Hírkereső

Keresés

Csaknem egy hónap kihagyás után újra kormányinfó

Kövesse a Telexen a nyári szünet utáni első bejelentéseket! Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert gazdasági és más aktuális kérdésekről is faggatjuk.

Matolcsy Ádám barátjáé lett a közpénzből épített luxusétterem a Várkert Kaszinóban

Pintér Máté cége 306 millió forintért, hitel nélkül vásárolta meg a jegybanki pénzből létrehozott Vízház Gasztronómia Zrt.-t. Az üzletember több szálon is kötődik a jegybankelnök fiának baráti köréhez

Matolcsy: A magyar középosztály megkezdte az átállást az egészséges életmódra

A jegybankelnök szerint a járványnak köszönhető, hogy az egészségügyi rendszer régóta esedékes fordulata egyszerre indult meg az állami és a magánszektorban.

Matolcsy: Gondolkodásban és technológiai fejlettségben 2030-ra ugrottunk előre

A jegybankelnök a Magyar Nemzetben osztotta meg gondolatait.

És akkor rárontott Matolcsy Györgyre Orbán Viktor belső köre is

Parragh László kamarai elnök - aki számos más nem feltétlenül posztjához illő témában is megnyilvánult - és Matolcsy korábbi beosztottja, Nagy Márton is odaszúrt a jegybankelnöknek. A kormány meghosszabbította a hitelmoratóriumot, az építőanyagpiac megnyugodott. Kiderült, hogy a házasulandók zöme az állami pénzért teszi, a turkálókkal nem fogjuk megmenteni a bolygót és hogy rekordot döntött a belföldi turizmus a nyáron. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

A bajnak nincs gazdája: Matolcsy György és az Orbán-kormány éles vitája

Egyik hónapról a másikra élesen megváltozott a Magyar Nemzeti Bank politikája, és Matolcsy György elnök azóta sorra fogalmaz meg éles kritikákat az Orbán-kormánnyal szemben. Mi ez? Színjáték, leosztott szerepekkel? Személyes konfliktus? Vázoljuk az elméleteket és a konfliktus gazdaságpolitikai hátterét.

Matolcsy György vs Orbán-kormány: egy családi viszály története

Az elmúlt időben a jegybankelnök egyre többször és egyre élesebben kritizálta az Orbán-kormány gazdaságpolitikáját. Cikkei és nyilatkozatai alapján próbáltuk összerakni, mi is az egykori miniszter baja a kormánnyal.

Matolcsy György megint nekiment a kormány gazdaságpolitikájának

Az MNB elnöke szerint a miniszterelnök és a kormány 2010 óta sokszor nem a legjobb, hanem a legkisebb ellenállást kiváltó döntést választotta.

Matolcsy: Az Orbán-kormány inkább a könnyebb ellenállást választotta

A jegybankelnök szerint Magyarország elérhette volna az 1936-os, az európai átlaghoz viszonyított fejlettségi csúcsát a 2010 utáni gazdaságpolitikával.

Az uniós pénzek elköltése miatt bírálja most Matolcsy György a kormányt

A Fidesz-kormány elszalasztott lehetőségeiről ír ezen a héten a Magyar Nemzet internetes oldalán a jegybankelnök.

És akkor Varga Mihály visszaszúrt Matolcsynak, de a penge Brüsszelt érte

Újabb asszóhoz érkezett az MNB és a Pénzügyminisztérium közötti gazdaságpolitikai csörte, miközben az infláció nem siet csökkenni. Az ÁSZ elnökéről kiderült, hogy nem állhatja az szja-t, Lionel Messiről, hogy van élet a Barcelonán túl, a felmelegedésről, hogy megfékezhető, ha a politikusok is úgy akarják, egy magyar startupról pedig, hogy pont jókor állt elő műanyagpótló termékeivel. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Kolompárral dübörgött a héten az előkampány

Ez volt a heti menü a közéletben. Politikáról konyhanyelven.

És akkor hiába 75 éves a forint, még nem engedik nyugdíjba

Dicshimnuszokat zengett Matolcsy György a forintról a bevezetésének 75. évfordulóján; soha nem látott szintre nőttek az üzemanyagárak, de ez sem tántorítja el az embereket az autózástól; sehol Európában nem drágultak az elmúlt hat évben akkorát a lakások, mint Magyarországon. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Akkor csatlakozunk az euróhoz, ha megengedi a sokszínűséget - így köszöntötte a 75 éves forintot Matolcsy

25 érvet mondott a forint megtartása és az euró megfelelő pillanatban történő bevezetése mellett Matolcsy György jegybankelnök a forint 75. évfordulójára szervezett MNB-konferencián. Szerinte a forint tette lehetővé, hogy a magyar gazdaság átvészelje az elmúlt időszak válságait, és az euróhoz csak akkor szabad csatlakozni, ha az kinövi születési rendellenességeit.

