Hírkereső

Keresés

A németek szerint az EU napokon belül dűlőre jut az olajembargóról, Duterte nekiment Putyinnak

Tudósításunk az orosz-ukrán háború 90. napjáról.

Egy 60 éve bérbeadott csatorna körül is éleződik a helyzet Oroszország és Finnország között

Egykoron kiemelkedő jelentősége volt annak az áruszállítási vízi útvonalnak, amelyen a finn rönkfa kijut a tengerre. Finnország szerint az 50 évre szóló szerződés érvényben van, de Oroszország a finnek NATO-csatlakozási szándéka miatt a bérlet felülvizsgálatával is fenyegetőzött.

Életfogytiglani büntetést kapott az első háborús bűnökért elítélt orosz katona

Bűnösnek találtak és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték azt az orosz katonát aki februárban megölt egy egy fegyvertelen civilt – írja a Guardian.Ez volt Ukrajnában az első háborús bűnök ügyében folyó per.A 21 éves Vadim Sziszimarin bűnösnek vallotta magát abban, hogy február 28-án megölt egy 62 éves férfit az északkelet-ukrajnai Chupakhivka faluban. A Sziszimarin azt vallotta a bíróságnak, hogy kényszerítették, és őszintén megbánta a tettét.„Ideges voltam a történések miatt. Nem akartam ölni. (…) Őszintén és őszintén sajnálom. Nem akartam, hogy ez megtörténjen, nem akartam ott lenni, de megtörtént. Még egyszer bocsánatot szeretnék kérni.

Az ENSZ szerint a háború kezdete óta 8 millió ukrán kényszerült arra, hogy elhagyja az otthonát

Percről percre követjük a háború 89. napját.

Nagy István agrárminiszter: Vészhelyzet van, segíteni kell az ukrán gabona exportját

Korábban arról beszélt, hogy megtiltják a magyar gabona exportját, most már viszont úgy gondolja, ez nem is volt cél.

Putyin háborúja a nagyhatalmi rakétapolitikát is veszélyes irányba tereli

Vlagyimir Putyin fenyegetései ellenére nincs szó arról, hogy Oroszország a korábbiaknál jobb rakétákkal vagy nagyobb nukleáris erővel bírna. Viszont a Washington és Moszkva közti elhidegülés árt a stabilitást támogató fegyverzetkorlátozási kezdeményezéseknek, miközben Kína is rákapcsolt a rakéta- és atomtöltet-fejlesztésre.

Papíron szép, megvalósítani nehéz – itt a REPowerEU, az orosz leválás terve

Minden pozitív programot, energiahatékonyságot, megújulók integrálását, lakáskorszerűsítést fel kell gyorsítani. Forrás lesz rá, csak merjünk nagyokat vállalni és fogjunk össze – ezt üzeni az Európai Unió.

Ukrajna kizárta a tűzszünetet, a háborús konfliktus a cannes-i filmfesztiválra is begyűrűzött

Percről percre követjük a háború 88. napját.

Ezért a 2017-es videójáért tiltották ki most Morgan Freemant Oroszországból

Öt évig bosszankodtak rajta az oroszok, most visszavágtak.

Leválás az orosz olajról: a levegőben átépíteni a repülőt

A Mol Nyrt. már intenzíven dolgozik az esetleges leválás forgatókönyvein, 15 elemből álló projektmix áll előkészítés alatt, a világ különböző részeiről származó nyersolajmintákat pedig folyamatosan vizsgálják a laborjukban.

Visszavágott a teniszszövetség Wimbledonnak az oroszok kitiltása miatt

A világ legpatinásabb tenisztornája áprilisban jelentette be, hogy idén nem indulhatnak orosz és belarusz játékosok a versenyen. A Nemzetközi Teniszszövetség válaszul elvette a Wimbledonban kapható pontokat.

Félmeztelen tüntető zavarta meg Cannes-ban az egyik premiert

Egy Ukrajna mellett kiálló nő rohant be a Three Thousand Years of Longing című romantikus fantasy vörös szőnyegére.

