Hírkereső

Keresés

Kevésbé intelligensek azok, akik hisznek a horoszkópban

Az asztrológiában hívő emberek természetes vezetői képességekkel rendelkező, különleges embereknek tekintik magukat, holott történetesen kevésbé intelligensek, mint az átlagember.

Mentális egészségügyi válságot okozott a Covid? - Videón mutatjuk

A Covid-járvány közvetlen egészségügyi hatásaival nap mint nap szembesülünk, arról viszont keveset beszélünk, hogy milyen lelki sebeket okoz a vírus. Dr. Szondy Máté klinikai szakpszichológus segít megérteni a pandémia mentális egészségre gyakorolt hatásait, és hogy mit tehetünk, ha segítségre van szükségünk.

Várkonyi könyve olyan, mint egy fárasztó útitárs, aki néha még bokán is rúg valakit

A falvédőre való bölcsességektől akár még kellemes olvasmány is lehetne az És ezt lehet?, Csernus óta meg tudjuk, hogy annak is van közönsége, ha a pszichológus szándékosan provokál, de itt sajátos elegye született a meghitt, derűs unalomnak és az irritálóságnak.

Varga Izabella: Eszünkbe sem jutott lázadni

A kamaszkoráról mesélt a népszerű színésznő.

Megtalálták a Dunában az eltűnt kutató holttestét

A BRFK azt közölte a 24.hu-val, hogy Klein László, az ELTE Pszichológiai Intézetének a munkatársa ügyében bűncselekmény gyanúja nem merült fel.

Intim részleteket is elárult Mészáros Lőrinccel közös életéről Várkonyi Andrea

A volt híradós új könyvében arról is ír, hogyan alszik Mészáros Lőrinc mellkasán.

Ukrán katonai hírszerzés: Oroszország Ukrajna elleni támadásra készül a jövő év elején

Az ukrán katonai hírszerzés főigazgatójának vezetője szerint Oroszország hónapokon belül megtámadhatja Ukrajnát, és hogy már a lengyel-fehérorosz határon kialakult válság is a katonai támadást megelőző pszichológiai hadviselés része.

Egymilliót fizettek egy olyan képzésért, amire nincs is engedélye a Testnevelési Egyetemnek

Péter idén nyáron jelentkezett sport szakpszichológus képzésre a Testnevelési Egyetemen, de csak a beiratkozás után derült ki, hogy ott nem is indíthattak volna ilyet. A hallgatók teljesen más végzettséget kapnak a végén, mint amit honlapján ígért és kommunikált az egyetem. Mindezt félévenként 270 ezres tandíjért. A TE most a már kiadott oklevelekben is átírja utólag a megszerzett végzettséget.

Így érthetjük meg furcsa testi tüneteinket

Hogyan működik a rejtélyes szomatizáció?

A betegség arról is szól, hogy mit rejtünk el önmagunk elől

Buda László pszichiáter szerint bár jóval többek vagyunk a testünknél, mégis a legközelebbi hozzátartozónkként lenne érdemes rá tekintenünk. A SzomatoDráma módszer megalkotóját elidegenedésről, a testünkkel történő szeretetteli együttműködésről és az elvárásoktól való felszabadulásról is kérdeztük.

Hogy érezheti most magát Alec Baldwin?

Azok, akik felelősek vagy felelősnek érzik magukat valakinek a haláláért, ugyanúgy szenvedhetnek poszttraumás stressz zavarban, mint a katonák, vagy akiket gyerekkorukban súlyosan bántalmaztak.

Eltűntként keresik Klein Lászlót, az ELTE pszichológiai intézetének kutatóját

Csütörtök óta keresi a VII. kerületi rendőrség az ELTE munkatársát.

Eltűnt Klein László, az ELTE Pszichológiai Intézetének munkatársa

A rendőrség is keresi.

Voltak-e kamaszok az ókorban?

Meddig tart a serdülőkor? Buliztak-e korábban az inuit fiatalok? A válaszok korántsem olyan egyszerűek, mint gondolnánk.

Új horizontok nyílhatnak előttünk

Ne csak sodródjunk, vegyük a kezünkbe életünk irányítását! Ehhez nyújt segítséget a legújabb [email protected]

Észrevesszük, amikor a testünk már ordít, hogy változtassunk?

Hogy mit jelent a testi egészség, azt viszonylag könnyen meghatározzuk, de a lelki jóllétet körülhatárolni már egy fokkal küzdelmesebb. Márpedig test és lélek nincsenek egymás nélkül. Miért keverjük össze a gondolatainkat az érzéseinkkel, hogyan gyógyíthatjuk a lelkünket, és miért pont a problémákra van huzalozva az agyunk? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kerestek a HVG Extra Pszichológia Szalon legutóbbi estjén Nógrádi Csilla és Harmat László pszichológusok – Szörnyi Krisztina házigazdával, a HVG Extra Pszichológia magazin főszerkesztőjével.

