Hírkereső

Keresés

Akad védőnő, akinek 80 ezerrel kevesebb lett a fizetése a beígért emelés helyett

Többet ígértek, mégis kevesebb lehet belőle.

Béremelés helyett csökkenés: van olyan védőnő, akinek 80 ezerrel kevesebb lett a fizetése

Hiába ígért a kormány 21 százalékos béremelést, van, akinek az ígéret ellenére sem nőtt, hanem jelentősen csökkent a fizetése.

4 év alatt semmi nem változott: ugyanannyian, ugyanott és ugyanannyiból kapnak szociális tűzifát

A turisták által nyáron annyira kedvelt balatoni települések lakói sem boldogulnának télen a szociális tűzifa nélkül. A szegénység azonban mindenhol jelen van az országban.

A Pénzügyminisztérium elismerte: a járvány hatással volt a nyugdíjkassza egyenlegére

A kormány a tervezettnél kétszer nagyobb hiányt csinált 2021-ben, pedig az adóbevételek a vártnál sokkal jobban teljesültek. A központi költségvetés adóssága 40 ezer milliárd forint fölé nőtt. A nyugdíjasok számának nőnie kellet volna az első félévben, de csökkent – „feltehetően” a pandémia miatt. A HM szerve kétszer annyit költött páncélosokra és helikopterekre, mint az Emmi szerve oltásokra és tesztekre.

"Ez becsületsértés" – mondja a letolvajozott államtitkár

Fekete Péter szerint az általa bemutatott kultúrkincseket mindig örömmel várják.

Albert Einstein agyát és szemeit is ellopta a boncolását végző orvos

Harminc éven át befőttes üvegekben tartotta, és utólag ugyan kapott engedélyt, hogy megvizsgálja az agyat, semmi hasznosat nem tudott kideríteni róla. Tudományos körökben viszont úgy osztogatta a darabjait, mint a cukorkát.

Magyar szakértők szerint a negyedik oltás általános bevezetése jelenleg felesleges

Vannak csoportok, akiknek kellhet a negyedik oltás, de az általános bevezetésére most szerintük semmi szükség.

Így nézhet ki egy orosz támadás Ukrajna ellen

Oroszország felkészült egy frontális támadásra, de inkább stratégiai célpontok megsemmisítése lebeg a szeme előtt.

Lopás miatt feljelentik a kulturális államtitkárt

Prőhle Gergely szerint csak egy gesztus volt Fekete Péter akciója, ami a jobbikos Brenner Koloman viszont az egész Orbán-rezsimet jellemzi.

Vadabbnál vadabb összeesküvés-elméletek kötődnek a Csernobil mellett, a semmi közepén rozsdásodó 150 méteres fémszerkezethez

A csernobili atomkatasztrófa valódi okozója, vagy az amerikaiakat támadó agykontroll-masina volt a titkos katonai objektum, a Duga-radar? A korabeli térképek használaton kívüli úttörőtáborként jelölték a gigantikus szerkezetet, ami 36 éve csak rozsdásodik és pusztul, de máig katonák őrzik.

Leszúrta a nagynénje, hogy sose vesz részt semmiben, erre szervezett egy országos demonstrációt

Alex Hole saját bevallása szerint is sokáig csak szarral dobálózott a Facebookon, de most főszervezője lett az elszabadult áramárak miatti tiltakozásnak Norvégiában.

Kásler Miklós: Magyarországon jut a legtöbb támogatás kultúrára Európában

Új adással jelentkezett a magyar kultúra napján az Életközelben videósorozat.

Szabálytalanság miatt lefújták a középfokú felvételit egy alapítványi gimnáziumban

Az EMMI közleménye szerint idő előtt bontották fel a magyar felvételi borítékját, ami így visszaélésekre adott volna lehetőséget.

Idő előtt felbontott feladatsor miatt 160 diáknak újra kell írnia a középiskolai felvételi vizsgát

Szombaton közel 73 ezren írtak felvételit magyarból és matematikából, egy helyen talált komoly hibát az ellenőrzés.

