Hírkereső

Keresés

Tóth Gabi elárulta egy interjúban, hogy Orbán Viktor pártgyűlésén, a színpadról coming outolt Székesfehérváron

Az énekesnő elmondta, hogy ami úgy nézett ki, mintha egy fideszes kampányrendezvényen a Himnuszt énekelné a pártelnök színpadra lépése előtt, az valójában világnézeti előjövetel volt a részéről.

Ritkábban térdelnek majd a Premier League játékosai a mérkőzések előtt

A kevesebb néha több-elvet követik.

Random Trip: Teknősök randiznak Paloznak fölött az égen

Az Index bemutatja a Random Trip, Dárdai Blanka és Vavra Bence paloznaki fesztiválhimnuszát.

Orbán a lelátón: focimeccsel indult a miniszterelnök erdélyi programja

Magyarország miniszterelnöke csütörtökön érkezett Erdélybe, de nem Tusványoson indította a programját, hanem Sepsiszentgyörgyön, ahol a szerencsés véletlen úgy hozta, hogy a magyar támogatásból felépült és még az országgyűlési választások előtt átadott vadiúj stadionon megnézhette a helyi labdarúgó csapat, a Sepsi OSK mérkőzését. A miniszterelnököt a futballklub tulajdonosa, Diószegi László fogadta a stadion előtt, majd belépéskor a szurkolók „Köszönjük, Viktor!” felkiáltással üdvözölték Orbánt.Mintegy 7 ezer jegyet adtak el, teltházas volt a mérkőzés, sőt a tusványosi tábor is kiürült erre az időszakra: a Facebookon megosztott fotók szerint a legtöbb erdélyi és magyarországi politikus a lelátókon gyúródott és a miniszterelnökkel fotózkodott.Németh Zsolt, Potápi Árpád János, Zsigmond Barna Pál, Kelemen Hunor, Antal Árpád, Tamás Sándor, Csoma Botond – csak néhányan azok közül a politikusok közül, akik feltűnnek Orbán előtt, mellett, mögött a fotókon, amelyek csütörtökön este valósággal elárasztották a közösségi médiát.A Sepsi OSK a szlovéniai Olimpija Ljubljanával találkozott az Európa Konferencia Liga selejtezőjének második fordulójában. A közel telt ház előtt megrendezett mérkőzés előtt a szurkolók elénekelték az Ismerős Arcok Nélküled című dalát, majd a jól megszokott hajrá Szentgyörgy rigmussal megadták az alaphangot.Egyébként egyetlen román televízió sem közvetítette a meccset, ugyanis a Román Kupa elnyerésekor Bukarestben a szurkolók a Székely Himnusz eléneklésével és a Ria, Ria Hungária skandálásával ünnepeltek a román fővárosban. A román sportsajtó azt is kiszúrta, hogy a Sepsi OSK – Voluntari kupadöntőn a sepsiszentgyörgyiek kapusa, Niczuly Roland nem tette a szívére a kezét a román himnusz lejátszása közben, és a székelyföldi szurkolók kemény magjának egy része tüntetően hátat fordított a pályán felsorakozott labdarúgóknak. A szimbolikus és egyesek számára sértő gesztusokra a román média, a tömegsport iránt érdeklődő románok hevesen reagáltak, és a székely hokisok után, a focicsapatot – és annak szurkolótáborát – is össztűz alá vették. Egy kimondatlan médiabojkott is szerveződött az sepsiszentgyörgyi fociklub ellen, amely bár a romániai bajnokságokon indul, szurkolói csak magyar nemzeti szimbolisztikát használnak.A Sepsi OSK vezetősége végül úgy döntött a csütörtök esti mérkőzés kapcsán, hogy a csapat You Tube csatornáján közvetítik a meccset: „természetesen” csak magyar nyelvű kommentár volt.

„Jézus jöjj ma közénk” – kereszténység és stadion egy dalban

A Puskás Aréna kapott egy imázsfilmet, ami egy modern gospel koncert hivatalos himnusza. Erre a párosításra nem számítottunk.

Tóth Gabi: Fogadjátok szeretettel a 100. Magyar Derby himnuszát!

A klip vágóképei a Kincsem Parkban készültek.

Szalai Ádám: Már az első percben győztünk azzal, hogy a szurkolóink nem ültek fel az angol provokációnak

A wolverhamptoni szurkolók egy része kifütyülte a himnuszt és azt skandálta a magyar szurkolóknak, hogy „rasszista rohadékok vagytok”.

Ki hitte volna? A magyar válogatott felnégyelte az angolokat idegenben!

A hazai szurkolók a meccs előtt a Himnuszt, végén csapatukat fütyülték ki.

Rasszista barmok – zúgták az angolok a magyar himnusz alatt

Nem éppen baráti gesztusokkal indult az angol-magyar.

Rasszista rohadékok - skandálták az angol szurkolók a magyaroknak a himnusz alatt

Visszaüzentek a térdelés kifüttyülése miatt.

Megszállták a faluját az oroszok, el akart jönni, kis híján agyonverték

Rengeteg civil került orosz fogságba Ukrajna megszállt területein, volt, akinek az életét az mentette meg, hogy a vele lévő idősebb fogoly tudta a szovjet himnuszt. Egy fogoly elbeszélése négy nap pokolról, amelyben elmondása szerint nem az orosz katonák voltak a legrosszabbak, hanem a donyecki szakadárok emberei. A helyszínen beszéltünk vele Harkivban.

Feltörtek egy orosz rádiót, az ukrán himnuszt játszották benne

Egy orosz rockegyüttes háborúellenes dala is megszólalt.

