Hírkereső

Keresés

Matolcsy: A kormánynak is ki kell vennie a részét az infláció leküzdéséből

A költségvetésnek vissza kell térnie az egyensúlyi pályára és a foglalkoztatásra épülő bővítés már nem járható út - vélekedik Matolcsy György, az MNB elnöke.

Matolcsy György teljes versenyképességi fordulatot sürget

Az MNB elnöke szerint a költségvetésnek vissza kell térnie az egyensúlyi pályára az infláció leküzdéséhez.

Matolcsy: Versenyképességi fordulat nélkül nem lesz újra pénzügyi egyensúly

Szerinte a siker vagy kudarc kulcsa az infláció megfékezése, ami viszont nem ígérkezik könnyű feladatnak.

Mennyivel lesz olcsóbb és unalmasabb a vacsora a fixáras sertéscombtól?

Jön az élelmiszerárstop, dübörög a sikerpropaganda – de ezzel együtt is nagyon drága minden a boltokban. Mennyit fog segíteni a gyakorlatban a pénztárcánkon, hogy hat termék árát befagyasztják? Hogyan spóroljak, ha izgalmas és finom dolgokat akarok főzni?

A szocializmusban sem vált be az árszabályozás, az Orbán-kormány mégis ezzel próbálkozik

Négy évtized alatt sem találtak megoldást a tervgazdaság irányítói, hogyan célszerű az árakat szabályozni, hogy ne legyen drágaság, de hiány sem. Az Orbán-kormány most mégis a régi receptre emlékeztető árstoppal él.

Érdemben is fékezhetné a drágulást a kormány, a far-hát árstop csak propagandaeszköz

Vészjelzést adott a gazdaságot eluraló inflációról a magyar kormány, hiszen a fogyasztói árak átmeneti befagyasztása a gyengeség jele. Az az üzenete, hogy nincs más eszköz a drágulás megfékezésére. Pedig volna, de nem ez a cél, hanem a látszatkeltés.

Elszálltak a budapesti lakásárak a fizetésekhez képest, de ez sem állítja meg a drágulást

A KPMG elemzése szerint ugyan elég sok jel utal arra, hogy a budapesti ingatlanpiacon buborék alakult ki, de az állami támogatások és a magas infláció miatt valószínűleg még tovább nőhetnek az árak.

Orbán: Jó ország ez

Négy fő veszéllyel foglalkozott a miniszterelnök a Kossuth rádióban pénteken reggel: a járvánnyal, az inflációval, a határt ostromló migránsokkal és a baloldallal. A korábbi alkalmakhoz képest az ellenzékről sokat beszélt. Pontról pontra, röviden összefoglaltuk Orbán Viktor szokásos rádiónyilatkozatát azoknak, akik lemaradtak róla.

Egy évvel Donald Trump után: Joe Biden sokat tett, de nem eleget

Az amerikai elnök egy év alatt két nagy gazdasági csomagot is keresztülvitt, felpörgette az oltási programot és visszatért a párizsi klímaegyezménybe, de a szociális- és a zöldprogramja elakadt, a pártján belüli ellentétek felszínre kerültek, az omikronhullám és az infláció megtépázta népszerűségét, és a kaotikus afganisztáni kivonulás mellé Kínával is maradt a trumpi status quo.

Továbbra is 4,0 százalékos az egyhetes betét kamata

A Magyar Nemzeti Bank már négy hete tartja ezen a szinten az effektív rátát.

Márki-Zay Péter: Orbán Viktor tönkretette Magyarországot a rekordinflációval, rekordhalálozással

Két műsorban is arról beszélt, a kormányfő hibájának tartja, hogy ennyien haltak meg Magyarországon.

A hatósági áras csirkefarhát menthet meg minket az inflációtól?

Volt már a történelem során, hogy árstoppal lehetett elejét venni az inflációnak, de nem mostanában, és nem úgy, ahogy Orbánék csinálják. A 444-nek nyilatkozó közgazdászok szerint a kormány lépéseitől nem lesz kisebb, de még nőhet is az árindex.

Időzített bomba az infláció a kormányok számára

Az Európai Unió minden országában aggódnak emiatt a döntéshozók, mert a dühös választópolgárok küszködnek a magas rezsivel, az élelmiszerárak megugrásával és pénzügyi tartalékaik értékvesztésével - írja összeállításában a brüsszeli Politico.

Árat emel az Ikea

Akadozik az ellátás és drágul az energia.

Áremelés jön a magyarországi IKEA áruhazákban

Az ellátási láncok akadozása és az infláció miatt drágulnak a bútorok.

Így élte meg egy háromgyerekes család az elszabadult inflációt

Kétszáz literrel kevesebbet tankoltak 2021-ben, mégis alig fizettek kevesebbet.

