Hírkereső

Keresés

Dízelhiány alakulhat ki a kormány szerint a szankciók miatt, a Mol szerint nem lesz baj

Az Energiaügyi Minisztérium szerint dízelhiányra és áremelkedésre lehet számítani Európában, pedig Orbán Viktor korábban azt mondta, hogy sikerült elkerülni a gazdasági atombombát.

Bahmut egyre jobban elszigetelődik, de az oroszok szerint „a végsőkig kitartanak” az ukrán erők

Hírfolyamunk a háború 347. napjáról.

Bekerül a Microsoft repülőszimulátorába a világ legnagyobb repülőgépe, amely megsemmisült a háborúban

Az Antonov AN–225 Mriját 20 dollárért lehet majd megvenni, a bevételt az igazi gép újjáépítésére ajánlják fel.

Oroszország katonailag is integrálta az annektált ukrán területeket

Hírfolyamunk az orosz–ukrán háborúról.

Újabb fontos fegyvert kap Ukrajna, 150 km-re tudnak lőni az új bombákkal, a Krímet is el tudják érni

Újabb jelentős, több mint kétmilliárd dollár értékű fegyvercsomag Ukrajnába szállítását jelentett be az Egyesült Államok. Az ukránok olyan rakétameghajtású bombákat kapnak a honvédő háborújukhoz, amivel megduplázódik – az eddigi 70-80 km helyett mintegy 150 km-re nő – a csapásmérő hatótávolságuk. Ezzel a Donbasz szinte egészét és a Krím egy részét is tudják majd lőni. A földi indítású GLSDB-bombák Ukrajnába küldését Patrick Ryder dandártábornok jelentette be a Pentagon képviseletében.A tavaly nyáron az ukránok szempontjából egyre nyomasztóbbá váló, irtózatos erejű orosz tüzérségi előrenyomulást az amerikai HIMARS rakétasorozat-vető rendszerekkel sikerült feltartóztatniuk, ezekkel az eszközökkel át tudnak lőni a frontvonalak mögé, szétzilálva az inváziós sereg közvetlen hátországát – felszámolva logisztikai és parancsnoki központjainak, lőszerraktárainak jelentős részét. A GLSDB-vel most dupla akkora távolságra tudnak majd tüzelni. Ezt a bombát a HIMARS-ekből és az azokhoz hasonló elven működő, lánctalpas M270-esekből tudják majd kilőni az ukránok. Nagy precizitású fegyverről van szó, akár egy méter átmérőjű célpontokat is el tud találni.A GLSDB elérhető közelségbe hozza Oroszország összes utánpótlási vonalát az ország keleti részén, valamint az oroszok által megszállt Krím egy részét is.

Segítséget és lelkesítést vitt az EU Ukrajnába, de nem ígért gyors csatlakozást

Az orosz invázió alatt álló ország és az EU vezetőinek csúcstalálkozóján a záródokumentumban előkerültek a kisebbségvédelmi aggályok is.

Elnökként Obamával hamburgerezett, ma ő a Kreml legvadabb megmondóembere

Az orosz vezetés legradikálisabb hangadójává vált a nemrég megint az atomháborúról értekező Dmitrij Medvegyev. Posztjaiban mindenkit keményen kioszt Ukrajnától az egész nyugati világig, pedig valamikor épp az volt a feladata, hogy Oroszország nyugatos vezetőjeként jelenjen meg, aki még iPhone-nal a kezében is szelfizett Steve Jobsszal. De a mostani hangvétel sem a semmiből jött.

Február 24-én jöhet a 10. EU-s szankciós csomag

Hírfolyamunk az orosz-ukrán háborúról.

Részletesen beszélt egy dezertáló orosz tiszt arról, hogyan kínozták az ukránokat

Konsztantyin Jefremov főhadnagy a legmagasabb rangú orosz tiszt, aki beszélt a háború borzalmairól. Elnézést kért az ukrán nemzettől.

Jön az első energiaszankció, amely tényleg fájhat

Február 5-től alapjaiban változik meg az európai olajpiac. Az új helyzetre a Mol is készül, de nem lesz könnyű minden kihívásra választ találni. A világpiac annyira felfordulhat, hogy hónapok múlva talán Indiába megy majd az orosz dízel, ahonnan az indiai dízelt küldik Európába.

Ukrajna reformokat vezet be az EU-s találkozás előtt, az oroszok újra Belarusszal hadgyakorlatoznak

Hírfolyamunk az orosz-ukrán háború 343. napjáról.