Meghalt a flow fogalmát megalkotó Csíkszentmihályi Mihály

A magyar származású, Olaszországban és Amerikában élt, Széchenyi-díjas pszichológus volt a boldogságkutatás úttörője.

Énekeljünk az egészségünkért!

A zene és az éneklés fontos szerepet játszhat a stresszel megküzdésben, az érzelmek szabályozásában, pozitív hatással lehet az önbizalomra is.

A legjobb családokban is előfordul

Pszichés, sőt pszichiátriai szempontból rendkívül sérülékeny életciklus a kamaszkor, hiszen az idegsejtek hálózata a legdinamikusabb fejlődésben van, így az agyban szinte minden esemény, lelki hatás nyomot hagy. Mik lehetnek ilyenkor a veszélyek és miképp előzhetők meg?

Várkonyi Andrea első könyve már előjegyzési sikerlistán

Az önmegvalósításra buzdító kötet egy kormányközeli kiadónál jelenik meg.

Lehet magad jól érezni, szabad magadat előre sorolni – könyvet írt dr. Várkonyi Andrea pszichológus

A pszichológiai könyvről az üzletasszony maga számolt be a Facebook-oldalán.

„És ezt lehet?” – érkezik Várkonyi Andrea első könyve

A könyv alapját Várkonyi pszichológiai rendelései adták.

Várkonyi Andrea bejelentette, hogy megjelenik az első könyve

A pszichológiai rendeléseiből merített ihletet.

Testünk árulkodik a párválasztásunkról. Vagy egyenesen ő választ?

Nagyot tévedünk, ha azt hisszük, hogy párválasztásunk, sőt párkapcsolatunk tudatos döntések következménye.

A filmeket nagyon is lehet terápiás eszközként használni

Mára messze nem csak szórakozást jelentenek a filmek, sorozatok – a világ megismerésének fontos terepévé váltak. Ezért különösen fontos, hogy mennyire hitelesek szakmailag a bennük ábrázolt karakterek, történések. Kapitány-Fövény Máté klinikai szakpszichológus nemrégiben videósorozatot indított Ember a filmben címmel. Vele beszélgettünk.

Gyarmathy Éva: A Covidnak nagyon erős az idegrendszeri hatása, ezért is óvni kell tőle a gyerekeket

A mai gyerekek képességei egészen mások, mint 30-40 éve, a nagy baj, ha ehhez nem igazodik az oktatás – erről is beszél Veiszer Alinda új műsorában a tehetségfejlesztés és tanulási zavarok szakértője.

Mondok egy mesét, gyermekem: fogatlan, koszos, buta cigányokhoz kerülsz, ha nem fogadsz szót

Olyan jól indult pár éve a kis bárgyú dalokkal és mesékkel, mostanra viszont ostoba és rasszista lett a legnagyobb magyar youtube-os mesecsatorna, a KerekMese. Autizmus, bullying, tanár-diák viszonyok: úgy látszik, nem való mindenkinek a bonyolultabb témákat is tárgyaló mesék írása. Vélemény.

Kikészítené a gyerekeket, ha újra át kellene állniuk a digitális oktatásra

A magyar kamaszok rettegnek, mi lesz, ha megint nem lesz normális iskola, és emiatt óriási hátrányba kerülhetnek, nem tudják megvalósítani a céljaikat – ez derül ki egy kutatásból. Eddig is rosszabb volt az életminőségük, mint holland kortársaiknak, és ez most tovább romlott.

Gyerekek, akik a tévében látták, ahogy emberek ugranak ki a sokadikról

2001. szeptember 11-én szinte az egész világ a tévében figyelte az amerikai terrortámadás borzalmas következményeit. A nézők között rengeteg magyar gyerek is volt. Többekkel beszéltünk arról, mire emlékeznek most, már felnőtt fejjel, és mennyire hatott rájuk negatívan a terrortámadások élő közvetítése.

Utrecht városa kifizetné a holland rabszolgák leszármazottainak névváltoztatását

A rabszolgák leszármazottainak pszichológiai teszttel kell bizonyítani, hogy lekicsinylő számukra a vezetéknevük, és az egészért még fizetnek is.

Rövidesen érkezik a Netflixre a You új évada

A finoman szólva is szokatlan módon ismerkedő pszichopata, Joe Goldberg életét nyomon követő sorozat új részeire már csak néhány hetet kell várni.

