Hírkereső

Keresés

Tartós, elhúzódó inflációra számít a jegybank alelnöke

Virág Barnabás azt mondta, hogy emiatt az MNB fokozatos, de folyamatos szigorításra készül.

Akár 400-500 pékség is bezárhat az országban

Az élelmiszeripari költségnövekedést a fogyasztói árakba is be kellene építeni.

Hollandiában egy boltban olcsóbb a magyar liszt, mint itthon

Kétszáz forint alatt van a kilónkénti ára, hívta fel a figyelmet az Index egyik olvasója.

Elvitte a 13. havi nyugdíjat az infláció, és viszi a béremelés jó részét is

Bár a választók elutasították, a fogyasztói árak megvalósították Márki-Zay Péter választási jelszavát: csak felfelé törnek.

Von der Leyen: az EU az energiahordozók közös beszerzésben egyezett meg

Az EU vezetői beleegyeztek a gáz, a cseppfolyósított földgáz (LNG) és a hidrogén közös vásárlásába, annak érdekében, hogy lenyomják a fogyasztói árakat – közölte az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben, a tagállamok vezetőinek kétnapos csúcstalálkozóját követően, pénteken.

15 éve nem volt olyan magas az infláció, mint februárban

8,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az egy évvel ezelőtti állapothoz képest.

Utoljára 2007 augusztusában volt ilyen magas az infláció

Februárban a fogyasztói árak átlagosan 8,3 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit.

Félholdat féláron – Szakadék felé száguld Törökország

Januárban Törökországban 48,69 százalékot ért el a fogyasztói árak éves emelkedése. Zsinórban nyolcadik hónapja gyorsul a drágulás üteme. A megélhetési terhek alakulásáról néhány konkrét példa, amely jól érzékelteti, hogy milyen súlyos a helyzet: a búza ára 109 százalékkal, a napraforgó-étolajé 137 százalékkal, a toalettpapíré 90 százalékkal, a földgázé 102 százalékkal nőtt 2021-ben. Mindeközben a török fizetőeszköz elvesztette értéke közel felét egy év alatt. Ahhoz, hogy ez milyen sokkot jelenthet a helyi gazdaságban, elég csak azt elképzelni milyen lenne, ha Magyarországon az euró egy év alatt 350 forintról 700-ra drágulna – írom a HOLDBLOG-on.Látva az infláció mértékét és a líra rohamos gyengülését, a török jegybank az idei első ülésen nem vágott tovább, 14 százalékon tartotta az egyhetes irányadó kamatot. Megszakította ezzel a monetáris enyhítési ciklust, amely keretében szeptember óta több lépésben drasztikusan – 19 százalékról 14 százalékra – csökkentette az irányadó kamatot.Az unortodox monetáris politika azonban mit sem változott, sőt, új szintre lépett. Immár alighanem legfontosabb eleme a decemberben kitalált és elindított deviza-védett betét lett. Ennek a török lírában denominált betétnek az a lényege, hogy nemcsak az alapkamat szintje (14 százalék) körüli kamatot fizeti ki, hanem ha ezt az ütemet meghaladja a líra leértékelődése a dollárral szemben, akkor a leértékelődés mértékével válik egyenértékűvé a kamat. Az infláció lefékezésének fő eszköze az így stabilizálni próbált líra árfolyam,ezzel azonban hatalmas költségvetési kockázatot vállalt magára a török kormány.Talán nem most a legnagyobb karrierálom török állami gazdásznak lenni. Erdogan két és fél év alatt három jegybankelnököt menesztett, december elején pedig lemondott az unortodox monetáris politikából kiábrándult Lüfti Elvan pénzügyminiszter is. Januárban a statisztikai hivatal (TürkStat) vezetőjének mutattak ajtót, amikor kiderült, a 2021-es éves infláció 36 százalék – 19 éves csúcs – volt. A távozó Sait Dincer nem beszélt konkrétumokról, viszont sejtelmesen alátámasztotta egy hétvégi interjúban, hogy nem akart partner lenni az inflációs adatok meghamisításában:„84 millió töröknek vagyok felelős az inflációs adatokért. Ha bármilyen tévedést követnék el, azzal megsérteném a honfitársaim jogait.”A HOLDBLOG-os elemzésem részletesen foglalkozik azzal, a török lakosság hogyan próbálja biztonságban tudni a megtakarításait, illetve Recep Tayyip Erdogan milyen diplomáciai fogásokkal akarja megszilárdítani a gazdasági gondok közepette nagy csorbát szenvedett Erős Ember imázsát.A szerző további cikket ezen a linken olvashatja.

