Hírkereső

Keresés

IgNobel 2021: Minél kövérebb a kormány, annál korruptabb az ország

Tizenöt ország összesen 299 miniszterének testtömegindexét becsülte meg az idei IgNobel-díj gazdasági kategóriájának díjazottja, és arra jutott, szignifikáns kapcsolat mutatható ki egy kormány tagjainak elhízottsága, valamint az ország korrupciójának szintje között.

"Elegünk van a beszólásokból" – az elhízás betegség, mégis kirekesztés és megszégyenítés jut a túlsúlyos embereknek

Az orvostudomány már elfogadta, hogy a túlsúly veszélyes krónikus betegség – az állam és a társadalom még nem. Egy elhízástudományi szakembert és egy túlsúllyal élő, az elhízottak jogaiért kiálló akti

Az idei közgazdasági Ignobel-díjas szerint minél kövérebb egy ország vezetője, annál nagyobb az országban a korrupció

Pavlo Blavatskyy tizenöt szovjet utódállam vezetőit vizsgálta.

Tudósok: Nagyobb bajban van a gyerek, ha túlsúlyos az anya

A terhességük idején túlsúlyos vagy elhízott anyák gyermekeinél nagyobb a kockázata annak, hogy felnőtt korukban bélrák alakuljon ki náluk – állapította meg egy amerikai kutatás 18 ezer ember egészségi állapotát követve. Az eredmények magyarázattal szolgálnak arra is, hogy az olyan fejlett térségekben, mint Európa, miért nő a bélrák előfordulása a fiatalabb felnőttek körében.

Provokatív kutatás: mégsem hizlal a szénhidrát?

Egy új tanulmány szerint a finomított cukortól nem kell annyira rettegni.

Az öregedés lehet, hogy önmagában mégsem mentség az elhízásra

Sokan a múló évekre fogják, hogy felszedtek néhány kilót, de egy új tanulmány szerint az anyagcsere 20 és 60 éves kor között nem kezd lassulni.

Meglepő, az elhízással kapcsolatos eredmények az emberi anyagcserét vizsgáló kutatáson

20 és 60 éves kor között nem változik az anyagcsere, az életközépi hízást nem annak lassulása okozza. 60 éves kor után az anyagcsere drasztikusan lassul, ami hozzájárul számos betegség kialakulásához.

Ahogy öregszik a magyar, úgy hízik

Bár az Európai Unió lakosságának fele túlsúlyos, Magyarországon ez az arány még rosszabb, különösen a férfiak és a 35 évnél idősebbek körében.

Ezt ne tegye, ha kedves a prosztatája

A prosztataproblémák elkerülése és kezelése érdekében nagyon fontos a megfelelő életmód: az elhízás, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás és kevés mozgás nagyban elősegíti a tünetek kialakulását. Lény

Kutatók megcsináltak a fogsorra rakható bilincset, amivel szerintük kezelhető az elhízás – óriási felháborodás lett belőle

A DentalSlimnek nevezett eszköz megakadályozza, hogy a fogyókúrázók két milliméternél szélesebbre nyissák a szájukat. A fejlesztést végző egyetem szerint a kutatásuk is igazolja, hogy az ötlet működik, de sokan így is kiakadtak miatta: szerintük egy középkori kínzóeszközt próbálnak eladni.

Egyre több az elhízott házi kedvenc, pedig a kutyák, macskák túletetése állatkínzás

Bécsi állatorvosok körében végzett felmérés szerint egyre több az elhízott házi kedvenc az osztrák fővárosban. A legnagyobb probléma azonban, hogy a gazdik jelentős része nem betegségként kezeli az elhízást, így nem is tesz ellene. Aki extrém módon túleteti a kutyáját, macskáját, az állatkínzást követ el és akár 7500 eurós büntetést is kaphat érte.

Egy 33 éves férfi a koronavírus legfiatalabb áldozata

Alapbetegségei között elhízást és asztmát jelöltek.

Egy 34 éves férfi a koronavírus legfiatalabb áldozata

Magasvérnyomás-betegséggel, cukorbetegséggel és kóros elhízással küzdött.

Emberéletek ezreivel fizetünk az életmódunk miatt

A Covid kíméletlenül rámutatott arra, miért baj, hogy elhízásban „nagyhatalom” vagyunk.

A magyarok elhízottsága is hozzájárul a rossz hazai koronavírus-adatokhoz

Ha annak az okait keressük, miért áll Magyarország az első helyen a lakosságarányos Covid-halálozás világrangsorában, akkor nem kerülhetjük el a tükörbe nézést sem – a szó szoros értelmében. A magyar felnőttek 70 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, a fertőzés szövődményei rájuk pedig különösen veszélyesek. A Covid ráadásul tovább hizlalja az embereket.

