Hírkereső

Keresés

Pedibusszal mennek iskolába a gyerekek Gödöllőn

Már több mint egy éve annak, hogy útjára indult Gödöllőn a Pedibusz kezdeményezés, ami a gyerekek iskolába járását reformálja meg. A Deutsche Welle készített erről egy videóriportot.

Pedibusszal járnak iskolába a gyerekek Gödöllőn

Lelkes nyugdíjasok és önkéntes szülők gyalog kísérik őket, már egyenpólójuk is van.

Videó a hamburgi lövöldözésről

A Deutsche Welle birtokába jutott felvételen látni, ahogy a tettes egy ablakon lő be.

„Ez olyan, mint a lottó, egy rakéta bármikor becsapódhat”

Egy évvel a harcok kitörése után egy ukrán üzem már valamennyire alkalmazkodott a háborús körülményekhez. A Deutsche Welle riportja.

„Hogyan állhatnánk a gyilkosaink mellett a dobogón?”

Sok ukrán sportoló egyetért abban, hogy Oroszországot ki kellene zárni a következő olimpiáról. A Deutsche Welle riportja.

EP-alelnök: Az EU-ban elszámoltatás, Magyarországon miniszterelnöki szék jár a korrupcióért

Katarina Barley, a Deutsche Welle Conflict Zone című műsorának vendégeként beszélt erről.

„A háború előtt tetőket építettem, amiket most szétbombáznak” – ukrán tüzéreket követett a fronton a DW stábja

A Deutsche Welle tudósítói a Luhanszk megyei Szvatove környékén jártak.

Az Egyesült Államok és Oroszország űrhajósai továbbra is együtt pizzáznak és dolgoznak az űrben

Az ukrajnai háború miatt az Egyesült Államok és Oroszország között egyre feszültebb a viszony, ez azonban egyelőre még nem zavarta meg a Nemzetközi Űrállomáson dolgozó személyzet munkáját. Most is min

Vészes a mérnökhiány a németeknél, leáldozott a „Made in Germany”-nek?

Hiába próbálnak a világ minden tájáról, így Magyarországról is mérnököket toborozni, egyre több mérnök hiányzik Németországban. Míg néhány éve itt végzett a legtöbb műszaki diplomás, a számuk az elmúlt években jelentősen visszaesett. Már az érettségizők közül is egyre kevesebben lépnek műszaki pályára, a külföldi szakemberek idecsábításának pedig megvannak a korlátai. Az eredmény: aránytalanul magas fizetések is kiharcolhatók. A Deutsche Welle riportja.

Lelkileg nagyon nehéz volt, sokat sírtunk, mondja a tiszabecsei roma nő, aki több mint száz menekültnek adott otthont

A Deutsche Welle visszament a határra, hogy megnézze, mi történt azóta Tecával, és mi a helyzet a menekültsegítésben.

Hogy jutott el a magyar közvélemény oda, hogy Zelenszkij bohóc, Ukrajna meg magyargyűlölő?

Ezzel a kérdéssel és a kormány elmúlt 10 éves keleti nyitásának eredményeivel foglalkozik a Deutsche Welle Zajszűrő című adásának újabb része.

Elhanyagolt volt az iskendruni kórház, ami a betegekre omlott a törökországi földrengésben

A hozzátartozók még most is a romok mellett virrasztanak, miközben a mentőalakulatok túlélők után kutatnak. A Deutsche Welle riportja.

Egy indonéz sziget lakói beperelték a Holcim cementgyárat a tengerszint-emelkedés miatt

A felperesek szerint a cég szénkibocsátása hozzájárult, hogy a tengervíz megközelítette az otthonaikat.

„Már van könyv, amit nem lehet kikölcsönözni a könyvtárból" – ez történt, mióta betiltották az „LMBTQ-propagandát" Oroszországban

Vlagyimir Putyin elnök nemrég aláírta azt a törvényt, amely betiltja az „LMBTQ-propagandát” Oroszországban. A jogszabály tiltja az úgynevezett „nem hagyományos értékek” hirdetését. A változás már számos könyvet és filmet érintett. A Deutsche Welle stábja Moszkvában erről, és a tilalom többi gyakorlati hatásáról forgatott.

