Hírkereső

Keresés

Vízi és légi drónok támadták meg az oroszok kikötőjét Szevasztopolban

A támadás a hírek szerint nem járt sikerrel, ugyanakkor az orosz Fekete-tengeri Flotta működését továbbra is akadályozza az ukrán drónok jelentette fenyegetés.

Putyin váratlanul elutazott a Krímbe

A Krímben tett előre be nem jelentett látogatást szombaton Vlagyimir Putyin orosz elnök a félsziget Ukrajnától Oroszországhoz csatolásának kilencedik évfordulója alkalmából.

A Krím félszigetet megszállt orosz hatóságok gyerekeket képeznek ki katonának

Videón látható, ahogyan fegyvert szerelnek össze, majd fegyveres küzdelemre tanítják őket.

Oroszország felfüggeszti a részvételét gabonaszállítási megállapodásban

A Krím félszigetnél az orosz fekete-tengeri flotta ellen szombaton végrehajtott dróntámadásra hivatkozva mondják fel a megállapodást.

Ukrán vezérkar: Az oroszok kirabolják a krími múzeumokat

Herszonban uszályokat foglalnak le az orosz erők, hogy legénységet és felszerelést vigyenek át a Dnyeperen.

Oroszország súlyos csapást mért a rakétákkal, de a frontokon az ukránok vannak lépéselőnyben

Az inváziós erők a keleti és a déli fronton sem állnak jól, a mozgósítás sem tűnik csodafegyvernek. A nukleáris fenyegetések ellenére úgy tűnik, az oroszok konvencionális eszközökkel terveznek. Az időjárás mindkét oldalt le fogja lassítani, az első háborús tél pedig elképzelhetetlen humanitárius szenvedést hozhat. Rácz Andrással elemeztük a háború aktuális kérdéseit és kilátásait.

Putyin elrendelte a robbanás miatt megsérült híd fokozott védelmét

Orosz értesülések szerint a robbanás miatt részlegesen beomlott a Krími híd két közúti hídlábköze, és kigyulladt egy vasúti szerelvény hét üzemanyagtartálya.

Putyin büszkesége omlott le a krími híd egy részével

Szombat reggel hatalmas robbanások rázták meg a Krímet Oroszországgal összekötő kercsi hidat. A támadás mind stratégiai, mind szimbolikus értelemben komoly csapás az orosz elnöknek.

Tűz és füst száll fel az Oroszországot a Krímmel összekötő hídon

Lángokban áll egy tehervonat és látványosan megrongálódott a közúti híd is a Putyin elnök által négy éve átadott átkelőn.

„Csak” tűz ütött ki a Krím félszigeten az orosz védelmi minisztérium szerint

A véletlenek kísérteties egybeesése következtében két, egymástól néhány kilométerre fekvő helyen is magasba csaptak a lángok.

A Krímben nyaraló oroszok a novofjodorivkai támadás után tömegével menekülnének a félszigetről

Teljesen bedugult a forgalom a Krím félszigetet Oroszországgal összekötő Kercsi-szorosi hídon.

Robbanások voltak a Krím-félsziget egyik orosz légibázisán

Az oroszok szerint nem ukrán támadásról van szó, hanem a lőszer robbant fel a légibázison. Egy ember meghalt.

A Krím félszigeten úttörők ünnepelnek, miközben Kijevben csatában elesett egyetemi tanárt gyászolnak – a háború 85. napja képekben

Ahogy az oroszok itt-ott visszaszorulnak, az újságírók lassan elkezdhetik dokumentálni a megszállás heteinek, hónapjainak szörnyűségeit.

Rakétatámadás érte Odesszát

Orosz rakéták csapódtak be a Fekete-tenger partján található Odesszába. A helyi katonai igazgatás vezetője szerint több halott és sérült is van (ezek pontos számát azonban nem tudni), és egy „vallási célra használt épületet” is találat ért. Ukrajna legnagyobb tengeri kikötőjét Oroszország az invázió első csapásával be akarta venni, azonban a Krím félsziget felől előrenyomuló csapatokat már 130 kilométerre keletre, Mikolajivnél sikerült megállítani. A békeidőben egymilliós város ostroma amúgy is Mariupol-szintű kihívást jelentene Putyinnak, hiszen Odessza védelme már márciusban készült helyszíni riportunk idején is készen állt a harcra – és akár egy tengeri deszanttámadás visszaverésére is. Ráadásul szakértői vélekedés szerint valószínűtlen, hogy a kimerítő kelet-ukrajnai harcok után az orosz hadseregnek lenne elég pihent katonája és bevethető járműve a déli frontra történő gyors átcsoportosításhoz, majd egy Odessza elleni támadáshoz. A deszanttámadás esélyét pedig jelentősen csökkentette a Moszkva rakétás cirkáló – Odessza közeléből indított hajók elleni rakétákkal történt – elsüllyesztése, mely demonstrálta Ukrajna partvédelmi képességeit is.Ennek ellenére Odessza térségét az utóbbi napokban több rakétatámadás is érte; a hétvégén egy orosz állítás szerint amerikai és európai katonai segélyeket fogadó repteret, illetve találat ért egy stratégiailag kiemelten fontos vasúti hidat a Dnyeszter folyó torkolatánál, mely az Odesszából Moldova felé vezető vasútvonal részét képzi.

