Hírkereső

Keresés

Véletlenül lefotózta egy műhold a titkos kínai szuperdrónt

Kína 2019-ben mutatta be a WZ-8 típusú hiperszonikus gépét, amivel kémkedni is lehet, és ami szükség esetén rakétaként is funkcionál.

Megmutatta a Google, milyen pusztítást végeztek az oroszok Ukrajnában

Új műholdképek kerültek fel a Google Earth-re, amiken Ukrajna Mariupol városa látható, miután az oroszok bombázták azt.

Műholdképeken a törökországi földrengés pusztítása

Rengeteg épület leomlott, állítólag részben azért, mert a beruházók nem tartják be az építési szabályokat.

Ez történt: Közzétették a törökországi földrengés előtte-utána műholdképeit

Összegyűjtöttük egy cikkbe a hét legérdekesebb, legolvasottabb technológiai és tudományos témáit.

Előtte-utána műholdképeken látni igazán, milyen pusztítást végzett Törökországban a földrengés

Az amerikai Maxar Technologies több műholdfelvételt is készített a hétfő hajnali törökországi földrengés katasztrófa sújtotta helyszíneiről.

Szokatlan felfedezés: az űrből észleltek egy új császárpingvin-kolóniát

A jó emésztésű pingvinek ürüléke vezette nyomra a kutatókat.

Műholdképeken látszik a pusztítás mértéke Szoledarban

A Wagner alapító Prigozsin szerint már teljesen elfoglalták a rommá lőtt várost, az ukránok szerint ez nem történt meg, és az oroszok súlyos veszteségeket szenvedtek.

Új NASA-műholdképeken láthatjuk, ahogy Kijev szinte teljesen elsötétült

A külvárosi részeken 80 százalékkal van sötétebb, mint szeptemberben.

Oroszország a veszteségei ellenére is tovább erősíti katonai jelenlétét az Északi-sarkvidéken

A CNN birtokába jutott műholdfelvételek szerint továbbra is jelentős fejlesztéseket hajt végre az orosz hadsereg az északi régióban.

Olyan súlyos az aszályhelyzet Magyarországon, hogy már az űrből is látszik

Sok minden változott a tavalyi évhez képest, és ezt az Időkép által megosztott kép is igazolja.

Műholdképeken is látszik, mennyire kiszáradt Magyarország

Az egy évvel ezelőtti helyzethez képest is súlyos az aszály.

Lenyűgöző fotókat készített a NASA a Földről, íme az öt legjobb

A NASA több képet is kiadott júniusban a Föld különböző pontjairól, ezekből készítettünk egy rövid válogatást.

Egészen mást állítanak az oroszok és az ukránok a Kígyó-szigetről felszálló füstről

Szombaton sűrű füst szállt fel a Kígyó-sziget orosz állása felől, ez műholdképekből derült ki. Erről vasárnap Ukrajna és Oroszország egyaránt a saját sikereként nyilatkozott.Szerhij Bratcsuk, az Odessza régió katonai szóvivője vasárnap azt mondta: szombat este egy orosz helikopterre mértek csapást és meg is semmisítették azt a szigeten. Az ukránok úgy számolnak, legalább 40 orosz halálos áldozata van a támadásnak. Az ukrán hadsereg pedig közzétett egy drónvideót is, amelyen állítólag a csapás látható. Az orosz védelmi minisztérium vasárnap egészen más verziót adott az eseményekről. Igor Konasenkov vezérőrnagy azt mondta, hogy a szombat éjszaka az ukrán légierő két további Szu-24-es ukrán bombázóját és egy Mi-24-es helikopterét semmisítette meg az orosz légvédelmi rendszerek a sziget felett.Mindkét fél támadásokról számolt be továbbá Odessza kikötője közelében. Az oroszok közölték, hogy leszedtek egy Bayraktar-TB2 harci drónt a déli kikötőváros közelében, míg az ukrán hadsereg azt mondta, hogy elfogtak két, oroszok által indított robotrepülőgépet.Ahogy arról a Telex korábban már beszámolt, az ukrán fennhatóság alatt álló Kígyó-sziget igen közel fekszik Románia és Ukrajna határához a Duna deltájánál, a Fekete-tengeren. Az ukrajnai invázió egyik első harci cselekménye volt a sziget elfoglalása orosz részről – ehhez kapcsolódott az azóta elsüllyedt Moszkva cirkálót a faszba küldő ukrán határőrök legendája is.

