Hírkereső

Keresés

Szakértő: A magyar vétó erkölcsileg vállalhatatlan és külpolitikai mélypontot jelent

Rácz András szerint nem maradhat következmények nélkül a mai döntés.

Rácz András a vétóról: A magyar külpolitika jelentős, korábban nem látott mélypontja

Az Oroszország-szakértő szerint súlyos szakmai és erkölcsi problémák vannak azzal, hogy a kormány nem támogatta a közös EU-s hitelfelvételt Ukrajna számára.

Rácz András: A mai vétó a magyar külpolitika korábban nem látott mélypontjának tekinthető

Az Oroszország-szakértő szerint erkölcsileg vállalhatatlan a kormány lépése.

Kozma György: Románia schengeni csatlakozása jó hatással lenne a román–magyar kapcsolatokra

Rengeteg magyar tőkéjű cég működik Romániában.

Kell egy kiút a külpolitikai zsákutcából

Mindössze egy éve van az Orbán-kormánynak, hogy hiteles szövetségesnek mutatkozzon, különben a helyzete kilátástalanná válhat – írja Bartha Dániel és Inotai Edit.

Lengyelország inkább Ukrajnának adná a nekik felajánlott német légvédelmi fegyvereket

Berlin a múlt heti rakétatalálat miatt ajánlotta fel a repülőket.

Orbán: Most több szövetségesünk és barátunk van, mint volt

A miniszterelnök szerint egy világnemzet a magyar.

Putyin a Nyugatnak propagandát, Ukrajna szomszédjainak területeket kínál

A putyini külpolitika legfontosabb céljai közé tartozik az orosz agresszió áldozatává vált Ukrajnát támogató nyugati közvélemény elbizonytalanítása, illetve a Moszkvával szemben álló államok megosztása. Akadnak, akik vevők a Kreml propagandájára.

Nem az a kérdés, hogy kell-e energetikai minisztérium, hanem hogy lesz-e értelme

Magyarország energiapolitikája jelenleg minden, csak nem egységes, mert egyszerre több miniszter és több hivatal rángatja az irányítását. A terület szakértői szerint most már tényleg időszerű lenne egyetlen minisztérium alá rendelni minden energiakérdést. Ám valószínűleg önmagában az sem fogja rendezni a helyzetet, ha megalakul a Palkovics Lászlót lemondásra késztető intézmény. A hazai energiapolitika ugyanis annyira alárendelt a kormány bel- és külpolitikai érdekeinek, hogy az rendre akadályozza a valóban szakmai alapú működést.

New York Times-kommentár: Hogyan veszítette el Kína Amerikát?

Thomas Friedman, a lap háromszoros Pulitzer-díjas külpolitikai szakírója szerint amikor a történészek egyszer visszatekintenek 2022-re, arra jutnak majd, hogy ez volt az az év, amikor Kína kivált a nemzetközi gazdasági együttműködés rendszeréből, és amikor a multik azt fontolgatják, hol legyen az újabb gyáruk külföldön, csupán egyetlen feltételt hangoztatnak: mindegy, csak ne Kínában!

Guardian: Ukrajna miatt nem enyhül a magyar-lengyel ellentét

Még olyan lengyel politikusok is kénytelenek elhatárolódni Orbántól, akik szívesen összeesküdnének vele Brüsszel ellen, annyira népszerűtlen a magyar vezető. Lapszemle.

Miért húzza ennyi ideig Orbán a finn-svéd NATO-csatlakozás ratifikálását?

Az oroszokkal szembeni különutas magyar külpolitika, a török elnök felé tett gesztus vagy a Brüsszellel való alkudozás is magyarázat lehet arra, hogy Magyarország miért nem sieti el Finnország és Svédország NATO-csatlakozásának ratifikálását.

Kínának nagy tervei vannak a világgal

Hszi Csin-Ping pártfőtitkár, a farkasharcos diplomáciának elnevezett nagyhatalmi fellépés megalapozója a tisztsége meghosszabbítására készül. A következő években komoly egymásnak feszülés várható az Egyesült Államokkal.

