Hírkereső

Keresés

Érkezik az új amerikai tank, a gyártó szerint elképesztő erő van benne

Az Abrams újabb generációs változatát is a General Dynamics gyártja le.

Izrael új tankja úgy tarol le mindent, hogy közben embert se kell bele ültetni – videó

A Medium Robotic Combat Vehicle-t (M-RCV) egy halálos fegyverzet, ami mindenféle terepviszonyok között elboldogul – ezt állítja legalábbis az izraeli védelmi minisztérium.

Kínai katonai titkok szivárogtak ki egy játék fórumán

A tankos játékokról szóló online vitákban a titkosított információ az igazi aduász.

Titkosított kínai harckocsiterveket töltött fel az internetre, hogy megnyerjen egy online vitát

Nem tudni, végül sikerült-e neki. Ez a harmadik ilyen eset a közelmúltban.

Mint egy durva videójátékban, úgy lövik rommá az orosz tankot

A felvételt egy sisakkamerával, valamint egy drónnal készítették.

Mintegy 20 ország ígért újabb fegyverszállítmányokat Ukrajnának

Több ország tüzérségi lőszereket, partvédelmi rendszereket, harckocsikat és egyéb páncélozott járműveket adományoz, mások az ukrán katonák kiképzését segítik.

Megégett a tankjában, de azt is túlélte Izrael magyar obsitosa

Pesti találkozás egy legyőzhetetlen háborús veteránnal.

Lengyelország több mint 200 tankot küldött Ukrajnának az elmúlt hetekben

Ezenkívül harckocsikat, rakétarendszereket is juttattak az ukránoknak. A lengyel fegyveres segítségnyújtás összege már meghaladta a másfél milliárd dollárt.

A német kormány beleegyezett, hogy használt harckocsikat szállítsanak Ukrajnába

Franciaország és az Egyesült Királyság is fog nehézfegyvereket szállítani Ukrajnába.

Orosz harckocsik Mariupolban és a szétlőtt városból menekülő civilek – az orosz–ukrán háború 58. napja képekben

A hetek óta ostromlott városban még mindig rengeteg civil lehet, miközben az Azovstal acélgyár ukrán védői az utolsó ütközetre készülnek.

Német külügyminiszter: Egymilliárd eurót és modern fegyvereket is küldünk Ukrajnának

A németek nem csak Leopard tankokat és Marder típusú páncélozott harcjárműveket adnának Ukrajnának, de hajlandók fizetni a harckocsik használatára való kiképzés költségeit is.

Meddig dőlhetnek még a nyugati fegyverek Ukrajnába?

Miközben a Donyec-medencei csatával megkezdődött az Ukrajna elleni orosz agresszió második felvonása, megindult az Ukrajnának szánt katonai szállítások harmadik szakasza is. Míg az első etapban szinte kizárólag fegyverként nem használható felszerelések érkeztek – kommunikációs berendezések, illetve golyóálló mellények és sisakok – a másodikban már a védekező fegyverek domináltak, például a harckocsik ellen használható, illetve légvédelmi rakéták. Most pedig már érkeznek a támadófegyverek is, csak az a kérdés, hogy lesz-e elég fegyver az oroszok megállításához.

Vajon a jövő háborúiban minden nagy hadihajóra a Moszkva cirkáló sorsa vár?

Miután Ukrajna szárazföldről indított hajó elleni rakétákkal elsüllyesztette Oroszország fekete-tengeri flottájának zászlóshajóját, borítékolhatóan be fog indulni az a vita, amihez hasonló a harckocsikkal kapcsolatban lényegében már hetek óta folyik:Van-e értelme az olcsó, pontos, tömegesen bevethető drónok és rakéták korszakában a drága, ráadásul állandóan óriási presztízs- és emberveszteség kockázatával fenyegető leviatánoknak?Ez a dilemma már legalább két évtizede feszíti azokat a flottákat, melyek beltengereken vagy partközelben készülnek bevetésre.2002-ben zajlott egy nagyszabású, 13 ezer embert és a kor legmodernebb számítógépeit megmozgató nagyszabású amerikai tengerészeti szimulációs játék, a Millenium Challenge, melyben egy meg nem nevezett, ámde agresszív és katonailag erős Öböl-ország (=Irak) és egy, a Perzsa-öbölbe benyomuló amerikai flotta összecsapását próbálták modellezni. A lényegében Szaddám Huszein szerepét játszó amerikai parancsnok, Paul Van Riper nyugalmazott tengerészgyalogos altábornagy az amerikai légi- és rakétacsapások kibekkelése, a kár minimalizálása helyett agresszív stratégiával lepte meg a flotta parancsnokait.A szimuláció teljes történetét érdemes elolvasni; a lényeg, hogy a játék szabályai alapján rendelkezésére álló könnyű torpedónaszádokkal, tengerparti mobil állomásokról indított hajók elleni rakétákkal, és öngyilkos merénylőkként bevetetett civil repülőkkel és jachtokkal simán túl tudta terhelni az amerikai kötelék klasszikus katonai fenyegetésekre kalibrált védelmét (ugye jelenlegi tudásunk szerint a Moszkva cirkáló lokátorait is drónok kötötték le, melyek így későn észlelték az Odessza környékén elrejtett indítóállomásról indított rakétákat).A szimuláció első napjai után úgy nézett ki, hogy az amerikai flotta – oké, virtuálisan – Pearl Harbor óta legnagyobb vereségét szenvedi el, de egy atommeghajtású repülőgép-hordozó és két helikopterhordozó elvesztése után a Pentagon menet közben és visszamenőlegesen megváltoztatta a játékszabályokat, semmissé tette a súlyosabb veszteségeket, és így végül az amerikai vezérkar számára elfogadható eredmény született.Azonban a botrány – Van Riper a szabályváltoztatás miatt lemondott, majd nyilvánosságra hozta a blamázst – a mai napig kísérti a világ messze legerősebb haditengerészetét.

