Hírkereső

Keresés

Drónokat vitt egy kórházba a Vodafone, íme a kísérlet eredménye

5G-hálózatra csatlakozó drónok szállítják az előkészített gyógyszereket a Düsseldorfi Egyetemi Kórház épületei között a hatékonyabb ellátás érdekében – közölte a rendszer üzemeltető Vodafone. Elsőként a központi raktárból a gyermekosztályra szállítanak a drónok tápszert, de a jövőben mindennapossá válhatnak a hasonló egészségügyi transzferek.

A kosaras, aki miatt az egyetemi bajnokságban betiltották a zsákolást

Mert egy bizonyos Lew Alcindornak túl jól ment. Igaz, a dominanciáját ezzel sem tudták megtörni: a későbbi Kareem Abdul-Jabbar mindhárom egyetemi évében bajnok lett, ebből kettőben zsákolás nélkül – cserébe tökélyre fejlesztette az ikonikus dobását.

Akár 1,6 millió kilométert is lehet majd menni azzal a villanyautóval, amelyikbe ilyen akkumulátor kerül

A Pennsylvania Állami Egyetemen olyan új lítium-ion akkumulátorral kísérleteznek, ami nem csak biztonságos, sokkal jobb teljesítménnyel is rendelkezik. A telep e-autókba kerülne.

Orbán Viktor: Semmi szépet nem látunk egy betonkockában

Viszont a naplementét vagy a gyermekét ölelő édesanya képét mind szépnek találjuk, és ez azt bizonyítja, hogy létezik örök egyetemes szépség, ami maga az igazság – mondta a miniszterelnök.

Már csak egy lépés az intelligens kontaktlencse

Az eszköz több betegség megállapítására is képes lesz.

Világszerte 300 ezer új fertőzöttet azonosítottak

Meghalt 933 beteg.

A Hubble szerint furcsán tágul a Világegyetem

A veterán űrteleszkóp fő műve szerint hiányosak fizikai ismereteink.

A Corvinus hallgatóit is bevonják a döntéshozatalba

A Hallgatói Önkormányzat változásokat közölt.

Mennyit fognak exportálni a magyar cégek? Versenyt hirdet az MNB, hogy kiszámolják

A Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem közösen szervezi azt az adatelemzési versenyt, melynek praktikus célja is van a hazai gazdaságban. Június közepéig várják a nevezéseket.

Mikor ér véget a babonák és a sarlatánok kora?

Boldogkői Zsolt professzor szerint a tudománytagadás egyre tömegesebbé és szervezettebbé válik.

Zelenszkij: Ukrajna a maga ura lett – nézze meg az ukrán elnök beszédét magyarul!

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a csütörtök esti beszédében azt mondta, szerinte nemcsak Ukrajna érdeke, hogy megnyerjék ezt a háborút, hanem a nyugati országoké is, mert Ukrajna védelme az ő védelmük is – új orosz háborúk és vészhelyzetek ellen.Az ukrán elnök arról is beszámolt, hogy csütörtökön egyetemi hallgatóknak és oktatóknak tartott beszédet. Azt mondta, sok ukrajnai egyetem nem az eredeti városában működik, mert a háború miatt költözniük kellett.„Az ukrán fegyveres erők folytatják a Harkiv régió felszabadítását. A Donbaszban viszont a megszállók ráerősítettek. Pokoli ott a helyzet, és ez nem túlzás”– mondta Zelenszkij. Kitért Szeverodonyeck ágyúzására is, amiben 12 civil vesztette életét, és legalább 40-en megsérültek. Ezekre a támadásokra nem lát katonai magyarázatot, ezért egyértelműnek tartja, hogy Oroszországnak egyetlen célja van: minél több ukránnal akarnak végezni, minél több ukrán házat és vállalkozást akarnak elpusztítani.

Gyorsabban tágul a világegyetem, mint eddig gondoltuk, és a tudósok sem értik, miért

A Hubble megfigyelései szerint a világegyetem gyorsabban tágul, mint az ősrobbanás után 400 ezer évvel, pedig az ismert törvényszerűségekből nem ez következne.

