Hírkereső

Keresés

A Szigeten tért vissza a szupersztár, aki takarítónőkhöz és szexmunkásokhoz címez dalokat

Stromae hét év némaság után pénteken a Sziget nagyszínpadán adott koncertet. A francia nyelvű zenész annak ellenére lett világhírű, hogy a rajongóinak zöme nem is érti a nyelvét. A koncert napján Stromae egyedül a Telexnek adott villáminterjút.

Négyévesen rúgott be először a legjobb magyar borászok egyike, még tesztpilóta is volt, mire a pincéig és a csöpögős juhfarkig jutott

Monológos portré a Somló hegyi Stephan Spiegelbergről.

Salman Rushdie: az író, aki 33 éve halálraítéltként él

A szélsőséges iszlamisták szemében ő a Sátán maga, az iráni ajatollah fatvát mondott ki rá, felkerült az al-Káida feketelistájára is és mindezért nem csinált semmi egyebet, csak könyveket írt.

Dobszay-Meskó Ilona: "Rossz a marketingje a klasszikus zenének, pedig az agyat is fejleszti"

Ha újra felfedeznék, hogy a mozgás és a zene milyen tökéletes lénnyé faragja az embert, akkor több energiát tennének bele - mondja a hazai zeneoktatásról Dobszay-Meskó Ilona karmester. Női tanítványait is arra ösztönzi, nyugodtan forduljon meg a fejükben, hogy karmesterré váljanak. HVG portré.

Brazil felügyeli a Duna legszerethetőbb strandját

Aki evezett valaha a Duna észak-magyarországi szakaszán, alighanem kikötött Dunabogdányban. És ha kikötött, akkor ismeri Brazilt, a szabadstrand úgymond területfelügyelőjét, aki úszómester és gondnok

27 évet sem élt „a matematika Mozartja”, de akkorát alkotott, hogy kilenc halmazrendszert és három tételt neveztek el róla

Kétszázhúsz éve, 1802. augusztus 5-én született Niels Henrik Abel norvég matematikus, aki életének 26 éve alatt végzett munkájával elérte, hogy az ő nevét viselje az egyik legrangosabb matematikai díj.

Az ember, aki Putyin szócsövévé vált

Szergej Lavrov közel ötven éve dolgozik az orosz diplomácia élvonalában, és Putyin egyik leghűségesebb követője. Portré.

Mást ábrázol a magyar történelem egyik legismertebb portréja

A képről, amiről sokáig azt hittük, hogy II. Rákóczi Ferenc édesanyja, Zrínyi Ilona képmását őrzi, kiderült, hogy valójában egy lengyel királyné portréja.

Rea Milla modell: "Akik a gyűlölködő kommenteket írják, azok vannak kevesebben"

"Kezdek egyre jobban hasonlítani a magyarokhoz. Nemrég azon kaptam magam, hogy én is elkezdtem sorolni, milyen borzasztó napom volt" - mondja Rea Milla a HVG-nek. A szomáliai származású, de nemrég magyar állampolgárságot szerzett modell már több helyen dolgozott a világban, mégis csak Magyarországon érzi otthon magát. HVG portré.

Hegedüs Zsuzsa eddig leüvölthette Orbán fejét, most elővette a kormánypárti sajtó

Hegedüs Zsuzsa szegénységügyi kormánymegbízottként érinthetetlennek tűnt, de miután Orbán beszédét lenácizta, a kormányhoz közeli oldalról emlegetni kezdték az alapítványi gazdálkodásával kapcsolatos kérdéseket, amelyeket a független sajtó már évek óta jelzett. Kicsoda valójában a nagy botrányt kavart szociológus?

