Hírkereső

Keresés

Most épp a fizetési nehézségek miatt omlott Putyin karjaiba Orbán

Ismételten Putyin lekötelezettje lett az Orbán-kormány. Magyarország devizaszűkében, a forint árfolyama összeomlóban, és bár a propaganda mindent az uniós szankciókra kenne, a történtek mögött a kormány és a jegybank súlyos hibái sejlenek föl.

A hatalom azt várja el a pedagógusoktól, hogy ne partnerek legyenek, hanem kiszolgálók

Miután a pedagógusok a tiltakozás és figyelemfelhívás minden létező törvényes formáját kimerítették, többségük pedig – egzisztenciális okokból, félelemből vagy a tanult tehetetlenségnek engedve – eleve be sem állt a demonstrálók sorába, a civil társadalomra hárul a feladat, hogy kiálljon értük és általában véve a jövő nemzedékek érdekeiért.

Zöld út az „EU-s pénzszerző” törvényeknek, jön az Integritás Hatóság

Futószalagon fogadta el az EU-s pénzkifizetéseket segítő, a kormány által benyújtott törvényeket a parlament kedden – többet ellenzéki támogatással. Így létrejön például a szemérmesen “Integritás Hatóságnak” nevezett korrupcióellenes szervezet, a törvények többségét társadalmi vitára bocsátják, a vagyonkezelő alapítványokból pedig sok politikus távozhat.

"Vannak olyan törvények, amiket szerintem nem kell feltétlenül betartani" - Hadházy Ákos a HVG Teraszon

A kormánynak nem az a fontos, hogy az emberek ne legyenek elégedetlenek, hanem hogy az elégedetlenséget másfele terelje – állítja Hadházy Ákos, aki nem tart attól, hogy a növekvő feszültségre, tiltakozásokra a Fidesz most is erődemonstrációval, Békemenettel válaszol. Intő példaként idézi Ceausescu tömeggyűlését, ami pillanatok alatt a diktatúra elleni tüntetésbe csapott át. Hadházy Ákos M. Kiss Csaba vendége volt a HVG Teraszon.

Közösségi médiás izraeli megfigyelő-szoftvert venne az Orbán-kormány?

A szoftvert gyártó Avnon Group nevű cég egyik munkatársa beszélt arról, hogy a magyar kormány mire készül. Gulyás Gergely miniszter viszont a hír nem igaz.

Jogállamisági fordulópont, vagy kamu és sóhivatal lesz a kormány korrupcióellenes intézménye?

Az uniós pénzekre ácsingózó kormány által beígért antikorrupciós intézmény tagságáért aligha tolonganak majd a szakértők. Jellemző az is: törvény még nincs, pályázat viszont már igen.

„Boszorkányüldözés, baloldali lufi, újbeszél” – az RMDSZ EP-képviselőit kérdeztük a Magyarországot elmarasztaló jogállamiság-jelentésről

Ismét szembement az RMDSZ két képviselője az EP-vel és a saját pártcsaládjával a Delbos-Corfield-jelentés elfogadásakor. Vincze Loránt a Transtelexnek azzal érvelt, hogy a dokumentummal még az EPP frakciója sem ért egyet, csak a választóik nyomására szavazták meg. Winkler Gyula pedig úgy vélte, a migráció kezelése vagy a keresztény értékek ápolása terén a jövő az Orbán-kormányt fogja igazolni.

A DK árnyékkormányinfója túl sok mindenben hasonlít a hagyományos kormányinfókhoz

„A megélhetési válságot ma Magyarországon az Orbán-kormány okozza, ennek nem külső okai vannak” – hangzott el a DK-s eseményen, és akkor még sehol sem voltunk a Nyugati Fény tudósítójának kérdésétől.

Nemzetközi lapszemle: A Kremlben már arra készül az elit, hogy megrendül Putyin hatalma

Éberséget tanácsolnak a demokráciáknak, ne vegyük félvállról az atommal fenyegetőző Putyint, az Orbán-kormánynál nincs "stabilabb" az EU-ban, Burgenlandban a Magyarország felől érkező menekültek ezrei miatt azt követelik, hogy a kormány tárgyaljon Orbánékkal.

Újabb nemzeti konzultáció indul, ezúttal az EU-s energiaszankciókról

A Fidesz és a KDNP arra kéri a kormányt, hogy kérdezze meg a magyarokat az Oroszország elleni, energetikai tárgyú EU-s szankciókról. Így Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető szerint a nemzeti konzultációval Európában elsőként a magyarok mondhatnák el a véleményüket. Igaz, már csak utólag, és olyan szankciókról, amelyeket Magyarország is megszavazott, de ezeket Orbán Viktor szerint most vissza kellene vonatni. Az újabb kormányzati propagandaakció költsége 6-10 milliárd forint is lehet.