Az oroszok szerint a Krím irányába indították az ukránok a Zágrábban lezuhant drónt

Az ukránok tagadnak, a horvát miniszterelnök pedig továbbra is mérges, hogy a magyarok nem lőtték le a drónt, és nem is szóltak róla időben.

Zelenszkij készen áll a kérdéses területek sorsának kompromisszumos rendezésére

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ABC amerikai hírcsatorna World News Tonight című műsorában kijelentette: készen áll a Krím félsziget és a Moszkva-barát kelet-ukrajnai szakadár köztársaságok sorsának kompromisszumos rendezésére.

A szakadár ukrán tartományok elismeréséről szóló határozatot fogadott el az orosz parlament

Két befolyásos Putyin-párti képviselő és a kommunisták is erre tettek javaslatot.

Nem kapott választ Kijev a 48 órás ultimátumára Moszkvától

A következő lépésre készül Ukrajna: találkozóra hívja a bécsi dokumentum részeseit.

Orosz tengeri hadgyakorlat kezdődött a Krím félszigetnél

Az orosz Fekete-tengeri Flotta több mint harminc hajója kezdett hadgyakorlatot a Krím félsziget közelében egy szélesebb körű haditengerészeti manőver részeként - jelentette szombaton a RIA Novosztyi orosz hírügynökség a flottára hivatkozva.

Lemondott a német haditengerészet parancsnoka, miután arról beszélt, hogy meg kellene adni Putyinnak a kellő tiszteletet

A Krím félszigettel kapcsolatban is megkerülte a hivatalos álláspontot.

Özönvízszerű esőzések áradást okoztak a Krímben, halottak

Két ember életét vesztette, egy eltűnt, és 59-en egészségkárosodást szenvedtek, miután heves esőzések áradást okoztak a Krím félszigeten – közölte Szergej Akszjonov, az Ukrajnától elcsatolt régió vezetője a VKontaktye közösségi portálon tett pénteki bejegyzésében.

Oroszország kiborult Ukrajna új Eb-mezén

A szerelésen szereplő ukrán térképen az ország részeként ábrázolják az oroszok által megszállt Krím félszigetet.

Vízválság fenyeget: Ukrajna továbbra sem ad ivóvizet a Krímben élőknek

Egyre súlyosabb a vízhiány a hét éve elfoglalt Krím félszigeten. A vízkérdés megoldása az egyik legfontosabb ügy az orosz belpolitikában.

Orbán pávatánca másként mutat Brüsszelben és Moszkvában

Brüsszellel szemben kemény, Moszkvával barátkozik a magyar külpolitika, amely az orosz vakcinának is helyet csinált az EU-ban.

Visszarendelték az orosz hadsereget a nyugati és déli határról

A védelmi miniszter szerint a hadgyakorlat elérte a célját.

Egyik nagykövete szerint Ukrajna akár atomfegyver beszerzését is megfontolhatja

Ha nem kap megfelelő segítséget nyugatról.

NATO-főtitkár: Oroszország ne legyen agresszor!

Az orosz–ukrán határon összevont orosz hadsereg miatt tartott sajtótájékoztatót kedden Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

Orosz támadástól tartanak Ukrajnában a G7 vezetői

Szerintük a nagyszabású csapatmozgások fenyegetést jelentenek.

Merkel az ukrajnai csapatösszevonások leállítását követeli Putyintól

Csütörtökön telefonon egyeztetett a német kancellár és az orosz elnök, többek között a kelet-ukrajnai helyzetről is szó esett.

Anyázással köszönt be a kormányülésre az esztétikus nevelésből kandidált krími kulturális miniszter

Persze, hogy az online átok csapott le a zongoratanárnőből lett kormánytagra.

Ukrajna felajánlotta a NATO-nak a Krím félsziget fölötti légtér használatát

Ukrajna felajánlotta a NATO-nak, hogy használja repüléseihez és műveleteihez a Krím félsziget fölötti légteret – számolt be szerdán az Ukrajinszka Pravda hírportál az ukrán infrastrukturális minisztérium honlapján kiadott közleményre hivatkozva