Hírkereső

Keresés

Biden skandináv jóléti államot építene Amerikában

A reagani gazdaságpolitika felülírásával az 1960-as évek óta nem látott infrastrukturális és jóléti programot hirdetett meg Joe Biden amerikai elnök. A röpködő ezermilliárd dolláros kiadások és agresszív adóemelések dzsungelében azonban még rendet vághat a kongresszus.

Novák Katalin elmondta portugál kollégájának, hogy milyen a sikeres gazdaság- és családpolitika

A magyar politikus szerint a munka, a család és az innováció a megoldás.

Egy fillért sem kap Budapest a kormánytól a kieső adóbevételek kompenzálásaként

Közzétette a kormány, melyik város mennyi pénzt kap, hogy az iparűzési adó megfelezését kompenzálják. Debrecen a legnagyobb győztes, Budapest a nagy vesztes.

Az utolsó fillérig megnéztük, mire mennek a kormány sportra költött milliárdjai

Több nagy rendezvényt és fideszes politikusok által vezetett sportszövetségeket is milliárdokkal támogatnak, és ugyan nem keveset költenek utánpótlásra, nem lehet nyomon követni, az oda szánt pénz hova kerül. Eközben néhány kiadásnál még azt is meghatározzák, hogy a kettővel ezutáni kormány pénzügyminisztere hogyan tervezze majd a 2027-es költségvetést.

Novák: Egymillió 15 és 25 év közötti fiatalt érinthet az szja-mentesség

Jövő év január elsejétől nem kell szja-t fizetni a fiataloknak.

Kiegészítő nyugdíjemelést ígér a kormány

Máskor novemberben szokott érkezni a nyugdíj-kiegészítés, most viszont már év közben adhat a kormány pluszpénzt, majd valószínűleg az év végén újra. Aki a mediánnyugdíjat kapja, annak havonta kevesebb, mint 800 forinttal nőhet a nyugdíja.

Így költené el a kormány a válságkezelésre érkező hatezer milliárd forint EU-pénzt

Bemutatták a Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Terve című tervezetet, amelyben leírták, mi mindenre szánná a kormány azt a pénzt, amit az EU válságkezelő programjából kap az ország. Átnéztük a listát, mi mindenre menne el a közel hatezer milliárd forint 2021 és 2026 között.

Pénzzel jutalmazzák azokat a közmunkásokat, akik gyorsan átlépnek a versenyszférába

A program lényege, hogy havi 45 ezer forintot adnak azoknak, akik hamarabb elhelyezkednek máshol, hogy lejárna közfoglalkoztatási jogviszonyuk.

Direkt36: Kínai óriáshitelt venne fel a kormány, hogy kínaiakat bízzon meg a budapesti egyetemépítéssel

A Budapest-Belgrád vasúthoz hasonló üzletre készül Kína és Magyarország az egyetemépítés kapcsán is - állítja a Direkt36.

A magyar bérköltség a harmadik legalacsonyabb az EU-ban

Óránként tízezer forintnyira vagyunk Nyugattól.

Ingatlanok, festmények, sport- és egyházi tartozások, de még a posta is befért egyetlen salátatörvénybe

Tizenhárom törvényt ír át a kormány egyetlen salátatörvénnyel. Az „egyes vagyongazdálkodási tárgyú rendelkezésekről, valamint egyes vagyongazdálkodást és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokat érintő törvények módosításáról” nem épp olyan cím egy törvényjavaslatnak, amitől olvasók tízezrei kapnának a szívükhöz izgalmukban, de a postai szabályozás módosítása, egyházi és sportszövetségi tartozások elengedése és tulajdonjogok átadása is bekerült a 26 oldalas szövegbe.

Orbán Üzbegisztánban: Szeretnénk a kanyarban előzni

A miniszterelnök szerint a magyar gazdaságpolitika 3. fázisában vagyunk: magyar cégek külföldön hoznak létre vállalkozásokat, beruháznak, és hazahozzák a profitot.

Kornai János: Magyarország sosem volt tartósan demokrácia

Logikusan azt kell feltételeznem, nincs remény arra, hogy Magyarország a közeli jövőben demokrácia lesz, de a reményt sohasem szabad feladni – mondja Kornai János, a Harvard és a Budapesti Corvinus Egyetem professor emeritusa, akinek legutóbbi írásait Töprengések címen a HVG Könyvek adta ki.

Matolcsy ismét kritizálta a kormányt

A jegybankelnök új cikkében arról is írt, hogy a magyar felsőoktatás elfogadhatatlanul alacsony helyezést foglal el a felsőoktatási rangsorban.

Magasabb inflációra és gyengülő forintra lehet számítani a járvány után

A Hold Alapkezelő szakértői szerint 30-40 éves gazdasági trendek változtak meg a járvány alatt, ami nagyobb inflációhoz és kamatemeléshez vezet. Leeresztenek majd a most felfújt piaci buborékok, több magyar cég pedig még jól is kijöhet a változásokból.

Direkt36: A járvány közepén osztottak ígéretes üzleteket kormányközeli figuráknak

Kormányközeli szereplők jutottak be a felszámolói piacra a tényfeltáró portál legújabb cikke szerint.

