Hírkereső

Keresés

Spanyolország amerikai légvédelmi rakétarendszereket adott Ukrajnának

Hawk légvédelmi rendszert adnak át a spanyolok.

Hatmillióan vannak áram nélkül Ukrajnában

Az emberek próbálnak fűteni, ahogy tudnak, emiatt sok lakástűz van. Az Egyesült Államok további hat légvédelmi rakétarendszert küld Ukrajnának.

Lengyelország inkább Ukrajnának adná a nekik felajánlott német légvédelmi fegyvereket

Berlin a múlt heti rakétatalálat miatt ajánlotta fel a repülőket.

Megérkeztek Ukrajnába a francia légvédelmi eszközök

Franciaország átadott Ukrajnának két légvédelmi rakétaüteget. A rövid hatótávolságú Crotale rendszerek a frontokon és a hátországban is használhatóak a helikopterek és repülők, illetve a manőverező robotgépek ellen.

Wyborcza: A Balin alvó Bidenre várt a lengyel kormány a rakétával kapcsolatos hírek közlésekor

Joe Biden amerikai elnökre várt a lengyel kormány, a Bali szigetén rendezett G20-találkozón résztvevő elnök viszont épp aludt, ezért késlekedtek sokáig Varsóban kedden este lengyel területre hullott rakétáról szóló hírek közlésével – derítette ki a Gazeta Wyborcza lengyel napilap. Nyomozásuk szerint a lengyel kormány saját információi és a légterükben tartózkodó NATO-radarrepülőről származó adatok alapján már a két ember életét követelő szerencsétlenség után nem sokkal tisztában volt azzal, hogy az ország területére hulló rakéta egy ukrán légvédelmi rakéta volt, ezt sokáig nem hozták nyilvánosságra.A kommunikációs zavart az okozta, hogy a varsói vezetők kapcsolatba szerettek volna lépni a Fehér Házzal, de nem tudták elérni Biden elnököt, aki Balin vett épp részt a G20-as csúcson, és az időeltolódás miatt épp aludt. Mikor néhány óra múlva felébredt, ő jelentette be, hogy a rakéta valószínűleg nem Oroszországból érkezett.A lap szerint a lengyel kormány Kijevvel is folyamatos kapcsolatban volt, és az ukránok végig ragaszkodtak ahhoz, hogy a rakétát az oroszok lőtték ki.Az utólagos vizsgálatok szerint az oroszok aznap az ukrajnai Lvivtől kb. 70 kilométerre lévő Dobrotvir szénerőművet lőtték, az volt a céljuk, hogy ellehetetlenítsék Lviv és a nyugat-ukrajnai régió energiaellátását, valamint elvágják a Lengyelországot Ukrajnával összekötő energiavezetékeket. Ennek érdekében H-101-es cirkálórakétákkal vették célba az erőművet, ezeket próbálta az ukrán légvédelem Sz-300-as légvédelmi rakétarendszerekkel semlegesíteni.Az ukránok két-három rakétát lőttek ki, és az egyiknek sikerült is elpusztítania az erőmű felett repülő orosz H-101-est, a másik viszont ahelyett, hogy a levegőben felrobbant volna a célpontja megsemmisülése után, tovább repült. Ennek maradványai csapódhattak be a határ lengyel oldalán lévő Przewodowóban, egy gabonasiló mellett, ahol épp egy traktor állt a hídmérlegen, kukoricával megrakott pótkocsival.

A szovjet idők maradványai csapódtak be lengyel földön

Még tartanak a vizsgálatok, de a lengyel elnök és a NATO-főtitkár is arról beszélt, hogy valószínűleg egy ukrán légvédelmi rakéta okozhatta kedden a lengyelországi robbanást. Az ukrán elnöknek viszont nincs kétsége afelől, hogy nem ukrán rakétáról van szó. Megnéztük, mit lehet tudni a precíziós rakéták elfogására is használt Sz-300-as légvédelmi rendszerről.

NATO-főtitkár: Első számú prioritás, hogy Ukrajnának jobb légvédelmi rendszere legyen

Újságírói kérdésre válaszolva a NATO-főtitkár Jens Stoltenberg elmondta, hogy a NATO az orosz-ukrán háború kezdete óta megerősítette a jelenlétét a keleti határán, az erősítés pedig folytatódni fog.Hangsúlyozta, hogy első számú prioritása a szövetségnek, hogy Ukrajnának jobb légvédelmi rendszere legyen az orosz támadások ellen.A NATO-főtitkár elmondta, hogy a szövetség tárgyalt Oroszországgal az incidens után, de a részletekről nem beszélt.Stoltenberg hangsúlyozta, hogy a korai vizsgálatok szerint nagyon valószínű, hogy egy ukrán légvédelmi rakéta csapódott be.