Harckocsik roncsai szanaszét – ez maradt a bucsai utcákon az oroszok kivonulása után

A Kijev melletti településről a BBC szerint pénteken ment el az utolsó orosz katona. Ez maradt az orosz hadsereg után.

Ukrajnába készül minden idők legeredményesebb páncélosvadásza

A szír Szuhail Mohamed Hamúd 10 év alatt 146 járművet semmisített meg páncéltörő rakétával, már a megjelenése pánikot kelt az ellenséges harckocsizóknál. Putyint a szír és az ukrán emberek közös ellenségének tartja, szerinte nincs különbség aközött, hogy Ukrajnában vagy Szíriában lövi ki az orosz páncélosokat.

Harcképtelenné válhattak a szétlopott orosz harckocsik

Sőt, ukrán hírszerzői források szerint több mint száz harcjármű működésképtelen lett.

Zelenszkij a NATO összes repülőgépének és harckocsijának egy százalékát kéri Ukrajnának

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra kérte a NATO-t, hogy a szövetség összes repülőgépének és harckocsijának egy százalékát biztosítsa Ukrajna számára, továbbá adjon több rakétavetőt, légvédelmi rendszert és hadihajók elleni fegyvert.

Ez történt az orosz–ukrán háborúban kedd délelőtt

A frontvonalak megmerevedtek, tart Mariupol ostroma, a háború kezdete óta közel ezer épület semmisült meg Harkivban, Kijev bekerítése sem halad.Odesszából tudósító kollégáink szemtanúi voltak annak, ahogy az ukrán légvédelem elfog egy orosz rakétát.Rendkívül nagy pusztításra képes vákuumbombát vetettek be az úgynevezett Donyecki Népköztársaság katonái.15 300 katonát, 99 repülőt, 509 tankot és 123 helikoptert vesztettek az oroszok az ukránok szerint.Már 3,5 millió ember menekült külföldre a háború pusztította Ukrajnából, a háború civilhalottjainak száma az ENSZ szerint ezer körül van, de ennél sokkal több is lehet.Alkatrészhiány miatt állítólag leállt az UralVagonZavod, a világ legnagyobb harckocsigyára, közben az orosz külügyminiszter-helyettes szerint Amerikának le kell állítania az ukrán fegyverszállítmányokat.Szerdán is az ukrán válságról tárgyal az ENSZ Közgyűlése.

Mariupolnak órái lehetnek hátra, Kijevet nem sikerül bekeríteni – a háború huszonötödik napja képekben

Menekültek humanitárius folyosó nélkül, harckocsik páncéljuk nélkül, emberek víz, élelem és otthon nélkül.

Az ukránok szerint több mint 14 ezer orosz katona halt meg eddig a háborúban

Beszédes adatokat tett közzé Ukrajna, de azt, hogy tényleg így van-e, nehéz megmondani.

Környezetkímélők vagy aljas csalók a konnektoros hibridek?

A klímaváltozás miatt kénytelenek vagyunk a belső égésű motoros autók helyett élhetőbb alternatíva után nézni. De tényleg ezek azok?

Zelenszkij: Moszkva megsértette a humanitárius folyosókat biztosító tűzszünetet

Az ukrán államfő szerint Mariupolnál az orosz erők harckocsikkal támadtak élelmiszert és gyógyszert szállító konvojra.

Videó Kijev keleti szélénél megsemmisülő tankokról

A Bellingcat oknyomozó ügynökség szerint Kijev északkeleti külvárosának szomszédságában, Brovari szélén (itt) készült az alábbi drónvideó, amin az látszik, hogy egy támadás alatt álló orosz hadoszlop visszavonul. Azt, hogy a felvételek mikor készültek, nem közölték.Szerdán orosz tankokat láttak átvonulni egy Brovaritól néhány kilométerrel keletebbre fekvő falun. A Sky News által ellenőrzött felvételeken legalább hat T–72-es harckocsi tűnt fel.

5710 orosz katona halt meg eddig az invázió során az ukránok számításai szerint

Az ukrán vezérkar szerint csaknem kétszáz orosz harckocsit és 29 repülőgépet is megsemmisítettek.

Felajánlotta az ukrán sofőr, visszaviszi a katonákat az üzemanyagból kifogyott tankjukkal Oroszországba

Bátor kekeckedés.

A Nyugat saját hegemóniáját számolta fel

Jöhet egy utolsó, fergeteges buli, amíg az orosz és kínai harckocsik megérkeznek.

Fotók: A honvédség harckocsikkal nézett körül Vásárosnaményban

Később Nyíregyháza felé vették az irányt.

Nem húzták be a kéziféket, háborús emlékműnek ütközött a megemlékezésre tartó brit harckocsi

A nyolctonnás kidöntötte a második világháborúban elhunytaknak emléket állító oszlop kerítését.

Nem tudja a német bíróság, mit kezdjen a nyugdíjastól elkobzott II. világháborús tankkal

A harcikocsit még 2015-ben kobozták el a hatóságok, azóta ülnek rajta.

Papírtankokkal helyettesítette a letört harckocsijait a kínai nagykövetség előtt az MKKP

Eredetileg műanyag harckocsikat ragasztottak a kínai nagykövetség elé, de valaki eltüntette őket, most olcsóbb verziót választottak.