Hírkereső

Keresés

Orbán Viktor: Az elszigetelés és a maszk nem oldja meg a problémáinkat

Régóta nem adott péntek reggeli interjút a Kossuth Rádiónak a miniszterelnök, az esztergomi Fidesz-frakcióülés után azonban ennek is itt volt az ideje. A kezdeti gyurcsányozás után Orbán Viktor arról beszélt, hogy az Európai Uniós tagság nem a pénzügyi támogatások, hanem a közös piac miatt fontos, és elárult néhány részletet Ferenc pápa látogatásáról is.

A magyar lakosság 82 százaléka él az Európai Unió leghátrányosabb helyzetű régióiban

Ez látszik az Európai Bizottság 2022-2027-es regionális támogatási térképén.

A fideszesek inkább nem szavaztak, amikor az EP Oroszországról és Kínáról fogadott el állásfoglalásokat

Az Európai Parlamentben három módon lehet szavazni: igen, nem, tartózkodom. A Fidesz (és a KDNP) testületileg egy negyedik megoldáshoz folyamodott.

Megerősítik az uniós járványvédelmi központot, hogy hatékonyabban reagáljon egy mostanihoz hasonló pandémiára

Az Európai Parlament által elfogadott javaslat szerint fontos lenne, hogy az uniós tagállamok nemzeti készültségi és reagálási terveket dolgozzanak ki.

Ha a nőket megfosztják a biztonságos terhességmegszakítás lehetőségétől, az a nemi alapú erőszak kategóriájába esik az EP szerint

A magyar kormánypárti képviselők nem szavazták meg, de így is átment a javaslat, ami különösen súlyos bűncselekménynek minősíti a nemi alapú erőszakot.

Varga Judit: Csak azért kritizálta a kormányt az EP-alelnök, mert választás lesz Németországban

Az igazságügyi miniszter a német belpolitikával magyarázná, hogy Katarina Barley miért aggódik a magyar demokráciáért.

EP: A szélsőbaltól a szélsőjobbig mindenki elítélte a Pegasus-botrányt, kivéve a Fideszt

Országokon, pártokon és frakciókon átívelő konszenzus alakult ki arról az Európai Parlamentben, hogy elfogadhatatlan a kémkedési ügy, amit alaposan ki kell vizsgálni. Deutsch Tamás szerint viszont nincs itt semmi látnivaló, bezzeg Gyurcsányék idején.

A Pegasus-ügy kivizsgálását követelik az EP-képviselők, mire Deutsch Gyurcsányozásba kezdett

Az EP-képviselők azt kérik az Európai Bizottságtól, vizsgálja ki, hogyan gyűjthettek adatokat a Pegasus-kémszoftver segítségével újságírókról, ellenzékiekről. Deutsch Tamás szerint: Gyurcsány.

Ursula von der Leyen: Aggasztó fejlemények vannak egyes EU-országokban a jogállamiság terén

Jogszabállyal igyekszik az Európai Bizottság úrrá lenni az európai ipart bénító chiphiányon, konkrét ajánlásokat fogalmaznak meg jövő évtől a jogállamisági jelentésben – többek között erről beszélt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az EU helyzetét elemző éves beszédében. Az elnök Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén szólalt fel, mondandójának az “Uniónk lelkének erősítése” címet adta.

Csaknem egy hónap kihagyás után újra kormányinfó

Kövesse a Telexen a nyári szünet utáni első bejelentéseket! Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert gazdasági és más aktuális kérdésekről is faggatjuk.

Szijjártó: Európa több irányból is erősödő migrációs nyomás alatt áll

Európa több irányból is migrációs támadás alatt áll, ami a következő hónapokban várhatóan még fokozódni fog a felelőtlen európai uniós bevándorláspolitika és egyes felelőtlen nyilatkozatok miatt – figyelmeztetett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Finnországban.