Meghackeltek egy orosz rádióadót, az ukrán himnusz szólt belőle

Az orosz Kommerszant FM-en szerdán a déli hírek helyett valami egészen mást hallhattak a hallgatók.

György herceg egy pillanatra megfeledkezett magáról a Buckingham-palota erkélyén, Sarolta hercegnő intette rendre

A hercegnő a nemzeti himnusz alatt figyelmeztette a bátyját a helyes testtartásra.

Tóth Gabi legutóbbi fellépéséről: A közönséggel énekeltük a magyar és a székely himnuszt, felemelő volt

Először hallotta őt élőben énekelni koncerten a kislánya.

Nagyot robbant a Sex Pistols dala a királynő platinajubileumán

Újra kiadta a punkzenekar a királynő platina jubileuma alkalmából a God Save The Queen című 45 éves anti-himnuszát, és gyorsan a legkelendőbb kislemez lett az Egyesült Királyságban.

A rasszizmus miatt kitiltott szurkolók helyére beengedett gyerekek is pfujolták a térdelő angol futballistákat a Puskás Arénában

A magyar-angol Nemzetek Ligája-mérkőzés kezdőrúgása előtt az angol válogatott játékosai a tőlük megszokott módon féltérdre ereszkedtek, amivel a rasszizmussal és gyűlölettel szembeni ellenérzésüket fejezik ki. A BBC tudósítója azt írja, hogy a főként gyerekekből álló közönség teljes mértékben tiszteletben tartotta az angol himnuszt, ugyanakkor a tömegben gúnyolódás és pfujolás volt hallható, amikor az angol játékosok letérdeltek.Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a tavaly nyári Európa-bajnokság után eredetileg három zárt kapus mérkőzésekkel büntette a magyar válogatottat a rendbontó magyar szurkolók viselkedése miatt. Később ezt a büntetést két zárt kapus mérkőzésre enyhítették, és a második zárt kapus meccs lejátszását két évre felfüggesztették. Az MLSZ a szabályok adta lehetőséggel élve 14 év alatti gyerekeket hívott meg térítésmentesen a Puskás Arénába a szombati magyar-angol mérkőzésre.

Libabőr: így szólt az ukrán himnusz az idegenbeli vb-pótselejtezőn – videó!

Hiába Skócia a házigazda, az egész lelátó kék-sárgába borult.

Édes jó istenem, miért kellett ezt tenni a Tankcsapdával?!

Megjelent a Tankcsapda legújabb száma, méghozzá a Csöcsök és segg című himnuszért felelős BSW rapcsapattal. Egyszerűen nem hiszünk se a szemünknek, se a fülünknek.

Megváltoztatta az egyik legnagyobb slágere dalszövegét a Scorpions, mert az romantizálta Oroszországot

A német Scorpions zenekar egyértelműen legnagyobb slágere a Wind of Change, amit valószínűleg Magyarországon is rengetegen ismernek. A dalban rengeteg orosz utalás halható azért, mert az ihlette, amikor az együttes a '80-as években ellátogatott a Szovjetunióba.A zenekar éppen világkörüli turnén van (hétfőn éppen Budapesten léptek fel), és úgy döntöttek, hogy az Ukrajnát érő orosz katonai agresszió hatására megváltoztatják a dal szövegét, például azt a részt, ahol szentimentálisan énekelnek a moszkvai hétköznapokról.I follow the Moskva / Down to Gorky Park … Let your balalaika sing’Ezt a sort az új verzióban enyhén átírták, és most már az áll benne, hogyNow listen to my heart / It says Ukrainia / Waiting for the wind to change.”Ez azért is nagy szó a zenekartól, mert a dal némileg a nem hivatalos himnusza lett a hidegháború végének és annak a változásnak, ami a Szovjetunió felbomlása után ment végbe Oroszországban.Ahogy a Guardian is megjegyzi, a legendák szerint a dalt maga a CIA írta kifejezetten propagandacéllal, de erre azután sem sikerült semmi bizonyítékot találni, hogy oknyomozó újságírók is foglalkoztak az üggyel. Az is érdekesség, hogy a zenekar énekese jó kapcsolatot ápol az éppen az oroszbarátsága miatt támadott egykori német kancellárral, Gerhard Schröderrel, akinek az ötödik esküvőjén is részt vett négy évvel ezelőtt.

A skótok is az ukrán himnuszt éneklik, de a pályán nincs barátság

A legérzelmesebb futballmérkőzés lesz a háború kezdete óta.

A CPAC Hungary megnyitóján Tóth Gabi énekelte a Himnuszt, miközben akusztikus gitárral kísérték

A videó alatti kommentekből ítélve, ez nem nyerte el mindenki tetszését.

100 éves a Székely Himnusz

Lenyűgöző film és új hangszerelésű Himnusz készült az évfordulóra.

A székely himnusz éneklése kiverte a biztosítékot a román belpolitikában

A magyar jégkorong-válogatott még vasárnap verte Románia legjobbjait. Koalíciós válsághoz vezethet a székely himnusz ügye.

Azzal vádolják Romániában a székely hokisokat, hogy szándékosan veszítettek a világbajnokságon

Elég erős kijelentéseket tett a román szövetség főtitkára, aki szerint árulás történt a szlovéniai hokivébén. Románia minden mérkőzését elveszítette és kiesett.

Koalíciós vita lett Romániában abból, hogy a román hokiválogatott tagjai is énekelték a székely himnuszt

A Nemzeti Liberális Párt egyik politikusa Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter leváltását kérte, a szociáldemokrata Sorin Grindeanu pedig azt, hogy büntessék meg az éneklő román válogatott játékosokat.

Botrány lett a magyar-román után közösen elénekelt székely himnuszból

Aki nem tiszteli Romániát, nincs mit keressen piros-sárga-kék mezben, írta az egyik helyi miniszter az eset után.