Szakcsi Lakatos Béla 2021-ben: Nem akarok a választás előtt semmibe se belekeveredni. Szakcsi Lakatos Béla 2022-ben: Piros volt a paradicsom, nem sárga

Tavaly novemberben visszautasította Józsefváros díszpolgára kitüntetését a „rendkívül kiélezett” politikai helyzetre hivatkozva. Most ő játszhatott Orbán Viktornak.

A NAIH szerint nem volt rendben, hogy az Emmi nem adta ki Ujhelyi Istvánnak az uniós vakcinabeszerzésről kért adatokat

A minisztériumnak most 30 napja van korrigálni, különben az MSZP-s politikus perel.

Elmarasztalta az adatvédelmi hatóság a kormányt a vakcinaadatok eltitkolása miatt

Az információkat Ujhelyi István EP-képviselő kérte ki - hiába.

Ötödik hullám: a működőképesség határára kerültek az iskolák?

Sok a fertőzött diák, mégsem várható szigorítás.

Még a magyar hatóság szerint sem titkolhatnák el, hogy ki és hogyan intézte a vakcinákat

Ujhelyi István EP-képviselő egy éve próbálja kideríteni, hogy ki és milyen szerződések alapján intézkedett a magyar kormány részéről a nyugati vakcinák beszerzéséről. Kásler minisztériuma a nemzeti infohatóság álláspontját is semmibe veszi.

Az emberek ugyanúgy éheznek, de Amerikát már (állítólag) kilőhetné Kim Dzsongun

Kim Dzsongun tíz éve lépett hatalomra Észak-Koreában, ezalatt meglepően nagy elánnal irtotta ki belső ellenzékét, és a rakétafejlesztésben is felülmúlta felmenőit, cserébe a várt gazdasági reformokból semmi sem lett.

"Hasznos" és "nyitott" tárgyalásokon nem jutottak semmire az oroszokkal az amerikaiak

Bár az amerikai hírszerzés szerint már a leendő ukrán bábkormány tagjait toborozzák, külügyminiszterük kölcsönösségen alapuló engedményekkel próbálja lecsillapítani az oroszokat.

„A semleges, mindenre nyitott kultúrpolitikát nyugodtan el lehet felejteni, abból nem jön ki semmi”

Szarka Gábor, az új SZFE kancellárja arról beszélt egy beszélgetésen: kell még tíz év, hogy megjelenjen a kultúrában az értékrendjük, ennyi időt igénybe vesz az „átmosás.”

Az állami támogatás hajtja az egekbe a lakásárakat, és még mindig van hova drágulni

Hiába nőtt nyolc év alatt kétszeresére a budapesti ingatlanok átlagos ára, ezt is kifizetik a vevők, és úgy tűnik, még mindig van mozgástér némi áremelésre - állapította meg a KPMG elemzése. A szerzők megnézték az ingatlanpiaci árakat felhajtó tényezőket, és arra jutottak, az állami támogatásnál semmi nem tett többet azért, hogy drágák legyenek a lakások.

500 ház megsemmisült egy elképesztő erejű robbanásban Ghánában

Egy robbanóanyagokat szállító kamion karambolozott.

19 milliárdért vásárol társasági részesedést az állam

Hogy milyen társaságban, az nem derül ki a csütörtök esti kormányhatározatból, csak az, hogy a gazdaság-újraindítási programok keretéből ennyit bocsátanak Mager Andrea, a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszter rendelkezésére.

Itt a válasz, hogy mi miatt nem lesz Orbán–Márki-Zay-vita

Dömötör Csaba szerint amúgy sem lenne semmi értelme.

Keselyűk, Völner Pál és Orbán-jéghegy az ellenzék új kampányvideójában

Nincs ebben semmi személyes, ilyen a rendszer. Meg kell adni a főnöknek, ami a főnöké - mondja a videóban Nagy Zsolt narrátor.

XIV. Benedek pápát mulasztással vádolják, mert gyermekbántalmazó papoknak falazhatott

Az egykori pápa támogatja a vizsgálatot, de a vádakat, miszerint tudott volna az ügyekről és nem tett semmit, tagadja.

