Hírkereső

Keresés

Lehet-e zaklató, aki társadalmilag hasznosan viselkedik?

Pető Attilát – aki arccal és névvel vállalta, hogy egy egyházi személy szexuálisan zaklatta őt – első fokon elítélték zaklatás miatt. Sándor Zsuzsa elemzi az első hallásra abszurd ítéletet.

Tévedésből töltött 72 órát a fogdán négy kamasz, perlik a rendőrséget

Rablással gyanúsították őket – nem túl körültekintő módon. Azt állítják, megalázóan bántak velük, és még három hónapig folyt ellenük az eljárás.

Hiába nem követtek el semmit, 72 órát töltött őrizetben négy kamasz

Két éve négy kamaszt három napra vitt be a rendőrség rablás gyanújával. A Magyar Helsinki Bizottság segítségével pert indítottak a rendőrség ellen, bocsánatkérést és sérelemdíjat is várnak.

Alig maradnak itt az ukrajnai menekültek, alig kérnek segítséget az államtól, és azt is nehezen kapják meg

Senki nem marad ellátatlanul – ígérte Orbán Viktor az Ukrajnából érkező menekülteknek még a háború kezdetén. Azóta mintegy 570 ezer menekült érkezett Magyarországra, ehhez képest csak 20 ezren kértek menedékes státuszt, amivel anyagi támogatás is jár. Ráadásul egy nemrég megjelent rendelet szerint csak hetekkel később juthatnak hozzá a pénzhez.

Helsinki bizottság: Változtatni kell a hazai menekültügyi rendszeren

Jelenleg semmilyen ellátásra nem jogosultak a háború elől menekülők.

Orbán pedofíliát és homoszexualitást összemosó mondatát is használta ítéletében a bíróság: mégis pedofilozhatja a Meseország mindenkié kiadóját a kormánylap

A Fővárosi Ítélőtábla szerint mégsem sértette meg a Labrisz Leszbikus Egyesület jó hírnevét a Magyar Nemzet, amikor pedofilnak bélyegezte az egyesületet.

Harmincnégyen perelik egyszerre a „Soros-listázó” Figyelőt

Személyiségi jogi pert indítottak a Figyelő 2018-ban megjelent cikke miatt, amelyben listázták a civileket.

Harmincnégyen perelik a feketelistázó Figyelőt

A Magyar Helsinki Bizottság szerint még soha nem álltak ki ennyien a magánéletük védelméért.

Döntött a Kúria, ki kell adni a kórházkiürítésről szóló adatokat

Kásler Miklós tárcája mindent elkövetett, hogy az adatok ne kerüljenek nyilvánosságra, de a próbálkozás többször is elbukott.

A Kúria szerint is ki kell adnia a minisztériumnak a tavaly áprilisi kórházkiürítésről szóló dokumentumot

A döntés szerint az Emmi hivatkozása nem támasztotta alá, hogy a kért közérdekű adat megismerése korlátozható.

Visszakényszerítés a joghoz, az Alkotmánybíróság nem hagyott kiskaput a kormánynak

A testület jelezte nem vizsgálhatta felül az Európai Unió Bíróságának ítéletét, amely szerint jogsértő a menekültek visszakényszerítése. A Helsinki Bizottság szerint az Orbán-kormánynak végre kell haj

Ötmilliós kártérítést kap a nő, akinek „ismétlődő szülés veszélye” címén nem hosszabbították meg a munkaszerződését

Nem ő az egyetlen, aki így járt.

Ötmillió forintot kap a nő, akivel „ismétlődő szülés veszélye” miatt nem hosszabbítottak szerződést

A Kúria már korábban kimondta, hogy a munkáltató, egy országos állami szerv megsértette a nő egyenlő bánásmódhoz való jogát.

Ötmillió forintos kártérítést kapott az a nő, aki az „ismétlődő szülés veszélye” miatt nem dolgozhatott tovább az egyik állami hivatalnál

A nő volt munkahelye elismerte, hogy jogszerűtlenül jártak el.

Ötmillió forintos kártérítést kapott az a nő, akit kismamaként „ismétlődő szülés veszélye” miatt nem vett vissza munkába az egyik országos állami hivatal

A nőt képviselő Magyar Helsinki Bizottság szerint "jól látszik, az államnak a saját háza táján is akad tennivalója, hogy a szülő nőket és kismamákat ne érje hátrány.”

2006-ban a társadalmat és a rendőrséget is magára hagyták - kritika az Erőnek erejével című filmről

Szinte érthetetlen, hogy a rendszerváltás utáni magyar történelem egyik legfontosabb eseményével, a 2006-os zavargásokkal miért csak ilyen-olyan fiktív mozik készültek eddig, dokumentumfilm pedig egy sem. A Magyar Helsinki Bizottság által publikált 50 perces kisfilm, a bántalmazottak és a jogvédők megszólalásai ugyan csak az érem egyik oldalát mutatják, de megszólalásaikból így is kirajzolódik mennyi minden veszett oda abban a pár hétben.

Jogsértő volt a Putyint kifütyülni készülő Juhász Péter igazoltatása

Juhász szerint, bár négy és fél év telt el az eset óta, mégis van jelentősége az ügynek, mert bebizonyosodott, hogy mindenki kifejezheti rosszallását a hatalom önkényével szemben.

Nem volt jogszerű Juhász Péter igazoltatása, amikor épp kifütyülte volna Putyint

A rendőrség demonstratív igazoltatásával akadályozta meg 2017-ben, hogy Juhász Péter és néhány társa Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatása

Hol fogok majd Szerbiában aludni?