Mit árulnak el a 25 ezer koronavírus-áldozat alapbetegségei?

Egyfelől azt, hogy a magyar társadalom általános egészségi állapota pocsék. Másrészt az is kiderült a hivatalosan közölt adatok közötti bányászásból, hogy nincs egységes adatközlés. Infografikánkon a 25 ezer elhunyt betegségei.

Koronavírus: a túlsúlyos betegeknél nagy a kockázata a súlyosabb lefolyásnak

Annak is nagyobb a valószínűsége, hogy oxigénpótlásra vagy lélegeztetésre szorulnak, szemben az egészséges súlyú betegekkel.

A túlsúlyos koronavírusos betegek gyakrabban kerülnek lélegeztetőgépre

Ausztrál kutatók szerint az elhízottság a Covid-19 esetében komoly rizikóval járhat.

Schobert Norbert: A vágódisznó kezdődik 100 kilónál, nem egy férfi

Az ország fitneszguruja szerint ciki az aputest.

Egy 39 éves férfi volt a járvány legfiatalabb áldozata tegnap

Egy 46 éves elhunytnál lágyéksérv műtétet és dongalábat tüntettek fel a kormányzati tájékoztató oldalon.

A járvány miatti tétlenség komoly elhízásveszélyt is jelent

Az USA-ban, ahol sok államban ténylegesen be kellett zárkózniuk otthonaikba az embereknek, havi csaknem egy kilót is magukra szedhettek.

Elhízni olcsó, a túlsúly veszélyes és drága – főleg a Covid idején

A Covid–19 világszerte komoly pusztítást végez a túlsúlyosak körében, ami nekünk azért lehet különösen aggasztó, mert Magyarország Európában a legjobban elhízott nemzet (és a világon is a negyedik). Az egészségtelen életmódunk okozta betegségeket gyógyszerekkel kezeljük, pedig az OECD számításai szerint minden, az elhízás megelőzésébe befektetett forint öt-hatszorosan térülne meg.

Elhunyt egy 16 éves lány a koronavírus-fertőzés miatt

Az elmúlt 24 órában három harmincas éveiben járó beteg is életét vesztette a járványban.

A mostani elhízott fiatalokat a szüleik fogják eltemetni

Az elhízást tekintve Magyarország a világ élvonalában van, a túlsúlyosok mégis alig fordulnak orvosi segítségért. Az elhízással számos súlyos betegség is együtt jár, és ezek már a tizenéveseknél is megjelentek, meredeken csökkentve a várható élettartamot. Riasztó adatok az elhízás világnapján.

A túlsúlyosaknak elsőbbséget kellene adni a védőoltáskor egy jelentés szerint

Az Elhízástudományi Világszövetség szerint azokban az országokban magas a koronavírus miatti halálozás aránya, ahol sok az elhízott ember.

Kevésbé lehet hatékony a Pfizer vakcinája az elhízottaknál

Egy friss olasz tanulmány szerint az elhízottak feleannyi antitestet termelnek a második dózis után, mint az egészséges társaik.

Kevésbé lehet hatékony az elhízott embereknél a Pfizer vakcinája

Pánikra nincs ok, de ez akár azt is jelentheti, hogy a túlsúlyos embereknek a későbbiekben egy extra dózist is be kell adni az oltóanyagból.

Tényleg működő gyógyszert találhattak az elhízásra

A szakemberek további tanulmányokkal vizsgálják, hogy az elért testsúlycsökkenés hosszú távon fenntartható-e.

Étvágycsökkentő injekcióval vennék fel a harcot az elhízás ellen

A gyógyszer tesztelésénél a szemaglutidot kapó emberek átlagosan 15 kilót fogytak. Most az a kérdés, hogy a testsúlycsökkenés fenntartható-e.

Úgy tűnik, hogy végre találtak egy szert, ami tényleg segít a fogyásban

A semaglutide-ot a 2-es típusú, nem inzulinfüggő cukorbetegség kezelésére fejlesztették ki, de egy klinikai tesztben a résztvevők átlag 15 százalékkal tudták csökkenteni a testsúlyukat a szer használatával.

Schobert Norbert a gulággal meg Auschwitz-cal példálózott, amikor az elhízás és a genetika kapcsolatáról beszélt

A műsorban arról is beszélt, hogy szerinte ő a 172 centiméteres magasságával „átlagos rasszba tartozik”.

Háborgás követte a Cosmopolitan címlapját, amin túlsúlyos nőket mondanak egészségesnek

A háborgás legfőbb oka pedig az, hogy a magazin járvány idején „promotálja az elhízást”, ami a koronavírus egyik kockázati tényezője.