Hírkereső

Keresés

Pető Attila: Nem azért akartam, hogy Erdő Péter bocsánatot kérjen, mert abuzált egy kispap

Gyerekként papnak készült, szeretett egyházi iskolába járni és abban a közösségben létezni Pető Attila, akit 13 éves korától abuzált egy kispap. Története fordulatos: testvére megzsarolta a papot, Attila többször próbálta az egyház elé vinni ügyét, de eleinte nem tapasztalt támogató légkört, később pedig semmit sem tudott arról, hogy alakul az ügye. Idegességében telefonálgatott, azzal fenyegetett, hogy nyilvánosan kéri számon Erdő Pétert, mire feljelentették zaklatásért. A bíróság ezt megalapozottnak tartotta, és kétrendbeli zaklatás miatt megrovásban részesítette. Hogyan élte meg az elmúlt éveket? Mi hajtotta előre? Perelné az egyházat? Portréinterjú Pető Attilával. A cikk az e heti HVG-ben megjelent szöveg hosszabb változata.

Lehet-e zaklató, aki társadalmilag hasznosan viselkedik?

Pető Attilát – aki arccal és névvel vállalta, hogy egy egyházi személy szexuálisan zaklatta őt – első fokon elítélték zaklatás miatt. Sándor Zsuzsa elemzi az első hallásra abszurd ítéletet.

Pető Attila, a papi bántalmazás áldozata: „Ez a történet már nem rólam szól"

Pető Attilát kamaszként molesztálta egy pap, azonban a bíróság mégis őt marasztalta el zaklatás miatt. A férfi a HVG-nek adott interjújában mesélt zaklatójáról, valamint jelenlegi életéről is.

Pető Attila: „Tisztelt Bíróság! Semmit nem csinálnék másképp”

Egy pap áldozatából bűnös lett első fokon az a férfi, akit gyerekkorában éveken keresztül molesztáltak. Ott voltunk a tárgyaláson, ahol kiderült, hogy zaklatásnak minősül az, ahogy Attila információhoz akart jutni a saját ügyéről.

Megrovásban részesítette a bíróság Pető Attilát, akit egyházi vezetők zaklatással vádoltak

A gyerekkorában egy pap által molesztált férfit az esztergomi érsekség két vezetője jelentette fel. Pető Attila felmentésért fellebbez.

Megrovást kapott a bíróságtól Pető Attila, aki bocsánatkérést várt azért, mert gyerekként egy pap molesztálta

Pető Attila az első férfi Magyarországon, aki arccal és névvel felvállalta, hogy gyerekkorában egy pap több évig zaklatta. Már felnőttként többször telefonált, írt üzeneteket egyházi vezetőknek az abúzusról, bocsánatkérést és következményeket várva, ezért zaklatásért feljelentették.

Pető Attila végül a bíróságon tudta feltenni a kérdéseit az érseki helynöknek

A katolikus hierarchia befolyásos tagja bocsánatot is kért a tárgyalás egy pontján, de ettől még a per folyik tovább.

„Úristen, életem első csókja egy pappal volt”

A Pető Attilát is zaklató pap tetteiről beszélt részletesen két érintett fiatal. Az érsekség új gyerekvédelmi felelőse pedig más hangot ütött meg, mint amit magyar katolikus vezetőktől megszokhattunk.

Gyermekvédelmi felelőst nevezett ki Erdő Péter, a papképzésben mostantól ez külön tantárgy lesz

A bíboros nem sokkal azután hozta meg új intézkedéseit, hogy a főegyházmegye vezetői által feljelentett áldozat, Pető Attila a nyilvánosság elé állt.

Először áll ki arccal és névvel egy pap áldozata

Pető Attila volt az, akit vezetőszáron vittek el Erdő Péter miséje alatt. A Partizánban egykori zaklatóját is megnevezi.