Hírkereső

Keresés

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Magyarországon azok lázadnak fel, akiken Orbán átgázolt az oktatásban

A pedagógusok és az oktatás ügye sem elválasztható az energiaválság, és az EU-val folytatott magyar jogállamisági vita kérdésétől, írja a német lap magyarországi tudósítója elemzésében.

Washington Post: Putyint le kell téríteni a nukleáris katasztrófa útjáról

Létveszéllyel próbálja lélektanilag a megfelelő irányba terelni az ellenfelet, és ehhez az atomerőket használja fel. Ezért tanácsos megfékezni még a kataklizma előtt. Lapszemle.

Martin Schulz: Orbán éppen hagyja, hogy Putyin megvegye

Martin Schulz hivatali idejében rengeteg kemény csörtét vívott a jogállam ügyében Orbán Viktorral.

Anne Applebaum: A legújabb területhódítás Oroszország számára is szörnyű

Putyin háborújában az oroszországi kisebbségekre is rátámadott: tömegesen sorozzák be őket, mintha az elnök a tömeggyilkos háborút egyúttal az ő kiirtásukra is fel akarná használni.

Nemzetközi lapszemle: Az igazság tele közeleg Európában

Ha az EU nem segít az embereknek az energiaválságban, akkor a populisták gyorsan válaszokat adnak majd a kontinens kulcskérdéseire. Timothy Garton Ash szerint a fasizmust nem Olaszországban, hanem Putyin rendszerében kell keresni. Giorgia Meloninak el kell döntenie, hogy kormányozni vagy provokálni akar-e. Válogatás a világsajtó írásaiból.

Alekszej Navalnij: Milyen legyen Oroszország a háború után?

Az orosz ellenzéki vezető azt üzeni a börtönből: Putyin semmiképpen sem nyerhet Ukrajna ellen, a szomszédos országnak meg kell őriznie függetlenségét, képesnek kell lennie arra, hogy megvédje magát. Navalnij az ország egyik legkeményebb büntetőtáborában tölti 9 éves büntetését a rezsim bírósági ítélete alapján. Véleményét a jogászai juttatták el a liberális Washington Posthoz, illetve a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitunghoz.

Kaszparov: Itt a történelmi esély, nem szabad elengedni Putyint a horogról

A volt sakkvilágbajnok a legnagyobb ostobaságnak tartja, hogy ideje lenne béketárgyalásokat kezdeni, mert Putyin szét akarja verni a szabad Ukrajnát, Kijev célja ezzel szemben az, hogy felszabadítsa a saját földjét. Kaszparov szerint kompromisszumra semmi lehetőség, fegyvert kell adni az ukránoknak, és minél gyorsabban hozzájutnak, annál előbb vége a háborúnak.

Le Monde: Orbán Viktor kettős játékot űz az EU-val

Meg lehet-e állapodni egy olyan vezetővel, aki kétkulacsos politikát folytat? Súlyos dilemma ez a Bizottság számára, írja a francia lap elemzője.

Neue Zürcher Zeitung: A nemzeti konzultáció Orbán újabb zsarolási próbálkozása

Orbán Viktor valahogy elfelejtette megemlíteni, hogy az árak már a háború előtt a kétszeresükre ugrottak, és hogy Magyarország változatlanul kapja az orosz gázt és olajat. Lapszemle.

Ian Bremmer: Az EU végre szembeszáll Orbán Viktorral

Az egyik legnevesebb amerikai külpolitikai elemző úgy gondolja, hogy a Bizottság nagyon helyesen járt el, amikor most először bevetette a pénzügyi fegyvert a magyar kormány ellen. Az Eurázsia Csoport alapító igazgatója, a Columbia Egyetem alkalmazott geopolitika professzora a Time Magazinban, szokásos elemzésében fejtette ki véleményét.

Catherine Belton újságíró, Oroszország-szakértő: Nem kizárt, hogy Putyin végét palotaforradalom okozza

Ha az orosz elnököt valójában saját belső köreiből buktatják meg, a következő vezetés valószínűleg arra törekszik majd, hogy lágyabb vonásokat mutasson, és helyreállítsa Moszkva pozícióit, nyilatkozta a neves szakújságíró az osztrák Der Standardnak.

