Hírkereső

Keresés

Egyre csak nő a felháborodás az einstandolt történelmi kiállítás miatt

Az MTA újabb osztálya tiltakozik, szolidaritást vállalnak a tiltakozó kollégákkal.

„A dilettantizmus tobzódása” – 25 akadémikus adott ki közleményt az elcsaklizott történelmi kiállításról

Kásler Miklós a Magyarságkutató Intézetnek adta az Aranybulla kiadásának 800. évfordulójára tervezett kiállítást, félrerakva az ahhoz ténylegesen értő akadémikusokat. Az MTA-sok most újabb közleményt adtak ki az ügyben.

Válaszoltak Káslernek az Árpád-kori kiállítás távozó kutatói: Súlyos kárt okoz ez a királyok és szentjeink emlékezetének

Kásler Miklós váratlanul a Magyarságkutató Intézet kezébe adta az Árpádok kora című kiállítás vezetését. Ezután 25 kutató tiltatta le munkáit a márciusra tervezett megnyitó előtt.

Aranybulla-kiállítás: vállalhatatlannak tartja Kásler döntését az MTA tagjaiból alakult civil kör

Kásler Miklós minden indoklás nélkül mentette fel az év történelmi kiállításának kurátorait, majd a teljes szakmai irányítást a Magyarságkutató Intézetre bízta.

Tiltakozik az Árpád-kori kiállítás einstandolása ellen az MTA tagjaiból létrejött civil kör is

A Stádium 28 Kör nyilatkozatot adott ki az után, hogy az év történelmi kiállításának kurátorait Kásler Miklós minden indoklás nélkül felmentette, majd az utolsó pillanatban a kiállítás szakmai irányítását a Magyarságkutató Intézetnek adta.

A Magyar Nemzeti Múzeum szerint konszenzus volt arról, hogy Makoldi Miklós legyen a márciusban nyíló kiállítás kurátora

A Válasz keddi cikkére reagált az intézmény. Nem értik, miért gond a vezető személye.

Kásler az utolsó pillanatban belenyúlt egy több százmilliós kiállításba, ami után egy tucat kutató otthagyta a projektet

A Királyok és szentek – Az Árpádok kora című kiállításon 2017 óta dolgoznak kutatók, de Kásler alig három hónappal a tárlat megnyitása előtt leváltotta a kurátorokat. A háttérben ideológiai nézeteltéréseket vél a Válasz.

Válasz Online: Einstandolta a Magyarságkutató Intézet az év történelmi kiállítását, sorra állnak fel a tudósok

Az Emmi a projekt élére A pozsonyi csata című botrányrajzfilm egyik szakértőjét delegálta.

Sorban állnak fel a tudósok, miután Kásler az utolsó pillanatban menesztette a kurátorokat, és a Pozsonyi csata című rajzfilm „szakértőjét” nevezte ki az év történelmi kiállításának élére

A miniszter egy gyakorlatilag teljesen kész, 500 millió forintos kiállítást adott oda a házi intézetének számító Magyarságkutató Intézetnek.

Para-Kovács Imre: A trutymó forr

Remélhetőleg a békemenet és az MTVA közszolgálatisága, ez a két hungarikum egyszer összeér és öntudatra ébred, esetleg kiegészül a vadászati kiállítással és a Magyarságkutató Intézettel, hogy a bolygó vidámságra derüljön. Vélemény.

Baszjad Izüt – izgalmas lesz, amikor a diákok az "első magyar nyelvemléket" tanulják

Kettős honfoglalást vizionál Fehér Bence nyelvész, aki szerint egy VIII. századi csont tűtartóra karcolt felirat bizonyítaná, hogy magyarul beszélő nép lakott a Kárpát-medencében jóval a honfoglalás előtt. Mintha a Magyarságkutató Intézet kényszeresen keresné az új "tudományos" értelmezéseket.

