Hírkereső

Keresés

Orbán nem a járványt akarja legyőzni, hanem az ellenzékét

Kormányzati kevélység, növekedési hajsza és a klientúra további gazdagítása fogja jellemezni a gazdaságpolitikát a választásokig. Két év alatt bő 9 ezermilliárd forinttal költ többet az állam a bevételeinél – a járvány elleni védekezés helyett a győzelem reményében.

Magyarázkodik a kínai járványügyi központ vezetője a vakcináik alacsony hatékonysága miatt

Kao Fu, a járványügyi központ vezetője szerint félreértlemezték korábbi kijelentéseit.

Üresek és sterilek vagyunk belül, hihetetlenül fáradtak és tompák

Arra kértük az olvasóinkat, jellemezzék az elmúlt egy évüket: szavakkal, érzésekkel, esetleg rövid történettel, és mindezt egyetlen fotóba sűrítve. Rengeteg fotót kaptunk, amelyen jól látszik, mit vett el, vagy éppen mit adott a járvány. A Telex-olvasók egy éve egy-egy képben.

Sticipop, Brut arcszesz és joggingra folyt Aperol spritz

Meghallgattuk, Lesz, ami lesz. Ilyen ma a Carson Coma.

Több lemezre való anyag maradt Benkő László hagyatékában

Sok olyan dal maradt, amelyet az Omega alapítója már nem tudott befejezni.

Kislemez után filmre készül Ákos

Saját novellája alapján rendez kisjátékfilmet.

A Covid-19-ből felgyógyultak harmadánál idegrendszeri vagy mentális zavar lépett fel

Az Oxfordi Egyetem kutatói 236 379, főleg amerikai páciens orvosi dokumentációját elemezték.

Honnan hová jutott az ország? Egy évvel a választás előtt kisérettségiztetjük a kormányt

Iskolai években mérve lassan elballag a NER: jövőre lesz 12 éve, hogy az Orbán Viktor pártelnök vezette Fidesz megszerezte az első kétharmados győzelmét. Úgy gondoltuk, egy évvel a választás, illetve - iskolai hasonlatnál maradva - az érettségi előtt kisérettségiztetjük a kormányt a klasszikus tárgyakból, mint a magyar (társadalom, oktatás, egészségügy), matek (gazdaság), történelem (demokrácia, jogállam, történelemszemlélet) és idegen nyelv (külpolitika). A szabadon választott tárgy pedig mi lehetne más, mint a tesi (vagyis a sport). Cikksorozatunkban szakértők segítségével elemezzük a kormány eredményeit, többen érdemjegyet is adtak. A magyar és a matek értékelésével kezdjük. Szerdán jön a második kör, utána pedig olvasóinktól is várjuk az osztályzatokat.

Premier: Iamyank egy különleges zongorával mutatja be a hangok és a csend erejét

Egy albummal és egy hozzá készült bensőséges videós kollaborációval búcsúzik az ikonikus váci Klavins Piano Manufaktúrától iamyank. A lemez ráadásul a zenész-producer karrierjében zeneileg is mérföldkő, ugyanis ez az első alkalom, hogy szóló zongora-anyagot jelentet meg.

20 éve robbant be a köztudatba a rajzfilmzenekar, amely aztán felrázta a zeneipart

Ahhoz képest, hogy a Gorillaz Damon Albarn mellékprojektjeként indult, ma már egyértelműen népszerűbb, mint maga a Blur. A fiktív zenekar és az első lemez évekkel megelőzte a ma is aktuális trendeket.

Nagy Feró: "A kutya is oda megy, ahol simogatást kap"

A miniszterelnöktől fügepálinkát kapott születésnapjára, de ott volt már a Fidesz Rendszerzáró házibuliján is. Bízik abban, hogy ez a kormány jót akar és azt mondja, nem magyarkodik, hanem magyar és kész. Zenekara, a Beatrice legenda, a Bikini hozzá fűződő két lemeze a magyar zene egy-egy magaslati pontja.

KSH-kutató: 13700-zal többen haltak meg tavaly annál, mintha nem lett volna járvány

Azt elemezték a Népességtudományi Kutatóintézetben, hogy mennyivel dobta meg a korábbi évek alapján becsült halálozásokat a járványhelyzet: 14 százalékkal. A tanulmányból az is kiderül, hogy a hivatalosan koronavírusban elhunytak számához képes másfélszer többen haltak meg tavaly március és december között, és hogy amikor novemberben lezárták az országot a többlethalálozás már bőven a csúcson volt.

A KSH úgy elemezte a többlethalálozási adatokat, hogy azt az időszakot is nézte, amikor nem is volt járvány itthon

Így aztán már jobbak is a mutatók.

A világ egyik legnagyobb járványa volt, amiről aztán alig írtak

1918-ban cenzúra jellemezte a hazai sajtót a spanyolnátha miatt, derül ki az Arcanum Digitális Tudománytárból. Közben a kormány csak fejlődő egészségügyről és ha nem is iráni diákokról, de oroszok által behozott vírusról beszélt.