Die Zeit-kommentár: Olaszország jobbra fordult, de az új kormány nem kap szabad kezet

Az olasz kormánykoalíciót megosztja az orosz-ukrán háború: egyedül Meloni foglalt állást Ukrajna mellett, Salvini és Berlusconi egy rossz szót is képtelen mondani Putyinra.

Guardian-vendégkommentár: Meloni veszély az olaszok és Európa számára

A baloldal bűne, hogy az olasz szélsőjobb a hatalom küszöbén áll.

Nemzetközi lapszemle: A Kremlben már arra készül az elit, hogy megrendül Putyin hatalma

Éberséget tanácsolnak a demokráciáknak, ne vegyük félvállról az atommal fenyegetőző Putyint, az Orbán-kormánynál nincs "stabilabb" az EU-ban, Burgenlandban a Magyarország felől érkező menekültek ezrei miatt azt követelik, hogy a kormány tárgyaljon Orbánékkal.

EUobserver-elemzés: Meloni győzelme nem okvetlenül jó Orbánnak

Van szakértő, aki úgy látja, hogy Olaszországból nem lesz új Magyarország vagy Lengyelország, nem lesz szó új Visegrádi Csoportról. Leselkednek veszélyek az olasz jogállamiságra, de az uniós pénzeket az olasz szélsőjobb sem szívesen kockáztatja.

Die Zeit: Az EU végre kemény a magyar jogállamiság és Orbán oroszbarátsága ügyében is

Lehet, hogy Varsó és Róma nem szereti az integrációt, de az ellenség Moszkva. Ezzel mindkét főváros tisztában van, ennélfogva Orbán nem veheti biztosra, hogy régi barátai kitartanak mellette. Elszigeteltebb és gyengébb, mint ahogy az látszik. Ezért Brüsszel jókor rukkolt elő a pénzelvonási indítvánnyal, írja a német lap kommentárja.

FT: Az EU-nak keményen présbe kell fognia Magyarországot a jogállamiság miatt

A GDP 8,5 százaléka foroghat kockán.

New York Times-jóslat: Putyin háborújának három végkimenetele lehet, esetleg négy

Körbeszimatolt a múlt héten Európában Thomas Friedman, a lap jeles biztonságpolitikai szakértője, hogy felmérje, hová vezethet az orosz egységek fejvesztett menekülése Ukrajnában. Arra jutott, hogy pont jókorra időzítette a látogatást, mert ez volt a mélypont Putyin számára a háború megindítása óta.

Die Welt-elemzés: Az EU-nak nem csak a magyar kormánnyal szemben kellene sokkal keményebbnek lennie

Más tagállamok is vétettek már az uniós normák ellen, de velük szemben feltűnően visszafogott volt Brüsszel fellépése. Erős a gyanú, hogy politikai megfontolásból.

Süddeutsche-kommentár: Mégiscsak Orbán nevet

A jogállamisági eljárás csak kozmetikai változásokat hoz.

Szabad Európa: Lehet, hogy tényleg hatnak Orbánra az uniós szankciók?

Az amerikai kormánytámogatással működő rádió és online lap közép-európai szerkesztőségének kommentárja úgy látja, hogy valami fura történik jelenleg Budapesten: a kormány azt ígéri, hogy végrehajtja a 17-pontos reformcsomagot, mert szeretne hozzájutni az éppen elúszni látszó 7,4 milliárd eurós EU-támogatáshoz, ám ez még elképzelhetetlen lett volna az év elején.

Bloomberg-vélemény: Az EU szembeszáll Orbánnal, de Lengyelország keresztülhúzhatja a számítását

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök éppen tegnap jelentette ki, országa élesen ellenzi, hogy az Unió támogatásoktól fossza meg Magyarországot, írja a lap véleménycikke.

Spiegel-kommentár: Magyarország kapcsán csak most kezdődik a harc az EU lelkéért

A Spiegel brüsszeli vezetője szerint jobb későn, mint soha, pont itt volt az ideje Orbánék körmére nézni.

Nemzetközi lapszemle: Putyin a saját csapdájában vergődik, egyre többen félnek az atomfegyvertől

Hova vezetne, ha Putyin szorult helyzetében atomfegyvert vetne be? Milyen csapdába szorult? Erről írnak a nemzetközi lapok. Sajtószemle a hvg360-on.

Olaf Scholz: Putyin nem tágít

Németország kitart Ukrajna támogatása mellett, de támadó fegyvereket nem ad. A német kancellár arra készül, a Barátság kőolajvezetékkel is ugyanolyan gondok lehetnek, mint a gázszállítással.