Mesterséges intelligencia segít a rákgyógyításban

A szegedi egyetem új eljárása korai rákdiagnosztikát tesz lehetővé.

Zelenszkij: Nem túlzok, a Donbasz a pokol

Volodimir Zelenszkij szokásos esti beszédét azzal kezdte, hogy beszámolt a 40 milliárd dolláros amerikai segélycsomagról, amit ma szavazott meg a szenátus, a németországi G7-es találkozóról, valamint az EU által belengetett 9 milliárd eurós segélycsomagról. Mindegyikért hálás, de kiemeli, hogy ezek nélkül nehéz helyzetben lennének, mert a havi államháztartási hiányuk jelenleg 5 milliárd dollár.Szerinte nem csak Ukrajna érdeke, hogy megnyerjék a háborút, hanem a nyugati országoké is, mert Ukrajna védelme az ő védelmük is – új orosz háborúk és vészhelyzetek ellen.Csütörtökön diákokhoz és rektorokhoz is szólt egy beszédben. Úgy látja, mindenki bizakodó, de sok egyetem nem az eredeti városában működik már, a háború miatt költözniük kellett. Bejelentette, hogy az elfoglalt területekről érkező leendő hallgatók könnyített eljárással juthatnak be mostantól egyetemekre, és azoknak is próbálnak segíteni, akik szintén az oroszok által ellenőrzött területekről jönnek, de már fizetnek tandíjat.„Az ukrán fegyveres erők folytatják a Harkiv régió felszabadítását. A Donbaszban viszont a megszállók ráerősítettek. Pokoli ott a helyzet, és ez nem túlzás”– mondta.Kitért Szeverodonyeck ágyúzására is, amiben 12 civil vesztette életét, és legalább 40-en megsérültek. Hasonló támadások értek több másik várost is, az elnök szerint a Donbaszt teljesen szétlőtték.

A Krím félszigeten úttörők ünnepelnek, miközben Kijevben csatában elesett egyetemi tanárt gyászolnak – a háború 85. napja képekben

Ahogy az oroszok itt-ott visszaszorulnak, az újságírók lassan elkezdhetik dokumentálni a megszállás heteinek, hónapjainak szörnyűségeit.

Bödőcs Tibor antikeresztény cirkuszországot bemutató kötete nyerte a Libri közönségdíját

Szerda este a Moholy-Nagy Művészeti egyetemen adták át az idei Libri-díjakat. A közönség Bödőcs Tibor Mulat a Manézs című politikai szatíráját, a zsűri Krasznahorkai László Herscht 07769 című egy mondatból álló hosszú elbeszélését értékelte.

Závecz: Az ellenzékiek inkább kötnék iskolázottsághoz a szavazati jogot, mint a fideszesek

A Mi Hazánk parlamentbe jutása is múlhatott azokon a választókon, akik az utolsó héten döntöttek arról, hogy egyáltalán részt vesznek a voksoláson – derült egyebek mellett ki a Závecz Research által a Közép-európai Egyetem Demokrácia Intézetének megrendelésére készített választás utáni közvélemény-kutatásból. Az átfogó felmérés eredményei rámutatnak arra, hogy a magyarok nem tartják elcsaltnak az idei választást, ugyanakkor még a fideszesek tizede is egyértelműnek látja, kinek lejt a pálya.

Nézzen bele ebbe a szembe, de figyeljen, átverheti a látvány

Tom Stafford, a brit Sheffieldi Egyetem kognitív tudósa egy igen érdekes optikai csalódást alkotott meg.

Csák János kultúráért felelős miniszterjelölt: „Az SZFE modellváltása a minőség forradalma volt”

Csák János miniszterjelölt a kulturális bizottság előtti meghallgatásán elmondta: az egyetemek modellváltása hatalmas siker volt, és ha nem építenénk meg a kínai Fudan egyetemet, az olyan lenne, mint önszántunkból levágni a fél karunkat.