Tíz éve hirdette meg Matolcsy György, hogy az EU élére törünk

Tíz éve mutatta be Matolcsy György a Széll Kálmán-tervet. A kormány akkor hirdette meg az összefogást az államadósság ellen, a közmunkaprogramot, de a rezsi befagyasztását is. A cél nagyra törő volt: az évtized közepére az EU éllovasa lesz Magyarország. Megnéztük, mi jött össze ebből.

Matolcsy György példaként állította elénk az észteket, akik mindent másképp csinálnak, mint mi

Az MNB elnöke rövid, frappáns írásaival rendre meglepi a közvéleményt. Elsősorban azzal, hogy nemcsak dicsér, de kritizál is, Varga Mihály pénzügyminiszter például állandóan a célkeresztjében van. De most hogyhogy éppen Észtország példáját állította elénk?

Matolcsy annyit kritizálta a kormányt, hogy Varga Mihálynak kínos lehetett hallgatnia – aztán jött egy MSZP-s kérdés

áKívülről nézve úgy tűnhet, hogy meglehetősen feszültté vált az elmúlt hónapokban Matolcsy György jegybankelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter viszonya, bár a hátteret ismerők szerint az MNB és a PM rivalizálása egy régóta húzódó konfliktus a magyar gazdaságpolitikában, ami időnként látványossá válik

Parragh: Akkor lesz gazdasági nyitás, ha 3-4 millió embert beoltottak

A gazdaság újraindításáról és az ebből következő folyamatokról beszélt vasárnap több magyar gazdasági vezető is. Varga Mihály pénzügyminiszter 4-5 százalékos GDP-növekedést vár 2021-ben, és Parragh László is gyors talpraállásra számít a nyitás után.

Matolcsy: Románia és Lengyelország is jobban teljesített az elmúlt 10 évben

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint Magyarország nem rendelkezik hosszútávú versenyképességi programmal, a fenntartható felzárkózás szóösszetétel pedig nem is létezik.

Nyíltan kritizálja a kormány gazdaságpolitikáját Matolcsy György

Nincs vízió, nincs narratíva, nincs szómágnes a jegybank vezetője szerint.

Szijjártó: 1,2 milliárddal támogatja egy faipari cég beruházását a kormány

A miniszter szerint tömegével védik meg a munkahelyeket.

289 millió forint kompenzációt kapott az államtól Mészáros Lőrinc szállodalánca

A Hunguest Hotels kilenc szállodája kapott kompenzációt a foglalásai után.

Íme, a kormány árnyékköltségvetése: így jött össze az 5 ezer milliárd forintos hiány

Jelentős bevételkieséseket okozott az állami költségvetésnek a járvány és a válság, csak áfában 300 milliárd volt a mínusz. De nem ettől borult fel teljesen, hanem a kormány sokszor vitatható célú, féktelen pénzszórásától. A külügy büdzséje például közel négyszeresére hízott, Orbán kabinetirodájáé több mint kétszeresére.

A gazdaságvédelemre szánt pénzeknek legfeljebb a negyede mehetett válságkezelésre

3268 milliárd forintot költött el a kormány tavaly gazdaságvédelem címén, legalábbis a kormány tagjainak a részéről sokszor hallhattuk, hogy ennyi pénz ment el a koronavírus-járvány negatív következményeinek az orvoslására az erre elkülönített keretből. Összesítésünk azonban ennél gyászosabb képet mutat.

Mellár: A westernhős Orbánnak már alig maradt lőszer a fegyverében

Orbán Viktor most nem a válságot akarja kezelni, hanem az oligarchákat menteni – állítja a 2020-as gazdaságpolitikáról írt könyvében Mellár Tamás. Szerinte a bűnbeesés már a járvány előtti években megtörtént: amikor a GDP növekedett, a kormány túlfűtötte a gazdaságot, márpedig egy ilyen helyzet után nincs elég lehetőség arra, hogy jelentős támogatásokat adjanak.

Schanda Tamás: Gyurcsány és csatlósai a 12 évvel ezelőtti állapotokat hoznák vissza

Az államtitkár szerint eredményes volt az elmúlt évek gazdaságpolitikája.

GKI: Sokkal több munkahelyet is meg tudott volna védeni a kormány a járvány alatt

A gazdaságkutató cégnél kiszámolták, mennyi pénzből lehetett volna minden érintett munkahelyet megvédeni, a végösszeg pedig kisebb, mint amit elvileg gazdaságvédelemre szánt a kormány.

Eltűnt az Alibaba alapítója

Jack Ma októberben élesen bírálta a kínai állam gazdaságpolitikáját. Azóta eltűnt a nyilvánosság elől.

20 év fejlődése veszett el, a járvány tovább növelte az egyenlőtlenségeket

Összeszedtük, hogyan változik vagy változott meg a gazdaság a koronavírus miatt 2020-ban.

Bölcsődéken, fizetéseken, kulturális kiadásokon, fűnyíráson spórolhatnak az önkormányzatok az iparűzési adó fele nélkül

Elkezdték kiszámolni az önkormányzatok, hogyan kell megvágniuk a költségvetéseiket, ha kiesik az iparűzési adó fele. Sötét az összkép, az önként vállalt feladatokat akár ki is dobhatják, de abban bíznak, hogy a kormány nem hagy senkit sem csődbe menni.

Székesfehérvár polgármestere nem esett kétségbe az adóelvonás miatt

Cser-Palkovics András úgy véli, hogy a koronavírus-járvány és a járványintézkedések ellenére a megyeszékhely stabil gazdálkodással zárja az évet.