Országzászló #4: Orbán háborús hitele

A magyar külpolitika arra épült, hogy a demokráciák szövetségét élvezve keresse a diktatúrák kedvét. Hogy mindenhonnan jöjjön pénz. Ám amikor háború van, ez az elvtelen játszma már nem biztos, hogy kifizetődő.

A finnek felkészültek – a Helsinki alatti hatalmas óvóhelyrendszerben jártunk

Egy támadás esetén az öt és fél milliós országban szinte mindenki azonnal biztos helyre tud menni.

Washington Post: Putyint le kell téríteni a nukleáris katasztrófa útjáról

Létveszéllyel próbálja lélektanilag a megfelelő irányba terelni az ellenfelet, és ehhez az atomerőket használja fel. Ezért tanácsos megfékezni még a kataklizma előtt. Lapszemle.

Mi történne, ha holnap meghalna Putyin?

Közjogi és külpolitikai forgatókönyveket vizsgáltak meg a Meduza podcastjében. A szovjet vezetők halála utáni időszakot figyelembe véve, illetve a Putyin körüli figurákat elnézve spekuláltak arról, mivel járna a diktátor halála.

Ian Bremmer: Az EU végre szembeszáll Orbán Viktorral

Az egyik legnevesebb amerikai külpolitikai elemző úgy gondolja, hogy a Bizottság nagyon helyesen járt el, amikor most először bevetette a pénzügyi fegyvert a magyar kormány ellen. Az Eurázsia Csoport alapító igazgatója, a Columbia Egyetem alkalmazott geopolitika professzora a Time Magazinban, szokásos elemzésében fejtette ki véleményét.

New York Times-elemzés: Magyarország különösen fogas kérdés Amerikának

Ukrajna lerohanása csak még sürgetőbbé tette az Egyesült Államok számára, hogy odahaza és világszerte is megtámogassa a demokratikus normákat. Lapszemle.

Amerikai–kínai csúcstalálkozót tarthatnak novemberben

Joe Biden hivatalba lépése óta első alkalommal.

Menczer: Magyarország tartja magát az „egy Kína” elvhez

Aztán hozzátette: „Magyar külpolitika, magyar érdekek mentén!”

Szijjártó máris üzent az új amerikai nagykövetnek: Senki ne nézze hülyének a magyarokat!

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is megjelent szombaton a kormányközeli (és közpénzek milliárdjaival kitömött) Matthias Corvinus Collegium által szervezett MCC Feszten, ahol az MCC főigazgatója, Szalai Zoltán kérdezte őt „a magyar külpolitika kihívásairól”.

Varga Judit: Eddig a fontos dolgokban mindig a magyaroknak lett igazuk

Az igazságügyminiszter az Indexnek a szankciós politikáról és a rezsicsökkentést érintő kérdésekről is beszélt.

Méltányosság Központ-elemzés: Orbán Viktor tusnádi beszéde elé

Orbán Viktor tusnádfürdői beszédei azért érdekesek, mert egy átfogó külpolitikai koncepció rajzolódik ki belőlük. Ezt a koncepciót rengeteg kritika érte már az elmúlt években – különösen a híres 2014-es beszéd óta. De mind ez ideig kevesebb figyelem fordítódott a beszédekben rejlő egyik legérdekesebb komponensre: a külpolitikai közvetítő szerepre, ami teljesen más, mint a rendszerváltás idején rögzült mintakövető Nyugat-kép. A Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársainak elemzése a Fideszről mint „külpolitikai pártról” és a miniszterelnök nem nyugati, de nem is keleti politikaképéről.

Gergely Márton: Előreküldte a kicsit

A magyar kormányfőt nem érdekli a fegyvernyugvás ára vagy a béke tartóssága. Ő vissza akar térni oda, amikor nem kellett elvi állásfoglalásokkal bonyolítani kormánya külpolitikai érdekeit, és lehetett lavírozni a szereplők között, fürkészni, portyázni és leginkább potyázni. Vélemény.

Kivételesnek számít-e a magyar hozzáállás az ukrajnai háborúhoz?