A németek ötezer dízelmeghajtású buszt építenek át elektromos busszá 2026-ig

Olcsóbb és környezetkímélőbb, ha új elektromos buszok helyett a régieket építik át.

Időbe telik, mire a német haderő büszkeségét felkészítik az orosz-ukrán háborúra

Hosszú tétovázás után a német kormány úgy döntött, hogy Leopard 2-es tankokat küld Ukrajnába. De mitől olyan különlegesek ezek a több mint negyven éve kifejlesztett, erősen felfegyverzett német harckocsik? Erre kapunk választ a Deutsche Welle legújabb videójában.

Mit tudnak a Leopard 2-es tankok, amikre olyan nagy szükségük van az ukránoknak?

„Nem áll az útjába” Németország, ha a lengyelek Leopard 2 tankokat akarnak küldeni Ukrajnának – jelentette be Anna Baerbock külügyminiszter. A Leopard 2-es harckocsik szállításának ügye hónapok óta húzódik, már az Európai Unió vezető politikusai próbálták rábeszélni Olaf Scholz német kancellárt, hogy engedélyezze a szállítást. De miért olyan fontosak ezek a tankok, és mit tudnak? Ennek járt utána a Deutsche Welle.

Így dolgoznak az orosz háborús bűnökre bizonyítékot gyűjtő ukrán rendőrök

Itt még kritikus infrastruktúra sincs, amit az oroszok annyira szeretnek. Talán egy kukoricamezőt céloztak. Így kommentálta egy ukrán rendőr helyszínelés közben a légicsapást, amelyet az á

Legalizálnák a kukázást a németek, hogy megmentsék a kidobott élelmiszert

931 millió tonnányi ennivalót dobunk ki évente, miközben több mint 800 millió ember éhezik a világon. Még a jómódú Németországban is akadnak olyanok, köztük nem kevés diák, akik a szemétből halásszák ki az ennivalót. A guberálást most több párt legalizálni akarja. Kérdés, ezzel visszaszoríthatják-e bármennyire is az élelmiszer-pazarlást, amiben Németország európai listavezető.

Az éjszakai sötétség miatt nagyon megugrott a gyalogosgázolások száma Kijevben

Néhány hónapja kényszerű áramkimaradások vannak Kijevben az energiahálózatot ért támadások miatt.

Nagyágyú helyett egy régi bútordarab került a német védelmi tárca élére

A karriergyilkosnak tartott tárca vezetése még békeidőben is órási feladat, Boris Pistoriusnak egyszerre kell menedzselnie a haderőreformot és az ukrán háború támogatását.

Halmozta a hibákat a lemondott német védelmi miniszter

Bírálói szerint Christine Lambrecht sokszor szakszerűtlennek tűnt, és a „PR-katasztrófákat” sem kerülte.

Inkább költök most egészséges élelmiszerre, mint később gyógyszerre

Meglepő, de a brutálisan elszállt infláció a helyi termelőktől származó, adalékmentes termékek piacát nem érintette annyira, mint a szupermarketeket.

„A férjem azt mondta, a pokolra jutok, ha nem kap tőlem orális szexet”

Indonéziában nemrég büntethetővé nyilvánították a házasság előtti és kívüli szexuális együttlétet, melyért akár egy év börtön is járhat. Az intézkedés helyi lakosokra és külföldiekre is érvényes. A házasságon kívüli szex más országokban is tabutémának számít, így van ez Törökországban is, ahol a Deutsche Welle stábjának fiatal nők meséltek arról, milyen hatással van az életükre ez a társadalmi nyomás.

Ki volt az a 23 éves fiatal nő, akinek egy fejkendő miatt kellett meghalnia Iránban?

