Hírkereső

Keresés

Megkérdeztük az Operatív törzset, elképzelhetőnek tartják-e a plázák bezárását

Felhívták a figyelmet az oltás fontosságára.

A szakmai szervezet szerint a napi működést veszélyezteti a járvány a kereskedelemben

Sokkal nagyobb a baj, mint tavaly tavasszal.

Valójában már többen vannak munka nélkül Magyarországon, mint a járvány kitörése óta bármikor

Nemcsak a munkanélküli, hanem az inaktívnak besorolt munka nélkül lévő magyarok száma is megugrott januárban, összességében már rosszabb volt a helyzet, mint a tavaszi első hullám idején.

Az Erste szerint a régióban a magyar gazdaság ugorhatja a legnagyobbat

5,5 százalékos magyar gazdasági növekedésre számít a bankcsoport.

Meghosszabbítja a kormány a bértámogatás határidejét

Schanda Tamás szerint, aki kritizálja a rendszert, az álhíreket terjeszt.

Szijjártó: Fordulunk kettőt-hármat, és azt látjuk, hogy egész Európa Kínából vásárol

A külügyminiszter szerint amíg naponta 100-150 ember meghal, és 15 milliárd forintba kerülnek a gazdaságnak a korlátozások, addig senki se mondja meg, hogy honnan legyen vakcina. A külpolitika pedig amúgy sem óvoda, hogy fejsimogatásért dolgozzanak a nagykövetek és főkonzulok.

Csak idén 5500 milliárd forintot kereshet a Moderna a koronavírus-vakcinával

Nemcsak életeket ment, üzletnek sem utolsó a vakcinagyártás.

Fordult a trend: ismét elkezdődtek az elbocsátások itthon

Egy hónap alatt 13 ezerrel csökkent az alkalmazásban állók száma.

A magánállatkerteknek kínál rendkívüli támogatást a kormány

Több állatkertnek már a takarmányok beszerzése is gondot jelent, a szövetségük támogatási programja mögé beállt két minisztérium is.

Fejenként havi 10 ezer forint lett az állami bértámogatás a járulékok levonása után a Jedermann kávézónál

Ugyan 2,1 millió forint állami bértámogatás érkezett három és fél hónappal az igénylés után, annyi járulékot kellett fizetni, hogy ebből fejenként alig több, mint 40 ezer forint maradt.

Gordon Ramsay: Teljes pusztulást hoztak a lezárások

A sztárséf éttermeit teljesen földhöz vágta a koronavírus, rengeteg pénzt bukott tavaly.

Kína is hálás lehet, hogy Magyarország engedélyezte a vakcináját

Hiába akadozik a kínai lakosság beoltása, a nagyhatalom már világszerte kínálja vakcináit. Főleg a szegényebb és fejlődő országokat célozzák, így a propagandájuknak mindenképpen jót tett, hogy egy uniós ország, Magyarország is engedélyezte a Sinopharmot – amit egyébként itthon is sikerként tud kommunikálni az Orbán-kormány.

A turistákkal együtt a hiénák is eltűntek a budapesti utakról

A hivatásos taxisok szerint jó darabig nem fognak visszatérni a taxishiénák, sok időbe telik ugyanis, mire a vendéglátás, a turizmus és vele a taxisok magukra találnak a járvány után.

Az uniós pénzekkel kapcsolatos korrupció miatt aggódik a Fidesz

Interparlamentáris konferenciát rendeznek ezen a héten az Európai Parlament és a tagállami törvényhozások, valamint az uniós vezetők részvételével, az úgynevezett európai szemeszter keretein belül. A cél az, hogy a résztvevők megvitassák a járvány utáni újjáépítés lehetőségeit, középpontban a helyreállítási alappal. A Fidesz a korrupció veszélyeire figyelmeztet.

428 milliárd forintot költött decemberig a járvány elleni védekezésre a külügy

A Külgazdasági és Külügyminisztérium 78 szerződést kötött a járvány elleni védekezésre december végéig, egyebek mellett maszkokra, lélegeztetőgépekre. Ebből egyetlen céggel 17,9 milliárd forint értékben szerződött a tárca.