Zelenszkij szerint Orbán a moszkvai kapcsolattartás közben valahol elvesztette a becsületét

Szombat éjjel is megejtette a szokásos bejelentkezését Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, melyben ezúttal kifejezetten sok dologról beszélt, és külön részt szentelt annak, hogy korábbi beszéde után ismét számon kérje Orbán Viktort, aki szerinte továbbra sem igazán érti, hogy mi történik. Nemcsak Ukrajnában, hanem egész Európában, mert Zelenszkij szerint Orbán lényegében az egyetlen vezető Európában, aki nyíltan támogatja Putyint.„Pedig mi nem kértünk valami rendkívülit Budapesttől. Viszont nem kaptuk meg azt sem, amit mindenki mástól, azért, hogy béke lehessen. Nem kaptuk meg a létfontosságú tranzitot a védelem megsegítéséhez, nem láttunk erkölcsi vezetői szerepet, nem láttunk egyetlen erőfeszítést sem a háború megállítására! Miért?”– mondta Zelenszkij, hozzátéve, hogy egész Európa békét akar, és senki nem akarja, hogy a mariupoli harcmezők Budapestre kerüljenek, vagy Harkivból Krakkóba, vagy Csernyihivből Vilniusba.Szerinte egész Európa azon van, hogy megállítsa a háborút és visszahozza a békét, ezért nem érti, hogy Budapest miért áll ellen egész Európának, minden civilizált országnak. Zelenszkij szerint az ukrán nép támogatja a magyart, a magyar pedig az ukránt, ugyanúgy értékelik a békét és a szabadságot, és ez mindig is így lesz. Mint mondta, a két ország mindig jó szomszédja lesz egymásnak, és biztos benne, hogy a kisebbségek olyan hidak lehetnek, amelyek még jobban egyesítik őket.Zelenszkij azt is hozzátette, hogy mindig azt mondja, amit gondol – amikor Magyarországról beszél, akkor Magyarországra gondol, ha háború van, akkor azt háborúnak nevezi, nem pedig különleges katonai műveletnek. Ha egész Európát fenyegető veszély van, akkor azt egész Európát fenyegető veszélynek nevezi. Az ukrán elnök úgy fogalmazott: „Ezt nevezik becsületességnek, ami Orbán úrból hiányzik. Talán elvesztette valahol, miközben Moszkvával tartotta a kapcsolatot.”Ukrajna elnöke korábban két dolgot kért Magyarországtól: egyrészt azt, hogy szavazza meg a szankciók kiterjesztését az energiaszektorra, és hazánk ne vásároljon gázt és kőolajat Oroszországtól, másrészt pedig azt, hogy Magyarország engedjen át fegyverszállítmányokat és küldjön fegyvereket Ukrajnába. Orbán Viktor mindkét kérést elutasította, mert úgy látja, azok ellentétesek Magyarország érdekeivel, de jelezte, hogy minden eszközzel segíti a háború elől menekülőket, és humanitárius segítséget nyújt nekik.Zelenszkij szombati beszédében emellett arra kérte az ukránokat, tartsanak ki és támogassák egymást, és elítélte azt az előterjesztést, melyben több politikus azt szerette volna elérni, hogy változtassák meg az ukrán himnusz szövegét.

Orbán Viktor idén is Székesfehérváron tartja a kampányzáróját

„Egy bizonyos Rocky Balboa azt mondta, mindig a végén van vége” – mondta Orbán Viktor négy éve Székesfehérváron. Idén ismét a Fejér megyei városban tartja kampányzáróját a Fidesz miniszterelnök-jelöltje. Helyszíni tudósítónk szerint megtelt a Városház tér, ahol Orbán beszélni fog. Az esemény elején Tóth Gabi lépett színpadra, és talpig népviseletben elénekelte a Himnuszt. Kövesse velünk Orbán beszédét percről percre!

Már az orosz himnuszt éneklik Mariupol közepén

A város vezetője szerint az oroszok továbbra sem engedik ki a civileket.

Emlékeznek az óvóhelyen a Jégvarázsból éneklő kislányra? Most egy 14 ezres lengyel sportcsarnokban tette ugyanezt

Mi is megírtuk, hogy a 7 éves Amelia Aniszovics egy kijevi óvóhelyen adta elő a Jégvarázs című film betétdalát ukrán nyelven. A dal a háborús helyzetben különösen szívszórító, mert az elzártságról, a szabadságról, a büszkeségről szól.És most, két héttel később ugyanez a kislány már a dugig telt, 13 800 férőhelyes lengyelországi Łódź Atlas Arenájában énekelte az ukrán himnuszt.Amelia hat napot töltött az óvóhelyen, majd Lengyelországba menekült a családjával. A segélykoncerten Ukrajna és Lengyelország leghíresebb előadói léptek fel. Korábban számos világhírű előadó lépett fel az Atlasban, így Lenny Kravitz, Kylie Minogue vagy Shakira.

A Clash himnuszának feldolgozásával gyűjt támogatásokat a Beton nevű ukrán punkzenekar

Kyiv Calling lett a London Callingból.

Kossuth-nóta: a bliccelők himnusza

Az ügyünk már a második sorban elbukott, a többi csak lamentálás. Molnár László véleménye.

Miért pont a magyar kéktúra lett a világ egyik legprofibb hosszú távú gyaloglójának a kedvence?

Majdnem 60 ezer kilométert gyalogolt eddig egy középkorú német nő, aki egyszerűen csak szeret gyalogolni. Odavan Magyarországért, és arról is beszélt, mi a baj az influenszerekkel – főleg, ha kimennek a természetbe. De miért énekelte a pont a német himnuszt egy amerikai erdőben a medvéktől tartva?