Zelenszkij: Ukrajna a maga ura lett – nézze meg az ukrán elnök beszédét magyarul!

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a csütörtök esti beszédében azt mondta, szerinte nemcsak Ukrajna érdeke, hogy megnyerjék ezt a háborút, hanem a nyugati országoké is, mert Ukrajna védelme az ő védelmük is – új orosz háborúk és vészhelyzetek ellen.Az ukrán elnök arról is beszámolt, hogy csütörtökön egyetemi hallgatóknak és oktatóknak tartott beszédet. Azt mondta, sok ukrajnai egyetem nem az eredeti városában működik, mert a háború miatt költözniük kellett.„Az ukrán fegyveres erők folytatják a Harkiv régió felszabadítását. A Donbaszban viszont a megszállók ráerősítettek. Pokoli ott a helyzet, és ez nem túlzás”– mondta Zelenszkij. Kitért Szeverodonyeck ágyúzására is, amiben 12 civil vesztette életét, és legalább 40-en megsérültek. Ezekre a támadásokra nem lát katonai magyarázatot, ezért egyértelműnek tartja, hogy Oroszországnak egyetlen célja van: minél több ukránnal akarnak végezni, minél több ukrán házat és vállalkozást akarnak elpusztítani.

Az Azovsztal arcai – ők védték a mariupoli acélerődítményt

A kikötőváros volt a bázisa az ukrán haderő egyik legharcedzettebb egységének, a hírhedt Azov-ezrednek.

Oroszország Ukrajna lassú kivéreztetésére játszik, minél szorultabb helyzetbe hoznák a lakosságot

Ha Ukrajna letette volna a fegyvert, ma már nem beszélhetnénk ukrán államról – mondták szakértők az amerikai nagykövetség csütörtöki panelbeszélgetésén. Most már az a kérdés, milyen győzelmet érhetnek el Oroszországgal szemben. Magyarországnak pedig ki kell állnia a szövetségesei mellett, nemcsak a szankciók, de a szavak szintjén is.

Erdoğan nagy játszmába kezdett, amikor látványosan beintett a finn-svéd NATO-bővítésnek

Törökország azt hangoztatja, hogy nem engedi be a NATO-ba a „terrorizmus melegágyának” számító svédeket és finneket. Az első hallásra furcsa török nyilatkozatok mögött évtizedes etnikai konfliktus, Erdoğan politikai tisztogatása, a közelgő választások, valamint az USA-val szembeni nézeteltérések húzódnak. Ezekben a török elnök a vétópolitikát bevetve próbál engedményeket elérni.

Az Azov ezred parancsnokai még a mariupoli acélgyárban vannak

Az ukrán erők folytatják a harkivi régió felszabadítását. A Donbaszban viszont a megszállók ráerősítettek. Percről percre követjük a háború eseményeit.

Zelenszkij: Nem túlzok, a Donbasz a pokol

Volodimir Zelenszkij szokásos esti beszédét azzal kezdte, hogy beszámolt a 40 milliárd dolláros amerikai segélycsomagról, amit ma szavazott meg a szenátus, a németországi G7-es találkozóról, valamint az EU által belengetett 9 milliárd eurós segélycsomagról. Mindegyikért hálás, de kiemeli, hogy ezek nélkül nehéz helyzetben lennének, mert a havi államháztartási hiányuk jelenleg 5 milliárd dollár.Szerinte nem csak Ukrajna érdeke, hogy megnyerjék a háborút, hanem a nyugati országoké is, mert Ukrajna védelme az ő védelmük is – új orosz háborúk és vészhelyzetek ellen.Csütörtökön diákokhoz és rektorokhoz is szólt egy beszédben. Úgy látja, mindenki bizakodó, de sok egyetem nem az eredeti városában működik már, a háború miatt költözniük kellett. Bejelentette, hogy az elfoglalt területekről érkező leendő hallgatók könnyített eljárással juthatnak be mostantól egyetemekre, és azoknak is próbálnak segíteni, akik szintén az oroszok által ellenőrzött területekről jönnek, de már fizetnek tandíjat.„Az ukrán fegyveres erők folytatják a Harkiv régió felszabadítását. A Donbaszban viszont a megszállók ráerősítettek. Pokoli ott a helyzet, és ez nem túlzás”– mondta.Kitért Szeverodonyeck ágyúzására is, amiben 12 civil vesztette életét, és legalább 40-en megsérültek. Hasonló támadások értek több másik várost is, az elnök szerint a Donbaszt teljesen szétlőtték.

