az írót arról is kérdeztük, milyen volt beleélnie magát a főszereplő életébe.

Zaklatás szünet nélkül: a cyberbullying teljesen behálózhatja egy gyerek életét

Az iskolai kortárs zaklatást gyakran kíséri a cyberbullying, ami miatt az áldozat a nap 24 órájában szenvedhet. A szakértők szerint azonban az online zaklatás megelőzhető, és ha már megtörtént, könnyebb rendőrségi ügyet is csinálni belőle.

Íme a sikeres flörtölés titka – a tudomány mai állása szerint

A flörtölés, egy másik személy figyelmének felkeltése, általában szexuális célból, évezredes eszköz mind a nők, mind a férfiak fegyvertárában. De vajon melyek manapság a legsikeresebb flörtölési technikák? A tudománynak erre is megvan a válasza.

Csernus Imre: A katasztrófa felé haladunk

A pszichiáter szerint a feszült emberek úgy tesznek, mintha a világvégére készülnének.

Több játékosság egyenlő több boldogság

Túl komolyak vagyunk felnőttként.

Bullying: nem gonosz a gyerek, csak rossz stratégiát választott

Megalázás, csúfolódás, kiközösítés, fizikai erőszak – van olyan gyerek, aki éveket tölt el úgy az iskolában, hogy egy másik gyerek áldozata, miközben kortársai az egészet végignézik. Interjúnkban az iskolai kortárs bántalmazás, azaz a bullying természetét tárjuk fel a megelőzés fontosságától az iskola és a szülők szerepéig.

Politikusok, szélhámosok és főemlősök

A hatalomittasok dominanciajelzéseket lövellnek szét, fontos, hogy a környezetük tisztában legyen azzal, ki az erősebb. A hierarchia csúcsán lenni azonban nem csupa boldogság.

Korát megelőzve foglalkozott a családi sors örökségével a Szondi-teszt legendás atyja

Szon­di Lipót pszichoanalitikus sok tekintetben a saját veszteségét, apjához fűződő viszonyát dol­gozta át alkotó módon Fjodor Dosztojevszkij irodalmi munkásságának elemzésén keresztül. Később ennek tapasztalatait formálta általános lélektani elméletté, melynek segítségé­vel mások is megjárhatják ezeket a helyreállító, önteremtő utakat.

Annyi videót és képet látunk, hogy nem érzékeljük a valós emberi vészhelyzetet

Nemrég egy kétségbeesett fiatal a Margit hídról készült leugrani. A hídon átkelők között voltak, akik videóztak, mások arra biztatták, hogy tegye meg, ahelyett hogy próbálták volna megakadályozni. Ehhez hasonló közönyről számolt be a Facebookon az a férfi is, aki nemrég annak egy anyának segített újraéleszteni a kislányát az M3-as autópályán. Arra, hogy egyesek miért így vagy miért nem reagálnak valós vészhelyzetekben, nem egyszerű a válasz; a történelmi és kulturális háttér, valamint a tanult reakciók is szerepet játszhatnak.

Mitől lesz valaki troll?

Minden, amit az internet hisztis gyerekeiről a tudomány kiderített.

Mit kell tanulnunk abból, hogy a gyerekek kifütyülték az angol válogatott focistáit? Szél Dávid a Fülkében

Nem, nem rasszisták a gyerekek, de az a társadalom, amely legitimálja az ilyen megnyilvánulásokat, megnehezítheti a jövőjüket. A vasárnapi angol-magyar meccs eseményeire reflektálva a gyereknevelés került a Fülke legfrissebb adásának fókuszába, ahol Szél Dávid szakpszichológussal közösen vizsgáltuk meg, miképp befolyásolja a magyarországi közélet és a digitális tér a gyermekek fejlődését.

Gyermekkori traumák, felnőttkori viselkedési minták

A Janet G. Woititz amerikai pszichológus által bemutatott jellemzők nem szükségképpen igazak mindenkire, de a lista jó kiindulópont lehet a helyzet feldolgozásához. Részlet Békési Tímea és Dr. Kassai Szilvia Újraépített életek című könyvéből.

Ijesztő ütemben nő a pszichés gondokkal küzdő fiatalok száma

A mind gyakrabban jelentkező aggasztó tünetek hátterében a személyes kapcsolatok visszaszorulása és az alváshiány is fellelhető.