A szakhatóság üzent a Telenornak, szerintük nagyon nincs rendben az egyoldalú „díjkorrekció”

Nem nézi ölbe tett kézzel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), hogy a Telenor Magyarország február közepétől úgy módosítsa általános szerződési feltételeit, hogy azokkal akár kellemetlen helyzetbe is sodorhatja saját ügyfeleit.

Szerződésmódosítás nélkül is változtatná előfizetési díjait a jövőben a Telenor

Fenntartanák maguknak a jogot az inflációarányos korrigálásra.

Nagy István: Az élelmiszerárak befagyasztása a családokat védi

Havonta több ezer forint megtakarítást jelenthet.

Minden telenorost érinthet: a cég beleáll az áremelésbe, amelyből nem lehet majd kihátrálni

A Telenor a „szolgáltatási díjak értékarányos megőrzése érdekében” február második felétől fenntartja magának a jogot, hogy lényegében bármely ügyfelének díjait inflációarányosan „korrigálja” – írta meg a HWSW. A szolgáltató szerint az ügyfelek nem élhetnek majd jogkövetkezmény nélküli felmondással.

A következő hónapokban még tovább drágul Magyarország legnépszerűbb élelmiszere

A kedvezőtlen időjárás miatt 20 százalékkal termett kevesebb burgonya Európában.

A lottónyeremény 11 ezer tonna csirkefarhátra elég, de van még egy csomó jó ötletünk

3,34 milliárd forintból határ az ötcsillagos ég: hány évig lakhatunk belőle Tiborcz kastélyában és mennyi Varga-féle karórára elég a lottónyeremény?

Az agrárminiszter szerint az élelmiszerárstoppal üzennek a piacnak, hogy nem félnek meglépni a legváratlanabb intézkedéseket sem

A kereskedőknek pedig bőven belefér az akciós keretükbe az, hogy most társadalmi szolidaritással segítenek megfékezni az inflációt.

Agrárminiszter a hatósági árakról: Bőven belefér a kereskedők akciós keretébe, hogy most társadalmi szolidaritással segítenek megfékezni az inflációt

Nagy István szerint az árstop üzenet a piacnak, hogy a magyar kormány nem fél meglépni a legváratlanabb intézkedéseket sem.

És akkor a csirke far-hát lett a magyar gazdaságpolitika Szent Grálja

Néhány élelmiszer árának maximálását jelentette be a kormány; 14 éves rekordszinten maradt az infláció; tovább terjeszkedik a Mol. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Harmincéves rekordon az infláció Németországban

1993 óta nem látott szinten az infláció.

Nem csak az élelmiszerárak szálltak el, listán a világjárvány és az elmúlt év legjelentősebb drágulásai

A világjárvány kitörése óta az öblítő koncentrátumok ára 80 százalékkal emelkedett.

Az infláció új sztárokat szült az állampapírok között

A szárnyaló infláció és hektikusan változó forintárfolyam alaposan átrendezte az erősorrendet az állampapírok között. A korábbi sztár helyére újak léptek, amelyek ilyen helyzetben is reálhozammal kecsegtetnek. Ráadásul most az egyiküknek még emeltek is a kamatprémiumán.

Akár 1 százalékkal csökkentheti az inflációt az élelmiszer árstop februártól

Az élelmiszerárak befagyasztásának becslések szerint 0,5-1,0 százalék körüli inflációcsökkentő hatása lehet februártól – mondta a Századvég Alapítvány vezető közgazdásza pénteken az M1 aktuális csatornán.

Egy politikus sosem minősítheti a választópolgárokat

A baloldal az elmúlt időszakban az infláció mértéke miatt támadta a kormányt, most, amikor egy újabb lépés történik, és élelmiszerárstopot vezet be a kabinet, megint azt tapasztaljuk, hogy semminek nem tudnak örülni, semmit sem tudnak támogatni – fejtette ki véleményét a Fidesz-KDNP szóvivője a Mediaworks Hírcentrum podcast adásában. Nacsa Lőrinc Heiter Dávid Tamással beszélgetett.

Rég volt ilyen magas az infláció Magyarországon

2021 egészében átlagosan 5,1 százalékkal nőttek az árak az előző évhez képest.

Alig foghatja vissza az élelmiszerárak rögzítése az inflációt

A maginfláció húsz éve nem volt akkora, mint most - emelte ki Virovácz Péter, az ING elemzője, aki szerint van esély arra, hogy januárban még a 7,4 százalékosnál is nagyobb lesz az infláció.

Nem enyhült az inflációs nyomás decemberben

Pedig az elemzők azt várták. A legfrissebb adatok szerint decemberben 7,4 százalék volt a pénzromlás üteme.