Hogyan lett egy baráti Orbán-beszélgetésből ribancarcúzásba torkolló nemzetközi vihar?

Orbán Viktor vele szimpatizáló külföldi újságírókkal beszélgetett, mégis olyan beszámoló jelent meg az eseményről, amiből botrány lett. A belpolitikában az EU-ról szóló mondatra, külföldön az ukrán–orosz témára reagáltak érzékenyen, de Orbánék szerint nincs itt semmi látnivaló. Az EU-kilépéses mondat eltűnt az egyik tudósításból, de aztán újra felbukkant egy másikban, méghozzá folytatással. Megkérdeztük a beszélgetés egyik résztvevőjét, az MCC médiaiskolájának vezetőjét, Boris Kalnokyt, mi történt.

Szerénység és erkölcsi példamutatás – Orbán Viktor titkára válaszolt az Orbánt leribancarcozó ukrán polgármesternek

Nagy János szerint fontos lenne a szerénység és a történelem ismerete.

Hét év börtön fenyeget egy orosz tinédzsert, mert háborúellenes véleményt posztolt

Akár hét évet is kaphat az a 19 éves arhangelszki egyetemista lány, aki ellen háborúellenes posztok miatt emeltek vádat Oroszországban. Oleszja Krivcova jelenleg házi őrizetben van. A súlyosabb büntetés akkor érheti, ha a bíróság terrorizmus vádjában bűnösnek találja: ezt az ügyészség azért találta megalapozottnak, mert Krivcova októberben a Krímbe vezető hídon végrehajtott robbantásról posztolt az Instagramon, ellenezve az Ukrajna elleni orosz inváziót – írta a CNN. De enélkül is kaphat három évet: ehhez elég, hogy az orosz hadsereg diszkreditálásában találják bűnösnek, márpedig az Oroszországban háborúnak sem nevezhető ukrajnai háború ellenzése ezzel érhet fel. Helyzetét súlyosbítja, hogy tavaly májusban háborúellenes lapokat is osztogatott.„Nagyon mély igazságérzete van, ez megnehezíti az életét. Az, hogy nem tud csendben maradni, most a legsúlyosabb bűnnek számít Oroszországban” – mondta a CNN-nek Krivcova édesanyja. Lánya elmondása szerint a rendőrség december 26-án tört rá otthonára, földre kényszerítve őt és a férjét is. Állítólag egy bontókalapáccsal is megfenyegették és az egyik tiszt azt mondta, hogy a Wagner-csoport üdvözletét küldi. (Ez utalás volt arra a zsoldosra, aki a Vlagyimir Putyin elnök „séfjeként” ismertté vált Jevgenyij Prigozsin által létrehozott seregből megszökött, amikor Ukrajnába vitték. Az egyébként a zsoldossereghez csatlakozás révén börtönből kiengedett férfit a Wagner-csoport tajai elfogták és egy bontókalapáccsal kivégezték.)„Furcsa időket élünk – mondta Krivcova édesanyja.

Rakétacsapás ért egy lakóházat Harkivban

Hírfolyamunk az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború 341. napján.

Rakétacsapás ért egy lakóházat Harkivban

Hírfolyamunk az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború 341. napján.

