Hírkereső

Keresés

Kisebb mozgósítási csoda kellene, hogy az ellenzék népszavazása is befusson áprilisra

Bár kevesebb figyelem hárul az ellenzéki népszavazás második kérdésére, az álláskeresési járadék ügyét legalább olyan fontosnak tartják a kezdeményezők, mint a Fudan Egyetemét.

Márki-Zaynak sokat kell még tanulnia – nyilatkozta Dobrev Klára anyjának expasija

A 80 éves Medgyessy Péter váratlanul nagyinterjút adott a Magyar Hangnak. Megérte. A Fudan egyetem idehozatala például nagyszerű gondolat.

Márki-Zay Péter: A 12 éves kormányzás csődjének a beismerése a hatósági áras csirkefarhát

Márki-Zay szerint fontos lenne a miniszterelnök-jelölti vita, ahol kiderülhetne, hogy egy polgárivá felemelkedő országot szeretnénk, vagy egy olyat, ami lecsúszik az ereszen. A közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt együtt kampányolt a népszavazásért Jámbor Andrással, aki szerint ha a következő alig 80 napban végigkopogtatják az országot, akkor ők nyernek.

Medgyessy Péter elmondta, mivel győzhette le Orbánt 2002-ben

A volt miniszterelnök konkrét név említése nélkül, de elárulta, milyen tanácsot kapott a húsz évvel ezelőtti miniszterelnök-jelölti vita előtt. A Magyar Hangnak adott interjújában beszélt Apró Piroskáról, Márki-Zay Péterről és arról is, hogy hol szúrhatta el.

Népszavazás: még 30 ezer aláírásra van szüksége az ellenzéki összefogásnak

Márki-Zay Péter szerint a népszavazási kezdeményezésük elvezet a kormányváltásig.

Gyalázkodó ellentüntető zavarta meg az ellenzék utcai tájékoztatóját Márki-Zay beszéde közben

Eddig 170 ezer aláírás gyűlt össze a Diákváros helyére tervezett Fudan Egyetem kampusza elleni népszavazásra. Az egyesült ellenzék újbudai sajtótájékoztatója szerint meglesz a szükséges 200 ezer aláírás, amely szerintük újabb szög Orbán rendszerének koporsójába.

Panyi Szabolcs, a Direkt36 újságírója nyerte a Transparency-Soma Díjat

Összesen 20 pályaműből választotta ki a felkért szakmai zsűri Panyi Szabolcs cikksorozatát, amely a kínai Fudan Egyetem budapesti campusának megépítési terveit, annak politikai, társadalmi és gazdaságai okait és hatásait mutatja be.A Magyarország és Kína között született megállapodást feldolgozó tényfeltáró cikksorozat leplezte le először a távol-keleti nagyhatalom nemzetközi terjeszkedésébe illeszkedő beruházást: a megállapodást aláíró felek több száz milliárd forintnak megfelelő összegből építenék meg a Fudan egyetem a Duna partjára tervezett épületegyüttesét. A nyilvánosságra került dokumentumok alapján azonban a magyar fél az építkezés költségeit kínai hitelből fedezné. Az oknyomozó portál által közölt írások komoly hullámokat vetettek a hazai közéletben: a kínai egyetem Európában elsőként Budapesten megépíteni tervezett központjának megépítése körüli tiltakozások máig nem ültek el.A pályázatok elbírálásának három fő kritériuma: az oknyomozó munka mennyisége és minősége, a téma relevanciája, továbbá a közérthetőség.ReklámA zsűri további négy pályázatot talált kiemelésre méltónak, ebből kettő szintén a Direkt36 oknyomozó portálé, amely 2021 júliusa óta a Telex partnere.Íme a shortlistre került pályázatok:Gergely Márton, Hamvay Péter és Oroszi Babett, az HVG újságírói az írott szöveg mellett tervrajzokkal, valamint helyszíni videóval szemléletesen bemutatták, hogy milyen ütemben és mekkora mértékben zajlik az építkezés az Orbán-családhoz köthető majorság területén Hatvanpusztán.Wirth Zsuzsanna, a Direkt36 újságírója, aki az Antall Józsefről elnevezett, és a néhai kormányfő fia által vezetett Antall József Tudásközpont (AJTK) körüli pénzügyi visszaélésekről közölt cikksorozatot, amelynek hatására a kormány megvonta az anyagi támogatást a szervezettől. Az AJTK a kormányzati bejelentést követően bejelentette tevékenységének beszüntetését.Bódis András, a Válasz Online munkatársa, aki részletekbe menően dolgozta fel, hogy egy, a kormányhoz közel álló szűk kör miként szerezte meg a Magyar Turisztikai Ügynökség Kisfaludy-programján keresztül kiutalt támogatások döntő többségét.Pethő András, a Direkt36 újságírója is dicséretet kapott, mivel az idei első helyezettel, Panyi Szabolccsal közösen – egy nemzetközi projekt keretében – feltárta, hogy civileket, üzletembereket és politikusokat is lehallgattak Magyarországon az egyik legkifinomultabbnak számító Pegasus kémszoftverrel.A Transparency-Soma DíjrólImmár 21. alkalommal ítélték oda Magyarország legrangosabb oknyomozó újságírói díját, amelyet a fiatalon elhunyt tényfeltáró újságíró, Gőbölyös József (Soma) tiszteletére alapítottak barátai 2001-ben. A díjat, amely ma már a Transparency-Soma nevet viseli, 2016-tól a Transparency International Magyarország adja át.