Így szállt az egekbe az infláció - megnéztük, minek az ára nőtt a legdurvábban, és mi lett olcsóbb

A 140 termékcsoport közül, amelyek árváltozása alapján összerakja a KSH az inflációs számot, 121-nek nőtt az ára az elmúlt egy évben. A rekordernél 40 százalékosnál is nagyobb áremelkedést mértek, a lista eleje pedig tele van élelmiszerekkel. De akadt egyetlen olyan termék is, ahol majdnem 28 százalékkal estek vissza az árak.

Hatékony eszköz lehet az infláció ellen az árstop

Az élelmiszerárstop jól illeszkedik a kormány antiinflációs politikájába, amely a családokat védi. A korábban meghozott intézkedések – a rezsicsökkentés, az üzemanyagárak befagyasztása, a kamatstop – ugyancsak ezt a cél szolgálták – mondta a Világgazdaságnak Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója.

Vágtat tovább a drágulás

14 éves csúcson ragadt az áremelkedési ütem, januárban itt a következő kör.

Minden várakozásnál nagyobb, 14 éves rekordon maradt az infláció

Tévedés volt azt hinni, hogy a novemberi csúcsról már decemberre lassulni kezd az infláció, az év végén maradt 7,4 százalékos, aminél magasabb utoljára 2007 legvégén volt. 2021 egészére 5,1 százalékos drágulást mért a KSH.

Nem meglepetés a forint erősödése, csak a tempója az

Továbbra is rengeteg dolog befolyásolja a forint árfolyamát, de egyelőre jól alakulnak a dolgot a magyar fizetőeszköz szempontjából. Az infláció viszont némileg nőhet az év elején, így az is elképzelhető, hogy idén magasabb értéken zárunk, mint 2021-ben.

Élelmiszerárstop: egyes termékek már most is beszerezhetők olcsóbban

Cukrot vagy épp tejet is lehet ma olcsóbban kapni, mint tavaly októberben.

Havi kétezer forintot lehet spórolni az élelmiszerárak befagyasztásán, de mit nyerhet vele a kormány?

Kiszámoltuk, mennyit lehet azzal spórolni, hogy a kormány hét élelmiszertermék árát maximálja. Arra is kerestük a választ, mekkora politikai kockázatot jelent a kormánynak a választás előtti hónapokban elszálló infláció, mi a kormány felelőssége az eddigi drágulásban és mi a világpiaci folyamatoké, illetve mennyi a racionalitás az ellenzék áfacsökkentési kérésében.

Minden, amit az élelmiszerárak befagyasztásáról tudni lehet

Az erre vonatkozó rendelet még nem jelent meg, de Gulyás Gergely elárult néhány részletet a kormányinfón.

Szinte minden területen folytatódhat az áremelkedés

Tavaly decemberben a hét százalékot is túllépte a pénzromlás üteme.

Putyin a nyugdíjak inflációt meghaladó indexálását rendelte el

Átlagosan 1400 rubel többletet jelent majd.

Az inflációt csak lassítani fogja, de közben sokaknak kárt okozhat az élelmiszerárak fixálása

Piacgazdaságban szokatlan lépést jelentett be Orbán Viktor, pár alapvető élelmiszer árának októberi szinten való rögzítése ráadásul úgy történik, hogy azon mindenki veszít, csak az állam nem. A fogyasztók pedig nagyot nem nyernek vele.

42 éves rekordon az energiaárak növekedése, az infláció 1996 óta nem volt ekkora az OECD országaiban

Kanada a világ egyetlen fejlett állama, ahol nem gyorsult az infláció, csak stagnált. A magyar helyzet rosszabb az OECD és az EU átlagánál is.

Több mint 25 éves csúcson az infláció az OECD országaiban

Az élelmiszerek drágulása az októberi 4,6 százalékról 5,5 százalékra gyorsult novemberben.

Így tarthatja meg pénze értékét infláció idején is

Ezekbe lehet most érdemes befektetni.

Nem csak a sertésnél, a baromfitermékeknél is árrobbanás jöhet, 25-30 százalékos drágulásra kell készülni idén

A takarmány ára és a rezsi költsége is nőtt.

Az Orbán-kormány elintézte, hogy a választások után megszorítások jöjjenek

Két félidős mérkőzést játszanak az idén a gazdaság irányítói, akár lesz év közben térfélcsere a kormány és az ellenzék között, akár nem. Az első hónapokra jellemző osztogatásnak meglesz a böjtje.

Egy év alatt 12, illetve 15 százalékkal drágultak az alapvető élelmiszerek a Lidlben és az Aldiban

A G7 szerint az élelmiszerinfláció jelensége már régóta nem számít meglepetésnek.