Harci delfineket telepítettek az oroszok a Krímhez, hogy megvédjék a hadihajókat

A műholdfelvételek alapján az oroszok még februárban telepítettek harci delfineket a szevasztopoli haditengerészeti bázisra.

Csaknem kétszáz kulturális műemléket romboltak le Ukrajnában

Nyolcezer kilométerre a háborútól egy csapat archeológus, antropológus és techszakember műholdképeket figyel, és az ukrán kulturális örökség állapotát monitorozza. Megdöbbentő eredményeik műkincseket

Szabadon böngészhetőek a Magyarországról készült műholdfelvételek

Az eFöld Portált a nagyközönség egy egyszerű regisztrációt vagy KAÜ azonosítást követően használhatja.

Körbefotózták Magyarországot a műholdak, ön is megnézheti a képeket

Térítésmentesen lehet keresni a Magyarországról készült Sentinel-űrfelvételek között a Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR) projekt keretében kialakított eFöld Portálon.

Szabadon böngészhetők a Magyarországról készített műholdképek

Könnyedén vizsgálható a légkör és a földfelszín állapota vagy akár a bel-, illetve árvíz által elöntött területek nagysága.

30 méter hosszú tömegsírt szúrt ki a műhold Ukrajnában

Az ukrán hatóságok szerint ez is azt bizonyítja, hogy az oroszok háborús bűncselekményeket követnek el a megszállás alatt álló Ukrajnában.

A műholdfelvételek alapján az oroszok tömegsírokba temetik a halottakat egy Mariupol melletti faluban

Mariupol polgármesterének állítása szerint az oroszok tömegsírokba temetik a halottakat a város közelében, ezt pedig a közelben készül műholdfelvételek is alátámasztják – írja a Guardian.Oroszország a Mariupolban elkövetett „barbár” háborús bűneinek bizonyítékait rejtegeti – mondta a város polgármestere csütörtökön, miközben egy amerikai műholdképeket készítő cég olyan fényképeket tett közzé, amelyek ezt látszólag alátámasztják.Vadim Bojcsenko polgármester elmondása szerint az orosz teherautók holttesteket szedtek össze a kikötőváros utcáiról, és a közeli Manhus faluba szállították őket, ahol a település régi temetője melletti mezőn kiásott tömegsírba dobták a halottakat.„A megszállók rejtegetik a bizonyítékokat a bűneikről. A temető egy benzinkút közelében található, egy körút bal oldalán. Az oroszok hatalmas, 30 méter széles árkokat ástak. Beledobálják az embereket” – mondta Bojcsenko A sírokban akár 9000 halott is lehet – közölte Mariupol városi tanácsa csütörtökön a Telegram üzenetküldő alkalmazásban.A polgármester becslése szerint több mint 20 000 mariupoli lakost öltek meg azóta, hogy az orosz erők Vlagyimir Putyin inváziójának első napjaiban megtámadták a várost. Elmondta, hogy a legtöbb holttestet eltávolították, néhányat pedig mobil krematóriumokba helyeztek el.Később csütörtökön az amerikai Maxar Technologies cég képeket tett közzé a helyszínről, amin tömegsírnak látszó nyomokat lehet látni.

13 kilométeres orosz katonai konvoj halad Harkov felé

Műholdképek szerint páncélozott járművekből és tüzérségi teherautókból áll.

Fact-check: Az oroszok által a bucsai mészárlásról terjesztett leleplező videó is az ukrán álláspontot igazolja

Az oroszok szerint csak színészek feküdtek Bucsa egyik híressé vált utcáján, de műholdképeken, videókon és hírügynökségi képeken látható, hogy a holttestek már március közepe óta az utcán hevertek, és a magyarul is terjedő videók állításával ellentétben nem mozogtak.