A Magyarságkutató azt állítja, találtak egy, a Halotti beszédnél 400 évvel régebbi magyar nyelvemléket: Baszjad Izüt!

Kásler intézete szerint az új legrégibb magyar írásbeli emlék Üngür megbaszásáról szól, de ne gondoljon senki rosszra. Mások szerint ebből mindenki azt olvas ki, amit akar.

Kásler: A magyar történelem sok mozzanatát elhallgatták vagy eltorzították

Az emberi erőforrások minisztere a Magyarságkutató Intézet konferenciájának megnyitóján tartott beszédet.

Kásler: A magyar történelem sok mozzanatát elhallgatták vagy eltorzították

Ezért kell megoldani „az identitás szempontjából lényeges kérdéseket” – közölte a miniszter a Magyarságkutató Intézet konferenciáján.

Orbánék könyvtárában szkíta-magyar rokonságról beszélne a mennyezet

A hvg360 dokumentumfilmjében bemutatott Orbán-gigaberuházás, a hatvanpusztai kastély könyvtárának mennyezete a református egyházi művészet köréből meríthet ihletet. Ám a templomi kazettáknak más olvasatuk is lehet, mely az ezoterikus magyar őstörténet világából lehet ismerős. Ez a fideszeseket is beszippantó vajákos történelemszemlélet ma már nem ritka Orbánék köreiben, hiszen egyebek közt ez a Kásler Miklós nevével fémjelzett Magyarságkutató Intézet fő csapásiránya.

Kásler Miklós miniszter közreműködésével dübörög 60 ló a Szent László-rockoperában

Nem sajnálja a pénzt a kormány a lovas színházra, amelytől politikai hasznot is remél. A műfaj koronázatlan királya, Pintér Tibor most mutatta be Izsákon a Szent Lászlóról szóló rockoperát, amelyet a pozsonyi csatáról készített animációjával köznevetség tárgyává lett Magyarságkutató Intézet hitelesít.

Szent Lászlóról szóló rockoperát mutatnak be Izsákon

A darab főszereplője Pintér Tibor lesz.

A hallgatók bepanaszoltak egy szegedi történész oktatót a rasszista és szexista kijelentései miatt

A Szegedi Tudományegyetem egyik délutáni előadásán Gulyás László cigányozott, niggerezett és ribancozott.

12 milliót kapott Kásler Miklóstól a „magyar népzenére kidolgozott fitnesz mozgáskultúra”

Ebből kétmillió forint kapásból a Magyarságkutató Intézet egyik emberének zsebében landol.

Kásler 12 millió forintot ítélt meg az ethno-fitness kidolgozására

A nyertes egyesület elnöke se tudta megmondani, mi ez az egész. Kétmilliót a Magyarságkutató Intézet tagja kap majd meg projektvezetőként.

A kormány nem azt kapja, amit vár, de mi sem

Úgy tűnik, mindenki csalódik valakiben: a magyar kormány vakcinákat várna Brüsszelből vakcinaútlevelek helyett, mi pedig például átlátható oltási programot a Magyarságkutató Intézetnek frissen adott 1,2 milliárd forint helyett.

A Magyarságkutató Intézet és a sport is plusz pénzhez jutott a harmadik hullám csúcsa környékén

32 milliárd forintot osztott újra a kormány este megjelent rendeletével.

A Pozsonyi csata készítőinek új történelmi animációs filmjében a Hungaroring és az Aquarena is felbukkanhat majd

Mert a mogyoródi önkormányzat ezzel a feltétellel támogatta a projektet, amire Kásler Miklós is odaítélt már tízmillió forintot.

“A Magyarságkutató finanszírozása olyan, mintha a vírustagadókat támogatná az állam”

Rappereket megszégyenítve oltogatta és taposta a sárba a kormány házmesterből lett magyarkodóit Molnár Antal, a Történettudományi Intézet igazgatója, a vatikáni Pápai Történettudományi Bizottság tagja.