„Erővel akartak győzni a fronton, de bosszút álltunk a sok orosz orkon” – Ukrajna zenével is harcol a háborúban

A tankoknak szegezett himnusztól a sátáni Putyinig: ukrán háborús zenék. A Kígyó-sziget orosz hadihajónak ellenálló ukrán határőreiből máris ballada lett.

Prágában az orosz agresszió ellen, Belgrádban Putyin mellett tüntettek

Világszerte sok városban tartottak tüntetéseket az orosz agresszió ellen, Prágában hatalmas tömeg gyűlt össze a Vencel-téren, ahol élő videón kapcsolták Zelenszkij ukrán elnököt, akit hatalmas üdvrivalgással fogadott a tömeg.Prágán kívül demonstrációk voltak Grúzia fővárosában Tbilisziben, Pozsonyban, Frankfurtban, Vilniusban és Lyonban is, ezekben a városokban szintén meghallgathatták Zelenszkij videóüzenetét a tüntetők. Lisszabonban, Luzernben, Londonban, Szöulban, Jakartában és La Pazban is voltak háborúellenes demonstrációk.Szerbiában ugyanakkor Putyin-párti tüntetést szerveztek, Belgrádban is több ezren vonultak az utcára. Ők az ukrajnai orosz inváziót támogatják, II. Miklós orosz cár emlékműve előtt eljátszották az orosz és a szerb himnuszt is, és testvérnemzetként üdvözölték a két országot.A tüntetők orosz zászlókat és Vlagyimir Putyin elnök képeit vitték magukkal, miközben a városon keresztül az orosz nagykövetség felé vonultak. Szerbia egyensúlyozni próbál, nagyon szoros kapcsolatot ápol Moszkvával, nem is vezetett be szankciókat, de nagyon szeretne EU-tag lenni.

Az ukrán himnusz hangjaira sikálták le az ukrán nemzeti színeket a debreceni orosz nagykövetség előtti padkáról

Miközben a debreceni ukrán nemzetiségi önkormányzat énekelve tüntetett az orosz agresszió ellen, egy munkás a Kutyapárt által felfestett ukrán nemzeti színeket pucolta.

Orosz invázió: Beregszászon diákok fonják az álcahálót az ukrán X-Factor sztárjával

A kárpátaljai Beregszászon néztük meg, hogyan fogadják a menekülteket, hogyan készülnek a háborús helyzetre, hogyan segítik a fronton harcoló katonákat. Közben belecsöppentünk a pillanatba, amikor az ukrán tehetségkutató sztárja és a helyi gimi diákjai együtt éneklik az ukrán himnuszt a tornateremben, miközben a falon készül a kézműves álcaháló.

A Nanushka-divatbemutatón felcsendült az ukrán himnusz

A magyar divatmárka nem árulja Oroszországban legújabb kollekcióját.

Himnusz, farizeusok és a miniszterelnök elveszett lelkiismerete – így zajlott a tüntetés Iványi Gáborék mellett

Az ellenzéki pártok által szervezett rögtönzött tüntetés volt hétfőn az Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai épülete előtt.