Farkas Zoltán: Magyarország uniós jövője Orbán pillanatnyi elmeállapotán múlik

Míg Orbán Viktor famulusai harcban állnak, jogszabályígéreteket igyekeznek euróra beváltani, fogadkoznak és óvatos bizakodással tekintenek a jövőbe, Orbán érthetetlen parancsokat ad ki népének: Demográfia! Migráció! Gender! Háború! Pedig csak annyit kellene mondania: Oszolj! Vélemény.

Hivatalos: Navracsics miniszter ezentúl KDNP-s színekben lesz miniszter az Orbán-kormányban

A képviselőcsoport egyhangú döntéssel fogadta soraiba.

Csak a magyar kormány puhítaná az oroszokra kivetett szankciókat

Az Orbán-kormány támogatása nélkül nem lehet meghosszabbítani az EU-s büntetőintézkedéseket, és egyre határozottabban képviseli azt a magyar vezetés, hogy enyhíteni kellene a szorításon. Új szankcióról pedig szó sem lehet a magyar álláspont szerint.

Dobrev Klára: Nem vagyok benne biztos, hogy az Orbán-kormány kitölti a ciklusát

A DK politikusa azt mondja, hogy Gyurcsány Ferenccel is vannak vitái.

53 ingatlant kaptak az egyházak idén a kormánytól ingyen

További 113 ingatlan átadásához már megkezdődött az előkészítési eljárás.

Mi takargatnivalója lehet? Ködösít a kormány a hitoktatásra adott állami pénzek ügyében

Ha valóban nincs nyilvántartás arról, hányan járnak iskolai hittanra, az ehhez kapcsolódó, az egyházaknak fizetett állami támogatásnak sincs objektív alapja.

Spórolhat az állam a fűtés költségén konténeres kazánnal, de ez sem lesz olcsó

400 konténeres kazánt kíván beszerezni az állam, hogy spóroljon a gázfelhasználáson. A mobil hőközpontok praktikusak, könnyen és gyorsan telepíthetők, de drágábbak, mintha csak a kazánt cserélnék le az adott épületben. Gázspórolás biztos lesz, de ez sem olcsó: egy-egy ilyen kazán tízmilliós nagyságrendű összegbe kerül.

Orbán már üzent a kormányülés miatt

Kormányinfó is lesz később.

Pár ismert név már most bejelentette, hogy támogatja Dobrev árnyékkormányát

Hétfőn jön az a lista is, amely az abban résztvevőket sorolja fel.

Washington Post: Az EU-nak meg kell büntetnie az autoriter Orbánt

Orbán Viktor esetében nemigen látni, hogy az uniós tagság mérséklően hatna rá. Az elmúlt időszakban olyan rezsimet alakított ki, amely az intoleranciára, a megfélemlítésre, és a tekintélyelvűségre támaszkodik, írja az amerikai lap.

Befenyíti a Bizottság az Orbán-kormányt, de hagyhat neki egy kis egérutat

A Politico forrásai szerint kap némi haladékot a kabinet, hogy bizonyítsa elkötelezettségét a reformok mellett, és elkerülje a források befagyasztását.

Politico-értesülés: Szankciós javaslat az Orbán-kormány ellen – kiskapuval

Méltányolni látszik az EU az Orbán-kormány a források folyósítása érdekében tett last minute intézkedéseit, nyitva hagyhatják a lehetőséget, hogy az év végéig mégiscsak létrejöhessen a kompromisszum. Az üzenet vasárnap előreláthatólag az lesz a fővárosok számára, hogy lehetőséget kellene adni Budapestnek a reformszándékok bizonyítására, és csak azután kellene meghozni a végső döntést.

Az Európai Bizottság mégsem hajlik a magyar álláspont felé, ársapkát akar a gázra

Máig úgy tűnt, a vártnál puhább eszközökkel próbálja megfékezni az energiaár-robbanást az Európai Unió. Ebben nem kis szerepe volt az Orbán-kormánynak, amely egy az egyben orosz narratívával házal: bármilyen áron meg kell venni az orosz gázt, különben Európa energia nélkül marad. Ursula von der Leyen mai beszéde tisztázta, hogy az Európai Bizottság eredeti álláspontja nem puhul.

Népszava: engedményekre készül az Orbán-kormány korrupciós ügyekben

Előrehaladott tárgyalások folynak Brüsszelben.