Katasztrofális a helyzet Tongán a cunami után, több szigeten minden megsemmisült

Napokkal a vulkánkitörés és a szökőár után érkezhettek meg az első segélyszállítmányok, mostanra sikerült leszállásra alkalmassá tenni a repülőteret.

Franciaország gyarmati múltja, jelene és jövője

Ez valami vicc? Tettem fel magamnak a kérdést. A saját megtakarításaikat, amit külföldön kell elhelyezniük, piaci kamat mellett kölcsönözhetik maguknak, ha megengedi nekik a Francia Kincstár? (!) Na itt megálltam néhány másodpercre, nem igazán értettem, hogy 2022-ben miként fordulhat ilyen elő. Franciaország gyarmati múltjáról olvasva értettem meg a helyzetet.Üzenet GiuneábólGuineában járunk, 1958-at írunk. Az ország akkori elnöke, Sékou Ahmad Touré úgy döntött, hogy népszavazásra bocsátja országa függetlenségének kérdését. 1958. szeptember 28-án zajlott le a szavazás, és a voksolók 94 százaléka Guinea függetlenségének a kikiáltását támogatta. Az ország 1958. október 2-án ki is kiáltotta a függetlenségét. A franciák válasza azonnal megérkezett, de köszönet nem igazán volt abban.Háromezer francia hagyta el az országot, részint a közigazgatásból, részint a gazdasági élet más területeiről. Iratokat semmisítettek meg, illetve elvitték azokat magukkal. Az általuk felépített fizikai infrastruktúrát lerombolták. Romba döntöttek óvodákat, iskolákat, közintézményeket. Autókat és traktorokat gyújtottak fel. Lovakat és teheneket vágtak le a kivonulásuk alatt. Ezen tetteknek egyetlen célja volt, üzenni a többi gyarmati államnak, hogy nem lesz olyan egyszerű a függetlenedés, mint azt Guinea gondolta.A franciák abból indultak ki, hogy a gyarmati országok profitáltak a jelenlétükből. Infrastruktúrát építettek, fektettek a humán tőkébe és a reálgazdaságba egyaránt. Úgy gondolák, hogy ezen kiadásokat kompenzálniuk kell kivonulásuk után azon afrikai országoknak, amelyekben jelen voltak gyarmatosítóként.A jövő AfrikaAfrika legnagyobb értéke a gigantikus, robusztus erőben lévő, hihetetlen küzdőképességgel, tanulni akarással bíró fiatal ember, humán erőforrás, amely a hétköznapi élet és a kutatások-fejlesztések terén egyaránt csodálatos teljesítményekre képes – olvasható a HOLDBLOG-on. A bejegyzés szerzője nemrég érkezett haza a kontinensről.Gyarmati adóTogo elnöke, Sylvanus Épiphanio Olympio 1961-ben más utat választott országa függetlenségének elnyeréséhez, mint Sékou Ahmad Touré. Fontos tudni, hogy ekkor Togo nem volt formálisan francia gyarmat, hivatalosan az ENSZ gondnoksága alá tartozott. Olympionak mégis De Gaulle elnökkel kellett megállapodnia Togo függetlenségének feltéleleiről, miután – más országokkal ellentétben – nem írta alá az átfogó, minden részletre kiterjedő 1950-es években született, De Gaulle nevét viselő paktumot. (Erre a paktumra később még kitérek.)Olympio megértette a franciák Guinea-ban hagyott üzenetét. Így született meg Togo és Franciaország között az a megállapodás, amelyben Olympio vállalta egy úgynevezett „gyarmati adó” évenkénti megfizetését Franciaországnak. Ennek mértéke 1963-ban Togo teljes évi költségvetésének 40 százaléka volt. Az összeget a franciák állapították meg.A francia paktumMint említettem, Franciaország paktumot kötött gyarmataival az 1950-es években, ami a mai napig érvényben van, és jelentősen megbénítja a szuverenitásukat. A paktum az alábbi tizenegy pontból áll:Gyarmati adó megfizetése Franciaország számára a gyarmatosítással járó előnyökért cserébeA nemzeti tartalékok automatikus lefoglalásaElővásárlási jog az országban feltárt minden nyersanyagra és természeti erőforrásraA francia cégek és érdekeltségek előtérbe helyezése a közbeszerzésekben és nyilvános ajánlattételekenKizárólagos jog a katonai felszerelések szállítására, és a tisztek képzéséreFranciaországnak joga van katonai csapatok telepítésére és fegyveres beavatkozásra a saját érdekei megvédéséreKötelezettségvállalás arra, hogy a hivatalos nyelv az országban és az oktatásban a franciaKötelezettségvállalás arra, hogy az afrikai valutaközösségi frank, az FCFA a hivatalos valutaKötelezettségvállalás arra, hogy az ország az éves fizetési mérlegének és taralékainak egyenlegét Franciaországban helyezi elLemondás a jogról, hogy katonai szövetséget kössön az érintett ország Franciaország hozzájárulása nélkülHáborús vagy globális válsághelyzetben kötelező a Franciaországgal való szövetségA