Reagált a Fidesz az azonos neműek házasságáról szóló EP-s állásfoglalásra

Hidvéghi Balázs EP-képviselő brüsszeli őrültségeket emleget.

Az EP állásfoglalása szerint minden uniós tagállamnak el kell ismernie az azonos neműek házasságát

Az állásfoglalást kedden fogadta el az EP, a Fidesz és a KDNP képviselői ellene szavaztak.

EP-állásfoglalás: el kellene ismerni az azonos neműek házasságát és élettársi kapcsolatát

Az Uniónak fel kellene számolni az LMBTQI-embereket alapjogaik gyakorlásában gátló akadályokat – áll többek között abban az állásfoglalásban, amelyet az Európai Parlament fogadott el. Magyarországnak is üzentek.

Orbán Viktor úgy volt vele, hogy biztos, ami tuti még egyszer közzéteszi múlt heti előadása szövegét

A kormányfő tizenkettedik szamizdata lényegében egy az egyben a kormányközeli Mathias Corvinus Collégiumban elmondott beszéde.

Tízből csak két migránst tud az EU visszaküldeni

Az Európai Számvevőszék jelentése szerint sokkal hatékonyabb lenne az EU, ha egységes hangon szólna azokhoz az országokhoz, ahová vissza akarja küldeni az illegális bevándorlókat. Úgy vélik, a fejlesztési támogatások és a vízumpolitika megfelelő alkalmazása sokat javítana a helyzeten.

Az EU-tagállamok jóindulatán múlik, hogy Magyarország mégis kaphat-e újabb adag Pfizer-vakcinákat

Hazánk az EU-tagok közül egyedülikén döntött úgy korábban, hogy kimarad a közös vakcinabeszerzésből.

Magyarország mégis kaphat újabb Pfizer-vakcinát, de ahhoz a többi tagállam jóindulata kell

Az uniós keretszerződés alapján valóban nem tud Magyarország vakcinát venni, hiszen nem írta alá a közös vakcinabeszerzésről szóló szerződést – de ha a többi uniós tagállam jóindulatú, még kaphat az 1,8 milliárd Pfizer-vakcinából.

A horvátok már gyárthatják az eurót

Horvátország megkezdheti az euróérmék gyártását – erről írtak alá megállapodást az Európai Bizottság, a tagállamokat tömörítő Eurocsoport és a Horvát Nemzeti Bank elnöke.

Egész őszre jegelheti az Európai Bizottság az uniós pénzekről szóló magyar tervet

A küszöbön álló német és a jövőre várható francia választások is indokolják, hogy Von der Leyenék várjanak még a lengyel és magyar helyreállítási tervek engedélyezésével - már csak azért is, mert minden hitelességüket elvesztenék, ha érdemi igazságügyi reformok nélkül hagynának jóvá több tízmilliárd eurós támogatásokat.

Az elmúlt tíz év legrosszabb körtetermésére lehet számítani az idén

Az áprilisi fagyok nemcsak Magyarországon, hanem az Európai Unióban is súlyos károkat okoztak a gyümölcstermesztőknek.

Vizsgálja a 9. alkotmánymódosítást a Velencei Bizottság, azt ígérik, gyorsak lesznek

Októberben tárgyalhatnak arról a módosításról, amely előírta, hogy „az anya nő, az apa férfi”, és lehetővé tette több ezer milliárdnyi közvagyon vagyonkezelő alapítványokba történő kimentését.

A magyarok nem bíznak a kormányukban, ha uniós pénzről van szó

Az Európai Parlament megbízásából készült az a felmérés, amely a koronavírus-járványra adott uniós válaszokat vizsgálja. Az derült ki belőle, hogy a magyarok az átlagnál elkötelezettebbek az EU irányába, és hogy nem bíznak meg a saját kormányukban, ha a közös pénzek elköltéséről van szó. Kevésbé érdekli őket a migráció, sokkal jobban a jogállamiság.