Gyurcsány Ferenc "így vagy úgy" elköszönne a primitív Orbánéktól

A DK elnöke szerint az egykori Bibó kollégista fiúk törzsi gondolkodásuk miatt alkalmatlanok a magyar társadalom vezetésére.

Eljött a rendelt idő, hogy a NER-elit meghallgassa Orbán Viktor iránymutatását

Szombaton kezdődik a polgári piknik, ahol szó lesz a következő két év kormányzásáról – írja a Magyar Nemzet. A lap szerint a kormányfő új cselekvési tervet vázolhat fel.

„Novemberben már nem fizetünk” – bedönthetik az államháztartást a települési rezsiszámlák

Kezdenek tornyosulni az önkormányzatok előtt az új energiaszerződések tarifái alapján fizetendő cechek. A települések kivéreztetésében ötletdús volt a kormány, most viszont nincs pénz a menzákra, a világításra, a villamosok működtetésére.

Ezekért az orosz oligarchákért harcol Magyarország

A magyar kormány állítólag csak akkor lesz hajlandó igent mondani az ukrajnai beavatkozás miatt Oroszország ellen bevezetett EU-s szankciók újabb meghosszabbítására, ha a tagállamok beleegyeznek abba, hogy levegyenek a szankciós listáról három, Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közelálló oligarchát. A Brüsszellel állandó harcot vívó Orbán-kormány nem először nyúl ehhez az eszközhöz.

Ezekért az orosz oligarchákért harcol Magyarország

A magyar kormány állítólag csak akkor lesz hajlandó igent mondani az ukrajnai beavatkozás miatt Oroszország ellen bevezetett EU-s szankciók újabb meghosszabbítására, ha a tagállamok beleegyeznek abba, hogy levegyenek a szankciós listáról három, Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közelálló oligarchát. A Brüsszellel állandó harcot vívó Orbán-kormány nem először nyúl ehhez az eszközhöz.

Máris kifarolhat az Orbán-kormány az Oroszország elleni uniós szankciók meghosszabbításának vétójából

Ha egyáltalán valaha is komolyan gondolták azt.

RezsiSTOP! 27 helyett 5%-os áfakulcsot akar az MSZP

Tóth Bertalan benyújtotta törvényjavaslatát, amely a családok fűtési kiadásait mérsékelné. Szerinte a magasabb árakra is érvényes 27%-os áfakulccsal az Orbán-kormány nyerészkedik, az több százmilliárd

Lesújtó bizonyítványt kapott olvasóinktól az Orbán-kormány

Rendkívül rosszra értékelték a hvg.hu olvasói az Orbán Viktor vezette kabinet első néhány hónapos munkáját. Az új kormány első 100 napját értékelő cikkünkben indított szavazáson néhány nap alatt csaknem 6000 olvasónk voksolt, és az elsöprő többség egyáltalán nem elégedett az eredményekkel.

Kaderják Péter: „Ezt a telet csak a megtakarítások menthetik meg”

Európa nagyon lemaradt azokban a kutatásokban, amelyek az energiatárolás lehetőségeit feszegetik, pedig ez kulcskérdés a magyar gazdaságban is – derül ki Kaderják Péter szavaiból, aki az előző Orbán-kormány energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára volt, most pedig egyebek között a Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetője. Interjú.

Népszava: Az Orbán-kormány júniusban kétmilliárddal többért vette Putyintól a gázt, mint a tőzsdei ár

A lap becsült képlete alapján szeptemberben és októberben még horrorisztikusabb gázköltségek várhatók.

A CEU lett Ausztria harmadik legjobb egyeteme

Alig három éve üldözte el őket Budapestről az Orbán-kormány, máris 23 osztrák egyetemnél bizonyultak jobbnak.

Szijjártó Péter: Nevezhetnek a Gazprom bármilyének, ha ez az ára, hogy az emberek fűtsenek

A tárcavezető egy kérdéssel reagált arra, miszerint az Orbán-kormány lenne Moszkva trójai falova az Európai Unióban.

Politico-elemzés: Magyarország aláássa az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatást

A lap szerzője szerint Orbán Viktor rendszere a leggyengébb láncszem, miközben a nyugati szövetség próbál megoldást találni a második világháború óta legnagyobb fegyveres válságra.

Az Orbán-kormány első 100 napja: stratégiai hazugság és ámítás

Választási programja ezúttal sem volt a kampányban a Fidesznek, ígérete viszont igen. Egy kivétellel mindet meg is szegte. Mérlegen az ötödik Orbán-kormány első száz napja. Mi jellemzi leginkább ezt az időszakot: csalás és ámítás, sodródás vagy sikeres válságkezelési stratégia? Döntse el az olvasó, szavazzon a cikk végén!