A Krím félszigeten úttörők ünnepelnek, miközben Kijevben csatában elesett egyetemi tanárt gyászolnak – a háború 85. napja képekben

Ahogy az oroszok itt-ott visszaszorulnak, az újságírók lassan elkezdhetik dokumentálni a megszállás heteinek, hónapjainak szörnyűségeit.

George Bush: Irak lerohanása brutális és indokolatlan... Mármint Ukrajna lerohanása

Bush a korát okolta a nyelvbotlásért.

Háromnapos munkahetet vezetnek be a Ford kölni gyárában

A világjárvány és az orosz–ukrán háború szétzilálta a beszállítói hálózatokat.

Az Európai Bizottság energiatakarékosságra buzdít, hogy az unió könnyebben leváljon az orosz gázról

A takarékosság a leggyorsabb és legolcsóbb kezelése az energiaválságnak Frans Timmermans zöld EU-biztos szerint.

Elveszik a bronzérmét, és egy évre eltiltják az orosz tornászt, aki a megszállók jelképével állt ki a dobogóra a katari tornán

Egy éves eltiltást kapott az az orosz tornász, aki még márciusban magára aggatta az orosz megszállók jelképét, írja a BBC. A 20 éves Ivan Kuljak a katari torna világkupa korlátgyakorlat döntőjében szerzett harmadik helyet, majd mikor a dobogóra állt a versenyszám ukrán győztese mellé, egy fehér Z-betű volt látható a dresszén.Kuljak az eset után úgy nyilatkozott, hogy ha tehetné, újra magára aggatná az orosz tankokon szereplő szimbólumot. De lehet, hogy a keddi ítélet után kétszer meggondolná ezt, hiszennemcsak egy évre tiltották el a Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) minden versenyéről és eseményéről, de vissza kell adnia a Katarban szerzett bronzérmét is.Sőt, az éremmel együtt járó 500 svájci frankot (átszámítva 184 ezer forintot) is vissza kell fizetnie a szövetségnek, az eljárás miatt pedig további 2000 frankot (közel 736 ezer forintot) vasalnának be rajta.

Egyre kevesebb az ukrán katona Mariupolban, egyre közelebb a skandinávok a NATO-hoz

Eddig több mint 260 ukrán katonát evakuáltak a mariupoli acélgyárból. Finnország és Svédország a héten benyújthatják a NATO brüsszeli központja felé a csatlakozási kérelmüket. Percről percre az ukrajnai háború 84. napjáról.

Zelenszkij: Folytatjuk a mariupoli ukrán hősök evakuációját

Kedd este szokásos éjjeli bejelentkezésében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megerősítette, hogy katonai és hírszerzési tisztek felügyelésével folytatják az utolsó ukrán erők kimenekítését a mariupoli Azovsztal acélgyárból.Zelenszkij azzal kezdte a beszédét, hogy a háború 83. napján látott „erőteljes” orosz tüzérségi csapások a lvivi, szumi és luhanszki területeken csupán az orosz hadsereg kísérletei arra, hogy kompenzálja a déli és keleti fronton lévő sorozatos kudarcaikat.Az ukrán elnök kedden beszélgetett Olaf Scholz német kancellárral és Emmanuel Macron francia elnökkel a hadihelyzet állásáról, illetve utóbbival az Európai Unió előkészítés alatt álló hatodik szankciós csomagjáról, és Ukrajna potenciális uniós tagjelölti státuszáról is. Zelenszkij szerint információs, diplomáciai és kulturális nyomásgyakorlásra van szükségük, hogy a „szabadságharc, akárcsak a második világháború idején, a művészet erejére különösen támaszkodhasson”. Ezért videóüzenetben jelentkezett be a cannes-i filmfesztivál megnyitójára, ahol hangsúlyozta, a filmművészetnek a szabadság nyelvévé kell válnia.Ezenkívül a nap folyamán elbúcsúzott a nemrég elhunyt Leonyid Makarovics Kravcsuktól, a független Ukrajna első elnökétől. Az ünnepséget Kijevben tartották,„abban a Kijevben, amely ukrán marad, egy független állam fővárosaként.