És akkor a bukást is eladta sikerként a kormány

Kiderült, mennyivel vetette vissza a magyar gazdaságot a koronavírus-járvány, az is, mire kell készülniük a vállalkozóknak és ügyfeleiknek a következő időszakban. Még mindig dúl a vakcinaháború, amelyben az oroszok sem annyira állnak nyerésre, mint amennyire mutatni igyekeznek. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

A szállodaszövetség szerint itt az ideje, hogy a védettek újra mehessenek éttermekbe és szállodákba

A fokozatos nyitásban hisz a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége.

A java még csak most jön? Dominóként dőlhetnek be a divatcégek

A koronavírus-járvány miatt, alatt nem csak Magyarországról vonult ki számos ismert divatmárka, illetve -kereskedő. Világszerte amolyan tisztítótűzként söpör végig a válság a divatkereskedelmen, nem kímél sem tömeggyártót, sem patinás luxuscéget. De nagyon úgy tűnik, a fast fashion uralmát nem fogja megdönteni ez az időszak sem.

Világot hódítana Oroszország a Szputnyikkal, de épp úgy akadozik a szállítás, mint a nyugati oltásoknál

Az orosz diplomácia kihasználja, hogy akadozik a nyugati vakcinák gyártása és világszerte kilincselnek a saját termékükkel. Az egyetlen problémát jelenleg az jelentheti, hogy túl sok helyre ígérkeznek el, így nem lesz elég kapacitás mindent időben teljesíteni, vagyis épp olyan akadozással kell számolni. Ez látszik Magyarországon is: Szijjártó Péter erre a hónapra 600 ezer dózist ígért, ehelyett egyelőre 40 ezer érkezett.

Sztrájkoltak a makói gumigyárban

A dolgozók a tarthatatlan munkakörülmények ellen tiltakoznak a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint.

Szeptemberben nyithat Buda legnagyobb plázája

A koronavírusjárvány miatt tolták ki a bevásárlóközpont nyitását.

Piketty: A szupergazdagoknak is részt kell vállalniuk a válságkezelésből

A milliárdosok mindenütt ott vannak a pletykalapokban, most már itt az ideje annak, hogy az adóhivatalok nyilvántartásában is megjelenjenek - írta a neves francia közgazdász a Le Monde-ban.

Támogatást és kulturális áfát kérnek a fesztivál- és rendezvényszervezők

A Magyar Turisztikai Ügynökséghez fordultak. Csak annyit kérnek, amennyit tavalyelőtt adóként befizettek.

Az utolsó pillanatban dőlt el, hogy zárva maradnak az olasz sípályák

Hétfőn nyitottak volna, az illetékes miniszter azonban vasárnap közbelépett.

Legalább akkora hiánycikk már a raktáros, mint tavasszal a vécépapír volt

A koronavírus-járvány miatt annyira felpörgött az online kereskedelem, hogy csakúgy kapkodnak a korszerű raktározásban jártas szakemberek után, és a logisztikai központok is úgy nőnek Magyarországon, mint a gomba.

Újabb ruhabolt vonul ki Magyarországról, csődhullámtól tartanak a ruházati kereskedők

Csődhullám szélén állhat a ruházati kereskedelem, amit súlyosan érintett a világjárvány miatti korlátozások is. Mintegy 20 üzletet zár be Magyarországon a Cosmos City.

A koronavírus újabb mellékhatása: sok embert tesz gazdaggá a gumikesztyű

Ritkává és drágává vált a gumikesztyű a koronavírus-járvány miatt. Ebből pedig sokan villámgyorsan meggazdagodtak Malajziától Lengyelországig.