Német kutatók azt állítják, megtalálták az Astrazeneca-oltások utáni vérrögképződés okát

A kutatók szerint az oltás aktiválhatja a vérlemezkéket, amelyek a véralvadásban játszanak szerepet.

Kirúgták Hrutka Jánost a Spíler TV-től

A 23-szoros válogatott labdarúgó korábban kiállt Gulácsi Péter mellett, majd több interjúban is elemezte a hazai problémákat.

Francia miniszterelnök: Beléptünk a harmadik hullámba, amelyet számos variáns jellemez

Jean Castex szerint "a járvány hosszabbításokra játszik".

Jön az újfajta CD-lemez, amire 700 000 gigabájt adat fér

Kutatóknak olyan eljárást sikerült kidolgozniuk, amellyel elmondásuk szerint 700 TB kapacitású optikai lemezeket lehetne előállítani.

Premier: „Gond lenne egy hétre a jachtodat, Lacikám?” – itt egy régi-új Lovasi-dal, Kispállal

12 év után újra együtt dolgozott a stúdióban Lovasi és Kispál. A végeredmény a Jutka című ős-Kispál és a Borz-klasszikus új változata, a Jutka 2., amely egyben az új Lovasi-nagylemez bevezető dala.

Az AstraZeneca szerint vakcinájuk nem okoz vérrögöt

Tízmillió biztonságossági adatot elemeztek.

Habsburg Károlynak sarkos véleménye van Meghan Markle és Harry herceg interjújáról

Pletyka és szemét – így jellemezte a kétórás beszélgetést az utolsó magyar koronaherceg fia.

A királyi család felkent szakértői úgy elemezték Harry és Meghan interjúját, hogy még adásba sem került

Így is szívesen elmondták a véleményüket.

A Fidesz bevetette a nehéztüzérséget, de ez sem volt elég

Újra itt a lájkbajnokság, amiben politikusaink facebookos médiás aktivitását és népszerűségét elemezzük hétről hétre. Sokszor elhangzott már minden oldalról, hogy a közösségi média az egyik legfontosabb felület a politikusok számára, ahol minden poszt, fotó, komment és lájk a kampány, és a szavazatokért folytatott harc része. Érdekes lesz megfigyelni, hová fut majd ez ki, miközben egyre több szó esik a Facebook állami, vagy EU-s szintű megrendszabályozásáról. De ne szaladjunk ennyire előre, lássuk, hogyan teljesítettek a héten a lájkbajnokság versenyzői!

NASA-szenzáció: teljesen önállóan landolt a Perseverance a Marson

Sikerrel landolt a Marson a NASA Perseverance (Kitartás) nevű, kisbusz méretű marsjárója a minden korábbinál bonyolultabb, teljesen önvezérelt landolási procedúra végén. A Perseverance-re legalább kétéves küldetés vár, ami során a NASA reményei szerint bizonyítékot talál a marsi élet nyomaira, kőzetmintákat elemez és gyűjt majd, tovább vizsgálja az emberi marsmissziók lehetőségét. Sőt, az emberiség története során először azt is meghallhatjuk majd a segítségével, milyen a Mars hangja, és egy drónnal az első idegen bolygón végzett repülést is végrehajtja majd.

Beváltotta a reményeket a Pfizer vakcinája Izraelben

A szakértők 1,2 millió ember adatait elemezték.

Ilyen még nem volt: Orbán Viktor elkezdett facebookos követőket veszíteni

Újra itt a heti lájkbajnokság, amiben a magyar politikusok közösségimédiás aktivitását és népszerűségét elemezzük. Ez a 12. forduló, amiből hat tavaly, hat pedig már 2021-ben zajlott le. Mostanra elértünk addig, hogy kimondhatjuk, az új évvel hatalmas fordulat következett be a Facebook politikai terében: az addig magabiztos fölényben levő kormányoldalt beelőzte az ellenzék, és másfél hónap tapasztalata alapján úgy tűnik, tartják is az előnyt. Lássuk is rögtön az aktuális toplistát, melyik politikus hány lájkkal zárta a hetet!

FBI-ügynökök segítségével döntötték meg a VV Fanni meggyilkolásával vádolt férfi alibijét

Három napig két, speciálisan kiképzett FBI-ügynök is segítette azoknak a magyar rendőröknek a munkáját, akik a Való Világ 7. szériájából ismert Novozánszki Fanni ügyében nyomoztak. Az amerikai ügynökök visszamenőleg elemezték a nő megölésével gyanúsított – később megvádolt – férfi mobiljának cellainformációit és informatikai adatait. Az elemzésekből készült fotók fontos támpontot adtak a magyar rendőröknek, akik így még inkább meg tudták dönteni a férfi alibijét. A Fővárosi Törvényszéken hétfőn folytatólagos tárgyalást tartottak a 24 éves nő gyilkossági ügyében. A nyomozást vezető rendőr és VV Fanni egyik utolsó kuncsaftja is vallomást tett.

Alzheimer-kórja ellenére Tony Bennett újra Lady Gagával közös lemezt ad ki

Lady Gaga többször elsírta magát a felvételek közben, látva, hogy Bennett mennyire elveszett.

