Hírkereső

Keresés

Megörökítették a világ legnagyobb jéghegyét, kétszer akkora, mint London – videó

A British Antarctic Survey (BAS) kutatóinak át kellett telepíteniük a Halley kutatóbázist, hogy ne veszélyeztesse azt az Antarktiszról leszakadt hatalmas jégtábla. Eközben a világ legnagyobb jéghegye egy lakott sziget felé sodródik.

Vámpírszerűen túlhasználjuk mindannyiunk közös kincsét, a tiszta vizet

Ma legalább kétmilliárd olyan ember él a Földön, akik naponta szennyezett vizet kénytelenek fogyasztani. A klímaváltozás még komolyabb vízhiányba sodorhatja az emberiséget, ami eddig felelőtlenül bánt ezzel az erőforrással.

A kiszáradt Velencei-tó csak egy a sok tünet közül – mit tehetünk mi a vízhiány ellen?

Vízválság van a világban, amit Magyarországon is érzünk. Szerdán, a víz világnapján dugják össze fejüket az ENSZ tagállamai, hogyan kezeljék a vízzel kapcsolatos bajokat a nem tiszta ivóvíztől kezdve az áradások okozta károkon át a vízhiányig. A résztvevők önkéntes vállalásaiból áll majd össze egy cselekvési terv, amivel 2030-ig szeretnék megoldani a problémákat.

Kongatják a vészharangot: az időnk és a vizünk egyre csak fogy

Ma van a víz világnapja.

Hőhullámokat találtak a tudósok a tengerek mélyén, és ez nagyon nagy baj

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal tudósai szerint a tengerek mélyén úgy vannak jelen a hőhullámok, hogy azokból a felszínen semmit sem lehet észrevenni.

A globális kávéellátás már most veszélyben van

A kávé az egyik legérzékenyebb növényünk, még az avokádó is túlélheti, ha egyszer a kávétermesztés összeomlik. Egy friss kutatás a kávétermelésre ható szisztematikus veszélyeket elemezte, azonosította azokat a kockázatokat a tizenkét legfőbb kávétermelő országban, amelyek a kávétermés mennyiségét fenyegethetik, és kimutatta, hogy már most jól látszik a terménycsökkenés globálisan.

Milliók lakhatnak jól belőle, és még a klímaváltozáson is segít, mi az?

Egyelőre feloldhatatlannak látszik az ellentét a mezőgazdasági területek iránti igény és az erdők megtartása között. Skót kutatók ötlete nemcsak élelmezési szempontokból jelenthet megoldást, hanem mérsékelheti az éghajlatváltozás negatív hatásait is.

Évszázadokra befolyásolják a történelmet azok a döntések, amelyeket most hozunk meg

Kijött az IPCC legfrissebb, összefoglaló jelentése, ami gyakorlatilag leírja, mit tudunk jelenleg a klímaváltozásról. Nem fest túl rózsás képet, de gyors cselekvéssel van remény elkerülni a klímakatasztrófát. Az viszont, amit jelenleg csinálunk, édeskevés ahhoz, hogy a globális felmelegedést a párizsi klímaegyezményben meghatározott 1,5 Celsius-fokos határ alatt tartsuk.

Derült égből turbulencia: csonttörés vagy halál lehet a vége

Az elmúlt hetek balesetei után érdemes tudni, hogy bevezetés előtt állnak az első technikai megoldások, amelyek enyhíthetik a repülőgép hirtelen megrázkódtatásait.

Brutális halpusztulást okoz az ausztráliai hőség

Haltetemek lebegnek a vízen, ameddig csak a szem ellát.

Akkora a forróság Ausztráliában, hogy több millió hal fulladt meg egy folyóban

Az ausztráliai Darling folyóban annyira lecsökkent az oxigén mennyisége a 42 Celsius-fokos hőhullám miatt, hogy a halak megfulladtak a vízben.

Élete bizniszével dollármilliárdos lett az Arsenal korábbi játékosából

Hozzá képest Lionel Messi és Cristiano Ronaldo aprópénzt keres.

Idegen a kultúránktól a rovarevés, de megszokható

A Zöldövezet legújabb adásában a velencei csatornák kiszáradásáról, valamint a húsfogyasztás környezetszennyező hatásáról beszélgettünk.

Soros György: Ha Ukrajna legyőzi Oroszországot, a világ végre koncentrálhat a klímaváltozásra

A milliárdos szerint Putyin kétségbeesetten törekszik a tűzszünetre Ukrajnában, de Joe Biden ebbe nem valószínű, hogy bele is megy, hiszen megígérte az ukránoknak, hogy nem fog a hátuk mögött tárgyalni.

Az éves magyar GDP-hez közelít a szaúdi olajcég tavalyi profitja

Dollármilliárdos nyereségekkel zárták a tavalyi évet.