Újabb nagy fegyerszállítmányt készít elő Ukrajnának az USA

Drónok, rakétarendszerek, páncélosok, és egy sor más eszköz lesz az új csomagban, így műholdkép-szolgáltatás is. Nem érkezik azonban túl gyorsan, az eszközöket még csak most rendelik meg a gyártóktól.

Műholdas felvételeken látható a pusztítás Mariupolban

A Maxar Technologies több műholdképet töltött fel, amelyeken látható a háború előtti és a mostani Mariupol látképe is.

A műholdfelvételek szerint több mariupoli városrész is szinte megsemmisült

Égő lakóházak, kiégett buszok és egy autókból álló karaván tűnt fel a Maxar műholdképein.

Két olajtároló és egy raktár is ég Kijev közelében, a lakóterületeket is lőhetik

Ukrán médiajelentések szerint az orosz bombázások miatt két olajtároló is lángra kapott Kijev közelében, az egyik a fővárostól 36 kilométerre fekvő Vaszilkivben, feltehetően a város légi bázisánál, a másik egy Krijacski nevű falunál.Az ukrán katasztrófavédelem (SES) jelentése szerint egy fagyasztott élelmiszereket tároló raktárépület is kigyulladt a kijevi régióban. Az épületet hajnalban érhette találat, a tüzet nem sokkal szombat reggel 8 óra előtt azonosították, a tűzoltók posztunk írásakor is dolgoznak az eloltásán. Áldozatokról nem tudni. Eközben a Maxar nevű cég műholdképei alapján a Sky News arról ír, hogy Kijev közelében lakóházak is égnek, míg más felvételeken az látszik, hogy hosszú autósorok próbálják elhagyni a fővárost. A képek szerint a Kijev közelében haladó orosz csapatok aktívan lőnek a lakóterületekre, a Kijevtől északnyugatra fekvő Mosunban például égő épületek és kiterjedt károk látszanak.A brit hírszerzés szombat reggeli jelentése is arról számol be, hogy folytatódnak a harcok a fővárostól északnyugatra, az orosz csapatok 25 kilométerre vannak a főváros centrumától.

Éjjelente szinte teljes sötétség van Ukrajnában a NASA műholdfelvételei alapján

Míg Kijev a háború előtt szinte ragyogott, ma már csak alig pislákoló fény látszódik onnan.

Sötétbe borult Ukrajna a háború óta

A NASA éjszakai műholdképein is jól látható.

Az orosz-ukrán háborúról rengeteg titok kikerül a netre, időnként meglepően hamar

Minden idők legnyilvánosabb háborúja zajlik Ukrajnában: már amatőrök is sok információt szereznek, mióta minden hálózatba van kötve, mindent kamerák figyelnek a földön és az égen.

Nem biztos, hogy megsemmisült a világ legnagyobb repülőgépe, a Mrija

A műholdképek szerint a gép hátsó része még ép.

64 kilométeres orosz katonai menetoszlop tart Kijev felé – percről percre az ukrán háborúról

Kanada egy időre beszünteti az olajvásárlást az oroszoktól, és helyette fegyvert küld a háború sújtotta Ukrajnába. Közben Kijev felé tart egy hosszú, több kilométeres orosz konvoj, ami a műholdképeken is látszik. Vlagyimir Putyin erői egy nappal ezelőtt azt ígérték: a civilek szabadon elhagyhatják az ukrán fővárost. Percről percre frissülő hírfolyam az orosz-ukrán helyzetről.

64 kilométer hosszú orosz konvoj tart Kijev felé

Az amerikai Maxar Technologies műholdképei alapján jóval nagyobb az orosz konvoj, mint amit korábban látni lehetett.