Rangos díjat ért a Fudan Egyetem ügyének felderítése

Panyi Szabolcs kapta az oknyomozó újságíróknak járó Transparency-Soma Díjat.

Az ellenzék is elismeri, hogy leült kicsit a kampány

De már magasabb fokozatra kapcsoltak.

Már 120 ezer aláírás összegyűlhetett a Fudan-népszavazáshoz

A DK nagykanizsai jelöltje szerint vidéken is „meglepően” sokan ellenzik a Fudan kínai egyetem budapesti megépítését.

Karácsony Gergely: Mi a túrót csináljak még, hogy felfogják?

Lassan gyűlő népszavazási aláírások, Fudan-egyetem, Városháza-ügy és politikai analfabetizmus.

Karácsony szerint már közel százezer aláírás gyűlt össze az ellenzéki népszavazásra

Kétszázezer kell nekik, egyelőre kétséges, sikerrel járnak-e. Azt nem tudják, melyik párt mennyit gyűjtött. Most egy közös sajtótájékoztatón próbáltak buzdítani az aláírásra, másról is kérdezték volna a pártvezetőket, de az új sajtófőnök, Péterfi Judit mindenkit letekert.

Ellenzéki népszavazás – ezzel szeretné felturbózni magát a lankadt ellenzék, egyelőre 75 ezer aláírásnál járnak

Kétkérdéses népszavazási kampánnyal rázná fel az ellenzék az előválasztás után megcsappanó választói lelkesedést, de nagyon kevés idő maradt, ha azt akarják, hogy az áprilisi választások idején a Fudan ellen és az álláskeresési támogatás mellett is szavazni lehessen, ne csak a kormány genderkérdéseiről. Az ellenzéki pártok többsége nem pörgött rá a gyűjtésre igazán, holott még 130 ezer szignó hiányzik. A Kutyapárt aktív.

Mit adott nekünk a politika? 2021 értékelése 5+1 pontban

Felsoroltuk az idei év kulcsmomentumait és elemeztük a legfontosabb politikai mozzanatokat.

ATV: Már több mint 45 ezer aláírást gyűjtöttek az ellenzéki pártok a népszavazási kérdések mellett

A célszám kétszázezer, a céldátum január közepe.

Az NVI szerint a határidő előtt két nappal kiadják az újabb népszavazási íveket

Nem igaz, hogy hátráltatnák az aláírásgyűjtést.

Az NVI állítja, hogy nem céljuk nehezíteni az ellenzék aláírásgyűjtését, sőt, korábban adják ki nekik a kért íveket

A törvény öt napos határidőt biztosít, ők mindössze három alatt kiadják az újonnan legyártott aláírásgyűjtő íveket.

A Kutyapárt segítené a Fudan-os aláírásgyűjtést, de nem kaptak elég ívet

A hatpárti ellenzék miatt akadtak el.

Fudan: Mintegy húszezer aláírást gyűjtött az ellenzék, miközben a kormány folytatja a projekt előkészítését

Pár tízezer, a hvg.hu információi szerint kérdésenként mintegy 20 ezer aláírás gyűlt össze az első napokban az ellenzék népszavazási kezdeményezéseinek – Fudan Egyetem és álláskeresési járadék – támogatására. Hivatalos számot a szervezők egyelőre nem mondanak, csak annyit, hogy "jól halad" a gyűjtés. Az idő azonban ellenük dolgozik, mivel ha a parlamenti választásra ezt a referendumot is ki akarják tűzetni, január közepén le kell adni az aláírásokat, ami azt jelenti, hogy a következő, nem túl mozgalmas hetekben kellene igazán sokat gyűjteni. A kormány közben nem tett le a Fudanról, tovább haladnak az előkészítéssel.