Többet kellene a pároknak vitatkozni

Jót tesznek egy kapcsolatnak a veszekedések egy amerikai pszichológus szerint, de nem mindegy, hogy milyen a pár vitakultúrája.

Mit tehetünk, ha a többi eb utálja a kutyánkat?

Bármennyire is próbálkozik, a találkozások során a többi kutya mindig elutasítja a szegény kiskutyáját? Nem érti, miért utálják ennyire? Segítünk.

Ezek a sorsok megmutatják, hová vezet az esztelen homofóbia

A melegeket „kigyógyító”, úgynevezett reparatív terápia képviselőiről, az álpszichológia mögé bújó mozgalom hatásairól számos könyv és film született már az elmúlt években, Kristine Stolakis azonban arcot is ad a túlélőknek és az ilyen szervezetek korábbi, „exmeleg” vezetőinek a Pray Away című dokumentumfilmben.

A szülő ki nem mondott félelmeit is megérzik a gyerekek

Minél inkább titok egy szorongás, egy trauma, annál valószínűbb, hogy a gyerek érzelemvilágát is uralni fogja.

A majmok is köszönnek

Bonobó, ou, szia, helló!

A majmok is köszönnek

Bonobó, ou, szia, helló!

Hurrá, nyaralunk - Avagy kiskáté gyerekkel nyaraláshoz

Nyaralni gyerek nélkül a legkönnyebb, és jó eséllyel még pihentető is, vele együtt viszont olykor már feszegeti a nyaralásról alkotott szülői elképzeléseket, vágyakat - írja Szél Dávid Apapara című könyvében. Részlet.

Női izgalom? Férfiak nyála? 7 szexis érdekesség a két nemről

És persze még ezen a listán is szerepel a kommunikáció fontossága.

Hét év után szabadult ki egy Nigériában elrabolt lány

A lány pszichológia és egészségügyi támogatást fog kapni.

Szükségünk van családi szertartásokra

A családi szokások, rituálék összekovácsolnak, biztonságot adnak, reménységet ébresztenek, és az állandóság érzését keltve azt jelzik, ha a belső világunkban rend van, szokásaink stabil kereteket adnak az életünknek, akkor kint sem történhet velünk nagy baj.

Érdemes-e tudományosan vállalkozni?

Tudományos eszközöket alkalmazni nem a fehér köpenyes emberek kiváltsága. A hipotéziseknek éppannyira helyük van az életünkben, mint a laboratóriumban - mutat rá Adam Grant szervezetpszichológus.

Komoly nemtetszést váltott ki a játék, amiben Hitlert kell kezelni, hogy ne legyen holokauszt

A játék sokak szerint rossz ízlésről tesz tanúbizonyságot és sértő.

Feldmár András: A szeretet munka

A szeretet csoda, nem pedig természetes adottság, és keményen meg kell dolgozni érte – fogalmazták meg a HVG Pszichológia Szalon legutóbbi kerekasztal-beszélgetésének résztvevői. Az est folyamán szóba került az anyai szeretet megszületése, a távolság és a közelség hatása a szeretetre, és az is, hogy mit kell eldönteni minden kapcsolatban.

Mérő László: Orbán nem pszichológiai vagy pszichiátriai esetként érdekel, és az az érzésem, hogy nem is az

A matematikus-pszichológus szerint attól hiteles egy politikus, hogy megpróbálja beváltani azt, amit ígér.

4 tipp, hogy jobban érezze magát a bőrében

Szeretne jobban kinézni? De nem tudja, hogyan is induljon el?

“Kiszámíthatóan vagyunk kiszámíthatatlanok”

Cikkünkben automata üzemmódban hozott és emiatt gyakran kiszámíthatatlannak tűnő döntéseinkről elmélkedik Sandy Vaci nemzetközi üzletember.

Szorongás a párkapcsolatban

Amúgy is nehéz mit kezdeni azzal a jelenséggel, ha tárgy nélküli félelem lesz úrrá az emberen, és a szervezete állandó készenléti állapotban van. A párkapcsolatban pedig igazi próbatétel.

Mit tehetünk, ha gyerekünket nem hívják meg egy buliba?

A kamaszok általában már maguk szervezik a társasági eseményeket, bulikat, szigorúan meghúzva a baráti kör határait. Így nyilván lesznek olyanok, akik kimaradnak. Mit mondjon egy szülő, ha lánya lelombozódva közli, hogy minden barátnője megy egy buliba, őt azonban nem hívták meg?

Játékos felnőttek előnyben

Komolytalanság? Megbízhatatlanság? Ugyan!