Óvóhellyé alakított zöldségespince, súlyosan sérült katonák kimenekítése Mariupolból – a háború 83. napja képekben

Megfordulhatott a kocka az oroszok nagy donbaszi offenzívájában, de úgy tűnik, Mariupol utolsó bástyája is elesett: tovább zakatol a háború május közepén.

Egy ukrán férfi azt állítja, szó szerint a sírból tért vissza orosz katonák kegyetlenkedései után

Mikola Kulicsenkót megkínozták, majd élve eltemették, miután átszaladt az arcán egy golyó. Halott fivérei közül kaparta ki magát a sírból.

A háború borzalmai szokatlanul személyes és kifejezetten fiatal nézőpontból válnak virálissá

Az orosz invázió elején ellepték a háborús tartalmak az eredetileg zenére tátogó és táncoló tinédzserekkel azonosított kínai közösségi platformot, a TikTokot. Sokan tartják ezt az első olyan fegyveres konfliktusnak, amelyet TikTokon követ a világ. De még ha igazuk is van, akkor is érdemes lenne óvatosabban címkézni, nem ilyen egyszerű ugyanis, hogy mennyiben határozza meg ez az egyetlen applikáció az orosz-ukrán háborúról kialakult képet.

A szerb miniszterelnök megfejtette, hogy miért van ilyen sok bombariadó Szerbiában: mert nem csatlakoznak az Oroszország elleni szankciókhoz

Meglehetősen érdekes magyarázattal szolgált arra Ana Brnabić szerb miniszterelnök, hogy az elmúlt napokban miért volt ilyen sok bombariadó Szerbiában. Brnabić szerint mindez összefügg az orosz–ukrán háborúval és Szerbia álláspontjával.A miniszterelnök a Pink televízió keddi műsorában azt mondta, hogy szerinte a bombariadókkal akarnak külföldről nyomást gyakorolni Szerbiára, hogy csatlakozzanak az Oroszország elleni nemzetközi szankciókhoz. Mint mondta, Szerbia az egyetlen európai ország, amely nem vezetett be szankciókat Oroszországgal szemben, és emiatt napról napra nő rajtuk a nyomás.Brnabić szerint az utóbbi napok bombariadóit alaposan kitervelték, és biztosan külföldiek állnak a bejelentések mögött. Erre abból következtetett, hogy a belgrádi tropicariumban is volt bombariadó, amelynek létezéséről szerinte sok helyi nem is tud. „Valaki feltérképezte, hogy mi minden lehet idegenforgalmi látványosság, a mi tropicariumunk viszont kicsi, és sokan azt sem tudják, hogy létezik, és ez is azt bizonyítja, hogy külföldiek tervelték ki az egészet, mert ha szerbiaiak lettek volna, akkor eszükbe sem jutott volna a tropicarium” – mondta a miniszterelnök.Hétfő reggel közel száz belgrádi iskola kapott bombafenyegetést, emellett a nap folyamán bombariadót jeleztek öt belgrádi hídnál, hat bevásárlóközpontban, az állatkertben, a Nemzeti Múzeumban, a belgrádi főpályaudvaron és számos erőműnél is. Az illetékes ügyészség tájékoztatása szerint pánikkeltésről van szó. Eddig mindegyik riasztás hamisnak bizonyult, de a tűzszerészek folyamatosan vizsgálják azokat a helyeket, ahová állítólag robbanószert rejtettek.