64 kilométer hosszú orosz konvoj halad Kijev felé amerikai műholdfelvételek szerint

Egy amerikai műholdas magáncég, a Maxar Technologies felvételei szerint egy közel 64 kilométer hosszú orosz katonai konvoj halad északi irányból Kijev felé, írja több nemzetközi hírforrás is. A Sky News hétfőn kora este még csak egy 27 kilométer hosszú konvojról számolt be – a képek alapján viszont ennek a hossza valójában több mint a duplája lehet. A CNN-nek a Maxar arról számolt be, hogy a konvoj tankokból, páncélozott járművekből, vontatott tüzérségi eszközökből és egyéb logisztikai járművekből áll. A hétfői felvételek szerint a konvoj a Kijevtől több mint 90 kilométerre fekvő Pribirszktől egészen az antonovi katonai bázisig tarthat – utóbbi körülbelül 27 kilométerre fekszik az ukrán főváros központjától.Pribirszk maga egyébként közelebb van az ukrán-belarusz határhoz és a csernobili atomreaktorhoz, mint Kijevhez – emeli ki a CNN.A Maxar emellett olyan felvételekről is beszámolt, miszerint szárazföldi csapatokat és harci helikoptereket állomásoztatnak Belarusz déli részén, mindössze 32 kilométerre az ukrán határtól. Még vasárnap este számoltunk be először arról, hogy amerikai műholdképek alapján egy többszáz katonai járműből álló orosz konvoj halad nagyjából 64 kilométernyire az ukrán fővárostól, Kijev irányába.

Műholdképek szerint újabb orosz katonai menetoszlop halad Kijev felé

A Maxar Technologies amerikai űrtechnológiai vállalat által közzétett vasárnapi műholdas felvételek szerint újabb jelentős orosz szárazföldi erők közelednek az ukrán főváros felé.

Műholdképekkel derítették ki: a tengerpartok 85%-át már összekuszálta az ember

A világ tengerparti ökoszisztémáinak már csak 15,5 százaléka maradt érintetlen egy új kutatás szerint.

Új műholdképek aggasztó orosz mozgolódást mutatnak be az ukrán határ közelében

A Kreml azt állítja, csak egy, a fehéroroszokkal közös hadgyakorlat miatt vonultatják fel erőiket. Eközben viszont az ukrán közelében is megjelentek a fegyvereseik.

Műholdképeken látszik, mekkora pusztítást végzett a vulkán Tongán

Tongán több mint 100 ezer embert érint a Hunga Tonga-Hunga Haʻapai nevű víz alatti vulkán kitörése.

Olyan műholdképeket készít Kína, amivel a katonai fegyvereket is azonosítani lehet

A Peking-3 műholdat még 2021 júniusában bocsátotta fel Kína, a teljesítményéről pedig most számoltak be a mérnökök.

Műholdképek alapján Észak-Korea újraindíthatta a jongbjoni atomreaktorát

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség jelentése szerint az is valószínű, hogy újra elkezdtek uránt bányászni.

Műholdképek árulkodnak róla, hogy újra működik Kim Dzsong Un atomreaktora

A jongbjoni létesítményben korábban atomfegyverekhez szükséges plutóniumot állítottak elő. Ügynökségi szakértők 2009 óta nem tudnak bejutni a diktatórikus országba, de a műholdak látják, mi folyik a felszínen.

Aggasztó fejleményekről árulkodnak az észak-koreai műholdképek

Megjelent a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség éves jelentése.

Műholdképeken fedeztek fel egy épülő, hatalmas nukleáris rakétaindító-mezőt Kínában

A területen 110 atomrakéta-indító helyezhető el.

Teljesen eltűnt egy tó az Antarktisztról, a tudósok sem értik, hogyan

Az ausztrál tudósok előtte-utána készült műholdfelvételek alapján tudták meg, hogy eltűnt egy akkora tó az Antarktiszról, mint a fél Balaton.

Zebracsíkos szibériai hegyek tartják izgalomban a tudósokat

Egyelőre nem tudják, mi okozza a télen-nyáron látható mintákat.

Már a műholdképeken is látni a London méretű jéghegyet, ami leszakadt az Antarktiszról

A kutatók szerint a hatalmas, A-74 névre keresztelt jéghegy természetes folyamat, nem pedig a globális felmelegedés eredményeként vált le a Brunt-selfjégről.