Rácz András: A béke, amiről Orbán Viktor beszél, az a tömegsír békéje

„Az orbáni javaslat azt jelentené, hogy Ukrajna területének körülbelül 20%-a orosz megszállás alatt maradna” – írja Facebookon közzétett posztjában Rácz András, Oroszország-szakértő. Rácz arra a nagy visszhangot kiváltó mondataira reagált Orbán Viktornak, miszerint Oroszország szinte biztosan megnyeri a háborút. A miniszterelnök szerint azonnali tűzszünetet kell kötni Ukrajnában, és ezután meg kell kezdődnie a béketárgyalásoknak.Az Oroszország-szakértő azt írja, hogy amennyiben tűzszünet lenne, akkor azzal a frontok épp aktuális állását rögzítenék. „A frontvonalból tehát kontaktvonal (line of contact) lesz mindaddig, amíg meg nem születik a béke is.” Hozzátette, hogy a posztszovjet térségben a kilencvenes évek elején Oroszország így hozott létre három befagyott konfliktust is.„Az orbáni javaslat azt jelentené, hogy Ukrajna területének körülbelül 20%-a orosz megszállás alatt maradna, több millió polgári lakossal és a nemzeti vagyon nem elhanyagolható részével együtt.”Magyar viszonylatban ez Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Somogy megyék teljes területe és Veszprém megyének egy részét jelentené – tette hozzá. Rácz szerint Irpiny és Bucsa óta tudjuk, hogy az oroszok kegyetlenkednek a polgári lakossággal, így „ez a tömegsír békéje” lenne.A szakértő azt sem érti, hogy a miniszterelnök miből jutott arra a következtetésre, hogy az oroszok megnyerik a háborút. Egyrészt Oroszország nem mindig nyerte meg a korábbi háborúit, másrészt, ami szerinte fontosabb szempont:A múlt heti ramsteini találkozón több, mint negyven ország döntött úgy, hogy fegyverekkel is támogatja Ukrajnát, „méghozzá egyre több, modernebb és erősebb fegyverrel”.„Másképp fogalmazva: 40+ ország úgy gondolja, hogy Ukrajna győzhet” – írta, hozzátéve: katonailag nem jelentéktelen országokról van szó. Szerinte annak az esélye, hogy ez a 40+ ország mind téved, annyi, mint amennyi esélye Orbán 2022. február 1., moszkvai „békemissziójának” volt.Rácz bízik abban, hogy hamarosan a magyar kormány is belátja, hogy ezt a háborút nem Oroszország fogja megnyerni, különben Magyarország „(ismét) a vesztes oldalon fejezi be az éppen aktuális nagy európai háborút”. A szakértő szerint ennek egyik fontos eleme lenne, hogy „látványos, demonstratív személycserét hajtanak végre a külpolitikai apparátusban”.Rácz András szerint a mostani külügyminiszternek, Szijjártó Péternek Moszkvába lenne a helye, nagykövetként.

Ősszel indulhat a katonai oktatás az orosz középiskolákban

Az egyetemi hallgatóknak is terveznek képzést a katonai ismeretekről. Hírfolyamunk a háborúról.

Orbánt ribancarcnak nevezte, a magyar kormányt lebarmozta Dnyipro polgármestere

Borisz Filatov azt követően fakadt ki, hogy Orbán Viktor senkiföldjének nevezte Ukrajnát.

A lengyel miniszterelnök szerint Putyin egy népirtó bűnöző, aki haláltáborokat épít keleten

Szombati hírfolyamunk az orosz-ukrán háborúról.

Az ukrán külügyminisztérium bekéreti a magyar nagykövetet Orbán kijelentései miatt

A Reuters szerint a külügyi szóvivő elfogadhatatlannak tartja, hogy Orbán senki földjének nevezte és Afganisztánhoz hasonlította Ukrajnát egy háttérbeszélgetésen.

Fél évvel meghosszabbítja az Oroszország elleni szankciókat az EU

Bár a magyar kormány nem így látja, az EU szerint a szankciók működnek.

Orbán Viktor: Ütnek, vernek, rúgnak, harapnak bennünket

Hazai és nemzetközi téren is nagy nyomás alatt áll a kormány, hogy fegyverszállítóként belépjen a háborúba, de a miniszterelnök azt ígéri: ez nem fog megtörténni. Orbán megvétózza a nukleáris energia elleni szankciókat, az inflációt pedig letöri.

Oroszországban betiltották a legnagyobb független híroldalt

A Meduza eddig is Lettországból működött, de mostantól börtön várhat oroszországi forrásaikra, ha lebuknak.

Amerikai kompromisszum, lengyel zsarolás is kellett a német harckocsiszállításokhoz

Olaf Scholz kancellár hosszú vonakodás után hajlandó volt Leopard harckocsikat adni Ukrajnának, de a sokhetes tétovázás ismét felhevítette a német–lengyel viszonyt, és egy potenciális ukrán ellentámadás esélyeit is rontotta. A németek közben amerikai hadiipari nyomásról és az eszkaláció elkerüléséről beszélnek.

Akár Norvégiától is kaphat Leopard 2-eseket Ukrajna

Németország már döntött arról, hogy küld a nehéz harckocsikból, Norvégiában még nem döntöttek róla.

Németország Leopard 2-es tankokat küld Ukrajnának

Emellett más országoknak is engedélyezik, hogy átküldjék a Leopardjaikat Ukrajnába.

Őrizetbe vették a Norvégiába szökött Wagner-zsoldost, de ügyvédje tagadja, hogy ki akarnák toloncolni

A férfi jogi képviselője szerint a kitoloncolás esélye nulla.

Egy orosz propagandista levideózta, ahogy lábon lövik Szoledarban

A tudósításban szerették volna megmutatni, hogy az oroszok már elfoglalták Szoledart az ukránoktól, ám egy repesz eltalálta a kormánybarát híroldal munkatársát.