Több mint 260 ukrán katonát evakuáltak az Azovsztal acélgyárból

Úgy tűnik, az ukránok 82 napnyi ostrom után teljesen átadták a Mariupol feletti ellenőrzést Oroszországnak. Percről percre az orosz–ukrán háborúról.

Szijjártó Péter az olajembargóról: 15-18 milliárd euró, vagy vezetékes zöld lámpa, különben marad a vétónk

Kemény játékelméleti helyzetbe sodorta magát az Európai Bizottság és Magyarország. Ki rántja félre a kormányt? Sokat lehet nyerni és sokat lehet veszíteni.

Putyin válaszlépést ígért a NATO-bővítésre

Semmilyen konkrétumot nem mondott, csak annyit, hogy Svédország és Finnország csatlakozására Oroszország reagálni fog.

Elhagyott mobiltelefon, ottfelejtett iratok és ezernyi netes nyomozó segít beazonosítani a bucsai gyilkosokat

Táncos, tűzoltó, Wolf_68. Az ukrán hírszerzés, a neten kutakodó nyomozók és a maguk után amatőr nyomokat hagyó, például mobiltelefont elveszítő katonák jóvoltából arcot és nevet kap többtucatnyi olyan orosz, aki Bucsában gyilkolhatott különös kegyetlenséggel ukrán civileket a háború első heteiben.

Orosz hekkerek az Eurovíziós Dalfesztivál szavazását is megpróbálták befolyásolni

De így is az ukránok nyerték, köszönhetően a közönségszavazáson elért hatalmas támogatottságnak.

32 év után kivonul a McDonald's Oroszországból

A gyorsétteremlánc megjelenése a demokratizálódó Szovjetunió egyik jelképe volt, távozása pedig annak, hogy a háborút indító Oroszország elszigetelődik a világtól.

Az orosz államé lett a Renault oroszországi érdekeltsége

A szankciók miatt a francia cég leállította a gyártást, Oroszország a visszavásárlási jogával élve megszerezte az Avtovaz és a Renault Rosszija részvényeit.

Oroszország eljátszaná a mariupoli védők megadását, Svédország gyors ütemben közeledik a NATO-tagsághoz

Az orosz támadók a jelek szerint képtelenek tovább nyomulni az ukrán hadsereggel szemben, Kijev és a NATO is Ukrajna győzelmét vetíti előre – a háború 82. napja percről percre

Az ukránok rájöttek, hogyan játszhatják ki az orosz tengeri blokádot

Az ukrajnai kikötők használhatatlanok, ezért a gabonakereskedők teherautón, vonaton és bárkákkal próbálják eljuttatni terményeiket a romániai Konstancába, amely így rövidesen Európa egyik legforgalmasabb kikötőjévé válhat. Az ukrán gabonaexport visszaesése azonban így is súlyos hatásokkal jár.

Hétfőn szavaznak a svéd parlamentben a NATO-csatlakozási kérelemről

Magdalena Andersson miniszterelnök szerint Svédország biztonsági érdeke feladni a semlegességet, és csatlakozni a NATO-hoz.

NATO-főtitkár: Törökország nem fogja blokkolni Finnország és Svédország csatlakozását

Jens Stoltenberg a finn-svéd csatlakozás mellett arról is beszélt a külügyminiszterek vasárnapi találkozója után, hogy „Ukrajna megnyerheti ezt a háborút”.

Variációk egy témára: Szijjártó Péter nem engedi, hogy a magyar emberek fizessék meg a háború árát

Nincs nagyobb erény a politikában, mint a monotonitás-tűrés – hallottam egyszer egy fideszes politikustól. Egy aktuális példán értettem meg, hogy mennyire igaza van.

Orosz sztárközgazdász: Putyin Oroszország jelenét már tönkretette, de most száz évre elháborúzza a jövőjét is

Vlagyimir Putyin mást nem érhet el, csak megteremtheti a NATO egységét és újraalkothatja a Szovjetunió nyomorát.

