Hírkereső

Keresés

„Biodíszletnek kellettünk csak” – akkumulátorgyártól féltik városukat a győriek

Megtelt a győri városháza díszterme a tervezett akkumulátorgyárról érdeklődő helyiekkel, de egyetlen döntéshozó sem ment el, hogy tájékoztassa őket. Még azt sem sikerült megtudni, pontosan mi épül az ipari parkban, de annyi biztos, hogy mezőgazdasági termőterületet fognak „jelentős mértékben zavaró hatású ipari övezetté” alakítani.

Megindult a vasúti teherforgalom Szeged és Szerbia között, bár a pályát még építik

Szeged és Röszke között 2023-tól már személyforgalmat is terveznek.

Sokunk életében a kocsma a legfőbb szocializációs helyszín

„Debrecen nem adja magát olyan könnyen, mint, mondjuk, Eger vagy Szeged” – mondja a Streets of Debrecen projekttel ismertté vált Löki Viktor, az Isten átnyúl a farmeron szerzője. Píszíről, generációs regényről, teli szájjal röhögésről és katasztrófaturistáskodásról is beszél a lapunknak adott interjúban.

Hat órával korábban bezárt a szegedi NAV-iroda, pont amikor tüntetést szerveztek oda a kata átalakítása miatt

Előrehozták a tervezett tüntetést a szegediek, amire a NAV előrébb hozta a már előrehozott ügyfélszolgálat-zárást.

Borkai óta nem volt ekkora tüntetés Győrben

Győrben nagyjából félezren tiltakoztak a kataszabályok változása ellen.

Roham a szénért: felvásárlási láz a tüzépeken a rezsibejelentés után

Nyáron szokatlan módon tömeges szén- és favásárlási láz érte el a tüzépeket, van, ahol három és félszeresére nőtt a forgalom a szerdai kormányinfó után. Több helyen már ki is fogytak a készletek, bizonytalan az utánpótlás a cseh, lengyel bányákból és a hamburgi kikötőből. Körkép Győrből, Szegedről és Pécsről.

Országszerte változnak a parkolási szabályok és díjak, van, ahol háromszorosára nő a tarifa

A legolcsóbb győri parkolás több mint háromszorosára drágul, árat emelnek Szegeden és Hódmezővásárhelyen is. A debreceni és pécsi tarifák egyelőre maradnak, a budapesti parkolási szabályok jelentősen változnak.

120 milliárdból épít új elektromosmotor-gyárat az Audi Győrben

Ötszáz új munkahelyet teremtenek ezzel.

Hátukon a gyerekekkel szügyig merültek a lovak az iszapba Szeged-Szentmihályon

A Gyálai-Holt-Tisza melletti Szeged-Szentmihályon nagy küzdelembe került kimenteni a három hátaslovat, korábban gyalogosok süllyedtek el itt. A holtágban kotrást terveznek, ezért részben már leeresztették a vizet, de a mederben maradó iszap még puha és mély. A veszélyre eddig nem figyelmeztettek táblák.

Pusztán táblákkal szélmalomharc a külföldi autók távol tartása az automata kutaktól

Győr-Moson-Sopron megyében a határmenti automata benzinkutaknál keresték és keresik is a kiskapukat a külföldi rendszámmal érkező autósok. Van, ahol még simán megtalálják.

Az anyósától örökölte, ő maga 71 éve vezeti a kiadásait napról napra

Egy nyíregyházi panellakásban 1936-ig visszamenőleg nézhetjük meg egy kulák-, majd hivatalnokcsalád havi költségvetését. 1946-os cserekereskedelem és ritka forint, Trabantra cserélt Zastava, és egy megcsalás, amiről a számok árulkodtak.

Mégsem szabadul Fekete Dávid a börtönből

Szinte példa nélküli volt a gyorsaság, amivel a Győri Törvényszék megváltoztatta az első fokú bíróság döntését, ezért Fekete Dávid mégsem szabadulhat a letartóztatásból hétfőn, hiába jár le a határidő. Nyilatkozik az ügyvéd.

Kiengedik Fekete Dávidot, hétfőn hazamehet, az ügyész fellebbez

Kiengedik hétfőn a börtönből és bűnügyi felügyelet alá helyezik a többszázmilliós csalással gyanúsított Fekete Dávidot. A döntés nem jogerős, de a határidő június 6-án lejár.

A beígért út és híd miatt nyolc és fél hektáron kivágtak mindent, de lehet, hogy feleslegesen

Győrben belső tehermentesítő út és új híd építését ígérték, a nyomvonalon a növényzetet letarolták, a kivitelezővel is előzetes szerződést kötöttek, de most úgy tűnik, a halasztott projektek közé kerül ez is.