Főpolgármesterként lehet mozgástere Karácsonynak a Fudan-beruházás blokkolására

Az Alkotmánybíróság döntése ellehetetleníti ugyan az ellenzék népszavazását a Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadékról, de a kezdeményező Karácsony Gergely azt mondja, főpolgármesterként még van lehetősége lépéseket tenni. Igaz, legfeljebb a Fudan-ügyben, és erről sem árult el konkrétumot.

Ellenzék: az Alkotmánybíróság zugügyvédi mentalitású pártkatonák gyülekezőhelye lett

Egy mai döntés szerint nem lehet népszavazást tartani a Fudan egyetem és az álláskeresési járadék ügyében.

Az Alkotmánybíróság elkaszálta Karácsony Gergely népszavazási kérdéseit

A Fudan Egyetem és az álláskeresési járadék ügyében sem lesz referendum.

Baranyi szerint a Fudan-népszavazás leállítása "az alkotmányosság megerőszakolása”, de van B terve

Ferencváros polgármestere úgy látja, csupán helyi népszavazásokkal tudják megakadályozni a Fudan Egyetem beruházását.

Az Alkotmánybíróság elkaszálta Karácsony Gergely népszavazási kérdéseit

Sem a Fudan Egyetemről, sem az álláskeresési járadékról nem lehet népszavazást tartani.

Újabb pofont kapott az ellenzék: elkaszálta az Alkotmánybíróság Karácsony népszavazását

Az álláskeresési járadék hosszabb ideig tartó folyósítása a költségvetést érintené, a kínai egyetemi alapítványról szóló törvény hatályon kívül helyezése pedig közvetve egy nemzetközi szerződést, ezért – a Kúria álláspontjával ellentétben – egyikről sem szabad népszavazást tartani – mondta ki a testület 6, illetve 5 ellenvéleménnyel. Ezzel értelmét vesztette az Országgyűlésben már tárgyalt javaslat a kiírásról.

Az Alkotmánybíróság elmeszelte Karácsony Gergely népszavazási kérdéseit

Azokat Alaptörvény-ellenesnek minősítették.

Merkely Béla mentette meg Bodrogi Gyula életét

A Semmelweis Egyetem professzora erélyesen rászólt a színészre, hogy azonnal induljon el a kórházba, miután otthon rosszul lett.

Történelmi felfedezést tettek a víz alatt

Az érdekes, vízben rejlő jelenség vélhetően az óceán magas hőmérséklete miatt van.

Matolcsyék körül milliárdokat rejtő magántőkealap-hálózat szökkent szárba

Van benne minden: egyetem, étterem, ami kell!

Tőbb mint félmillió új fertőzöttet azonosítottak egy nap alatt világszerte

Meghalt 1743 beteg.

A szakmunkástól az akadémiai doktorig – íme az új parlament képviselőinek végzettségei

Természetesen kamuegyetem és plágiumgyanú is előfordult.

Ezt a Fudan-népszavazást még igen, de ezután már semmilyen népszavazást nem támogat vagy kezdeményez a DK

A párt most jött rá, hogy az Orbán-kormány kiüresítette a népszavazás intézményét, és azt sem tudják még, kampányolnak-e majd a fudanos népszavazásban. Vagy valami ilyesmi.

Rendőröket telepítenek görög egyetemekre

Rendszeresen betörnek a tanárok irodáiba.

Újra megválasztják Orbánt miniszterelnöknek – közvetítés a parlamentből

A parlament vitázik majd a Fudan egyetemmel és az álláskeresési járadék meghosszabbításával kapcsolatos népszavazási kérdésekről is.

Az elmúlt 24 órában 659-en haltak meg koronavírusban

A fertőzöttek száma 521,5 millió a világon.

Ma megint megválasztják Orbánt miniszterelnöknek

A Parlamentben hétfőn szó esik majd a Fudan egyetem ügyében kezdeményezett népszavazásról is.