Molnár Antal: A Magyarságkutató "főigazgatójának annyi köze van a történelemhez, mint Gődény Györgynek az orvostudományhoz"

A Vatikánba kinevezett csúcstörténész nem politizál, szakmai alapon bírálja a házmesterfokon űzött tudományt.

Megnyitották Káslerék a székesfehérvári királyi csontkamrát

Az Emmi-miniszter szerint genetikai módszerekkel be tudják majd azonosítani a Fehérváron nyugvó magyar királyok csontvázait.

Elkezdték keresni Mátyás király maradványait az egykori székesfehérvári koronázó bazilika helyén

Megkezdődik a Székesfehérváron őrzött királyi maradványok vizsgálata – jelentette be Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere hétfőn az egykori koronázó bazilika helyén lévő Nemzeti emlékhelyen, ahol megnyitották az osszáriumot (csontkamra) és felszínre hozták az első, csontokat tartalmazó fémládákat, írja az MTI

Jankovics Marcell A pozsonyi csatáról: "Ilyet nem szabad csinálni"

Valakinek ki kell mondania, hogy ez nagyon rossz irány, mondta a rendező a Magyarságkutató Intézet animációs filmjéről.

Alvilági gondolatszörnyek, házmestertudomány – össztűz Kásler Magyarságkutatójára

Szorul a szakmai hurok az áltudományos Magyarságkutató körül. A pozsonyi csatáról készült szakmailag vállalhatatlan animációs film lehet az intézet Mohácsa.

Hogyan lesz Disneyland a Kárpát-medencéből?

A HVG legújabb számából kiderül mikor és hogyan lett elege a jobboldali tudósoknak Kásler Miklós kitalált magyarságtörténetéből. Ez nem jelenti, hogy a Pozsonyi csatával vége a mai állami propagandához igazított történelmi animációk gyártásának, sőt. Pénz lesz rá.

Cser-Palkovics megengedi, hogy kiássák a csontokat a székesfehérvári osszáriumban

Úton Mátyás király összerakása felé.

Kásler újabb nagy terve: összerakni Mátyás királyt

A pozsonyi csata után sokaknak minden eleve gyanús, ami történelem és a miniszter személyes mániái közé tartozik, de az uralkodók genetikai azonosítása nem őrültség, még ha Mátyás esetében elég reménytelen is, és részben ezt is legendák hajtják. Hogy lesz egy kaotikus tömegsírból nemzeti panteon Kásler elképzelése szerint?

Akik már a halottakat sem bírják békében hagyni

Kásler miniszter és a Magyarságkutató Intézet összerakná Mátyás király csontjait. Történész olvasónk feleleveníti, hogy kétszáz éve minden rezsim megbolygatta a fehérvári királysírokat, politikusok és holdkórosok piszkálták, de a tudomány sosem haladt tőle előre.

Kásler újratemetné Mátyás királyt

Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter egy Facebook-videóban arról számolt be a horvátországi Lepoglavából, hogy a Magyarságkutató Intézet vizsgálja a Hunyadi család maradványait

Kásler Miklós összerakná Hunyadi Mátyás csontjait

A Magyarságkutató Intézet dolgozik azon, hogy meghatározzák Corvin János férfiak között öröklődő génszakaszát, majd ennek ismeretében a székesfehérvári osszáriumból kiválogassák, melyek voltak Hunyadi Mátyás csontjai.

Kásler Miklós összerakná Mátyás király csontjait, és újratemetné

A miniszter fényt derítene a család származására.

30 millió forintból készülhet a Pozsonyi csatás filmet készítő cég honfoglalós sorozata

A Magyarságkutató Intézet vezetője a debütáló filmhez hasonló minőséget ígért.

Tudatosan magyarázta félre a pozsonyi csatát a szélsőjobb - majd a Fidesz

A kormány Magyarságkutató Intézete Nyugat-ellenes harccá formálja a pozsonyi csatát, amely egyébként valóban a honfoglalás lezárása volt. A kormányzati narratívát az MKI-ban a jelek szerint nem szerencsés kritizálni.