Bécsben mindenki fizet a parkolásért, egyre kevesebben használnak autót a városban

Az osztrák fővárosba 2040-ben már csak elektromos gépkocsik hajthatnak be. Offenzíva indult a napenergiára áttérésre a fűtés terén, új parkok épülnek. Interjú Jürgen Czernohorszky városi klímavédelmi tanácsnokkal.

Szakértők a tömegbalesetről: több tényező járult hozzá a szerencsétlenséghez

Tudósok mondják el, mire kell figyelni a porviharoknál.

A tömegbaleset előtt órákkal volt egy másik karambol szinte ugyanott, arra járók szerint látszott, hogy baj lesz

Egy megkérdezett közlekedési szakértő szerint a porviharhoz hasonló helyzetben fennáll a sofőrök felelőssége is, de lehetett volna módszer a hatásosabb figyelmeztetésre. Az útkezelő szerint amennyiben az első baleset után kint marad a terelőjármű, azzal mesterségesen idézhettek volna elő további balesetveszélyt.

Ötmillió új fával veszi fel a harcot Irak az éghajlatváltozással

Az egykor harmincmillió pálmafa országának nevezett Irak területének 39 százaléka mára elsivatagosodott.

Bardóczi Sándor: az M1-es autópályán történt tömegbalesetet a klímaváltozás okozta

A főtájépítész felhívja a figyelmet arra, hogy a klímaváltozással igenis foglalkozni kell.

Búcsút inthetünk a négy évszaknak Magyarországon

Igen szélsőséges téli időszakon vagyunk túl, a klímaváltozás korában pedig meg kell barátkoznunk a gondolattal: az évszakok már nem lesznek olyanok, mint ahogy megszoktuk őket.

Sorra dőlnek meg a melegrekordok Kínában, van, ahol 39 fokos a kora tavasz

A Kínai Meteorológiai Hatóság (CMA) szerint a múlt hónapban egyes déli régiókban a megszokottnál körülbelül 20 nappal korábban érkezett a tavasz.

Hatalmas bajban az óceánok, húsz év alatt megháromszorozódhat a műanyagszennyezés

A mikroműanyagok nemcsak a vizet, de a tengeri élőlényeket is mérgezik.

Keményebben sújtja a klímaváltozás a nőket, pedig ha rajtuk múlna, hatékonyabb klímapolitikát folytatna a világ

Egy 91 országon átívelő tanulmány szerint a nők kulcsfontosságú szerepet játszanak a szigorúbb klímapolitikák kidolgozásában, ennek ellenére erősen alulreprezentáltak a releváns szakmákban.

Nagy a baj: egy tanulmány szerint az étkezési szokásainkon is változtatnunk kell, vagy még durvább lesz a globális felmelegedés

Egy új tanulmány szerint az emberi táplálkozással kapcsolatos üvegházhatásúgáz-kibocsátás 2100-ig csaknem 1 Celsius-fokkal járulhat hozzá a felmelegedéshez, ha nem változtatunk sürgősen.

Az idei évet sem ússza meg aszály nélkül Európa

500 éve a tavalyi volt a legaszályosabb év Európában, az idei rosszabb lehet?

Saját szponzorai zabálják fel a sísport alól a havat

Egyre látványosabban érinti a hóhiány a versenysportot is. Maguk a síelők is változásokat követelnek, de egy tanulmány szerint pont olyan cégek vannak a téli sportokban, amelyek kibocsátásaikkal elősegítik a klímaváltozást.

Így vitték el Greta Thunberget a norvég rendőrök

Egy lappföldi szélerőmű miatt tiltakoztak Oslóban.

Génmódosított fák nőnek Amerikában

Így küzdenének a klímaváltozás ellen.

Ha így megy tovább, pár évtizeden belül egyetlen napon sem lehet síelni Magyarországon

Az elmúlt 60 évben jelentősen lecsökkentek azoknak a napoknak a számai, amikor 15 centis volt a hóvastagság a hegyekben, és ez még rosszabb is lehet.

Egyre több helyen jelenik meg a környezettudatos élet titkos fegyvere

Fókuszban a karbonkalkulátorok.

Kiszámolták, pontosan hol mekkora károkat okozhat a klímaváltozás, Magyarországon Pest megye a legsérülékenyebb

Az éghajlati kockázatok felmérésével foglalkozó XDI a világ több mint 2600 régiójánál vizsgálta meg, hogy mennyire vannak kitéve a globális felmelegedés okozta környezeti katasztrófáknak. Kevés országban dőlhetnek hátra az eredmények láttán. Magyarországon sem.

Továbbra is aggasztó a végítéleti gleccser állapota

A Thwaites-gleccser olvadása katasztrofális következményekkel járna.