Oroszország elszigetelődik a nemzetközi politikában, Magyarország pedig az egyik legszorosabb barátja marad Moszkvának? Ez a két állítás hamisnak bizonyul, ha azt nézzük, hogy a világ országai miként

A Kormányinfók egyik legaktívabb kérdezője egyben a Fidesz-frakció tanácsadója

Breuer Péter cége az elmúlt négy évben több mint 20 millió forintért adott külpolitikai tanácsokat a Fidesz-frakciónak.

Nem hosszabbítottak szerződést az ismert Oroszország-szakértővel a közszolgálati egyetemen

A Német Külpolitikai Társaságnál továbbra is dolgozik.

Így használja Magyarországot az orosz propaganda

Hiába van kiváló – sokak szerint gyanúsan túl jó – kapcsolat Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor között, amikor nagyon kell, az orosz propaganda Magyarországot is beáldozza külpolitikai céljai elérése érdekében. Úgy néz ki, most megint nagyon kell.

Telex Neked#70: Szívnak a katások, szívnak a forintból élők, és a rezsicsökkentésnek is annyi

Ez itt a Telex heti hírlevele a július 7. és 13. közötti fontosabb történésekről. A hétösszegző hírlevelet ezúttal Ferenci Ármin külpolitikai újságíró-gyakornok írta.

Drasztikusan megerősítené Japán védelmét a miniszterelnök

Három különböző fenyegetést nevezett meg.

Magyarország se lenne független, ha Orbánék mostani nézetei szerint alakul a történelem

Az Ukrajnát ért orosz agresszió is jól példázza, hogy a kelet-európai országok és a baltiak szuverenitása a NATO-tagságuk nélkül veszélyben lenne. Az Orbán-kormány által előszeretettel idézett amerikai realista külpolitikai iskola azt hirdeti ugyanis, hogy mindennél előbbre való a nagyhatalmi erőegyensúly.

Hegedűs Dániel: Orbán, a magyar Napóleon – a magyar kül- és uniós politika sodródása

Orbán Viktor jó taktikus, de csapnivaló stratéga, irányt és arányt téveszt, elvesztette realitásérzékét, mint a Moszkva felé menetelő francia császár. A miniszterelnök és környezete nem látja már tisztán, hogy mik a stratégiai céljai, csak pürrhoszi győzelmeket arat. Mindez csak az előbb-utóbb elkerülhetetlen visszavonulás hosszát, költségét és politikai áldozatait növeli. Vélemény.

Telex Neked #66: Óriási futballsiker, a világ legérdekesebb embere és a bullying

Ez itt a Telex heti hírlevele a június 9. és 15. közötti fontosabb történésekről. A hétösszegző hírlevelet ezúttal Iván András külpolitikai szerkesztő írta.

Szijjártó Péter: Az ellátásbiztonság garantálásához bővíteni kell az Adria-kőolajvezetéket

A külügyminiszter Zágrábban tárgyalt.

"Oroszország olyan, mint egy pszichopata, aki apró darabokra szed, aztán elvárja, hogy a barátodnak nevezd"

Az ukránokat arról kérdezni jelenleg, hogy lehetnek-e valaha újra normális kapcsolatok köztük és az oroszok között, olyan, mintha egy nemi erőszak áldozatát a megerőszakolás ideje alatt faggatnánk arról, hogy mikor fog kibékülni a támadóval – többek között erről és a február 23-án, az invázió előestéjén, Kijevben készített interjú témáiról kérdeztük újra a Prism Ukraine külpolitikai elemző központ szakértőit. Szerintük ha Ukrajna bármit elveszít az 1991-es határaihoz képest a területéből, akkor a háború nem ér véget.

Átvette hivatalos kinevezését Hongkong leendő új kormányzója

Rendőrként gumilövedékekkel és könnygázzal verte le a kormányellenes tüntetést.

A Biden-kormány kimondott célja lett Oroszország meggyengítése

Ahogy módosulnak az ukrajnai orosz hadicélok, úgy változik Washington szankciós és külpolitikája Moszkvával szemben. Közben Kínának is üzent, hogy elriassza Tajvan megtámadásától.