Daniel Freund: Orbánt el kell szigetelni

A német Zöld Párt európai törvényhozója azt sürgeti, hogy az EU lépjen fel keményebben a magyar miniszterelnök ellen – részben azért, nehogy más országok is kövessék a budapesti példát.

Navracsics Tibor: Magyarország kész további engedményekre, hogy megkapja a brüsszeli pénzeket

Budapest „minden lehetőségre nyitott”, hogy enyhítse az Európai Unió aggodalmait a magyar jogállamiságot és korrupciót érintő kérdésekben – mondta Navracsics Tibor EU-ügyi miniszter a Financial Timesnak.

Washington Post: Az EU-nak meg kell büntetnie az autoriter Orbánt

Orbán Viktor esetében nemigen látni, hogy az uniós tagság mérséklően hatna rá. Az elmúlt időszakban olyan rezsimet alakított ki, amely az intoleranciára, a megfélemlítésre, és a tekintélyelvűségre támaszkodik, írja az amerikai lap.

Politico-értesülés: Szankciós javaslat az Orbán-kormány ellen – kiskapuval

Méltányolni látszik az EU az Orbán-kormány a források folyósítása érdekében tett last minute intézkedéseit, nyitva hagyhatják a lehetőséget, hogy az év végéig mégiscsak létrejöhessen a kompromisszum. Az üzenet vasárnap előreláthatólag az lesz a fővárosok számára, hogy lehetőséget kellene adni Budapestnek a reformszándékok bizonyítására, és csak azután kellene meghozni a végső döntést.

Fukuyama: Az orosz vereség az egész világon csapást mérhet az autokratákra

A Stanfordi Egyetem világhírű politológusa már márciusban kijelentette, hogy Oroszország vereségre van ítélve az Ukrajna elleni háborúban. Most pedig kifejezetten derűlátó, mivel úgy ítéli meg, hogy a friss orosz kudarc hatalmas lendület adhat a liberális demokráciának, ugyanakkor visszaveti a nyomuló tekintélyelvű rendszereket.

Timothy Snyder: Ukrajnában a világ jövője dől el a demokrácia és a nihilizmus csatájában

A most zajló háborúban az válik el, hogy egy zsarnoki rendszer képes-e kiterjeszteni a maga logikai és erkölcsi légüres terét. Ez ébresztő mindazoknak, akik magától értetődőnek vették a demokráciát, és alvajáróként tartottak az önkényuralom felé, írja az amerikai történész a Foreign Affairsben.

Spiegel-értesülés: Von der Leyen próbál kiegyezni az autokrata Orbánnal

Felengedni látszik a korábbi fagyos viszony.

Nemzetközi lapszemle: Újra egymásnak feszül az EU és Magyarország, most a multiadó ügyében

A magyarországi és lengyelországi független média helyzete is téma Brüsszelben. Válogatásunk a világlapok cikkeiből.

Tóta W.: Hit, remény, gyűlölet

Az új magyar úri osztálynak tökmindegy, hogy aszály, államcsőd vagy hiperinfláció égeti-e fel az országot, mert mindig jól járnak. És nem azért, mert okosabbak, ügyesebbek, kreatívabbak, hanem mert lopnak. Nélkülük enyhébb lenne a válság. Joggal gyűlölhetjük őket. Vélemény.

Nemzetközi lapszemle: Putyin most vesztésre áll a háborúban, amely szerinte csupán visszavágás

Cudar jövő várhat Oroszországra. Melegnek lenni Budapesten és Berlinben más-más életérzést jelent. Válogatás a világlapok írásaiból.

Zürcher Zeitung-kommentár: Orbán kolonc a Nyugat nyakán

Orbán Viktor gyenge láncszem az Oroszország elleni harcban, hiszen kifarolna az ukránok mögül és békeajánlatot tenne Moszkvának - írja a lap brüsszeli tudósítója.

James Baker volt amerikai külügyminiszter: A szabad világ örökké hálás lesz Gorbacsovnak

Napjainkban szertefoszlott Mihail Gorbacsov reménye, hogy Oroszország demokratikus és fejlett ország lesz, és békében él szomszédjaival. Moszkva ismét vasököllel igyekszik keresztülvinni akaratát, és ez egész Európát veszélyezteti, írja a New York Timesban Baker, aki külügyminiszterként annak idején tárgyalt is az akkori szovjet vezetővel.