Most Rajka lakóinak többsége és az Audi is drágábban kapja a benzint a külföldi rendszámú autók miatt

Jobban örült volna a Rajkára költöző több ezer szlovák állampolgár, ha lakcímkártyához kötötték volna a hatósági áras tankolást. De többen máris megtalálták a kiskaput: láttunk olyan automata benzinkutat, ahol senki nem nézett rendszámokat.

Nemrég még kikódolták a rabok a lebutított telefont, most kintről próbálnak meg mobilt szerezni

Mindig is bejutottak a börtönbe a telefonok, beviheti őket őr vagy más, nem hivatásos dolgozó, de akár a külső munkán lévő fogvatartott is. Azt mondják a parancsokságnál, hogy a legális telefonokat már nem tudja a rab megbütykölni.

Egy órán át dobálta a dühöngő férfi a veszteglő vonatot, közben ráírta a vérével, hogy Help!

A síneken kóválygott véresen egy férfi, a Hegyeshalomból érkező vonatnak sikerült időben megállnia, így nem ütötte el; de utána rátámadt a szerelvényre. A vonatban húsz-harminc ember rekedt, mindenki menekült a kövek elől.

Hatezer család energiáját termelik meg a vízlépcsőhöz tervezett duzzasztóban

Évi 12-14 gigawattóra áramot termelhet a bős-nagymarosi vízlépcső részeként megépült, de három évtizede csak vízkormányzásra használt dunakiliti duzzasztóműbe nemrégiben beszerelt turbina, mely június végén áll üzembe. Magánbefektető várt a lehetőségre másfél évtizedet, több milliárd forintot áldozott rá.

Győri polgármester a Telexnek: Tudomásom szerint, ha a Fudan jön, Budapestre jön

Az Ugytudjuk.hu arról írt, hogy a polgármester felvetette a kormánynak, hogy a kínai egyetem mehetne Győrbe is.

Bucsa, ahol a halál szaga érződik mindenhol, és ahol hiába keresték a nácikat az oroszok

Eljutottunk a tömeges kivégzések helyszínére, ahol durvábban szembesültünk a helyzettel, mint gondoltuk. Rábukkantunk tömegsírra, láttuk az exhumálást, és hogy a városban még mindig találnak újabb áldozatokat. A helyiek döbbenten mesélték, hogy az oroszok tényleg nácikat vártak.

Életre keltik a negyven éve halott, szennyezett, bűzös Tisza-holtágat Szegeden

A Gyálai-Holt-Tisza környékén élők már évtizedek óta várnak arra, hogy a szerves hulladékkal, nehézfémekkel, mérgekkel erősen szennyezett holtágat megtisztítsák a hatóságok. Korábban hatástalan volt minden kérés és tiltakozás, most azonban már folynak az előkészületek, májusban kezdik a hétmilliárdos munkát.

Mártélyon így járt a magyar demokrácia

Mártély és Lázár János között 2009 óta rossz a viszony. Most, a parlamenti választások után hét önkormányzati képviselőből négyet találkozóra hívott Lázár János, majd ők négyen feloszlatták a testületet. A négyes nem nyilatkozik, a többieknek pedig úgy elment a kedve a közélettől, hogy többé nem akarnak semmi ilyesmiben részt venni.

Meghalt a legendás pécsi virágárus, aki harminchat évig köszöntötte a Kórház tér sarkán a pécsieket

„Szép napot!” – így köszönt mindenkinek a kirakatablakban üldögélve Jandó László. Kedd este hunyt el.

Perdöntő lehet egy most tett tanúvallomás egy befalazott munkagépről az eltűnt villanyszerelők ügyében

Folytatódott Győrben az eltűnt villanyszerelők meggyilkolásával gyanúsított É. Imre pere. A vád számára nagyon fontos tanú volt soron, az építési vállalkozó több hónap után ismét bilincsben hallgatta végig az ellene szóló kijelentéseket.

Annyi a pozsonyi átköltöző, hogy istentiszteletet tartanak szlovák nyelven

A rendszeres szlovák nyelvű evangélikus istentisztelet már elindult Rajkán a kiköltöző szlovákok polgári kezdeményezésére, most a katolikus szentmiséért gyűjtenek aláírásokat. A határszéli faluba már legalább hatezren települtek át Pozsonyból és környékéről.

Teleszórták Rábaközt a fideszes képviselő dícséretéről, a polgármesterek neve áll a szöveg alatt

A polgármesterek nyomtatott aláírásával dobtak be a rábaközi falvak választóinak postaládájába olyan levelet, amely a fideszes képviselőjelölt, Gyopáros Alpár által vezetett Magyar Falu Programról zeng ódákat. Gyopáros ellenfele kifogást nyújtott be, de elutasíották és a panaszost büntették meg más miatt.