Olena Zelenszka: Bucsa után megértettük, hogy a háború célja mindannyiunk kiirtása

Hosszú portrét közölt az ukrán elnök feleségéről a Vogue, Olena Zelenszka a magazinnak beszélt a háborúról, Zelenszkij elnökhöz fűződő kapcsolatáról és arról is, hogy miért utazott nemrég inkognitóban Washingtonba. „Valami olyasmit kérek, amit sosem akartam kérni: fegyvereket kérek – olyan fegyvereket, amelyeket nem arra használnának, hogy háborút folytassanak valaki más földjén, hanem arra, hogy megvédjék az otthonukat és a jogot, hogy abban az otthonban élve ébredjenek fel” – mondta Olena Zelenszka miközben egy négyéves, Down-szindrómás gyerek fotóját mutatta nem hivatalos látogatásán az Egyesült Államokban, amikor találkozott Joe Biden amerikai elnökkel, Jill Biden first ladyvel és Antony Blinken külügyminiszterrel.Olena Zelenszka a magazinnak hosszan beszélt arról is, a háború első pár hetében meg voltak döbbenve azon, ami történik.Bucsa után megértettük, hogy ennek a háborúnak a célja mindannyiunk kiirtása. Ez a megsemmisítés háborúja– mondta az ukrán first lady. Zelenszka beszélt arról is, hogy korábban tudatosan maradt a háttérben és szerepelt keveset nyilvánosan, de a háború miatt a frontdiplomácia felé fordult.

Szuggesztív fotót készített a Zelenszkij-házaspárról Annie Leibovitz

A Vogue címlapjára is az ukrán first lady került, a lap leghíresebb fotósa pedig erős portrét készített a párról.

Vetkőzéssel indította karrierjét, de megőrizte titokzatosságát

Hogyan lett Dakota Johnson egy kicikizett erotikus ponyva hősnőjéből Hollywood egyik legizgalmasabb színésznője és az internet kedvence? Portré.

Új portré jelent meg a kilencéves György hercegről, Katalin hercegné fotózta

Folytatták a családi hagyományt.

Prága újra nekifut a világhírű toronyóra felújításának

A legutóbbi restauráláskor elrontották a kalendárium felújított portréit, sőt, a festő barátai arcát vitte fel a fára.

Lakatos Mónika énekes: "A Kossuth-díj nincs a homlokomra írva, de a származásom igen"

A Kossuth-díj elismerés az oláh cigány zeneiségnek és kultúrának - vallja Lakatos Mónika, énekes, aki nemrég elnyerte a rangos WOMEX-életműdíjat is. Származásával kapcsolatban azt mondja, minél inkább bántják, annál inkább büszke rá. HVG portré.

Van Gogh eddig ismeretlen önarcképére bukkantak egy nő portréja mögött

Hatvankét évvel azután, hogy a festmény a Skót Nemzeti Galéria gyűjteményébe került.

Keszthelyi Erik: "Mészáros Lőrinc az üzlettársam és a barátom is!"

Spórolni nem a válságban kell elkezdeni, állítja a felcsúti milliárdos szintén milliárdos biztosítási alkusz üzlettársa. Nem tagadja hogy korábban is voltak jó politikai kapcsolatai, de sikereiben nagy szerepet tulajdonít annak, hogy nagyon korán kezd dolgozni. Ezt munkatársainak sem lehet könnyű követni, hajnali fél 5-kor tart vezetői értekezleteket. HVG-portré.

A magyar származású új izraeli kormányfő ugyanúgy mozog gazdasági szereplők között, mint egy tel-avivi diszkóban

Portré Izrael pénteken hivatalba lépett ügyvezető miniszterelnökéről, Jaír Lapidról, aki amatőr bokszoló, slágerszerző és talk-show-sztár is volt már.

Batthyány-Schmidt Margit: "A tradinnováció olyan fontos, hogy a kifejezést le is védettem"

A vidéki nők felzárkóztatásáért hozta létre a Magyar Női Uniót Batthyány-Schmidt Margit, melynek elnöke is lett. Diplomahalmozó és hisz abban, hogy a nők helye nemcsak a konyhában van, de a férfiak helyét is tiszteletben kell tartani a társadalomban. HVG-portré.

„Egy negyvenes nő itthon ötvennek nézett ki, Nyugaton harmincnak”, ekkor született a Helia-D

Negyven évvel ezelőtt a kis fekete tégelyes krém egyszerre lett a háziasszonyok és a modellek titkos fegyvere. A szinte hungarikummá váló termék a klasszikus idők után kicsit leült egy külföldi tulajdonos kezében, de sosem rombolódott le a márka hírneve.