New York Times-elemzés: Magyarország különösen fogas kérdés Amerikának

Ukrajna lerohanása csak még sürgetőbbé tette az Egyesült Államok számára, hogy odahaza és világszerte is megtámogassa a demokratikus normákat. Lapszemle.

Financial Times: Oroszország veszélyesen nyomul Afrikában

A Nyugatnak jobb formát kell futnia, nagyobb figyelmet kell tanúsítania Afrika iránt, ahol 2050-re a Föld lakosságának egynegyede él majd. Ha nem, akkor az oroszok és mások nem lesznek gátlásosak, írja a brit lap.

Die Welt-kommentár: Oroszbarát Budapest-Szófia tengely létrejötte fenyeget

A választások előtt álló Bulgáriában megakadtak az energiafüggetlenség megteremtésére tett intézkedések, és így az ország ismét a Gazprom befolyása alá kerülhet, olvasható a német lapban.

Ivan Krasztev: Gorbacsov megmentette a nemzedékemet a szakadéktól

Putyin idiótának tartotta Gorbacsovot, aki a Szovjetunió számára a legjobb túlélési esélynek tartotta a nyugati liberális rendet.

Nemzetközi lapszemle: Az eddig ismert világnak vége Ivan Krasztev Kelet-Európa-szakértő szerint

Az osztrák Der Standardnak nyilatkozó elemző kizártnak tartja, hogy Oroszországból nyugati típusú demokrácia lehet. A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint a zűrzavaros világban nem kizárólag a tekintélyelvű államoknak van esélyük. Válogatásunk a világlapok cikkeiből.

Profil: Orbán Viktor esete a kongói-osztrák katonával

A 26 éves Yvrel Musasa egyéves volt, amikor családja a polgárháború elől Ausztriába menekült, hivatásos katonaként a magyar határon teljesít szolgálatot. Ott állt a díszszázadban, amelyik Orbán Viktort Bécsben fogadta.

Süddeutsche Zeitung: Újra a németellenes kártyát játssza ki a lengyel kormány

A második világháborús jóvátételi követelés felemlegetése valójában belpolitikai kérdés, írja a német lap. A legnagyobb kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) szénája nem áll jól egy évvel a választások előtt, a gazdaság legatyásodott, az ország elszigetelődött Európában.

Politico-elemzés: Magyarország aláássa az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatást

A lap szerzője szerint Orbán Viktor rendszere a leggyengébb láncszem, miközben a nyugati szövetség próbál megoldást találni a második világháború óta legnagyobb fegyveres válságra.

Farkas Zoltán: Szakáll mögött

Nyaralni jó. Telelni kevésbé.

Sylvie Kauffmann: Kelet javára változnak az erőviszonyok az EU-ban

Varsó hatalmas lehetőséget szalaszt el, mert mintaszerűen bánik a sok millió ukrán menekülttel, szoros a viszonya Kijevvel és kulcsszerepet játszik a fegyverszállítmányok eljuttatásában, így lényegesen felértékelődne szerepe az EU-ban – ha rendezné a jogállami vitát. Lapszemle.

The Atlantic-kommentár: Ha újra elnök lesz, Trump azt fogja csinálni, mint Orbán

Orbán nyomdokait követve Trump már megmutatta: a közvélemény elfogadja a tekintélyelvűséget, ha az burkolt formában nyomul.

Amerikai történész: A republikánusok arra mennek, mint a külföldi tekintélyelvű pártok

A Republikánus Párt kész illiberális módszerekkel kormányozni, függetlenül attól, hogy melyik embere költözik be a Fehér Házba 2024-ben. Donald Trumpra bizonyos értelemben nincs is már szükség, mert megvan a megfelelő autoriter tartalék helyette – írja a Los Angeles Timesban megjelent véleménycikkében Ruth Ben-Ghiat, aki a tekintélyelvű rendszereket, azok vezetőit tanulmányozza, és azt, hogy miképp lehet legyőzni őket.

A New York Times tudósítója 30 éve Budapesten élt, most leírta, mit talált itt ma

Stephen Hiltnert a politikai helyzet megdöbbentette, a várost viszont továbbra is gyönyörűnek találja, vonzódik hozzá.