Nem bízná rá az uniós támogatások elosztását a kormányra a magyarok többsége

Magyarországon pedig a megkérdezettek közel kétharmada szerint rossz irányba mennek a dolgok. Az Európai Parlament évadnyitója előtt mérte fel a kontinentális hangulatot az Eurobarometer kutatása.

Magyar kormányhatározat született arról, hogy Brüsszel hátba támadja Lengyelországot

Az Európai Bizottság kedden pénzbüntetés kiszabását kérte Lengyelországra.

Megjelent a lengyel kormányt támogató magyar kormányhatározat

A határozat szerint az Európai Unió történetében példa nélküli, hogy az Európai Bizottság egy tagállammal szemben ideiglenes intézkedésként kényszerítő pénzbírság kiszabását kezdeményezze.

Biden miatt Európa is Kína felé fog fordulni

Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel kijelentette, hogy Brüsszel arra fog törekedni, hogy növelje a blokk „stratégiai autonómiáját” Joe Biden elnök elszúrt afganisztáni kivonulását követően, és jelezte, hogy az Európai Unió Kína felé fog fordulni.

Orbán: Brüsszel visszaél a hatalmával, veszélyezteti Európa egységét

A miniszterelnök szerint az Európai Bizottság megtámadta Lengyelország alkotmányos berendezkedését és identitását.

Timothy Garton Ash: Merkel megállíthatta volna Orbánt

Az európai ügyek avatott szakértőjének számító oxfordi professzor vegyesnek látja Angela Merkel 16 éves kancellárságának mérlegét. Ami az EU-ellenességet illeti, Ash szerint a britek őszinte ostobasággal léptek ki, Orbán Viktor viszont tisztességtelen okossággal marad.

Görög orvosok pert indítottak az egészségügyi dolgozók kötelező oltása miatt

Harminc görög orvos fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) a számukra kötelezően bevezetett koronavírus-elleni oltás miatt.

Polexit: Brüsszeli demokrácia-diktatúrát emleget egy lengyel kormánypárti vezető

Olyan Európai Unióban akarunk lenni, amely számunkra elfogadható – jelentette ki szerdán Ryszard Terlecki, a lengyel képviselőház alelnöke, a nagyobbik kormánypárt (Jog és Igazságosság, PiS) parlamenti frakcióvezetője.

FAZ: Most derül ki, mennyire eltökélt a lengyel kormány

A bíróságok ügyében a lengyel kormány köti az ebet a karóhoz, az EU pedig fokozza a szorítást, írja a német Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Történelmi zöldkötvénykibocsátást fogadott el az EU

Heteken belül lehet jönnek a befektetőket a zöld gazdaság felé terelő uniós kötvények.

Tartósan drágul az élelmiszer, és van miért aggódni emiatt

A szakértők attól tartanak, hogy a pandémiás nyomás enyhülése után kialakult áremelkedés miatt ellenőrizhetetlen eredetű külföldi áru lepi el a polcokat. A koronavírus-járvány persze összességében is megrázta az élelmiszeripart – amihez még hozzátett az energiaárak és az építőipari alapanyagok drágulása.

Az írek és a csehek is költhetik a helyreállítási forrásokat - a magyarok megint nem kaptak pénzt

Már 18 tagállam számára vált elérhetővé a források lehívása.

Orbán: Ha szét is esik az EU, mi ott leszünk az utolsók között, és tartjuk az utolsó gerendát

Orbán Viktor Kötcsén felvázolta pártja és kormánya választási stratégiáját is.

Függetlenség van, shake a Mekiben nincs

Az Egyesült Királyság a járvány és a brexit kombinációja miatt munkaerőhiánnyal küzd, amely a szállítmányozástól a húsfeldolgozásig egy sor szektorban fennakadásokat okoz, és még Haribóból sincs elég. A kereskedők szerint karácsonyra mélyülhetnek az ellátási gondok, a brexitpártiak szerint ugyanakkor bérnövekedést hoz a helyzet.