Varga nem akar megszorításokat, szerinte a Matolcsy-út azzal járna

Csak átmeneti a magas infláció, már jövőre visszaeshet 3 százalék körüli értékre - legalábbis erre számít Varga Mihály. A pénzügyminiszter kijelentette: a 2022-es költségvetés “marad, ahogy van”, mert nem akar megszorítást, márpedig szerinte Matolcsy György jegybankelnök javaslata ezzel járna. Azt is mondta, a választás után sem lesz szükség a nadrágszíj meghúzására.

Varga Mihály visszaszólt Matolcsy Györgynek: A költségvetés marad így, ahogy van

A pénzügyminiszter szerint vicces lenne, ha a parlament által június 15-én elfogadott költségvetési törvényt már júliusban módosítanák. Varga Mihály ma is igennel szavazna az unióra, de az eurót itthon még korainak tartja.

Varga Mihály elutasítja a Matolcsy-receptet

A pénzügyminiszter most még igennel szavazna az uniós tagságra.

Matolcsy: Jobban teljesítettek azok, akik kimaradtak az eurózónából

A jegybankelnök szerint csak Németország és Hollandia járt jól.

Matolcsy György elmagyarázta, miért jobb nekünk a forint, mint az euró

Tudjuk, hogy be kell vezetni az eurót, de várjuk, hogy eljöjjön a „sikert ígérő időpont”. Az MNB-elnök a kormánylapban azt sugallja: aligha egyhamar.

Matolcsy hosszú írásban szidja az eurót, mondván, az szinte mindenkinek rossz

Aki a pénz területén téved, az véglegesen és végzetesen téved, mert az euróból nem lehet kilépni - írta a jegybankelnök.

Matolcsy megint odaszúrt a kormánynak: vasba fektetnek, pedig agyba kellene

Minden növekedési forrás fontos, de a fenntartható felzárkózás legfontosabb forrása valójában a termelékenység bővülése – érvelt a jegybank elnöke.

Matolcsy megint bírálta a kormányt

A jegybankelnök szerint az állam vasba és betonba, nem pedig képességekbe, intézményekbe és agyakba fektet,

Megmutatta a Magyar Nemzeti Bank, hogy is fest a „nemzet aranya”

94 és fél tonna aranyrudat villantott az MNB Facebookon.

Magyarország kenterbe verte régiós versenytársait eladósodásban

2021 elején elérte a GDP 81 százalékát az államadósság, ez 15 százalékponttal több, mint egy évvel korábban. Az amúgy is nehéz helyzetben lévő déli tagállamok ettől jóval rosszabbul állnak, ugyanakkor a visegrádi országok és Románia sokkal jobban. Már Matolcsy György is a költekezés visszafogását és az adósság lefaragását sürgeti.

Csaba László: Magyarország sem faragna rá az euró bevezetésére

Orbán Viktor egykori tanácsadója úgy látja: nem igaz Matolcsy György állítása, miszerint az euró csapda. Tényleg megbánta Szlovákia az euró bevezetését? Románia és Bulgária is leköröz minket? Többek k

Matolcsy most kegyes volt Orbánhoz, de unortodox javaslattal állt elő

Matolcsy György már-már hagyományosnak tekinthető hétfői írásában most nem az Orbán-kormány gazdaságpolitikáját, vagy válságkezelését ekézte, hanem az Európai Uniót, illetve a közös pénzt, az eurót. A jegybankelnök szerint a külön euró kell az északiaknak és a délieknek.

Matolcsy György szerint a kettős euró a megoldás

A jegybankelnök úgy véli, külön euró kellene az északiaknak és a délieknek.

Matolcsy: Külön euró kellene az északiaknak és a délieknek

Az új digitális jegybanki pénz megteremti az elvi lehetőséget egy kettős árfolyamrendszer bevezetésére – írta az MNB elnöke.

24.hu: Matolcsy György fia is magángéppel járja a világot

Feltűnt egy újabb Bombardier magánrepülőgép a budapesti repülőtéren. A magángéppel a 24.hu szerint Matolcsy Ádám és ismerősi köre is szokott utazni. Az érintett ezt a lap megkeresésére nem cáfolta és nem is erősítette meg, azonban azt közölte, a gép semmilyen konstrukcióban nem az övé.

360 milliós magángéppel repked Matolcsy György fia

Legtöbbször a görögországi Mikonosz szigetére repültek vele.

Matolcsy György fia is magánrepülőt használ, ha kiugrik Görögországba

A Míkonoszról hazatérő Matolcsy Ádámot lefotóztuk a reptéren, erre a tulajdonos azonnal letiltotta a gépet a radaroldalakról. A jegybank elnök fia azt állítja, neki nincs a tulajdonában légi jármű.

Tömpe István: A mai Orbán nem dzsungelharcos, hanem agresszív állatkerti igazgató

Matolcsy György sikerpropagandájában a nehézségeket legyőzve a fényes jövőbe ugrunk, ám Orbán Viktort már ez sem tudja izgalomba hozni. A miniszterelnök tíz éve még csak a hatalmat akarta, ma már a világot is.