Mindennapi reggeli kávénkat idén is megölheti a Kisded

Ősszel jó eséllyel visszatér az El Niño jelenség, amely a már ismert menetrend szerint a feje tetejére állítja majd a fél világ időjárását, és különösen nagy felfordulást okoz a kávéövben. Bár az erejét ilyenkor még nem lehet pontosan megjósolni, a kutatók szerint a klímaváltozással tandemben jövőre olyan globális hőmérséklet-emelkedést hoz, hogy az értékek „lelógnak majd a papírról.” A két folyamat külön-külön is nagy kihívások elé állítja a kávétermesztőket, de együtt pláne nagy fájdalmat okozhatnak, különösen a mostani gazdasági környezetben.

Sosem volt ilyen kevés tengeri jég az Antarktisznál

A szakértők szerint a helyzet aggasztó.

Rekordkevés a tengeri jég az Antarktiszon

A jégtakaró olvadása az elmúlt hat évben vált látványossá, azelőtt 35 évig alig volt benne változás.

Sosem volt még ilyen kevés tengeri jég az Antarktisz körül

A felmelegedés látványos jeleit érzékelik a kutatók, négy méterrel is emelkedhet a tengerek szintje, ha nem lesz változás.

Bibliai léptékű elvándorláshoz vezethet a tengerszint-emelkedés gyorsulása

Teljes városok, országok kerülhetnek a víz alá, ami tovább fogja erősíteni az ivóvízért folytatott versengést.

Kaktuszok nőnek a Svájci-Alpokban

Ez veszélybe sodorja a hegység ökoszisztémáját.

A politika szinte semmit sem tett érte, de Magyarország épp jól áll a klímacélokban

Először készült jelentés arról, hogyan áll Magyarország a felmelegedést okozó kibocsátásokban. Vannak jó számaink is, de ez legtöbbször a visszaeső gazdasági teljesítmény eredménye, mintsem az átgondolt intézkedéseké.

Ezen is múlik a közös jövőnk, és Európa nagyon lemaradt benne

A zöld átálláshoz nélkülözhetetlen az alumínium, ez a fém a napelemek és szélerőművek egyik fő összetevője, így óriási keresletrobbanás jön a piacon. Az elsődleges alumínium gyártása viszont rendkívül energiaigényes folyamat és Európa alapból is évek óta leépülőben lévő termelési kapacitásainak óriási gyomrost adtak a tavalyi év áramárai. A kohászattal ráadásul rengeteg szén-dioxid is kerül a légkörbe, amit csökkenteni lehet, ha az üzemeket átállítjuk megújulókra, csak azok ellátása meg sok esetben pont a klímaváltozás miatt válik még kiszámíthatatlanabbá.

A három legmelegebb január között lesz az idei, és erről szinte biztosan mi tehetünk

Extrém meleggel és rengeteg csapadékkal indított 2023, és ez ugyan egyszeri anomália is lehet, de az elmúlt 50 év trendje egyértelműen melegedő januárt és fogyó fagyos napokat mutat. Ez nagy valószínűséggel az ember okozta felmelegedés számlájára írható. Időnként szinte a Mediterráneumban érezhetjük magunkat, de ez csalóka.

Szibéria növényeit megölné a magyar tél

A Kárpát-medence eleve valóságos kiképzőtábor a növények számára, de a klímaváltozás okozta szélsőségek a legjobb rendszert is megzavarhatják. Mit okoz növényeinknek a télen jött tavasz?

Ez volt az elmúlt 120 év legcsapadékosabb januárja

A mérések 1901-es kezdete óta a második legmelegebb január van mögöttünk.

Arnold Schwarzenegger is ott lesz a bécsi nemzetközi klímacsúcson

Az eseményt még a színész saját klímavédelmi egyesülete kezdeményezte korábban

Veszélyes gombákat szabadíthat ránk a klímaváltozás

A kutatók a Cryptococcus deneoformans nevű fajjal végeztek kísérleteket.

Ezreket öl meg a forróság a nagyvárosokban, a fák menthetnének meg sok életet

Tamara Iungman, a barcelonai egészségtudományi intézet kutatója szerint ha a városokban 30 százalékkal növelnék a fával beültett területek arányát, kevesebben halnának meg a hőhullámok miatt.

Kár, hogy jön a Primark

Kizsákmányoló, környezetszennyező, gyorsan kopó és kábítja a tinédzsereket. Megnéztük, mi a baj a Primarkkal és a többi fast fashion lánccal, és ha elolvassa ezt a cikket, lehet, hogy már ön sem fogja annyira várni a budapesti üzletnyitást.

Így menthetnek életet a városi fák

A hőség sok városban fokozódó veszélyt jelent.

Magyarország 2050: Egymillióval kevesebben lehetünk, de nem ez lesz az igazi probléma

Hiába küzd a demográfiai áttörésért a kormány, Magyarország népessége rohamosan csökken, és ha ez nem lenne elég, öregszik is. Hogyan fogja befolyásolni az életünket a népességfogyás, az elöregedés – vagy éppen a migráció és a klímaváltozás? Magyarország 2050 sorozatunk nyitócikkében Tóth G. Csaba demográfussal beszélgettünk arról, hogyan alakulhat át az ország társadalmi szerkezete a nem túl messzi 2050-ig.