A lehető legrosszabb időpontban kell az ellenzéknek 200 ezer aláírást gyűjtenie

Január közepére szeretne az ellenzék összegyűjteni kétszázezer aláírást, hogy a parlamenti választással egy időben rendezhessék a Fudan-népszavazást, de közben mindenki az ünnepekre készül, és szinte csak az hallatszik, amit a kormány mond.

Már gyűjti az aláírásokat az ellenzék, a népszavazást tartják a kormányváltás előszobájának

200 ezer támogatóra van szükségük.

Ellenzék: A népszavazás a kormányváltás előszobája

Pártállás nélkül mindenkit arra biztatnak, aki változást akar Magyarországon, hogy támogassa a referendumot, és így lehetőleg még karácsony előtt meglegyen a szükséges kétszázezer aláírás.

Karácsony szerint a kormány nem, de Kína már inkább kerülné a Fudan-ügyet

És még senki sem jelentkezett az egymillió forintért, amit felajánlott a Városháza-ügyben.

Kezdődik az ellenzéki aláírásgyűjtés a népszavazásért, az ünnepek alatt kellene 200 ezer szignót összeszedniük

A választások napján, a kormány gyermekvédelmi kérdéseivel együtt akarnak népszavazást Fudanról és az álláskeresési támogatásról.

A Kúria kioktatta a Karácsony Gergely népszavazási kérdéseit kifogásoló kérelmezőket

Megjelent az indoklása annak a két határozatnak, amellyel a Kúria jóváhagyta a Karácsony Gergely főpolgármester által javasolt két népszavazási kérdést. Az indoklást a panasztevők nem teszik ki a kirakatba.

Indul Karácsonyék népszavazási aláírásgyűjtése a Fudan Egyetem ellen

A Kúria jóváhagyta Karácsony Gergely „jövővédő” népszavazási kezdeményezését, így napokon belül elindul az aláírásgyűjtés például a Fudan Egyetem megakadályozását célzó kérdésben. Ha az év végéig összejön a kérdésenként 200 ezer aláírás, a választással és a kormány referendumával együtt ezekről is lenne népszavazás.

A Kúria zöld utat adott Karácsony két népszavazási kérdésének, kezdődhet az aláírásgyűjtés

A kínai Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadék meghosszabbításáról kezdeményezett a főpolgármester népszavazást.

Palkovics László szerint a Budapest–Belgrád-vasútvonal jóval gyorsabban megtérül, mint ezer év

A kérdéses vasútfejlesztés mellett a Fudan és az egyetemek modellváltása is terítékre került.

2022 végéig nem döntenek a Fudanról, a Budapest–Belgrád vasútvonalban viszont annál biztosabbak Palkovicsék

A miniszter arról beszélt parlamenti meghallgatásán, hogy Csányi Sándor jó egyetemi kurátor lesz, a Budapest-Belgrád vasútvonal folytatását pedig az EU finanszírozza.

Kitért a válasz elől Gulyás, amikor Karácsony azon kijelentésével szembesítették, miszerint a kormány már letett a Fudan Egyetemről

A miniszter szerint ez nem tartozik azon kérdések közé, amikre válaszolnia kellene.

Nem vétózza meg Budapest az atlétikai vb-t, mert Karácsony szerint a kormány elengedte a Fudant

„Pontosan tudom, hogy a kormány rég elengedte a Fudan történetet, mert a kínaiaknak ez nem ér ennyit” – mondta a főpolgármester.

Márki-Zay Péter kiadná Hernádi Zsoltot a horvát hatóságoknak

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt a paksi bővítésről és a Fudan egyetemről is nyilatkozott.

Titkolják a Fudan-alapítvány főigazgatójának fizetését

A hvg.hu-t hetek óta válaszra sem méltatja, a szintén Fudan-ügyben érdeklődő ellenzéki képviselőket pedig érdemi válasz nélkül "tájékoztatja" a kormányzat. Így továbbra sem tudjuk, mi szüksége volt a még nem is létező Fudan Egyetemet fenntartó alapítványnak egy főigazgatóra, és nem ismert az exállamtitkár-főigazgató fizetése sem.

Kineveztek egy főigazgatót Palkovics László mellé a Fudan Egyetemet fenntartó alapítvány élére

Bertáné Dr. Bényi Krisztina vezette már Kósa Lajos titkárságát, és koordinálta a Modern Városok programot is.