Az Alzheimer-kóros Tony Bennett Lady Gagával készített új lemezt

Az Alzheimer-kórja miatt évek óta visszavonultan élő Tony Bennett új albumot készített Lady Gagával

Kielemezték az egyetlen épségben megmaradt dínósegglyukat

A kutya méretű psittacosaurus valaga olyan volt, mint a svájci bicska - magyarázta az egyik kutató. Illatmirigyei is lehettek és az ügyetlen kloákaösszedörzsölés helyett rendesen szexelt.

Folyamatosan csökken Magyarország területe

A tektonikai mozgások miatt hazánk évente egy fél hektárnyi területet veszít el – ez a geológiai Trianon, de lassan eltűnik a Földközi-tenger is.

71 milliárd forintnyi bitcoin lapul egy jelszóval védett lemezen, de a tulajdonosa nem tudja a kódot

Már rég bitcoinmilliárdos lehetne egy amerikai programozó, ha nem veszti el a digitális pénztárcájához tartozó jelszót.

Állandó újjászületés, egy halál – 5 éve ment el David Bowie

2016. január 8-án megjelent nagy érdeklődéssel várt új nagylemeze, a Blackstar, két nappal később meghalt a huszadik század kultúrtörténetének egyik meghatározó alakja, David Bowie. Nagy korszakainak fontos dalaival emlékezünk rá.

Százezrek vetélnek el évente a szennyezett levegő miatt Ázsiában

Egy kínai kutatócsoport 34 ezer olyan édesanya adatait elemezték, aki elvetélt vagy egyik gyermeke halva született.

Orbán Viktor elemezte a Capitolium ostromát: A baloldal Magyarországon is próbálkozott erőszakkal

De a magyar miniszterelnök semmi esetre sem szeretbe beleszólni abba, ami most Amerikában történik.

Készülőben a legális kalózlemez

A Pet Kupa meghangszereli a jótékony nyári tiszai szemétszedések alkalmával megírott dalait.

A horvátországi földrengés után több mint 400 utórengést észleltek a magyar mérőállomások

Zágráb környékén kb. 10 évente fordulnak elő ilyen erősségű rengések, amiket az afrikai tektonikus lemez mozgása okoz.

Jó dolgok is történtek 2020-ban, csak főleg nem az emberekkel

2020-at magával ragadta a koronavírus, de az évet mégsem csak a betegséggel való viaskodás, a járvány miatti gazdasági-szociális-pszichés válság jellemezte. Történt egy csomó jó vagy reményteljes dolog is.

Úgy összetömörítette valaki a Shreket, hogy ráfért egy 1,44 MB-os lemezre

A Redditen bukkant fel az a különleges videó, amit egy lelkes sufnituning-mester készített. A Reddit-felhasználó írt egy tömörítőt, ami 1,37 MB-osra préselte össze a Shrek című mesét, majd épített hozzá egy lejátszót, hogy meg is tudja nézni azt.

Afrika okozta a horvátországi földrengést

Az afrikai kőzetlemez nyomása okozta a környéken hatalmasnak számító keddi földrengést – ekkora elmozdulás nem maradhat folytatás nélkül.

Covid: az angliai mutációkra figyelni kell

Figyelni kell, elemezni, és szükség esetén a vírus változásaihoz adaptálni a tudásunkat. Semmiképpen nem jó hír, hogy az angliai mutációk érintik a kritikusan fontos tüskefehérjét is.

Áldatlan állapotok vannak az áldott ünnepeken egyes gyermekotthonokban

Megalázóan alacsony bérek, munkaerőhiány, elviselhetetlen munkakörülmények, a Covid ehhez már csak a kegyelemdöfés volt - így jellemezték a gyermekotthonok egy részében uralkodó állapotokat az ott dolgozó, vagy a gyermekotthonok életére még a karantén alatt is rálátó forrásaink. A dolgozókat nem tesztelik, több otthonban felütötte már a fejét a koronavírus. A gyámok nem tudják látogatni a gyerekeket, egyes otthonokban gyereknek és gondozónak lenni is óriási kihívás. Az intézmények sokszor már abnormális szinten szorulnak adományozók, civilszervezetek segítségére. A kormány mindeközben szűkíti az örökbefogadás lehetőségeit, vagyis a már így is jócskán túlterhelt rendszerben még több gyerek maradhat benne.

Hobo: „A gyűlölet mindig felülről jön”

Rejtő Jenő különböző regényeiből ismert karakterek kerülnek vesztegzár alá Földes László Hobo nemrég megjelent, különleges kiállítású kiskönyvvel felturbózott lemezén. A margitszigeti Grand Hotelben Fülig Jimmy, Csülök, Zwilliner Lola és a többiek, mint egykor Bocaccio Dekameronjának hősei, saját történetükkel szórakoztatják a többieket, míg végül Senki Alfonz miniszterelnökségével kormányt alakítanak. De hogy jön ide Brezsnyev? Elismeri-e Hobo a bunyós költőt egyfajta alteregójának? Ki az a Kupcsulik? Interjú.