Lengyel László: A Matolcsy–Orbán hideg polgárháborúról

A magát sokadik alkalommal átvertnek gondoló vezető és az "elhagyott barát" összecsapása. Ahogy annak idején Simicskára, immár Matolcsy Györgyre sincs szüksége Orbán Viktornak. Vélemény.

Matolcsy gazdasági katasztrófától tart, ha az ellenzék győz 2022-ben

Még a végén gyorsan bevezetik az eurót, márpedig az csak bajt hozna a fejünkre.

Árt-e a Fidesznek a jegybank, ha most a kanyarban előzés helyett a kanyarban fékez?

Majdnem tíz év után, Matolcsy György vezetése alatt most először készül kamatemelésre a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A döntésben sokan azt látják, hogy a jegybank szembekerült az eddig hasonló módon gondolkodó kormánnyal, egy másik nézőpontból azonban épp hogy hozzájárul a maga eszközével ahhoz, hogy a Fidesz megőrizze népszerűségét a választások előtt. De mi árthat jobban a Fidesznek: a magas infláció vagy a magasabb kamatok?

Megkérdezte egy képviselő Matolcsyt, hogy normális-e, a jegybankelnök válaszolt

A Matolcsy György jegybankelnök mentális egészsége miatt aggódó Bencsik János országgyűlési képviselő a legilletékesebbtől kérdezte meg, hogy normális-e. Matolcsy nem vette zokon a kérdést, kimerítő választ írt a politikusnak.

Matolcsy: Már júniusban alapkamatot emelhet a jegybank

Magyarország újraindul! Ezzel a címmel rendezik meg a Világgazdaság konferenciáját, amelyen Orbán Viktor, Varga Mihály és Matolcsy György is felszólal. A témákban is csak úgy záporoznak a szép szavak: Matolcsy előadásának címe Újraindítás és helyreállítás, Vargáé Újraindítás, növekedés, egyensúly.

Matolcsy arra számít, hogy felgyorsulhat az EU felbomlása

A jegybankelnök szerint a maihoz képest sokrétűbb, színesebb, ellentétekre épülő, erősebb versenyt és erősebb együttműködést igénylő évtized jöhet.

Matolcsy György szerint hat komoly kihívás vár ránk ebben az évtizedben

A kihívások úgy véli, egyben lehetőségeket is jelentenek.

Bencsik János Matolcsy György mentális egészségéért aggódik

Mivel ez szerinte nemzetbiztonsági kérdés, az Országgyűlés elé akarja vinni az ügyet.

Az MNB alapítványához kerül a Budapesti Metropolitan Egyetem

Az új tulajdonos a Közép-Európa Alfa Vagyonkezelő Kft., aminek befektetője az Optima Befektetési Zrt. Az egyetem rektora szerint a befektető akadémiai és ideológiai függetlenséget garantál.

Matolcsy Györgyékhez kerül a Metropolitan egyetem egy része

A kínai tulajdonrész cserélhet gazdát.

Az MNB kiszáll a Corvinusból, Radevvel balhézhattak össze Matolcsyék

Nincs több közös képzés, Orbán ultipartnere túl nehéz ember lehetett a jegybanknak.

Kivonul a Corvinus Egyetemről az MNB

Az egyetem elnöke állítólag úgy összeveszett Palotai Dániellel, az MNB volt ügyvezető igazgatójával és a Corvinus kuratóriumának jelenlegi tagjával, hogy Matolcsy úgy döntött, nem támogatják többet az MNB Intézetet.

Jelen: Személyi konfliktusok miatt az MNB kivonulhat a Corvinuson indított képzések mögül

Anthony Radevvel kapcsolatban többször is előkerült, hogy nehéz vele kijönni.

Matolcsy: A magyar nyelv csúcstermék, amely közvetíti az „ősi tudást”

A jegybankelnök a magyar nyelv és a gazdaság teljesítménye közötti kapcsolatot boncolgatja legújabb írásában.

Varga Mihály szerint Matolcsyék nem értik, hogyan kell kanyarban előzni

A Költségvetési Tanács szerint a kormány túl nagy hiánnyal tervez a jövő évi költségvetésben, de a pénzügyminiszter szerint az eddig a kormánnyal mindenben egyetértő szervezet túlaggódja a dolgot, a laza fiskális politikára viszont szükség lesz még 2022-ben.

Matolcsy: 2040-re a V4 országai Európa élére lépnek

A jegybankelnök a PADME kuratóriumi elnökével hat olyan növekedési forrásról ír, amelyekhez társítani lehet a koreai, izraeli, dubaji, szingapúri és a három kínai sikerváros fejlődési motorjait.

A Matolcsy György vezette MNB kritizálja a jövő évi költségvetést

Az MNB szerint alacsonyabb, költségvetési hiányra lenne szükség, mint ami a törvényjavaslatban szerepel, most 5,9 százalékkal számol a kormány.

Még a Matolcsy vezette jegybank szerint is aggályos a kormány jövő évi költségvetése

2022 + választás = indokolatlanul nagy hiánycél