Alekszej Navalnijnak Putyin arcképe alatt kell ülnie a börtönben

Gyilkosságért elítélt rabokkal van összezárva.

Navalnij órákon át üldögél egy kényelmetlen széken, és közben Putyin-portrét kell néznie

A bebörtönzött orosz ellenzékinek nagyon rossz napjai vannak.

Navalnijt arra kényszerítik, hogy órákig Putyin portréja alatt ücsörögjön a börtönben

Az orosz ellenzéki vezető először számolt be arról, milyen az élete Oroszország egyik legfélelmetesebb börtönében.

A legendás balatoni hekk, amit a drágulás sem tud lenyomni, legfeljebb a vasárnapi rántott hús

Vadonatúj repohár és évtizedek óta szinte változatlan menü: megnéztük, mi a titka a balatonszemesi strandnál negyven éve működő, Vincze család által vezetett András büfé legendás hekkjének.

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke: "Nem ideológusnak jelentkeztem, hanem megoldóembernek"

Olyan stabil alapokra akarja helyezni a Momentumot, hogy két év múlva már nélküle is elketyegjen, mert nem akar újrázni a pártelnöki székért Gelencsér Ferenc. A korábbi Fidesz szavazó, "egészségtelenül sokat dolgozó", 31 éves politikus fontosnak tartja, hogy pártja megismerje a vidék problémáit. HVG-Portré.

Elkészült az első hivatalos festmény Vilmos hercegről és Katalin hercegnéről

A közös portréval is népszerűsítenék a művészetet a brit fiatalság számára.

Nácik által elrabolt 339 éves festményt kapott vissza egy 101 éves holland hölgy

Charlotte Bischoff van Heemskerck sosem adta fel a reményt, hogy az 1683-ban festett portrét megtalálja.

Visszakapta a nácik által elrabolt festményét egy 101 éves holland nő

Visszakapta a nácik által elrabolt festményét, Caspar Netscher 1683-ban festett portréját egy 101 éves holland nő, aki úgy döntött, elárverezi az értékes képet, hogy a bevételből a családját segíthesse – idézi az MTI a Guardian cikkét.Charlotte Bischoff van Heemskerck, aki a második világháború idején csatlakozott a holland ellenállási mozgalomhoz, sosem adta fel a reményt, hogy a Netscher által festett, Steven Wolterst ábrázoló festményt megtalálja. A holland mester több műve látható a londoni Nemzeti Galériában.A festmény a nő gyerekkori arnhemi otthonát díszítette, apja, Joan Hendrik Smidt van Gelder gyermekorvos és kórházigazgató kedvelt darabja volt. Az orvos rejtőzködni kényszerült, miután megtagadta, hogy a náciknak engedelmeskedjen. A festményt a megszállás után a városi Amsterdam Bankban helyezték biztonságba, de a nácik betörtek a pénzintézet kincstárába, kifosztották és lerombolták.A háború zűrzavarában az alkotás nyom nélkül eltűnt, és nem is került elő 75 évig. A londoni székhelyű, rabolt európai műkincsek felkutatásával foglalkozó bizottság (Commission for Looted Art in Europe,) nyomozása megállapította, hogy a kép egy düsseldorfi galériában bukkant fel az 1950-es évek közepén, majd 1969-ben Amszterdamban elárverezték. 1971-ben egy német magángyűjtő tulajdonába került, vele tárgyaltak, míg 2021-ben a festényt vissza nem adhatták Bischoff van Heemskercknek.„Lenyűgözött” – mondta a nő a Guardiannek, amikor felidézte, milyen volt megpillantani a képet. A nő édesapja 1969-ben halt meg. „Nagyon boldoggá tette volna, ha viszontláthatta volna” – mondta a nő. Van Heemskerck hat hónapig őrizte az alkotást, aztán átadta a londoni Sotheby's aukciósháznak, ami július 6-án elárverezi. A leütési árat 30 ezer és 50 ezer font (14 millió és 23,3 millió forint) közé teszik előzetesen. „Öt testvérem van, nekik összesen húsz gyerekük, akik nagyon aranyosak. Sosem éreztem, hogy a festmény az enyém lenne.