paktum második pontja adta meg a választ a felmerülő kérdésemre. Így már világos, hogy ezek az államok nemzeti tartalékait a Francia Nemzeti Bank kezeli. Benin, Burkina Faso, Bissau-Guinea, Elefántcsontpart, Mali, Niger, Szenegál, Togo, Kamerun, Közép-Afrikai Köztársaság, Csád, Kongó-Brazzaville, Egyenlítői-Guinea és Gabon tartozik ebbe a körbe.Afrikai valutaközösségA rendszer a következők szerint épül fel. Létezik két gazdasági szervezet, amelyeket az említett országok hoztak léte. Az egyik szervezet a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége, a másik a Közép-afrikai Gazdasági és Monetáris Közösség. Ez a két közösség egységes valutát használ törvényes fizetőeszközként, az afrikai valutaközösségi frankot az FCFA-t (1 FCFA=0,0015 EUR).Az CFA frankot a két gazdasági közösség által létrehozott központi bankok bocsátanak ki, a The Central Bank of West African States (BCEAO) és a Bank of Central African States (BEAC). Ezek a központi bankok számlát vezetnek a Francia Központi Banknál. A tartalékok 65 százaléka kerül egy úgynevezett „műveleti” számlára, míg 20 százalék egy másik számlára, amely számla a felmerülő pénzügyi kötelezettségek fedezésére szolgál.Közgazdászként lehet érvelni ezen rendszer mellett. Például azzal, hogy amíg francia letétben van a tartalék, addig az stabilitást adhat ezeknek az országoknak, erősítheti az ületi bizalmat irányukba. Ellenérvként ott van azonban az a gondolat, hogy egy harmadik világbéli ország felzárkózásához és versenyképességének a növekedéséhez, a beruházások ösztönzéséhez elengedhetetlen az önálló monetáris politika, és a saját deviza. Arra azonban nincs semmilyen elfogadható magyarázat, hogy a saját tartalékaikat szuverén államokként kamatra vegyék kölcsön.A kérdéskör egyébiránt politikai értelemben is napirenden van Franciaországban. Jobboldalon sokáig élt a klasszicizmust idéző birodalmi nézet, amely szerint az ország geopolitikai és gazdasági középbirodalmi helyzete addig tartható fenn, míg Afrika jelentős része felett gazdasági és politikai befolyással bírnak. Manapság a politikusok már a CFA rendszert igyekeznek úgy eladni, mint egy növekvő terhet az ország számára. Az éppen regnáló elnököktől azonban nem találtam olyan nyilatkozatot ez elmúlt tíz-húsz évben, amely szerint terveznék feladni ezt a rendszert. Le Pen asszony, aki a radikális jobboldalt képviseli hazájában, 2017-ben a kampánya során azt az ígéretet tette Csádban, hogy megválasztása esetén eltörli az FCFA rendszert, és nagyobb szuverenitást biztosít majd az érintett országoknak. Ennyi.Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy folyamatosan nő azon francia állampolgárok száma is, akik afrikai gyökerekkel rendelkeznek, ami növekvő nyomást jelent majd a rendszerre nézve a jövőben.A változás elindultEgyébiránt az érintett országok egy része bátor volt, és döntöttek a változás elindításáról. A CFA rendszert egy ECO nevezetű rendszerre szeretné nyolc Nyugat-afrikai ország lecserélni, úgy, hogy a régió nagyhatalma, Nigéria is csatlakozik az ECO-hoz, tette közzé a Economic Community of West African States (ECOWAS) 2019. októberében. A cél az FCFA eltüntetése Nyugat-Afrikából. Elefántcsontpart elnöke, Alassane Ouattara 2019. december 21-én bejelentette: „a többi UEMOA államfővel kötött megállapodással úgy döntöttünk, hogy megreformáljuk az FCFA-t”. A devizatartalékokat Franciaország már nem fogja központosítani. Megszűnik az a kötelezettség, hogy a tartalékok jelentős részét a francia kincstár működési számlájára fizessék be ezek az országok. Ezen felül Franciaország visszavonul az FCFA irányító testületeiből. Eddig Párizsnak képviselője volt a BCEAO-ban, a Nyugat-afrikai Államok Központi Bankjában, egy másik pedig a bankbizottságban és egy a monetáris politikai tanácsban. Az ECO és az euró közötti átválthatóság garanciája továbbra is a Banque de France lesz, amellyel rögzített paritást tart majd.A ECO rendszert egyébiránt 2020-ban tervezték bevezetni, de ez a mai napig nem történt meg. Izgatottan várom, hogy miként alakul a politikai és geopolitikai helyzet Afrikában. Tudjuk és látjuk, hogy a népesség nő, sok a fiatal, munkaképes korú ember. Amennyiben nagyobb önállóságot kapnak, javaikat, alapvető szuverenitásukat nem veszik már el tőlük, ezek az országok, új gazdasági középhatalmak is lehetnek rövid időn belül.