Fudan Egyetem nincs, alapítványi főigazgató viszont már van

A semmiből hozták létre az új pozíciót.

Már főigazgatója is van a nem létező Fudan Egyetemet fenntartó alapítványnak

Palkovics László miniszter részben egy korábbi helyettes államtitkárnak engedte át az irányítást, de maradt a kuratórium elnöke. A fenntartó alapítványnak egyelőre nincs mit fenntartani, mivel a kínai egyetem budapesti kampusza nem létezik: a kormány népszavazást ígért róla – a főpolgármester el is indított egyet –, de ettől függetlenül már nagy lépésekkel készítik elő a beruházást.

Volner János lehet a Fidesz kulcsa ahhoz, hogy egy napon legyen az országgyűlési választás a népszavazásokkal

A volt jobbikos képviselő módosító javaslatot nyújtott be a választási törvényhez, így nem kellene Szabó Tímea ötletére rábólintani, ha egy napon kérdezné az embereket a kormány a parlamenti helyekről és a „gyermekvédelmi” témákról.

Erre költene még idén ezer milliárd forintot a kormány

A diákváros például nulla forinttal szerepel a beszámolóban.

Változtatási tilalommal és új építési szabályzattal gátolná Baranyi a Fudan-projektet

Adminisztratív eszközökkel igyekszik meggátolni a ferencvárosi önkormányzat, hogy bármilyen építkezés elkezdődhessen a Fudan Egyetem budapesti kampuszának kiszemelt kerületi területen, Karácsony Gergely pedig az ügyben kezdeményezett népszavazásában bízik, illetve abban, hogy a jövő tavaszi választás fontos ügye lesz a Fudan vs. Diákváros kérdés.

A kormány megpróbálta kicenzúrázni a Fudan-iratokból, hogy Palkovics elkente az igazságot

Bár Palkovics László állította, hogy nem csak kínai hitelből lehet megépíteni a Fudan magyarországi campusát, minisztériuma előterjesztése alapján fel sem vetődött, hogy ne a China Development Banknál adósítsa el az országot az Orbán-kormány. Ezt viszont kitakarták a dokumentumnak abból a változatából, amelyet Karácsony Gergely adatigénylésére adtak ki.

A kormány kitakarta a számára kellemetlen információkat a Fudan Egyetem irataiban

A Direkt36 összehasonlította az eredeti és a cenzúrázott változatot. A kormány leginkább azt próbálja elkenni, hogy Kínától venne fel több százmilliárdos hitelt az építkezéshez.

Volner János szerint a Fudan Egyetemmel csak nyerhet Magyarország

A Volner Párt elnöke a 168.hu-nak magyarázta el, miért támadta meg a főpolgármester magánszemélyként benyújtott népszavazási kérdését.

Volner János szerint Magyarország csak nyerhet a Fudan Egyetemmel

Orbán Viktor utolsó mohikánja elmagyarázta, miért támadta meg Karácsony Gergely népszavazási kérdését.

Volner János megtámadta a Fudan-népszavazást a Kúrián

A Volner Párt elnöke szerint Karácsony Gergely kérdése sérti az Alaptörvényt.

Budapest nem adott határidőt a kormánynak Fudan-ügyben

Még tartanak a tárgyalások, így nem tiszta, hogy a kormánynak adott „utolsó esélyt” meddig húzza a főváros. Az Atlétikai Világszövetségnek sem írtak Karácsonyék.

Hivatalossá váltak a Fudan ellen tüntető ferencvárosi utcanevek

A Fővárosi Közgyűlés elfogadta.

“Beteges hazudozónak” nevezte Palkovics Lászlót a “kapálózó” Karácsony

Parádés jelzőkkel sértegette egymást szerdán különböző nyilakozatokban Karácsony Gergely főpolgármester és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az atlétikai vb és a Fudan/Diákváros ügyében.

Palkovics az atlétikai-vb vétójáról: Karácsony Gergely kapálózik

A Diákváros és a Fudan Egyetem megvalósításáért felelős kormánybiztos szerint a főpolgármester feltételei komolytalanok és értelmezhetetlenek.

Luxusjacht-kikötőket vizionál Palkovics a Fudan-kampusz helyén

A főváros szerdán döntött az atlétikai vb vétójáról, erre reagált így a miniszter.

Tömi a pénzt a kormány a friss Fudan-alapítványba

Közel 14 milliárd forint értékű közvagyont tesz bele az állam abba a Fudan-alapítványba, amelyet rekordsebességgel jegyzett be a bíróság.