Egyre nagyobb nyomás nehezedik Berlinre, a német védelmi miniszter Ukrajnába látogat

Hírfolyamunk az orosz-ukrán háborúról.

Az ukrán csapatok Leopard 2 tankokon gyakorlatozhatnak Lengyelországban

Hírfolyamunk az orosz-ukrán háborúról.

Brit hírszerzés: 50 ezer zsoldos harcol a Wagner magánhadseregben

Hírfolyamunk az orosz–ukrán háborúról.

Modern tankokkal, légvédelemmel és okosított bombákkal léphet új szintre Ukrajna

Az utóbbi hetekben nyugati országok több nagy fegyvercsomag Ukrajnába küldéséről is döntöttek. Harckocsik, gyalogsági járművek, lövegek, a buta bombákat modern, GPS-irányítású fegyverekké alakító készletek is érkeznek. Pénteken újabb fontos bejelentések lehetnek, miután a Ramstein légibázison tanácskoznak védelmi miniszterek. Megnéztük, mit tudnak ezek a fegyverek.

A Wagner zsoldosa voltam, és hajlandó vagyok minden borzalmat elmesélni

A 26 éves Andrej Medvegyev az első orosz katona a háború kitörése óta, aki hajlandó mindent elmondani a nyugati médiában arról, hogy működik a hírhedt Wagner zsoldossereg. Ő is a tagja volt, de megszökött, és Norvégiában kért menedékjogot, ezzel feladva a leckét sokaknak: mi a teendő azzal, aki nagy eséllyel háborús bűnös, de átállt, és segíteni próbál?

Putyin újabb mozgósítást jelenthet be

Az Institute for the Study of War (ISW) hétfői jelentése szerint Putyin a közeljövőben, feltehetően már szerda délután, újabb mozgósítást jelenthet be.Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter hétfőn közölte, hogy Putyin utasítására 2023 és 2026 között nagyszabású katonai reformokat fognak végrehajtani. Ennek a részét képezheti egy újabb mozgósítási hullám is.Az orosz elnök utasítására a katonai állomány létszámát a jelenlegi 1,35 millióról 1,5 millióra növelnék.Emellett az orosz fegyveres erők struktúrájában és működésében is jelentős változtatásokat fognak végrehajtani, a tervek szerint fejlesztik és bővítik a parancsnoki láncokat, új területi egységeket és szakaszokat is létrehoznának. Mindez annak a jele lehet, hogy Oroszország elhúzódó háborúra rendezkedik be, és hosszútávon szeretné növelni a hadserege hatékonyságát, hogy „általában véve nagyszabású hagyományos hadviselést folytasson”.Az, hogy Oroszország képes lesz-e nagyszabású, gyors változásokat végrahajtani a katonai kapacitásában, attól függ, hogy Putyin hajlandó lesz-e a szövetségi költségvetés nagy részét átirányítani a haderőfejlesztésre, és Oroszországot több évre valamiféle hadiállapotba helyezni (ez többek között azt is jelentené, hogy Oroszország hivatalosan is elismerné, hogy Ukrajnában háború zajlik, nem „különleges katonai művelet”)Az ISW jelentése szerint vannak arra utaló jelek, hogy Putyin erre hajlandó lehet.A reform és a bővítés az ukrajnai háborút még akkor sem fogja hónapokig befolyásolni, ha a tervek szerinti ütemben valóban megvalósul. 2024-re viszont már megteremtheti a feltételeket ahhoz, hogy az orosz katonai erőviszonyok sokkal nagyobb fenyegetést jelentsenek az ország szomszédaira, és a NATO-ra is.A szeptemberi utáni második mozgósítási hullámot Putyin az elkövetkező napokban – talán már ma – bejelentheti. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője ugyanis január 17-én bejelentette, hogy Putyin január 18-án beszédet tart Szentpéterváron a város felszabadításának 80.

Az ukrán hadsereg egyes rakétákból hónapok alatt ellövi az amerikai ipar többéves termelését

Az amerikai hadiipari beszállítók száma drámaian csökkent az 1990-es évek óta, ez most Ukrajna felfegyverzésében is gondot okoz: a piaci monopóliumok és a kicentizett beszállítói láncok miatt nehéz felpörgetni a gyártást. A további felvásárlások és egyesülések megakadályozásával és a kisebb vállalatok támogatásával akarják felrázni a védelmi ipart – és az ukrajnai igények fényében Kelet-Európára is erősebben támaszkodhatnak majd.

Lengyelország tovább győzködi Németországot a harckocsik engedélyezése miatt

Hírfolyamunk az orosz-ukrán háborúról.