Máté Gábor addiktológus: "Ami Magyarországon történik a drogfüggőkkel, az botrány"

Minél több a stressz, a trauma, annál nagyobb az esély arra, hogy valaki függő legyen, ha az is marad, az nem az ő hibája, hanem a társadalomé. Ha büntetjük, kizárjuk, azzal olyan körülményt teremtünk, amiben nem lehet gyógyulni – magyarázza Máté Gábor. A családjával 1957-ben kivándorolt, Kanadában élő orvos több bestseller szerzője. HVG-portré.

Falus Ferenc 2009-ben: Sok okos ember közös döntése lehet rosszabb, mint közülük a legbutábbé

A most elhunyt Falus Ferenc akkori tiszti főorvossal a HVG 2009 augusztusában készített portréinterjút. Ezt közöljük újra, változtatás nélkül.

Amikor pörkölünk, az egész város tudja - új irányból jutna vissza a reggeli bögrénkbe a Maci kávé

Egykori kapacitásának már csak töredékét kihasználva, de még ma is pörkölik a cikóriát és gyártják a Maci kávét abban az üzemben, amit egykor a Monarchia egyik legnagyobb pótkávés multicége épített fel az osztrák határtól egy kőhajításnyira, és aminek termékei még a szocializmus évtizedeiben is ott voltak jóformán minden konyhában. A svájci-magyarból tavaly teljesen magyarrá váló Multi-Cikória Kft-nél már leporolták a Maci kávé elmúlt évtizedekben elhanyagolt brandjét: a cukor-, koffein- és laktózmentes változatok célpontjában a tudatos fogyasztó áll, de sokat várnak a cikória egyik nagyon jó élettani hatású összetevőjétől is. Csak ki kell bekkelni a drágulást, behúzni egy fejlesztési pályázatot, és polcra kerülni a nagy kereskedelmi láncoknál.

Akinek a játékáért több 100 kilométert utaztak a Barca meccseire

A világon ő az egyetlen, aki három válogatottban is szerepelt.

Pető Attila: Nem azért akartam, hogy Erdő Péter bocsánatot kérjen, mert abuzált egy kispap

Gyerekként papnak készült, szeretett egyházi iskolába járni és abban a közösségben létezni Pető Attila, akit 13 éves korától abuzált egy kispap. Története fordulatos: testvére megzsarolta a papot, Attila többször próbálta az egyház elé vinni ügyét, de eleinte nem tapasztalt támogató légkört, később pedig semmit sem tudott arról, hogy alakul az ügye. Idegességében telefonálgatott, azzal fenyegetett, hogy nyilvánosan kéri számon Erdő Pétert, mire feljelentették zaklatásért. A bíróság ezt megalapozottnak tartotta, és kétrendbeli zaklatás miatt megrovásban részesítette. Hogyan élte meg az elmúlt éveket? Mi hajtotta előre? Perelné az egyházat? Portréinterjú Pető Attilával. A cikk az e heti HVG-ben megjelent szöveg hosszabb változata.

"Tűkön ülve vártam, mikor mehetek be végre egy osztályterembe tanítani"

Az idei pedagógussztrájk követelései nem teljesültek, ennek apropóján megkérdeztünk két, tanárszakos hallgatót, mi motivál ma arra egy fiatalt, hogy ezt a pályát válassza. Arról is beszélgettünk, mit

Emléktáblát kapott Arany János A walesi bárdokból ismert Montgomeryben

Az eseményre a helyi sörfőzde különleges, Arany János portréjával díszített palackozott sört is készített.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Habony Árpád bajtársának milliárdos üzletei a kaszinóktól a hadiiparig

Az új honvédelmi minisztert, a nemesi származású egykori londoni nagykövetet régi kapcsolat fűzi Orbán Viktor informális tanácsadójához, Habony Árpádhoz. Már a 2000-es évek második felében együtt üzleteltek, aztán 2010 után jöttek az igazán nagy falatok.