A 24 éves Haszib tanulni érkezett Magyarországra három évvel ezelőtt. Tanulmányait anyagi okok miatt nem tudta folytatni, így döntenie kellett: hazamegy Afganisztánba, ahol a tálibok több merényletet is elkövettek a rokonai ellen, vagy marad illegálisan. Másfél év illegalitás után adta be menedékkérelmét, de a hatóságok elbírálás helyett őrizetbe vették, és kitoloncolták Szerbiába – ahol még soha nem járt, és nem beszéli a nyelvet sem.

A vámosszabadi afgán kimenekítetteknek fogalmuk sincs, mit hoz a jövő

Miközben Gulyás Gergely az Afganisztánból kimenekítettekről beszélt a kormányinfón, a Magyar Helsinki Bizottság jogásza százharminc kilométerrel arrébb, a zsúfolásig telt vámosszabadi menekülttábornál próbált választ adni az érintetteknek. Még azt sem tudják, hogy menekültügyi vagy idegenrendészeti eljárásban folyik-e az ügyük.

Gyereket vállalt, ezért vesztette el állását egy állami szervnél dolgozó nő a „családok évében”

A Kúria jogerős ítéletben állapította meg az egyenlő bánásmódhoz való jog megsértését a Magyar Helsinki Bizottság közleménye szerint.

Jogerősen pert nyert a kismama, akit egy állami szerv „ismétlődő szülés veszélyére” hivatkozva nem alkalmazott tovább

Nem hosszabbították meg a nő munkaszerződését az egyik állami szervnél, miután gyereket szült, majd az újabb álláspályázatát is elutasították. A munkájával a főnökei egyébként elégedettek voltak. Az ügyből munkaügyi per lett, a több évig tartó jogi huzavona végén a Legfelsőbb Bíróság most neki adott igazat.

"Ami ma történt, tökéletes példa arra, hogy Magyarország miért nem jogállam már"

A szerdán bejelentett országos népszavazás is jól mutatja, a kormány kénye-kedve szerint alakítja a jogszabályokat - mondta a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke. Kádár András Kristóf szerint ha más példa nem is lenne arra, hogy mi baj a jogállamisággal, elég végignézni a mai történetet.

Újra alaptalan vádakkal támadják NGO-k az Európai Bizottság előtt hazánkat

Nyolc magyarországi nem kormányzati szervezet – Amnesty International, Eötvös Károly Intézet, Társaság a Szabadságjogokért, Magyar Helsinki Bizottság, K-Monitor, Mérték Média Monitor, Political Capital, Transparency International – nemrégiben egy kiegészítő anyagot publikált az Európai Bizottság Magyarországról szóló jogállamisági jelentéséhez (Rule of Law Report) kapcsolódóan. Ebben a magyar kormánnyal, illetve törvényalkotó hatalommal szemben fogalmaznak meg sokszor vád …

Újra itt vannak az egy éve kiutasított iráni diákok

Tavaly márciusban tizenhárom iránit toloncoltak ki az országból egy kórházi rendbontásra hivatkozva. Időközben minden eljárást megszüntettek ellenük, és a strasbourgi bíróság elé került az ügy. Az érintett diákok közül kárpótlást, bocsánatkérést senki nem kapott.

Elmarasztalta Magyarországot a menekülők éheztetése és fogva tartása miatt az Emberi Jogok Európai Bírósága

Egy öttagú iráni–afgán család fogva tartása miatt született ítélet Strasbourgban.

Strasbourgi bíróság: Jogellenesen tartottak fogva egy családot négy hónapig a röszkei tranzitzónában

Egy 2017-ben menedéket kért iráni-afgán családról született döntés az Emberi Jogok Európai Bíróságán.

A börtönökbe is betört a koronavírus

Szigorú korlátozások mellett a fogvatartottak hét százaléka fertőződött meg.

Kussolnak a „jogvédők” a botrányos Lackner-ítéletről

A magyar bíróságok munkáját rendre éles szemmel leső civil szervezeteknek most egy szava sincs arra, hogy a XIX. kerületi bíróság a Lackner-botránnyal kapcsolatban lefolytatott eddigi egyetlen büntetőügyben azt ítélte el rágalmazásért, aki mindössze kimondta azt, amit egy fél ország a saját szemével látott. Ennyire védik Soros civiljei az igazságot...

Navalnijt, Greta Thunberget és a WHO-t is jelölnék Nobel-békedíjra

A Magyar Helsinki Bizottság is bekerülhet a jelöltek közé.

Az EMMI-nek ki kell adnia a tavaszi ágykiürítésekről szóló utasítást

Bíróságra ment érte a Magyar Helsinki Bizottság.

Ki kell adni a kórházi ágyak kiürítéséről szóló utasítást

Pert vesztett az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Strasbourg szerint a fokozott rendőri ellenőrzés nemzetközi egyezményt sért

A strasbourgi bíróság szerint elsősorban azzal van gond, hogy a hatáskörnek nincs korlátja. Magyarországon Békés és Somogy megyékben ma is érvényben van a fokozott rendőri ellenőrzés.

Döntött a bíróság: indokolatlanul fújtak könnygázt a tömegre a 2018-as rabszolgatörvény elleni tüntetésen

A Fővárosi Törvényszék ítélete szerint a rendőrség megsértette a jogszabályban meghatározott rendelkezéseket.