De mi köze van Karácsonynak az Egészséges Budapest Programhoz?

Leginkább semmi. Maximum az eredményeivel haknizhat.

Távozik 11 orvos a Péterfy Kórház szülészeti osztályáról

Több mint az orvosok fele felmondott az osztályon. A hivatalos közlés szerint semmilyen beavatkozás nem maradt el.

Március 16-án egésznapos, akár határozatlan idejű tanársztrájk is jöhet

Kiadtak egy kisokost a munkabeszüntetés szervezéséről és petíciót is indítottak.

444: Völner az Igazságügyi Minisztérium bejáratánál kapott 3 milliót Schadltól

A fideszes politikus egy másik tárcánál is megpróbált közbenjárni a végrehajtói kar elnöke által hozzávitt ügyekben.

Úgy röpködtek a milliók Schadl és Völner között, mint az őszi falevelek a szélben

A 444.hu cikksorozatának második részéből az is kiderül, hogy a fideszes államtitkárnak lesújtó véleménye volt az Emmiben dolgozó emberekről.

Az összes lakóház megsemmisült egy tongai szigeten a vulkánkitörés miatt

A kitörés miatt a tengerfenéken futó távközlési kábel elszakadt és összeomlott a kommunikációs hálózat. Mango szigetén az összes ház elpusztult, míg Fonoifua szigetén mindössze két épület maradt meg.

A Szegedi Tudományegyetem belső vizsgálata szerint semmi közük sincs a Völner-ügyhöz

Nem találták nyomát annak, hogy bárki is szabálytalanul vizsgáztatott volna.

Orvos-Tóth Noémi: "Az lenne a legegészségesebb, ha egy gyerek megszületésének indoka ez az egyetlen szó lenne: csak"

Miért nem gátolja a valódi belső szabadságot semmilyen külső korlátozás, és mi köze mindennek a transzgenerációs traumáinkhoz? Orvos-Tóth Noémivel beszélgettünk.