Putyin szakácsa azt állítja, elfoglalta Szoledar városát, újabb önjáró löveget szállított le Ukrajnának Szlovákia

Hírfolyamunk az orosz-ukrán háború 328. napján.

Sokkoló fotók egy ukrajnai család sárga konyhájáról

Megdöbbenést váltottak ki a közösségi médiában azok a fotók, amelyek egy ukrajnai család konyhájáról készültek Dnyipro városában. A sárga konyhabútorok azután váltak láthatóvá a külvilág számára, hogy múlt szombaton egy orosz rakétacsapás teljesen leszakította az épület oldalát. A hatalmas panelház egyik lépcsőháza az ott található lakásokkal együtt szó szerint megsemmisült, a támadásban legkevesebb negyven ember meghalt, az áldozatok között három gyerek is volt. A mentőegységek még hétfőn is túlélők után kutattak a romok között.A BBC beszámolója szerint a sárga konyhás lakásban egy ismert bokszedző, Mihajlo Korenovszkij és családja lakott. A hírek szerint Korenovszkij életét vesztette a támadásban, de felesége és gyerekei állítólag túlélték a légicsapást.Az ukrán fotóriporter, Jan Dobronoszov által készített sokkoló kép a normális és az abnormális közötti éles kontraszt miatt figyelemre méltó: az asztalon még mindig ott áll egy tál alma, a mosogató mellett mosogatásra váró edények hevernek, miközben a konyha másik oldalán az orosz támadás okozta pusztítás nyomai látszanak.

35-re nőtt a dnyiprói rakétatámadás áldozatainak száma, még ugyanennyien lehetnek a romok alatt

Hétfői közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.

Legalább 14-en meghaltak és 64-en megsemmisültek a szombati orosz rakétatámadásokban

Hírfolyamunk az orosz-ukrán háború 326. napjáról.

ENSZ-jelentés: 18 096 civil áldozata van eddig az ukrajnai háborúnak

A legutóbbi harcokat követően az ENSZ emberi jogi hivatala, az OHCHR 18 096 civil áldozatot igazolt az ukrajnai háború kezdete óta. „Ez 6952 halottat és 11 144 sebesültet jelent” – mondta Rosemary DiCarlo, az ENSZ politikai és béketeremtési ügyekért felelős főtitkárhelyettese a világszervezet Biztonsági Tanácsának ülésén New Yorkban.

Semmi jele a harcok végének Ukrajnában az ENSZ egyik vezető tisztviselője szerint

A NAÜ az összes ukrajnai atomerőműhöz állandó megfigyelőket küld. Hírfolyamunk a háború szombati napjáról.

Brüsszel és Zágráb harapófogójába került Magyarország az olajpiacon

Egy rövid távú olajszállítási szerződésünk ugyan már van Horvátországgal, de ezzel a magyar fél valójában – minden ezzel kapcsolatos hír ellenére – egyáltalán nem lehet boldog, és a hosszú távú megoldás egyelőre nem látszik. Az olajszankciókkal felértékelődik Horvátország szerepe, amit igyekeznek is maximálisan kihasználni.

Ukrán védelmi miniszter: Ukrajna ténylegesen már a NATO tagja

Hírfolyamunk az orosz-ukrán háborúról.

Karácsony Gergely Bucsából: Aki elveszti az erkölcsi iránytűjét, jöjjön el ide, és nézzen a túlélők szemébe

Előtte hadirokkantakat és gyerekeket látogatott meg kijevi kórházakban.

Iszonyatos veszteségek orosz oldalon, de az újabb ukrán ellentámadások is kemény diók lesznek

Kemény mínuszokkal megjött az igazi tél az ukrajnai frontra. A bahmuti áttörést erőltető oroszok veszteségei magyarázhatják a tüzérségi támadásaik számának csökkenését. Fontos üzenete van, hogy az orosz vezérkari főnököt nevezték ki az ukrajnai haderő élére. Rácz András Oroszország-szakértővel elemeztük a háború állását.

Zelenszkij felszólította az ukrán erőket, hogy „álljanak készenlétben” a belarusz határon

Az ukrán elnök attól tart, hogy Oroszország északról indít újabb támadást. Hírfolyamunk az orosz-ukrán háborúról.

Oroszbarát ukrán politikusokat fosztott meg az állampolgárságuktól Zelenszkij

Hírfolyamunk az orosz-ukrán háborúról.

Az Egyesült Államok több ezer rakétát küld Ukrajnának

Hírfolyamunk az orosz–ukrán háborúról.