Márki-Zay Péter Pécsen: Ukrajna most a mi háborúnkat vívja

Bármit állít Szijjártó Péter, még nem beszélt Zelenszkijjel, pedig szívesen elmondaná neki, hogy a magyarok Ukrajna mellett állnak – mondta az ellenzék miniszterelnök-jelöltje a pécsi kampányzárón.

Benkő Tibor: Rendkívül agresszív az orosz támadás, a NATO-nak erősítenie kell

„Nem úgy van, hogy lőjük le, mert itt repül felettünk” – mondta a honvédelmi miniszter a magyar légtéren átrepülő, majd Zágrábban lezuhant drónról egy lakossági fórumon.

A bérház, amivel minden városvezetésnek meggyűlt a baja

Elhíresült hely Pécsen a Lánc utcai bérlakástömb. A pécsiek többsége drogtanyaként gondol rá, a lakások egy részét az önkormányzat szerint önkényes lakásfoglalók használják. A rendezetlen helyzet azonban azok életét is megkeseríti, akik szabályos bérlői az otthonaiknak. A városvezetés hallgat arról, mi a terve az épülettel, lapunk kérdéseire sem válaszolt érdemben.

Haza fogunk menni Odesszába, gyerekek

A Békés megyei Tótkomlóson az Evangélikus Egyházközség folyamatosan fogad ukrán menekült nagycsaládokat. Ellátást és szállást kapnak, néhány napra megpihennek, aztán elutaznak. Egy négygyermekes odesszai házaspárral beszélgettünk.

Audi Hungaria: nincs export Oroszországba, jöhet a győri SEAT

Az orosz–ukrán háború árnyékában tartotta meg éves sajtótájékoztatóját az Audi Hungaria ma Győrben. A nagy számok és a nagy bejelentések rendre itt hangoznak el.

Négy éve nincs tornaterme egy szegedi iskolának, a város és az állam egymásra mutogat

Szeged egyik belvárosi általános iskolájában 2018 tavaszán leégett a tornaterem, de azóta sem hozták rendbe, és újat sem építettek. Az állami támogatás megvan egy új tornaterem építésére, de eddig nem látható haladás, ezért a szülők elégedetlenek.

A tornateremből egykori kórtermekbe költöztették a menekülteket Győrben

Egy hétig laktak a győri Bartók-iskola tornatermében az Ukrajnából érkező, magyarajkú menekültek, szerdán átköltöztették őket az évekkel ezelőtt bezárt kórház két volt szárnyába. Az egykori kórtermekben legalább külön lehetnek a családok.

A reggeli becsengetésre tele volt a tornaterem menekültekkel a győri általános iskolában

A szülők egy része ledöbbent és panaszt tett, amikor a győri Bartók általánosban reggel tudták meg, hogy az éjszaka ott szállásoltak el 77 ukrajnai menekültet.

Az ukrán beszállítók miatt alkatrészellátási gondokra készül a győri Audi

A háború elérte a győri Audit is: az ukrán beszállítóktól már alig érkezik alkatrész. Ezen a héten még ki tudják szolgálni a vevőiket a tartalékok felhasználásával, de ez a helyzet hosszú távon biztosan nem lesz tartható.

A pedagógus kar elnökének győri iskolájában is tiltakoznak a tanárok

Horváth Péter, a Révai Miklós Gimnázium igazgatója azt mondta a Telexnek: szuverén emberek döntéséről van szó.

Fájhat Ausztriának, ha egy összegben fizethet a gyermeket nevelő magyar ingázóknak

Negyvenezer, Ausztriába ingázó magyar gyermekét érintheti, hogy az Európai Bíróság jó eséllyel elkaszálja a nyugati szomszédunknál 2019-ben bevezetett indexált családi pótlékot. Két gyermek esetén ekkortól nagyjából havi 200 euróval kaptak kevesebbet a külföldi munkavállalók. Ha uniós jogot sértett a törvény, visszamenőleg, egy összegben kell majd kifizetni a különbözetet.

Jogerős: Kásler nyilatkozata a kirúgott igazgató rossz hírét keltette

A 2020. április 9-én a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházból egy nap leforgása alatt elbocsátott dr. Csernavölgyi Istvánnak összesen 28 millió forintot ítélt meg most már jogerősen a Győri Ítélőtábla.

Pécsen ellenzéki összeugrás lett az ellenzéki összefogásból, nem csoda, hogy ott kezdi a kampányt Márki-Zay és Dobrev

Konfliktusok vetnek árnyékot a várost vezető pécsi ellenzéki összefogásra, ami nyerhetőnek mondott körzetekben rombolhatja az ellenzéki jelöltek esélyét. 2019 óta öt képviselő hagyta ott a frakciószövetséget, köztudottan rossz a viszony az ellenzéki polgármester Péterffy Attila és az ellenzéki képviselő, Mellár Tamás között. A volt DK-s alpolgármester már azt pedzegeti, hogy külön indul a parlamenti választáson.