Deutsch Tamás: Megkezdte az OLAF a vizsgálódást Cseh Katalin ügyében

Deutsch augusztus elején tett bejelentést az Európai Csalás Elleni Hivatalnál Cseh Katalin ügyében, európai uniós közpénzeket érintő csalás alapos gyanúja miatt.

Fordulat a kommunikációban: teljes mellszélességgel EU-párti lett a fideszes elit

Bár volt olyan képviselő, aki az EU-t egy kényszermunkatáborhoz hasonlította, a Fidesz vezetői Kötcsén egyértelműen kiálltak Magyarország uniós tagsága mellett. Videó a Nagy Európai Fordulatról.

A kormány nem tervez járványügyi korlátozásokat

Az oltás a megoldás, nem a korlátozás – állítják.

Szijjártó elismerte, hogy voltak rasszista megnyilvánulások a magyar-angol meccsen

Arról is beszélt, hogy ma is az uniós tagságra szavazna.

Kötcsei Fidesz-piknik egy világrend nélküli világról szóló Orbán-beszéddel

Az Európai Unió jövőjéről, a járvány utáni bizonytalanságról és a jövő évi választásokról is szól Orbán Viktor zárt körű beszéde Kötcsén. Felvonult a fideszes hátország, hogy zárt körben készüljenek fel a kampányra. Orbánt nem lehetett kérdezni, államtitkára ismertette a beszéde legfontosabb pontjait.

Szijjártó: "Kihoztunk Afganisztánból mindenkit, aki nekünk segített, mást nem fogadunk be"

A külügyminiszter szerint egyes EU tagországok és a brüsszeli intézmények „újra a 2015-ös pályára álltak rá”.

Az MIT sztárközgazdásza szerint Magyarországnak nincs helye az EU-ban

Daron Acemoglu a holland miniszterelnök egy korábbi írását vette elő, és helyeselt, miközben olvasta.

Gyorsreagálású hadtesteket hozna létre az EU

Az afganisztáni kivonulás és az azt követő összeomlás, a villámgyors tálib katonai hatalomátvétel arra ösztönzi az európai országokat, hogy saját, önálló katonai alakulatokat hozzanak létre. Erről szólt a védelmi miniszterek csütörtöki informális találkozója a szlovéniai Brdoban.

Itt tart a devizahitelesek ügye az uniós bíróság friss döntése után

Rossz hírt kaptak azok a devizahitelesek, akik abban bizakodtak, hogy az Európai Unió Bírósága (EUB) számukra kedvező ítéletet hoz, de a bíróság szerint az uniós joggal összeegyeztethető volt a magyar forintosítási jogszabály.

Rendben van a magyarországi devizahiteles elszámolási törvény az EU bírósága szerint

Az uniós bíróság kimondta, hogy kevés a devizás hitelszerződés érvénytelenítéséhez, ha tisztességtelen kikötés van benne az árfolyamrésről.

Uniós biztos: Magyarországon egy év alatt semmit sem javult a jogállamiság helyzete

Didier Reynders szerint továbbra is rendszerszintű a korrupció.

Uniós biztos: Semmit sem javult a jogállamiság helyzete Magyarországon

Didier Reynders szerint továbbra is problémás a magyar bíróságok függetlensége, a médiaszabadság, vagy a rendszerszintű korrupció.

Orbán: Magyarország tapasztalata relevánsabb migrációban, mert már volt muszlim megszállás alatt

Az Európai Unió jövőjéről szólt volna 11 uniós vezető panelbeszélgetése a Bledi Stratégiai Fórumon, de nem kellett hozzá negyedóra, hogy Afganisztánról és a migrációról szóljon a vita. Azt mindenki elismerte, hogy a 2015-ös menekültválság kezelése hiba volt, Orbán Viktor pedig arra is válaszolt, hogy szerinte mi a politika feladata.