Kicsoda az új kormánytag Csák János, aki csúcsmenedzser és nagykövet is volt már?

Volt londoni nagykövet, vezette a Matávot, volt a Mol-csoport elnöke, de alányúlt a Heti Válasznak is. Rövid portré Csák Jánosról, aki a HVG információi szerint az innovációs és felsőoktatásért felelős minisztériumot kaphatja az ötödik Orbán-kormányban.

Újraértelmezte a láncfűrészt, a Pókembert, és azt, mennyi mindennek lehet kitenni az ember gyerekkori barátját

Egy legendás trutymós horrorral kezdte a karrierjét, közben útjára indította a modern szuperhősfilmeket, most pedig a Marvelt húzta ki a kulimászból, amikor megrendezte a Doctor Strange folytatását. Neki köszönhetjük a Herkules és a Xena sorozatot is. Ezek Sam Raimi filmjei.

Bíró bezár – Ha ez itt a vég, hát az nagyon derék

Portré Bíró Lajos séfről.

Cserepad, FTC-vezérség, celebélet, Porsche, híres barátnők, valóságshow-k – Berki Krisztián tragikus véget ért története

A pénteken elhunyt Berki Krisztián másfél évtizedet töltött a nyilvánosság frontvonalában. A 41 évesen meghalt korábbi futballista, későbbi cégvezér és médiaszereplő-influenszer történetét megannyi bo

Fradi-vezérből lett celeb Berki Krisztián

Mindig is megosztó személyiség volt, 41 évet élt.

Zűrös ügyek, politikai kaland, celeb létforma csúcsra járatva: ő volt Berki Krisztián

Sportolóként nem alkotott maradandót, de állandó bulvárszereplésével, sorozatos bírósági ügyeivel, büntetőfékezésével beírta magát a hazai közéletbe a péntek reggel holtan talált exfutballista.

Ciao, majálisozók!

Három év után először volt majális a Városligetben. Romantic, kevert jégkása, ringlispíl és sikolyok egy felszabadult össznépi ünnepségen.

Az írógéppel rajzolt Tom Hanks-portré még Tom Hankset is lenyűgözte

A hírességek arcképeit betűkből kirakó művész kézzel írt üzenetet kapott a sztártól.

"Minden oroszt külön-külön és együtt is gyűlölök"

Lengyel Nagy Anna író önkéntesnek állt az orosz–ukrán háború kitörése után. Élményeiről először április elején számolt be, most folytatja a történeteit egy abszurd világból.

Erdős Virág: Írni fogok egy verset a háború borzalmairól, kifizetik, és az adómból lövedéket vesznek

Közérzeti verseit ellenzéki tüntetéseken éneklik, a Budapestért díjjal járó pénzt az Utcáról Lakásba Egyesületnek utalta át és a karantén alatt biciklis futárként kereste a kenyerét. Portréinterjú a József Attila-díjas költővel.

Kocsis Tibor: Szerintem 2022-ben, Európa közepén teljesen alap lenne, hogy házasságra léphessek a párommal

Az énekes feltette a kérdést, hogy ha összeköti az életét azzal, akit nagyon szeret, azzal mégis kinek tesz rosszat.

A pártelnök, aki szerint magánemberként lehet neonáci tüntetésekre járni – HVG-portré Toroczkai Lászlóval

A sokak meglepetésére parlamentbe jutó Mi Hazánk elnöke elismeri, hogy a Fidesszel ugyanarra a politikai térfélre kormányozták magukat, sok ügyben elvi kérdés, hogy együtt szavaznak, de ígéri, hogy kőkemény ellenzéke lesznek a kormánynak.

Az éjszaka királya negyven éve divatot diktált, de ma már magasról tojik az elvárásokra

Összehozta a nagyvásznon Al Pacinót és Robert De Nirót, ősz bérgyilkost faragott Tom Cruise-ból, mohikánt Daniel-Day Lewisból. Michael Mann most egy tévésorozatba szállt be, de az egész élete figyelemre méltó.