A jegybank feltárta a magyar válságkezelés sikerének alapjait: hitel, hitel, hitel, pénznyomtatás

A lakosság és a vállalkozások sok hitelt vettek fel, a törlesztéseiket eltolták a moratóriummal, az MNB pedig több ezer milliárd forintot öntött bele a gazdaságba. Elsősorban ezeknek köszönhető, hogy Magyarország sok szempontból relatíve jól vészeli a válságot - derül ki a jegybank gyorsjelentéséből.

Európai Bizottság: 5,3 százalékkal csökkent tavaly a magyar gazdaság

Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta téli gazdasági előrejelzését, amelynek alapján úgy számolnak, hogy Magyarországon a gazdaság 2020-ban 5,3 százalékkal csökkent. Ezzel a 27 tagállam rangsorában középen foglal helyet az ország. Az uniós átlag -6,3 százalék. A legnagyobb csökkenés Spanyolországban (-11 százalék) és Görögországban (-10 százalék) történt. Az ír gazdaság azonban a lezárások és korlátozások ellenére is 3 százalékkal nőtt, Írország az egyetlen tagállam, amely pozitívan zárta a 2020-as évet.

Karácsony nem találja a 15 ezer embert, akivel Orbánék állítólag egyeztettek

A főpolgármester hangsúlyozta, hogy az Európai Unió által nyújtott válságkezelő támogatás nem a kormányé, nem egyik vagy másik párté, az a magyar embereket és a magyar vállalkozásokat illeti meg.

Azok a vállalkozások kaphatnak az ingyenhitelből, amelyek a járvány előtt nem voltak veszteségesek

A miniszterelnök által bejelentett hitelkonstrukcióról derült ki újabb részlet.

Addig nem adna uniós pénzt Brüsszel, amíg a kormány nem számolja fel a korrupciót

A korrupciós kockázatok kiküszöbölését és a közbeszerzési verseny átláthatóbbá tételét kéri az Európai Bizottság egy nyilvánosságra került dokumentum alapján.

Tizenhat fotón mutatjuk be, milyen helyzetben van a magyar vendéglátás

Budapesti éttermekben, cukrászdákban és kávézókban jártunk, hogy megnézzük, hogyan próbálnak meg túlélni a koronavírus-járvány második hullámában. Van, ahol egy teremtett lélek sincs, a legtöbben a házhoz szállításból próbálnak megélni. Fotósorozat, 1. rész.

Az emberek meghúzták a nadrágszíjat, Orbán szerint minden rendben

Elmaradt az év végi vásárlási roham, sőt váratlanul csökkent a kiskereskedelmi forgalom. Ez is azt jelzi, hogy nagyon nincs minden rendben a munkaerőpiacon. Közben a miniszterelnök csak a pozitív számokat hangsúlyozza, a kormány pedig nem igyekszik információkkal enyhíteni a bizonytalanságot.

Niedermüller Péter: A bulinegyed helyeinek 40 százaléka biztosan tönkrement

A VII. kerületi polgármester szerint most már nem elég, hogy a kormány bértámogatást nyújt a vendéglátósoknak: az ilyen profilú vállalkozásoknak az újrainduláshoz, működtetéshez is segítségre van szükségük.

Újabb nemzeti konzultációt jelentett be Orbán

A járvány miatt elrendelt korlátozások enyhítéséről kérdez majd a kormány.

Vitába keveredett az Árkáddal a Freshland, az étterem festékszórózós tulajdonosát rendőrök vitték el

A bevásárlóközpont felbontotta a szerződést a céggel, és falat húzott az üzlete elé. A résztulajdonost elragadták az érzelmek.

Kormányzása legrosszabb évét értékeli a gazdasági kamara előtt Orbán Viktor - élő

A koronavírus minden előrejelzés szerint súlyos recesszióba rántotta a magyar gazdaságot - erről, még jövő időben, először az MKIK hagyományos évnyitóján beszélt 2020 márciusában a miniszterelnök. Szűk egy évvel később - még az éves növekedési adatok publikálása előtt - ezúttal online beszélnek a kilátásokról a hazai gazdasági élet vezető személyiségei: Orbán Viktor miniszterelnök mellett Varga Mihály pénzügyminiszter és Parragh László, a kamara elnöke. Kövesse velünk az eseményt.