Megnéztük a vasútépítést, ami arról lett híres, hogy sokkal olcsóbban csinálják, mint Mészáros Lőrinc

A Szeged–Szabadka vasútvonal felújítása tavaly elkezdődött a magyar szakaszon is, az egyik Mészáros-érdekeltségű cég csinálja 45 milliárd forintból. Egyelőre a síneket bontották el, a komolyabb munkálatok csak tavasszal kezdődnek. Szerbiában viszont izgalmasabb a helyzet, mert néhol már a vadonatúj vágányokat fektetik. Bácsszőlős (Bački Vinogradi) településnél kaptuk el a munkálatokat.

Sok helyen szinte lenullázta az óvodai dolgozók fizetésemelését a győri „gázügy”

Eddig ugyanis ingyen étkezhettek a győri munkahelyükön, de februártól van, ahol ennek vége. A város ugyanis 15 százalékkal csökkentette a működési támogatást, az intézmények közül többen így próbálják kimozogni a megszorításokat.

A győri egyetemé lett a szellemkórház. Mit kezd vele?

A győri Zrínyi utcai kórház több mint száz évig meghatározó szerepet töltött be a helyi betegellátásban. Tíz éve azonban már majdnem minden szárnya üres, az épületekről nehéz azt mondani, hogy a dicső múltat hirdetnék. Most megkapta a győri Széchenyi István Egyetem a tömböt, a campus modern egészségtechnológiai központot álmodott ide.

Debrecen ingyen átadja az államnak a repülőtérben meglévő tulajdonrészét

A reptér-üzemeltető cég többségi tulajdonosa eddig a város volt, mostantól az állam. Komoly fejlesztéseket ígérnek.

Új szívvel, új vesével újraszületett január 16-án

Egyszerre kapott új szívet és új vesét egy győrszemerei férfi, a különleges, életmentő műtétet a városmajori szívklinikán hajtották végre vasárnap hajnalban. Györgyi Szabolcs édesanyja megkönnyebbülten mesélt arról: fia él, altatásban van.

Fojtogatják a nagyvárosokat az elszállt energiaárak

Felmondott szerződések, duplázódó költségek, milliárdos pluszkiadások – az energiaárak emelkedését főleg azok a városok szenvedik meg, ahol távhőszolgáltató működik. Ezek ugyanis a lakossági áraikat nem emelhetik, miközben egyre drágábban jutnak hozzá a hő előállításához szükséges energiához.

Valami félrement a szegedi tram-train várva várt sűrítésénél

A novemberi induláskor még januártól csúcsidei 20 perces követési időkről volt szó, de egyelőre továbbra is óránként járnak a vasútvillamosok, néhány plusz járat lesz csak reggel és délután.

Hétfőn már hiányoznak az oltatlan tanárok az iskolákból, van olyan elitgimnázium, ahol a tantestület 5 százaléka nem dolgozhat

Hétfőtől nem dolgozhatnak azok a tanárok, akik nem oltatták be magukat, a kormány ugyanis már korábban kötelezővé tette nekik a koronavírus elleni oltást. Az ország egyik legismertebb, országos hírű iskolájában, a győri Révai gimnáziumban egy matek, egy német és egy angol szakos tanár döntött úgy, hogy nem oltatja be magát. Egy szegedi, egy debreceni és egy budapesti elitiskolában teljes az átoltottság, míg két másik fővárosiban már van egy-két hiányzó tanár.

Átvitték a határon, amit Varga Judit miniszter sátrából lophattak

Szlovákiai banda lopott Varga Judit igazságügyi miniszter és családja sátrából, amikor 2020 nyarán a Szigetközben kenuztak: az elkövetők számláján 21 hasonló bűncselekmény volt, 3 év 4 hónap szabadságvesztést kaptak. A határon való gyors átjutás a szlovák bűnözőket is átcsábítja.

Fegyveres őrök kísérik az utasokat egyes Debrecenből induló vonatokon

Napi hét, főleg esti és kora reggeli vonalon vannak rendőrök és vasútőrök.

A győri tanárnő a diákjainak csinált videókat, a végén már a fél ország vele tanult

A várt erősorrendet felborítva nem egészségügyi dolgozó, hanem egy tanár nyerte a Győr-Moson-Sopron megyei Prima díjat a Covid-hősök kategóriájában, amelyről a helyiek szavazata döntött. Jármy-Takács Judit önszorgalomból készített videókat magyarból és történelemből, ezekből aztán bárki tanulhatott. És tanult is.