Szőnyegbombázza kampányüzeneteivel a Fidesz az erdélyi magyarokat

A Transindex felmondott újságíróival közösen elindítjuk a Transtelexet, egy szabad lapot erdélyieknek erdélyiektől, de nem csak Erdélyről. Egy olyan híroldalt, ahol nem a hatalom diktál, és amely mindenkihez szól. Csatlakozz támogatóként a tervünkhöz! Bővebben itt olvashatsz róla, hogy miért vágtunk bele ebbe a nagyszabású tervbe.Bár a 2000-es évek legelején sem a Fidesz, sem az RMDSZ nem támogatta igazából az erdélyi magyarok kettős állampolgárságát és a szavazati jogát, mára ennek minden nyomát megpróbálják eltörölni.2010 májusában, nem sokkal az országgyűlési választásokat követően, a kétharmados parlamenti többséggel rendelkező Fidesz–KDNP-kormány az ellenzék nagy részének támogatásával elfogadta a kettős állampolgárságról szóló törvényt, de érdemes visszaemlékezni: kezdetben Orbán Viktor és kormánya a státustörvényre hivatkozva nem találta időszerűnek a kettős állampolgárság kérdését. Álláspontjuk néhány év alatt fokozatosan megváltozott, a 2010-es választásokkor pedig már kampánytémaként is ráhajtottak. Annak ellenére, hogy az akkori politikai retorika ellenezte a szavazati jog kiterjesztésének lehetőségét, végül mégis kiterjesztették azokra az állampolgárokra is, akik nem rendelkeztek magyarországi lakhellyel.A külhoni állampolgárok szavazati joga azóta is vitaforrás, azonban ezzel egy olyan lojalitási versenybe hajszolta az erdélyi magyar közösséget a Fidesz és a vele most már szorosan együttműködő RMDSZ, amelynek nyomán a magyarországi ellenzéki pártok képviselőinek esélyük sincs párbeszédet folytatni sem az érdekvédelmi szervezet politikusaival, sem a nagyközönséggel.Az országgyűlési választásokat megelőző kampányban így csak elvétve jutnak el az ellenzéki üzenetek az erdélyi magyarokhoz.Az első komolyabb konfrontáció hatására a teljes erdélyi politikum összezártEnnek a zártságnak, a párbeszéd teljes hiányának a kétségbeejtő volta miatt döntött úgy néhány erdélyi magyar értelmiségi, hogy nyílt levélben hívják fel a figyelmet arra, hogy Magyarország határain túl is biztosítani kellene a magyarországi választásokat megelőző kampányban a pluralizmust, a szólásszabadságot, és elő kellene segíteni a nyilvános vitákat, mivel senkinek sem tesz jót, ha az erdélyi magyarságot úgy fogják elkönyvelni az anyaországban, mint megvásárolható, megalkuvó, arctalan, vélemény nélküli tömeget.ReklámA Transindexen is publikált szöveg nyomán valóban föllángolt a vita, ám nem az a fajta, amelyre a petíciót megszövegező kezdeményezők számítottak. Alig telt el pár nap a politikai pluralizmust sürgető nyílt levél megjelenése után, amikor az RMDSZ nyolc önkormányzati vezetője egy másik levelet „szivárogtatott ki” a sajtónak. Márki-Zay Péternek, az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének volt címezve a levél, októberi keltezéssel. Akkor írták ezt a levelet az erdélyi polgármesterek és megyei tanácselnökök, amikor a friss ellenzéki előválasztáson nyertes Márki-Zay naivan úgy gondolta: eljön Erdélybe, új fejezetet kezd a nemzetpolitikában, egy NER-mentes kommunikációt indít el, és párbeszédet kér a hozzá hasonló munkát végző helyi polgármesterektől.Hogy mennyire nem működik a határon túli magyar kisebbség esetében a politikai autonómia, tökéletesen példázza ez az eset, hiszen Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere azon nyomban Facebook-oldalán utasította el a látogatást (annak ellenére, hogy Hódmezővásárhely testvértelepülése a székelyföldi kisvárosnak). Az ügy nagy nyilvánosságot kapott, főleg, hogya székelyudvarhelyi elöljáró leírta, „megvan a véleménye” az anyaországi ellenzéki összefogásról és azokról, akik képesek összefogni Gyurcsány Ferenccel, és megjegyezte, hogy ő maga a Fidesz-kormányt tartja a város „hiteles partnerének, és hogy személy szerint nem szeretne részt venni a várost támogatók ellenfelének kampányában”.Horváth Anna, az RMDSZ önkormányzatokért felelő ügyvezető alelnöke is megszólalt akkor az ügyben, és rögtön felemlegette az erdélyi magyarok nagy sérelmét, a 2004. december 5-i népszavazást mint súlyos és el nem hárítható akadályt, amely miatt a magyarországi ellenzék és az erdélyi magyarság kapcsolata nem állítható helyre. Az érv felbukkan egyébként a többi településvezető által megírt levélben is, amelyet elküldtek Márki-Zaynak, most pedig elővették a fiókból, és elküldték az erdélyi Fidesz-média zászlóshajójának, a Székelyhon portálnak is, illetve az RMDSZ portáljának, a Maszolnak. Ha végignézzük tehát ezeket az októberi eseményeket és az ahhoz kapcsolódó RMDSZ-es kommunikációt, akkor egyértelművé válik, hogy pontosan koordinált akcióról van szó, amelyben már fölvetődtek azok a panelek, amelyeket azóta többször is lenyilatkoztak az RMDSZ-es politikusok, ha a magyarországi ellenzék került szóba. Ugyanakkor a Fidesz iránti lojalitás is hangsúlyosan benne van mindegyik írásos vagy szóbeli üzenetben, ezáltal is felerősítve az erdélyi szavazókban azt, hogy „nincs alternatíva”, csakis a jelenlegi kormánypártra adhatja le a voksát a kettős állampolgár.„A Fidesz mindenhol próbál ellehetetleníteni bennünket s megnehezíteni a kampányunkat – nyilatkozta a levéllel kapcsolatban Márki-Zay Péter. – Az erdélyi politikusok, megyei és városi vezetők levele pontosan beleilleszkedik ebbe a sorba, a maffiaállam-tempóba. Ennek is véget szeretnénk vetni április 3-a után, elég volt a gyűlölködésből. Emellett szeretném elmagyarázni, számukra is fontos, hogy áprilistól olyan kormánya lehet Magyarországnak, melyre Európában is büszkék lehetnek.”A levél kiszivárogtatását követően szállt be a vitába az erdélyi jó kapcsolatairól ismert Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője, aki a miniszterelnök-jelölt romániai útjának szervezésével volt megbízva október környékén. A Márki-Zaynak szóló üzenet miatt pedig vitára hívta az RMDSZ politikusai közül „régi barátait, ismerőseit”: Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt, Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnököt és Korodi Attila csíkszeredai polgármestert. Szerinte ugyanis, ha már úgy döntöttek, hogy beszállnak a magyarországi választási kampányba, akkor nyilvános vitában is fel kellene sorolniuk az érveiket.Reklám„Attila, Csaba, Hunor! Nyilvános vitára, a nemzeti együttműködés jövőjéről szóló párbeszédre hívlak ki benneteket! Bármelyikőtöket. Évtizedek óta ismertek, az RMDSZ vezetőjeként vagy a hivatkozott, tiltakozó levél aláíróiként bátran leülhettek egy magyar európai parlamenti képviselővel” – írta. Erre azonban az érintettek részéről nem érkezett válasz.A levélszivárogtatást újabb politikai nyilatkozatok követték: megszólaltak az RMDSZ liberálisnak tartott politikusai, Csoma Botond és Antal Árpád is. És