Zelenszkij: HIába próbálnak erőt mutogatni az oroszok, a Donbaszban marad az ukrán zászló

„Bármilyen »kreatívak« is az oroszok Herszonban és Melitopolban, bármennyire is mutogatják állítólagos »erejüket« az Azov-tenger partján és Donbasz megszállt területein, csak ideiglenesen vannak ott. Az ukrán zászló, az ukrán törvény, és az ukrán élet ott fog maradni” – mondta vasárnap esti beszédében Volodimir Zelenszkij.Az ukrán elnök a szokásos éjjeli üzenetében főleg a jövő heti terveiről beszélt: hogyan igyekszik minél több fegyvert és pénzügyi támogatást szerezni Ukrajnának, ami nemcsak az ország fenntartásához szükséges, de a háború utáni újjáépítéshez is.„Dolgozunk az Oroszország elleni szankciók szigorításán is. Partnereink döntéseivel hétről hétre kell szűkebbre szabnunk Oroszország kapcsolatát a világgal. A megszállóknak érezniük kell, hogy a háborújuk költsége egyre csak emelkedik.”Zelenszkij szerint próbálnak minél több figyelmet fordítani Ukrajna felé világszerte – ehhez a jövő héten egyrészt vezető amerikai egyetemek diákjainak küld majd videóüzenetet, másrészt ukrán egyetemistákkal is találkozik majd az elnök virtuálisan. A diákok mellett folytatja Zelenszkij beszédsorozatát a világ parlamentjeiben is: a héten Luxemburg törvényhozása előtt szólal fel, és a jövőben több figyelmet szeretne fordítani az afrikai és az ázsiai országok felé. Emellett beszéddel készül Zelenszkij a május végi davosi Világgazadsági Fórumra is, amiben a háború utáni újjáépítésről szól majd.A diplomácia mellett viszont elkerülhetetlen szerepe lesz továbbra is a harcoknak: „Készülünk Oroszország újabb támadási kísérleteire a Donbaszban, hogy valamilyen módon fokozzák mozgásukat Ukrajna déli részén.A megszállók még mindig nem akarják beismerni, hogy zsákutcába kerültek, és az úgynevezett »különleges katonai műveletük« csődöt mondott.

Átlépte az 521 milliót a fertőzöttek száma a világon

A fertőzés továbbra is 192 országban és régióban van jelen.

Kemenesi Gábor: Így érdemes harcolni a szúnyogok ellen

A szúnyogok elleni minél hatékonyabb biológiai védekezést szolgálja az az együttműködést, amely a Pécsen működő Virológiai Nemzeti Laboratórium (VNL) és egy biológiai alapú kártevőmentesítést végző, innovatív megoldásokat alkalmazó spanyol cég magyarországi leányvállalata között jött létre – közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE).

Csaknem hatszázezren fertőződtek meg az elmúlt 24 órában

Több mint kétezren haltak meg koronavírusban egy nap alatt.

Átlépte az 520 milliót a fertőzöttek száma a világon

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen.

Koronavírus: Több mint hatszázezer új fertőzött

Kijöttek a legfrissebb adatok a világjárványról.

Koronavírus: a fertőzöttek száma 519,3 millió, a halálos áldozatoké 6,258 millió a világon

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen.

Az allergia és a hirtelen szívhalál megelőzését kutatják a Debreceni Egyetemen

Az egyetem 17 egysége viselheti az MTA Kiváló Kutatóhely címet.

Az el sem fogadott helyreállítási alapból ítélt meg a kormány 82 milliárd forintot az egyetemeknek

Az Európai Bizottság a korrupciós kockázatok miatt nem döntött még.

Magyar tudományos áttörés: a napraforgók mutatják a napelemek helyes irányát

Kiderült, hogyan nyerhetünk több energiát a Nap segítségével.

Megfordul a világegyetem tágulása?

Már csak százmilló év, és minden elindul vissza.

Benkő Tibor: A magyar emberek szolgálatánál nincs felemelőbb érzés

Szerinte a tisztek a legszebb hivatást választották.

TikTok-kurzusokat indítottak az amerikai egyetemek

Követik a trendeket, online karrierhez segítik a diákokat, akár influencerként.

Hány év van még hátra? Kiszámolták, mikor vehetjük fel a kapcsolatot a földönkívüliekkel

A Pekingi Egyetem két tudósa kilenc forgatókönyvet készítettek, amelyek meghatározzák, mennyi időbe telhet, mire fel tudjuk venni a kapcsolatot egy idegen civilizációval.