NATO-főtitkár: Ukrán légvédelmi rakéta csapódott Lengyelországba, de ez nem Ukrajna hibája

Semmi jele nincs annak, hogy a keddi lengyelországi robbanás szándékos támadás lett volna, és egyre biztosabbnak tűnik, hogy egy ukrán légvédelmi rakéta csapódott be – mondta Jens Stoltenberg.

Szakértők szerint a rakétaincidenst nem értékelik támadásként

Hosszú időbe telik, amíg kiderül, honnan és miért repült be lengyel területre a rakéta.

Biden: Arra utalnak a jelek, hogy ukrán légvédelmi rakéta csapódhatott be Lengyelországban

Az amerikai elnök is megerősítette, a vizsgálatok eddigi eredményei szerint egy orosz rakétára válaszul kilőtt ukrán légvédelmi rakéta találhatta el Lengyelországot.

Orosz rakéta csapódhatott be Lengyelországban – de nem Oroszországból érkezett

Felvetődött a gyanú, hogy egy ukrán légvédelmi rakéta csapódhatott be.

Bevásárlókörúton járt a román védelmi miniszter: az izraeli Vaskupola rakétavédelmi rendszer védheti rövidesen a román égboltot

Vasile Dîncu román védelmi miniszter nem kívánt részleteket közölni a témában, de elismerte, hogy Románia radar- és drónrendszereket kíván vásárolni Izraeltől.

Pár méterről géppuskával hatástalanítani légvédelmi rakétarendszert: rossz ötlet

Ez már csak azért is biztos, mert egy orosz katona megpróbálta, egy társa pedig felvette.

Megjelent egy videó, amelyen állítólag egy orosz rakéta megfordul és telibe kapja azokat, akik kilőtték: az oroszokat

Érdekes videó terjed az interneten: egy állítólagos orosz légvédelmi rakéta visszaszállt a feladóhoz.

Szlovákia átadhatja a MiG-29-es vadászgépeit Ukrajnának

A szovjet gyártmányú légvédelmi rakétarendszere után a vadászgépeitől is megszabadulna Szlovákia. A Politico szerint önjáró lövegeket is felajánlottak Ukrajnának.

Kínai légvédelmi rakétarendszer érkezett Szerbiába

A semleges ország alapvetően orosz haditechnikát használ, az utóbbi években kezdett el Pekinggel is üzletelni. A kínai beszerzéseket a Egyesült Államok és az Európai Unió nem nézi jó szemmel, Vucic szerb elnök a kritikákra válaszul az ország szuverenitását hangsúlyozza.

Napi 500 Stinger légvédelmi rakétát és Javelin páncéltörőt kérnek az ukránok az Egyesült Államoktól

Ez jóval nagyobb mennyiség, mint amit korábban kért Ukrajna.

Szlovákia légvédelmi rakétarendszereket adhat át Ukrajnának

Jaroslav Nad védelmi miniszter szerint erre akkor kerülhet sor, ha Szlovákia megfelelő pótlást kap saját légterének védelmére.

Legendás fegyvereket adnak az ukránok kezébe az oroszok elleni harchoz

Többféle fegyvert is szállít Ukrajnának a Nyugat, hogy sikerrel vegyék fel a harcot az orosz haderővel. Páncéltörő, illetve légvédelmi rakétákat és az eddigi legsikeresebb eszközt, a török drónokat. Bemutatjuk, mit tudnak ezek a fegyverek.

Légvédelmi és páncéltörő rakétákat adnak Ukrajnának a balti országok

Csehország azt tervezi, hogy az ukrán nehéztüzérség számára fog lőszert szállítani, Kanada pedig 120 millió kanadai dollár kölcsönt ad Kijevnek.

„És még bambi is kapható” – lehet-e jó szívvel gondolni a Kádár-korra?

Tévémaci és munkásőr-fegyverek, űrutazás és az úttörők 12 pontja, Sokol rádió és légvédelmi rakéta, virtuális járőrözés Lada-rendőrautóval és valós Kojak-nyalóka-kóstolás. A Kádár-kor mindennapi életét mutatja be a Budapesti Retro Élményközpont. Körülnéztünk, és azóta sem tudjuk kiverni fejünkből a mozgalmi dalokat.

Több tucat kínai vadászrepülő és bombázó hatolt be a függetlenségre vágyó Tajvan légterébe Kína szülinapján

Tajvanon üzembe helyezték a légvédelmi rakétarendszereket a kínai kötelék megfigyelésére.

Észak-Korea most új légvédelmi rakétát tesztelt

Két napon belül ez már a második hasonló gyakorlat.

Levegőben robbantja fel a támadó rakétákat – így működik az izraeli Vaskupola

A szélsőséges palesztinok által az utóbbi napokban kilőtt rakéták nagy részét megfogta izraeli légvédelem, de volt, amelyik átjutott. Az AFP videójából kiderül, miként működik a Vaskupola, cikkünkből pedig az is, hogy miért nem mindenható az egyébként hatékony légvédelmi rendszer.