Euronews-elemzés: Ízléstelen és káros, hogy Orbán barátságos Moszkvával és Pekinggel

A magyar kormány irányában engedékenységnek nincs helye, még akkor sem, ha ennek az az ára, hogy nem valósul meg az Oroszországgal szembeni közös európai bojkott, írja Dalibor Roháč szlovák külpolitikai elemző és publicista.

Nem osztották szimpatizánsaik az ellenzéki pártok Ukrajna-pártiságát

Akik a választáson a háborúval indokolták pártválasztásukat, inkább Oroszországgal szimpatizálnak – derül ki a CEU Demokrácia Intézetének vizsgálatából. A felmérés szerint Oroszország és Ukrajna a két legkevésbé szimpatikus ország a magyarok körében, míg a szimpátialista élén az EU van.

"Nehéz lesz keménykedni a jogállamisági eljárásokban, ha az európai egység fenntartása a cél"

A Putyin-rendszerrel nem képzelhető el semmilyen együttműködés – mondja Stefan Mair, a berlini külpolitikai kutatóintézet igazgatója, aki szerint Németország néhány hét alatt teljes külpolitikai irány

Eltörölné az uniós vétót külpolitikai kérdésekben az olasz kormányfő

Föderalista, az európai integráció elmélyítését célzó beszédet mondott az Európai Parlamentben Mario Draghi.

Egymásra van utalva a lengyel és magyar kormány, de a barátság már sosem lesz a régi

Az Európai Bizottság és a lengyel kormány konfliktusa nem csitult a háború alatt, Kaczynskiék legfontosabb nemzetközi politikai partnere viszont most éppen ellene megy a lengyel külpolitikai érdekeknek. Lengyel újságírókkal és politológusokkal beszélgettünk arról, hogyan hatott a háború a lengyel belpolitikára, és helyre lehet-e még hozni Orbánék és elvbarátaik viszonyát.

New York Times-elemzés: Oroszország és Kína elárulta gyengeségét, és ez aggasztó

Mindkét hatalom hirtelen azzal szembesült, hogy amikor a vártnál erősebb ellenféllel néz farkasszemet, jobban kitűnik rendszerük jó pár gyenge pontja. A világ már félhet a két országot sújtó instabilitás miatt - figyelmeztet a New York Times Pulitzer-díjas külpolitikai szerkesztője.

Fareed Zakaria: A Nyugat nem hagyhatja, hogy Putyin győzzön Ukrajnában

Az orosz elnök A terve, Ukrajna térdre kényszerítése kudarcot vallott, nem engedhetjük, hogy B terve, a déli területek elfoglalása megvalósuljon, írja Fareed Zakaria, a Washington Post külpolitikai elemzője.

Most lenne esély egy külpolitikai konszenzusra

Hegyi Gyula MSZP-alelnök írása az Indexnek.

Bende Balázs távozik a köztévéből

A külpolitikai szerkesztő távozásának oka egyelőre nem ismert.

Magyar Hang: Távozik a közmédiától Bende Balázs külpolitikai szerkesztő

A műsorvezető nem cáfolta a hírt, az MTVA sajtóosztályához irányította a lap munkatársát.

Le Monde: A magyar, a szerb és a francia politikusokat nem éri hátrány Putyin-barátságuk miatt

A magyar és a szerb kormányfő is úgy nyert fölényesen vasárnap, hogy cseppet sem titkolja szoros kapcsolatát Putyinnal, de a közvélemény-kutatásokban jön fel Le Pen is, aki szintén nagy becsben tartja a Kreml urát – mutat rá a fura jelenségre a vezető francia lap külpolitikai rovatvezetője.

FT: Orbán Viktor győzelme figyelmeztetés a Nyugatnak

A vezető európai lap fő külpolitikai szemleírója úgy látja, Orbán Viktor jó ideje kötéltáncot mutat be az EU és a magához hasonló erős emberek között, ám ennek a produkciónak véget kell vetni.