A kormány az árakat stoppolta, a Lidl a megvásárolható mennyiséget

Jó hír azonban, hogy még a hatósági árhoz képest is olcsóbban adják a kijelölt termékek egy részét.

Hamarosan itt a nagy állami árstop, mutatjuk, mire számíthat a boltokban

Február elsejétől új világ jön a boltokban, de valóban olyan nagy változás lesz a vásárlók számára, hogy hat termékcsoport esetében az októberi szinten fagyasztotta be a kormány a fogyasztói árakat? Mivel a kormány kék plakátja sokat nem árult el, számoltunk, és minden más kérdésre is megkerestük a választ.

Érdemben is fékezhetné a drágulást a kormány, a far-hát árstop csak propagandaeszköz

Vészjelzést adott a gazdaságot eluraló inflációról a magyar kormány, hiszen a fogyasztói árak átmeneti befagyasztása a gyengeség jele. Az az üzenete, hogy nincs más eszköz a drágulás megfékezésére. Pedig volna, de nem ez a cél, hanem a látszatkeltés.

Rég volt ilyen magas az infláció Magyarországon

2021 egészében átlagosan 5,1 százalékkal nőttek az árak az előző évhez képest.

Decemberben rekordszintre gyorsult az infláció az euróövezetben

Az előző hónaphoz viszonyítva 0,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az euróövezetben decemberben.

Egyre durvább az áremelkedés az iparban, ezt a lakosság is meg fogja érezni

Novemberben éves alapon 21 százalék fölé gyorsult a drágulás az iparban, de októberhez képest is 2,7 százalékkal nőttek az árak. A belföldre termelő feldolgozóiparban éves alapon 22 százalék volt az áremelkedés, az energiaiparban 53 százalékos. Biztosra vehető, hogy ekkora áremelkedések meg fognak jelenni a fogyasztói árakban, az inflációban.

Az intenzív drágulás velünk marad a választásokig

Novemberben a fogyasztói árak átlagosan 7,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

2007-ben volt utoljára ilyen magas az infláció

Egy év alatt a fogyasztói árak több mint 7 százalékkal drágultak, a legtöbbet az üzemanyag és a dohányáruk ára nőtt.

Az infláció 14 éve volt ilyen magas, mint idén novemberben

A fogyasztói árak 7,4 százalékkal nőttek az egy évvel korábbiakhoz képest.

A magyaroknak jobban fáj ugyanaz az aldis vagy lidlös bevásárlás, mint az osztrákoknak

Abszolút értékben drágábbak az osztrák boltok, de ugyanazok a termékek a magyar fizetések nagyobb részét emésztik fel – és a magyar állam sokkal több adót szed be utánuk.

Rettenetesen elszálló takarmányárak miatt drágul a baromfihús

Nagyon felment a takarmányok ára, amely a baromfiágazatban az élőállat előállítási költségének harmadát teszi ki. A felvásárlási és a fogyasztói árak emelkedése nem követte eléggé ezt a drágulást. Sőt egy madárinfluenza-járvány után most térnek vissza a piacra a nagy európai termelők, lejjebb nyomva az árakat. Sok hazai termelő felhagyhat a termeléssel, utat nyitva a külföldi konkurenciának.

Repeszt az amerikai feldolgozóipar

S még jobb a teljesítménye a szolgáltató szektornak.

Durván emelkedett az étolaj és a benzin ára

Csak úgy repkednek a százalékok felfelé.