A koronavírus miatt nagyon szegény volt a Jézuska Magyarországon

Novemberhez és 2019 decemberéhez képest is csökkent a kiskereskedelmi forgalom 2020 végén. A legnagyobb visszaesés a benzinkutakon volt, de a nem élelmiszer jellegű boltok forgalma is csökkent. 2020 egészét tekintve a forgalom volumene 0,2 százalékkal volt kisebb az előző évinél.

13 javaslatot írt a kamara, hogyan lehetne megúszni a vendéglátós cégek tömeges bezárását

A fővárosnak, a kormánynak és az ingatlanok bérbeadóinak is volna dolguk a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara szerint.

A turizmustámogatás fű alatti osztogatása volt az utolsó csepp a magyar vendéglősöknél

Úgy érezték, eljött az idő, hogy az eddiginél komolyabb kárenyhítést kérjenek. 13 pontos javaslatukat már elküldték a Pénzügyminisztériumnak. Attól tartanak, az éttermek fele húzhatja le a rolót.

110 milliárd forintot küld Brüsszel munkahelyek védelmére

Munkahelyek megőrzését szolgáló programok támogatására ítélt meg korábban több mint 500 millió eurót az Európai Bizottság, amelynek most kifizették a második, nagyobbik hányadát is.

Azonnal elvitte a NAV a Megyeri csárdának kiutalt bértámogatást

Elmaradt a járulékok fizetésével a Megyeri csárda, emiatt hiába kapott bértámogatást, az adóhatóság a köztartozásra utalta át a teljes összeget. Egy adószakértő szerint hiába követel az állam pénzt egy cégtől, az nem veszélyeztetheti a dolgozók kifizetését.

Decemberben több százezer magyar volt majdnem-munkanélküli

Az év utolsó hónapjában a foglalkoztatottak harmada dolgozott ténylegesen kevés, 30-nál kevesebb órát egy héten. Nem csak az ünnepek miatt, ez számszerűen bő 400 ezres kiugrás 2019 decemberéhez képest. Rajtuk kívül volt közel 150 ezer „inaktív” ember. A definíció szerinti munkanélküliek száma közben 200 ezer volt.

Jóváhagyta az iparűzési adó csökkentését az Európai Bizottság

A testület szerint megfelel az uniós feltételeknek az a program, amely a kis- és középvállalkozásoknak hivatott segítséget nyújtani és likviditást biztosítani a koronavírus-válság hatásainak enyhítése érdekében.

Szijjártó: 1,2 milliárddal támogatja egy faipari cég beruházását a kormány

A miniszter szerint tömegével védik meg a munkahelyeket.

Hat embert bírságolt meg a vendéglátósok tüntetésén a rendőrség

A maszkhasználati szabályok ellen vétettek a vasárnapi tiltakozáson.

Rendőrök igazoltatják az üzletnyitásért tüntetőket a Hősök terén

Néhány száz ember gyűlt össze a demonstráción.

DJ Infragandhi a Fülkében: "Mentőövek híján teljes a pánik a szektorunkban"

A szórakozóhelyek palettája várhatóan teljesen átalakul majd a járványhelyzet utáni világban, legalábbis erre számít a hazai underground zenei élet egyik prominense, DJ Infragandhi. A túléléshez nincs kézikönyv, de a Fülkében elmesélte hogyan szórakozhatunk majd talán a járvány után.

Sziget főszervező: A kormánynak végre valódi segítséget kellene nyújtania

A Szigetnél a kétharmadával csökkent a munkatársak száma, írja Kádár Tamás főszervező, ám mindaddig, Laposához hasonlóan vannak, akik direkt támogatásokat élveznek, sokan - kétharmada Kádár Tamás szerint amíg lesznek olyanok, akik a kormány direkt támogatását élvezik, addig lesz, aki azt mondja, hogy a szakma milliárdokat kap, miért sírnak.