Már nem dolgoznak a régészek a Magyarságkutatónál, miután kritizálták a pozsonyi csata filmjét

A két történész-régész a Mandinerre írt cikket az animációs filmről, amelyben jelezték szakmai fenntartásaikat.

Telex: már nem dolgoznak a Magyarságkutatóban, akik kritizálták a pozsonyi csatáról szóló animációs filmet

Gyorsan jött a retorzió.

Eltűnt a Magyarságkutató Intézet két munkatársa a honlapjukról

Haramza Márk és Kiss P. Attila szakmai kritikának adtak hangot a pozsonyi csatáról szóló animációs filmmel kapcsolatban.

Tóth Gabi: Nekem van egészséges nemzettudatom, amiről a mai világban nem lehet beszélni

Sok támadást kap a Magyarságkutató Intézet pozsonyi csatáról készült animációs sorozata kapcsán, amely mellett most kiállt az énekesnő.

Pozsonyi csata újratöltve: a Magyarságkutató Intézet 12 részes sorozatban mutatja be a honfoglalás korát

A sorozatot ugyanaz az animációs cég gyártja, amelyik a pozsonyi csatát is feldolgozta.

Tizenkét részes sorozat készül a pozsonyi csatáról, megfilmesítik a honfoglalás korát is

Kásler Miklós szerint a honfoglalás korát hasonló minőségben, biztosan nagy sikerrel fogja bemutatni a Magyarságkutató Intézet.

12 részes sorozat követi a pozsonyi csatáról készült filmet

A projektet ugyanaz az animációs cég viszi, amelyik a csatáról szóló filmet is készítette.

Kásler Miklósnak annyira bejött a pozsonyi csatáról készült film, hogy jövőre 12 részes sorozatot készül a honfoglalás koráról

Irány a Szíriusz.

Akkora siker a Pozsonyi csata, hogy 12 részes sorozat követi

2021 a szittya fantasy és a retró videojátékok rajongóinak most már biztosan remek év lesz: a Magyarságkutató Intézet 12 részes filmsorozatot csinál a honfoglalás koráról. A gyártó ugyanaz a történelmi animációs cég lesz, akik a pozsonyi csatát is megfilmesítették Fankadelivel, szkíta szimbólumokkal és a magyarok kiirtásáról szóló kamuidézettel.

Miért fontos a Pozsonyi csata?

A Magyarságkutató Intézet filmjének eddig nyilvánosságra került részletei a szándékkal ellentétes hatást értek el.

A Magyarságkutató coming outolt A pozsonyi csatával

Sokáig a Jobbik követelte, hogy film legyen a pozsonyi csatáról, ahol a honfoglalók 907-ben legyőzték a bajor seregeket. A nemzeti mitológia szerint a csata „a korabeli NATO” és a szakrális magyarság közötti gigantikus civilizációs összecsapás, tétje a magyarság holokausztja volt, az pedig, hogy a győzelem ma nem eléggé ismert, az egész magyar emlékezet rákfenéje. A pozsonyi csatáról végül Kásler Miklós Magyarságkutató Intézete csinált  animációs filmet, de a gagyi kivitelezést jobboldali megmondóemberek is kínosnak tartották. Megnéztük a bemutatót, és a tartalommal van a még nagyobb baj: legendák, blöffök és jóárusított nemzeti fantasy az elvileg tudományos intézettől. Kritika.

Közpénzből megvalósított történelemhamisítás-e a zebrabőr kacagányos, hülye pulcsit viselő Árpád és a lovon támadó páncélos ősmagyar hóember?

Tényleg úgy vezette győzelemre az ősmagyar Lakatos Márk a magyar seregeket, ahogy a Magyarságkutató Intézet elképzeli? A helyzet az, hogy igazából teljesen mindegy.