Orbánnak már nincs szüksége az ország 133 legbátrabb emberére

Kevesebb ülés, kevesebb szavazás és törvény: látványosan lefékezett a 2018-2022-es ciklusban a törvénygyár, különösen annak második felében. A kormány azonban nem lustult el: az utóbbi két évben nem is volt igazán szüksége Orbán Viktornak a bátor gombnyomogatóira, mivel a rendeleti kormányzással szinte bármit megtehet a sajátjai nélkül is, az ellenzék pedig eddig sem zavarta.

Heim Péter a HVG-nek: „Ha nem lennénk uniós tagok, az euró ma minimum 500, de inkább 600 forint lenne”

A Gyurcsány-korszak végéhez hasonlította az Orbán-kormány év eleji osztogatását a HVG-nek adott interjújában Heim Péter. A Századvég volt tulajdonosa szerint elképzelhetetlen mértékű nyomás nehezedik a forintra, de a magyar fizetőeszköz akkor váltana igazi szabadesésre, ha nem lennénk az államszövetség tagjai.

Az EU szabadulna a kínai akkumulátorgyártóktól, az Orbán-kormány most hozza be a legnagyobbat

Ráharapott Orbánék csalijára Kína egyik leggazdagabb embere. Cserébe már nemcsak az orosz gáztól, hanem a kínai lítiumtól is függ a magyar gazdaság. Az elektromos autókba akkumulátorokat gyártó CATL minden idők legnagyobb külföldi befektetését hozza Magyarországra.

Hiába dobálja a Fidesz a magas labdákat, az ellenzék csak keresi, merre van az előre

Az ellenzék sem hiszi, hogy a parlamentben bármit is elérhet – törvényhozási aktivitása így a komolytalan, kötelező, összességében viszont a hatástalan jelzőkkel írható le tavasz óta. A parlamenten kívül több esélye lenne, de még csak most kezd levegőhöz jutni – már amelyik párt egyáltalán mutat életjeleket. A politikai "forró ősz", például az érkező új rezsiszámlákkal, kínál majd olyan helyzeteket, amelyekben az ellenzék megszorongathatja a Fideszt.

A rezsi- és a kataügy is mutatja, hogy egy autokrácia jogsértései szinte támadhatatlanok

A polgári engedetlenségen kívül alig maradt eszköz az olyan jogszabályokkal szemben, mint amilyenek az elmúlt hetekben taroltak a családok körében. A kormány a háborúra és az energia-veszélyhelyzetre fogva egyik napról a másikra, törvény- és alapjogokat sértő módon döntött romba egzisztenciákat.

Csizmadia Ervin: Kétpárti ellenzéki verseny körvonalazódik

Új korszak rajzolódik ki, amelyben a DK és a Momentum megnyilvánulásait érdemes fokozottan figyelnünk és értékelnünk. Vélemény.

Bokros Lajos: Az államcsőd réme fenyeget

A felelősség pedig szerinte csak az Orbán-kormányt terheli.

Népszava: Inflációkövetővé tenné a pedagógusok bérét pár évre a kormány

Uniós pénzből tennék inflációkövetővé a pedagógusok bérét egy kiszivárgott stratégia szerint.

A 480 forintos benzinárstop megszüntetéséről ír az Orbán-kormány volt helyettes államtitkára

Holoda Attila energiapiaci szakértő szerint hatalmas hiány alakulhat ki, mert ezen az áron nem éri meg az importőröknek üzemanyagot behozni az országba.

A csatatér, ahol az illiberális Orbán-kormány minden szimbolikus ügye elbukik

Jelenleg 37 magyar vonatkozású ügy szerepel az Európai Unió Bírósága előtt, de folyamatosan érkeznek újak. Magyarország az összes nagy perét elveszítette az uniós döntési fórum előtt az elmúlt években, közöttük a jogállamisági eljárással kapcsolatos ügyet is. Egy végre nem hajtott bírósági ítélet miatt legalább egymillió eurós kötbérfizetési kötelezettségről várható döntés.

Gyurcsány Ferenc: „Nincs benzin. Nincs tanár. Nincs orvos és nővér. Nincs pénz”

Megvonta az Orbán-kormány mérlegét.

A DK elemez: a Fidesz csalással nyert áprilisban, nyomás alatt voltak az emberek

Varga Judit másképp látja.