Gattyán Orbánról: Nincs semmiféle személyes kapcsolatunk

A milliárdos – akit egy interjúban kérdeztek – kétmillió szavazatra számít.

Semmiképp sem veszíthetik el az adóvisszatérítést a jogosultak

Több mint 1,4 millióan kapják meg februárban a nekik járó pénzt.

Gattyán György: Mégis, mivel verem én szét az ellenzéket!?

„A jelenlegi állás szerint semmit nem szeretnék csinálni a Fidesszel” – állítja Magyarország egyik leggazdagabb embere, aki Megoldás Mozgalom néven alapított pártot. Úgy véli, akár második legnagyobb erő is lehetnek a választásokon. Először az ellenzéki tömörüléssel törekedett volna partnerségre, de ma már azt mondja: ez lezárt ügy, nincs miről tárgyalni. Gattyán György szerint semmiféle szerepe nem volt a Fidesznek a bejelentkezésében, és nincs kapcsolata a NER-rel. Célokról, politikai ambíciókról, a Fideszhez vagy éppen az ellenzéki oldalhoz fűződő viszonyáról is kérdeztük.

„A dilettantizmus tobzódása” – 25 akadémikus adott ki közleményt az elcsaklizott történelmi kiállításról

Kásler Miklós a Magyarságkutató Intézetnek adta az Aranybulla kiadásának 800. évfordulójára tervezett kiállítást, félrerakva az ahhoz ténylegesen értő akadémikusokat. Az MTA-sok most újabb közleményt adtak ki az ügyben.

Megduplázódott a tíz leggazdagabb milliárdos vagyona a Covid-járvány kitörése óta, miközben 163 millióan kerültek a szegénységi küszöb alá

Vagyonuk elérte az 1500 milliárd dollárt, miközben a lakosság szegényebbik felének gyakorlatilag semmije sincsen.

Harmadannyi a pályakezdő tanár

Közérdekű adatigénylés után derült ki a szám.

Brutálisan visszaesett a pályakezdő pedagógusok száma

A 145 ezer forintos kezdő fizetés megteszi a hatását.

4 éves kortól szexuális neveléssel érzékenyítenek a holland óvodákban

Hollandiában a gyermekek szexuális nevelését már négyéves kortól elkezdik, és minden korosztály számára különböző módon oktatják – erről ír a Dutchreview az egyik cikkében. Az oktatásokon nyíltan beszélnek a diákokkal a genderidentitásról és a homoszexualitásról is. Az újság szerint a kisgyerekek hamar megtanulják, hogy „tökéletesen természetes, hogy két férfi vagy két nő szeretik egymást„. A szülők, ha akarnának, sem tehetnének ellene semmit, az állami óvodákban és iskolákban ez kötelező nevelési feladat – írja az Origo.

Átadta a mobilját Alec Baldwin a lelőtt operatőr ügyében nyomozó rendőrségnek

A hatóságok szerint a színész nem működik együtt teljesen a nyomozókkal, ügyvédje szerint viszont „Alec nem tett semmi rosszat”.

A transznemű úszó semmibe veszi a csapattársait is

Lia Thomas transznemű úszó egy csapattársa szerint arrogánsan azt állította, hogy ő a „transz sportok Jackie Robinsonja”.

Facebook mindenhol van, gyűlöletbeszéd elleni harc csak nyugaton

A közösségi oldal egykori alkalmazottja kitálalt: a szivárogtatott dokumentumok szerint a Facebook tisztában volt vele, hogy a moderálás hiánya erőszakhoz vezet, mégsem csináltak semmit.

Semmi nem indokolja, hogy bárki megkaphassa a negyedik oltást

Magyarország lesz a világon az első, ahol akárki beoltathatja magát negyedszer is a koronavírus ellen Ezt a döntést viszont még semmilyen tudományos adat nem támasztja alá, és sok szakértő szerint is fölösleges egyelőre. Ráadásul jobb helyük is lenne most a vakcináknak. Más országokban csak a veszélyeztetettebbeket oltják negyedszer, és az első tapasztalatok felemások.