felháborodva magyarázták, hogy micsoda félreértés az RMDSZ-t a Fidesz fiókpártjának látni, elvégre a kormánypárthoz való hűség semmi más, mint az erdélyi magyarság érdeke.Az RMDSZ mindent beleadva tolja a Fidesz kampányszekerétA szövetség politikusai rég elvetették a volt RMDSZ-elnöknek, Markó Bélának egyenlő közelségtartás-politikáját, amely meghatározta a magyarországi pártokhoz való viszonyulást. Elég végiggörgetni bármelyik önkormányzati vezető vagy megyei RMDSZ-szervezet Facebook-oldalát, és kiderül, hogy módszeresen felépített kampánystratégiát működtet a párt.ReklámAz Eurotrans Alapítvány, amelyet a 2000-es évek elején – mint neve is mutatja – teljesen más célokkal hozott létre a politikai alakulat, mára már egyetlen fő tevékenységgel rendelkezik: a kettős állampolgársághoz kapcsolódó ügyintézések, illetve az erdélyi magyarok regisztrálása a választásokra, és az ehhez fűződő kampány megszervezése.Az RMDSZ-es önkormányzati vezetők szavazásra buzdító plakátjait, a kampányvideókat, amelyekben helyi vállalkozók, pedagógusok, diákok és egyházi emberek megszólalnak, az Eurotrans Alapítvány mikrotargetált hirdetésekben szórja a különböző régiókban. A dél-erdélyi szórványmagyarság, a székelyföldi városok, falvak vagy partiumi települések számára más-más hirdetések készülnek. A szórványban a megmaradás, a templomok felújítása az érzékeny téma, a székelyföldi gazdák számára a mezőgazdasági támogatások folytatását ígérik, máshol pedig a bölcsődeépítési programot vagy a délutáni oktatás bevezetését emlegetik.Az RMDSZ alapítványa már 2021 augusztusában elkezdte fizetett hirdetésekkel népszerűsíteni a regisztrációt az országgyűlési választásokra, és módszeresen, településről településre járva egy füst alatt intézték a honosítást és a bejelentkezést a választásokra vagy a személyi adatok frissítését. A kampánygépezet 2022 januárjában kapcsolt egy magasabb fokozatra, amikor az ügyintézési hirdetések mellett megjelentek a kampányszlogenek is, és az Eurotrans Alapítvány vezetője, Nagy Zoltán Levente (akit Kelemen Hunor árnyékaként is szoktak emlegetni) kormányzati megmondóemberekkel járta keresztbe-kasul Erdélyt.Megélénkült Erdélyben a Fidesz-forgalomMiközben Márki-Zay Péternek hátat fordított az erdélyi magyar politikum, a kormánypárt megbízottjai egyre-másra jönnek: sajtótájékoztatnak, találkoznak, avatnak, tanácskoznak, és felmondják a kampánypaneleket.Zsigmond Barna Pál fideszes országgyűlési képviselő, 2020. november 1-től a Kárpát-medencei külképviseletek tevékenységének összehangolásáért felelős miniszteri biztos, fordult meg az elmúlt hónapokban a leggyakrabban az erdélyi településeken, és Facebook-oldalának tanúsága szerint egyik régiót sem hagyta érintetlenül: Székelyföld, Szatmár, Beszterce megye, szórványtelepülések – egytől egyig ki lettek pipálva. A helyszíni fotók pedig azt mutatják, hogy Nagy Zoltán Levente, az Eurotrans elnöke kísérte őt ezeken a kampánykörutakon.De az egykori szocialista, ma már miniszterelnöki megbízottként tevékenykedő Szili Katalin is megfordult Kolozsváron, ahol ékes szavakkal dicsérte a magyar kormány elmúlt 12 évét a határon túli magyarok számára biztosított jogok, támogatások és a nemzeti együttműködés tekintetében, amelyek esetében szerinte nem szabad hagyni, hogy bárki visszalépésről beszéljen. Hangsúlyozta, hogy az ellenzéki pártoknak nem szabad hinni, sem pedig hagyni, hogy hatalomra kerüljenek, mert megszerzett jogokat akarnak csorbítani. Ez alatt pedig az állampolgárságra gondolt, amelyről állítása szerint leválasztanák a szavazati jogot. „El a kezekkel a határon kívül élő magyar állampolgárok szavazati jogától! Nem engedünk a 12 év nemzetpolitikájából. Kérjük, hogy támogassák ezt a nemzetpolitikát” – jelentette ki a miniszterelnöki megbízott.De ugyancsak a maximális lojalitást és elkötelezettséget sugallta az is, hogy Orbán Viktor évértékelőjén nagy számban voltak jelen az erdélyi politikusok. Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere már délelőtt posztolta közösségi oldalán, hogy megérkezett a fővárosba, mert részt kíván venni az évértékelőn. Az egyórás beszéd után pedig máris mozgósító szöveggel vetette bele magát a következő 50 napos kampányba: „Mi azokat támogatjuk, akikkel közösen egyesítettük és építettük a nemzetet. Hajrá, Orbán Viktor! Hajrá, Fidesz–KDNP! Hajrá, magyarok!” Bár Kelemen Hunor nem posztolt semmit a közösségi oldalára, több politikai szereplő, sőt a Nemzetpolitikai Államtitkárság által közzétett fotókból egyértelműen kiderül, hogy az RMDSZ elnöke is jelen volt a Várkert Bazárban megtartott évértékelőn. A szövetségi elnök mellett Csomortányi István, az EMNP és Mezei János, az MPP elnöke is részt vett a kampányindító rendezvényen. Horváth Anna, az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöke is, aki beszállt az októberi, Márki-Zay elleni csörtébe, szintén a közösségimédia-oldalán tudósított arról, hogy ott volt. Alig két nappal az évértékelő után Szijjártó Péter egynapos, koncentrált kampányturnéra érkezett Erdélybe: Marosvásárhely, Sepsiszentgyörgy, Madéfalva, Csíksomlyó voltak a legfontosabb állomásai. Polgármesterek vonultak fel, ünnepi szavalatok és kórusművek hangzottak el, püspökök várták a templomok előtt (Kató Béla református püspök Marosvásárhelyen és Kovács Gergely gyulafehérvári római-katolikus érsek Csíksomlyón). A minisztert Kelemen Hunor, Potápi Árpád és Zsigmond Barna Pál kísérte.Mi a kormánypárti üzenet?Teljesen mindegy, hogy fideszes vagy RMDSZ-es politikus áll ki, egyházi vezetők üzenik, avagy a kampány kommunikációsai által kiválasztott (elvileg) hétköznapi emberek mondják, az üzenetek lényege ugyanaz. Az Eurotrans Alapítvány által készített kampányvideók szövegéből szemlézünk:„Csak a magyar állam támogatásában bízhatunk!” – Csatlós Erzsébet tanítónő;„Támogassa ön is történelmi egyházaink fennmaradását azáltal, hogy jelentkezik a magyarországi választásokra!” – Csűry István református püspök;„Számunkra is fontos, hogy a nemzeti értékeket szem előtt tartó kormány vezesse az anyaországot!” – Kovács István unitárius püspök;„Számos székelyföldi gazda és mezőgazdasági vállalat köszönheti fennmaradását és terjeszkedését az országos agráriumban az anyaországi támogatásoknak! Amennyiben szeretné, hogy a jövőben is fennmaradjanak ezek a pályázási lehetőségek, regisztráljon elő a magyarországi választásokra!” – Darvas Szabolcs vállalkozó;„Magyarnak lenni végre nem megaláztatást és hátrányt jelent, hanem méltóságot és elismerést is. Ezt közösen, együtt értük el. 2010 óta önök mindenben számíthattak ránk. Idén, 2022-ben mi is számítunk önökre.” – Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár.Amint a fenti idézetekből is kiderül, a fideszes megmondóemberek és a kormánypárt