A jókedvhez a hasunkon át is vezet út

Az evésnek nem csak az étvágycsökkentéshez vagy a hízáshoz van köze.

A háború alaposan megzavarta a mentális jóllétünket

Sokan fordultak klinikai szakpszichológushoz, de a magánellátást igénybe vevők száma is nőtt.

Rosszul érzem magam, mert látszanak a hegeim, amik a lenyomatai annak, hogy nem vagyok mindig stabil

Az önsértésről beszélni hasonlóan nehéz, mint észrevenni a jeleit. Lelki problémák, önbizalomhiány és szorongás is állhat a jelenség hátterében, és van, akiknek ez ad kontrollérzetet. A falcolásról, vagyis a vagdosásról két érintettel is beszélgettünk: egy kamasszal, aki az iskolai bullying miatt okozott magának sérüléseket, és egy felnőttel, aki arról is mesélt, hogyan hatott ez a későbbi életére. A pszichiáter szerint az önsértés gyakran önbüntetést jelent. De milyen jelekre érdemes figyelniük a szülőknek?

Tudja, milyen a kötődési stílusa? Érdemes lenne megismernie

Nemcsak a terápiában lehet haszna e tudásnak, hanem a mindennapi életben is.

Miért nézünk kitartóan egy sorozatot, ha azt érezzük, hogy rettenetes?

Végignéztem A besúgót, pedig már az elején sem tetszett. Most utánajártam, hogy miért csináltam, és az is kiderül, mi az a Concorde-effektus.

Pszichológiailag alkalmatlan az autóvezetésre a Veszprémnél ámokfutóként előző autós – videó

Ha a motoroson nincs ott a kamera, lehet, semmi nyoma nem marad az esetnek.

Farkas Alexandrának 18 évesen nem volt pénze továbbtanulni

Most pszichológia szakra készül, emelt érettségit szeretne tenni magyarból és angolból is.

Tudja, hogyan született a pszichológia?

Első gondolati irányzata a strukturalizmus.

8 mondat segít eldönteni, feladja-e önmagát a kapcsolatában

Talán már önnek is eszébe jutott, hogy túlságosan függ a másiktól.

Berki Krisztián és M. Richárd halála egy szelep, amin keresztül az igazságtalanság miatti dühöt lehet kiengedni

Gyűlölködő kommentek, röhögő emojik és együttérző részvétnyilvánítások – szociálpszichológusokat és médiakutatót kérdeztünk, mi lehetett az oka annak, hogy a két celeb halála ilyen intenzív érzelmeket váltott ki.

Ha eddig nem nézett horrorfilmeket, talán mostantól hasznos lenne

A koronavírus-járvány alatt fedezték fel az ilyen mozik pozitív hozadékát.

A nők száma 0 – lemondott az MTA Pszichológiai Tudományos Bizottságának tagja, mert nincs nő az akadémia új rendes tagjai között

Kende Anna, az ELTE pszichológiai intézetének igazgatója szerint az akadémia nem tesz meg mindent a nők érvényesüléséért a tudományos életben.

Egyetlen nő sincs az MTA újonnan megválasztott rendes tagjai között, tiltakozásul lemondott a Pszichológiai Tudományos Bizottság egyik tagja

Nem kívánja a munkájával támogatni a tudományos bizottság munkáját.

Lemondott a Pszichológiai Tudományos Bizottság egyik tagja, mert egyetlen nő sincs az MTA újonnan választott rendes tagjai között

26 új rendes tagot választott az MTA, valahogy egy nő sem fért bele ebbe a keretbe.

Miért érezzük már évezredek óta a szerelmet?

A tudományos magyarázata elég logikus.

Dr. Donauer: 100 gyerekből, akinek pecsétes papírja van arról, hogy diszlexiás, 85 nem az

A mozgáshiány a legfőbb oka annak, hogy ma ennyi gyereknek van részképesség-zavara, mondta az ismert neuropszichológus Veiszer Alinda műsorában.

L. Simon alapvető hibát követett el, amikor édesanyja háziorvosát okolta az egészségügy bajaiért

A volt államtitkár, múzeumigazgató bejegyzésében felfedezhető az önigazolási és a rendszerigazolási törekvés is.

A szexuális irányultság pontos megértésére indítanak átfogó kutatást a pécsi egyetem kutatói

A kérdőív névtelen és a főleg néhány pszichológiai összefüggést szeretne feltérképezni.