Két erős hadsereg kopogtat a NATO ajtaján, amitől Oroszország nagyon ideges lett

Vlagyimir Putyin orosz elnök az ukrajnai agresszióval sikeresen az észak-atlanti katonai szövetség küszöbére kényszerítette Finnországot és Svédországot, az európai semlegesség két, hagyományosan erős bástyáját. Ezzel a NATO katonai ereje jelentősen nő, az Oroszországgal szembeni feszültségek pedig hosszú távon megmaradnak.

Az orosz parlament alsóháza Lengyelországot is nácitlanítaná

Az orosz parlament alsóháza azt javasolja, vegyék fel Lengyelországot is a „nácitlanításra” szoruló országok listájára.

A háború miatt sok helyen eltűnt a polcokról a Boci csoki és a Balaton szelet

Mindkét édességet Ukrajnában gyártják, emiatt akadozik az ellátás.

A magyar kormány ellenvetései miatt csúszhatnak az EU orosz olajat érintő szankciói

A Bloombergnek nyilatkozó diplomaták szerint egyre több olyan ország van, amely a magyar kormány által felvetett vétó nyomán az EU-s szankciók újragondolását javasolja.

Magyarországon egyre kevesebben tartják agressziónak az Ukrajna elleni orosz inváziót

A kormánypárti médiumok propagandája beérni látszik, Magyarországon minden negyedik megkérdezett Oroszország védekezésének tartja a nemzetközi szerződések felrúgásával megindított orosz támadást.

A legerősebb szimbólummal próbálják megüzenni az oroszok: nincs önálló Ukrajna

Hogy kerülnek szovjet zászlók az ukrán terekre és épületekre? Miért nem az oroszt tűzik ki? Az oroszok nem a kommunizmust sírják vissza, „csak” a birodalmat. És közben létrejött az ellenzászló is, a békepárti oroszoké, a véres vörös nélkül.

Kamera rögzítette, ahogy az orosz katonák fegyvertelen civileket lőnek hátba

CCTV kamerák rögzítették Ukrajnában, ahogy orosz katonák érkeznek egy Kijev környéki üzlethez, majd szóba elegyednek a biztonsági őrrel. A katonák először a beszélgetés után elmennek, majd két orosz visszafordul a felvételek szerint: azért, hogy hátba lője Leonyid Pliaszt, a biztonsági őrt, illetve annak főnökét. A felvételek a BBC-hez kerültek, az esetet az ukrán ügyészség vizsgálja háborús bűncselekményként. A felvétel egy része a CNN videójában is látható:Az orosz katonák miután tüzet nyitottak a civilekre, a felvételek szerint betörtek az üzletbe, hogy kifosszák azt. A két sérült közül Pliasz tudott talpra állni a lövések után, főnöke egyből meghalt. Pliasz végül elbújt a portán, ahol telefonált egy barátjának, így tudták meg az ukrán erők, hogy mi történt az üzletnél. Az őr segítségére végül ukrán önkéntesek érkeztek, de Pliasz nem élte túl a sérüléseit.Mint a BBC anyagából kiderül, az oroszok egy lopott furgonnal érkeztek, és a felvételek mutatják, hogy az sem hatotta meg őket, hogy Leonyid feltartott kézzel – fegyvertelenségét jelezve – indult el feléjük. Mint a lap írja, a kamerákat későn vették észre az oroszok, amikor felfigyeltek rá, betörték, de a felvételek így is megmaradtak.

Olyan gyorsan vonultak vissza az oroszok, hogy átvizsgálhattuk a helyszínen hagyott felszereléseiket is

Elmentünk a felszabadított Kijev melletti ukrán falvakba, ahol nemcsak újabb háborús bűnökről beszéltek nekünk, de azt is megtudtuk, hogy néztek ki az orosz katonák, és miért szerelték le a gáztűzhelyeket. Videó.