mellett kampányoló RMDSZ-es politikusok egyik legfontosabb üzenete az, hogy az önkormányzatok, oktatási intézmények, egyházak által kapott jelentős magyarországi támogatás csak akkor biztosítható a következő évekre is, ha az erdélyi magyarság a Fideszre szavaz. Mert ha jön egy ellenzéki kormány, az nem fog egy vasat sem küldeni Erdélybe, és akkor néhány intézmény, szociális program, oktatási kedvezmény, amelyet addig a magyar állam tartott fenn, elsorvad. A „nemzeti érdek” azt kívánja meg tehát, hogy ugyanazt a pártot támogassák a választásokon, amely eddig is sok pénzt áldozott a határon túli magyarságra. Egyfelől tehát a bőkezű adakozó, a nemzeti egységet támogató kormánypárt és a minden magyar miniszterelnöke Orbán Viktor kerül a választási mérlegre, másfelől pedig a magyarságot megosztó ellenzék, amely mindig is aláásta a nemzeti érdekeket.Ezt az ellentétet maga Demeter Szilárd bontotta ki két írásban is, amelyek Ujhelyi felhívását követően jelentek meg. Az egyik természetesen az erdélyi Székelyhonban látott napvilágot, a másik pedig a Mandineren. A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója cikkében a magyar ellenzéket következetesen csak úgy emlegeti, hogy a „baloldal”, amely megítélése szerint „minden sorsfordító pillanatban” elárulta a nemzetet – és a hazát. Demeter Szilárd levezetése szerint a magyar baloldal semmiből sem tanult, de „szerencsére gyengült”. „Nem nagyon kell több bizonyíték: amikor csak tehetik, rárontanak a nemzetre. Itt tartunk most. Illetve még annyi történt, hogy mára Ujhelyiből újhülye lett, a woke-progresszió magyar hangja, a mi pénzünkön súlyos euróezrekért árulja Brüsszelben a hazát. A külcsín európai, a belbecs ugyanaz.”Az erdélyi magyar történelmi egyházak is a szavazásra buzdítanak, mert az „valláserkölcsi kötelesség”Az alcímben lévő idézőjeles szókapcsolat Kovács Gergely gyulafehérvári római-katolikus érsektől származik, aki a 2020-as romániai parlamenti választások alkalmával kampányolt így az RMDSZ mellett. Az erdélyi magyar történelmi egyházak esetében ugyanis nem ismeretlen az a gyakorlat, hogy a választás közeledtével fölhívják a figyelmet „a demokratikus folyamatban való részvétel” fontosságára. Általában nem köteleződnek el kimondott szóval egyik vagy másik párt mellett, de hát mindenki „ért a kontextusból”.Azonban az országgyűlési választások alkalmával, úgy tűnik, már nem elégedett meg a Fidesz és az RMDSZ azzal, hogy általános üzenetet préseltek ki az egyházi elöljárókból, hanem konkrétan, nevén kellett nevezni az egyházfőknek a támogatott pártot. Ez egyes egyházi vezetők esetében meg is történt, és máris fizetett hirdetésekben fut az Eurotrans Alapítvány Facebook-oldalán Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, Kovács István unitárius püspök, Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület és Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökének a kampányvideója. Csűry István református püspök a facebookos bejegyzése arról beszélt, hogy jelenleg a magyar politikában – ha netalántán rosszul szavazna a kedves választó – a „nemzeti tudat felszámolása” fenyeget az „új internacionálé ördögi oltárán”. Csűry azt is leírta, hogy „hálából az elmúlt 12 évért” a Fidesz melletti szavazásra buzdít.Általában persze árnyaltabban zajlik az „eligazítás”. A püspökök, papok, lelkészek leginkább „virágnyelven” beszélnek a politikáról, de nagy tapasztalatuk van abban, hogy az üzenet pontosan célba érjen. A választáshoz szükséges regisztrációs ügyvezetést a kisebb településeken, szórványközösségekben az Eurotrans Alapítvány rendszerint a parókiákon, gyülekezeti házakban oldja meg. De nemcsak ügyintézés folyik itt, olyan esetről is hallottunk, amikor a gyülekezetekben, nem épp templomi környezetbe illő módon az Elkxrtuk című film megtekintését ajánlották a hívek figyelmébe, amelyet februártól az erdélyi mozikban is vetítenek.De ha távolabbi perspektívából szemléljük az erdélyi magyar történelmi egyházak ügyködését az országgyűlési választásokkal kapcsolatban, akkor nyilvánvalóvá válik, hogy már maga az a tény, hogy december végén, advent kellős közepén 14 egyház közös nyilatkozatot adott ki „a házasság, a család és az emberi méltóság védelmében” – miközben még soha, semmilyen más témában nem érezték szükségét hasonló lépésnek –, mutathatja, hogy nem a napokban kezdődött el a hívek politikai ráhangolása az április 3-ai „helyes” választói magatartásra.A pártmédiumok és a Facebook-csoportok kampányaTalán még a szószékről elhangzottaknál és a politikai szereplők által hangoztatott szlogeneknél is erőteljesebben hat az a propaganda, ami lépten-nyomon sulykolja az Orbán Viktor mellett érzelmileg is elköteleződött hívekbe, hogy jól választottak. Kétes Facebook-csoportok jönnek létre, amelyek több tízezressé duzzasztott követői bázisuk számára gyártanak olcsó, könnyen érthető kampánytartalmat. Hadházy Ákos hívta fel a figyelmet arra, hogy jutalmat ígér a választáson részt vevőknek az Erdélyi Szövetségek Egyesülete, mert „kötelességük megvédeni a kormányt az ellenségeiktől”, és „nem akarnak idegen hatalmat, mint a Városházán”. A másik, több mint 40 ezer követővel rendelkező Facebook-közösség, az Erdélyi magyarok Orbán Viktor mellett, amelynek számos erdélyi politikus is tagja, fizetett hirdetésekben tol olyan mémeket, amelyek Márki-Zayt kisült szemű Terminátorként ábrázolják. Felirat: „Nem kérünk Gyurcsányból, sem a bandájából! Oszd meg, ha egyetértesz!”A meggyőzési kísérletek azonban ennél sokkal szélesebb skálán mozognak: a baráti, „jóságos tanácsok” vitatható módszerén át a rágalmazások már-már jogilag is igazolhatatlan fegyveréig széles az eszköztár. A „ha igazi magyar vagy”, „ha becsületes ember vagy” kezdetű, „így kell szavaznod”-dal folytatódó mondatok a véleménydiktatúra árulkodó nyelvi kifejeződései. A párthű médiában, az említett lapokban megjelent, az elmúlt napok eseményeit bemutató hírek, tudósítások címeit kell végigszemlézni, ahhoz, hogy kiderüljön, mindegyik helyről ugyanazok a kampányüzenetek köszönnek vissza:Szijjártó Péter Madéfalván: „Legyünk egységesek, erősek, jól szervezettek!” – MaszolOrbán Viktor: A baloldal, bár olyan, amilyen, „benne van a nemzetben, mint a balsors a Himnuszban” – MaszolSzijjártó Péter Sepsiszentgyörgyön: Minden szavazat számít! – Krónika„A baloldaltól semmi jóra nem számíthatunk” – Zsigmond Barna támogatásokról, ellenzéki vádakról, lelki összetartozásról – KrónikaAz erdélyi magyarok nem felejtenek – üzenték erdélyi önkormányzati vezetők Márki-Zay Péternek – SzékelyhonA kör bezárult: a választási kampány nyitányán felsorakozott minden szereplő, akit a NER, a támogatáspolitikának nevezett rendszer maga mellé állított: az RMDSZ, a törpepártok, az egyházak és a sajtó.

Liu Shaoang: Borzasztóan hosszú volt az út Pekingig, mert mindenki tudja, mi történt előtte

Kicsit megkönnyeztem a himnuszt.

Varga Judit zongorán játszotta el a mulatós Fidesz-himnuszt

Piros volt a paradicsom, nem sárga.

Belebukott a pedofília normalizásába a liberális média

Megjelent az Alapjogokért Központ legújabb videója, a Bolond lyukból 8. része. A videó a liberális média legújabb őrültségeit mutatja be a pedofília legalizálásától a magát macskának érző kislányon át a himnusz eltörléséig – írja az Origo.

Meddig mentek el az ateista rezsimek a himnusz szövegének betiltásában?

Két évtizeden át eltüntették a köztudatból a saját nemzeti himnuszuk szövegét az NDK vezetői, és erre komoly politikai okuk volt – ezzel csatlakozunk Novák Katalin kultúrtörténeti állásfoglalásához.

Novák Katalin: A Himnusz a magyar fájdalom, a magyar remény és áhítat

Az államfőjelölt szerint nemzeti imádságunk nem engedi, hogy kisszerű ideológiai küzdelmekben bárki kisajátítsa.

Kiemelt nemzeti érték lett a székely himnusz

Még hungarikum is lehet belőle.

Nemzeti érték lett, hungarikum lesz a Székely himnusz

Kiemelt nemzeti érték lett, hamarosan pedig hungarikum válhat a több mint 100 éves műdalból, mely azóta folklorizálódott.

Nemzeti érték lett a Székely himnusz

A Hungarikum Bizottság hozott erről döntést, ez a hungarikummá válás „előszobája”.

Írónők főszerepben a hétvégén

A magyar kultúra napjára a Várkert Bazár két kiemelkedő női író életművét eleveníti fel.