Évtizedek óta nem volt akkora tiltakozó megmozdulás Iránban, mint amelyet Dzsina Mahsza Amini erőszakos halála váltott ki ez év szeptemberében. A 23 évesen elhunyt kurd nő bűne az volt, hogy megsértette az Iráni Iszlám Állam szigorú öltözködési szabályait, amikor nem viselte „szabályszerűen” fejkendőjét, majd ellenállt a rendőrségi őrizetbevételkor. A Deutsche Welle fárszi nyelvű szerkesztősége a Der Spiegel című német politikai hetilap munkatársával közös riportban emlékezik Aminire, amelyhez megkeresték az elhunyt Iránban és Európában élő rokonait.

Németország szigoríthatja a fegyverviselési szabályokat a Reichsbürger-összeesküvés után

A szélsőjobboldali csoportnál tartott razziák során a hatóságok nagy mennyiségű fegyvert foglaltak le. Kérdéses persze, hogy egyáltalán hogy jutottak hozzá a fegyverekhez. A Deutsche Welle legújabb videójából az is kiderül, hogy a fegyverviselés mellett miért kell a német parlament beléptetési rendszerén is szigorítani.

Mennyire veszélyes a német birodalom visszaállítását tervező Reichsbürger mozgalom?

A német titkosszolgálat szerint 21 ezer ember tartozik a mozgalomhoz, amelynek egy részére most lecsaptak. A Deutsche Welle riportja.

Csecsemők között terjed az RSV-vírus, összeomlás szélén a német gyerekkórházak

Főként csecsemőket és kisgyerekeket támad meg súlyosan az a légúti vírus, amely rohamosan terjed Európa több országában. A német kórházakban szükségállapotot hirdettek, a helyzet drámai: a 110 működő gyermekklinikából 43-ban nincs már szabad hely a normál osztályokon, az intenzív részlegek ágyainak mintegy 40 százalékára pedig szakképzett munkaerő-hiányában nem tudnak felvenni betegeket. A Covid után Magyarországon is megugrott az RSV-vírusos gyerekek száma, de ilyen szintű járványról egyelőre nincs szó. A Deutsche Welle riportja.

Deutsche Welle-kommentár: Mi a baja Orbánnak Ukrajnával?

Ukrajna jó ideje Orbán Viktor bel- és külpolitikájának a foglya. Ám ebből a legnagyobb hasznot nem ő maga húzza, hanem az orosz elnök.

Berlinben átnevezik a gyarmatosítókról elnevezett utcákat

Szimbolikus gesztus a német főváros részéről, hogy a namíbiai és kameruni nagykövet jelenlétében a német gyarmatosítókra emlékező utcanévtáblákat távolítottak el Berlinben. Az utcákat most a gyarmatosítás ellen küzdő ellenállókról nevezték el. A Deutsche Welle riportja.

Hogyan lehet gyorsan németté válni?

„Akik tartósan Németországban élnek és dolgoznak, azoknak szavazati jog is járjon: dönthessenek az országunk sorsáról” – mondta Olaf Scholz német szövetségi kancellár hétfőn, az állampolgársági jog megreformálásáról szóló tervei ismertetésekor. Ezzel a Németországban régóta vitatott intézmény, a kettős állampolgárság körül újra fellángolt a vita, a Deutsche Welle pedig utánajárt, hogyan érinti a honosítás jelenlegi rendje a Németországban élő magyarokat és miként kezelik azt a többi európai országban.

Kovács Zoltánnak rendkívül kellemetlen kérdésekre kellett válaszolnia

A békepárti narratíva nehezen állta ki a próbát.

Kovács Zoltán nem volt hajlandó kimondani a német tévének, hogy szeretné, ha Ukrajna megnyerné a háborút

A nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár érdekes módon a 2016-ban bezáratott Népszabadsággal a háta mögött adott interjút a Deutsche Wellének.

Nagyon nem akarta kimondani a német tévének Kovács Zoltán, hogy szeretné, ha Ukrajna megnyerné a háborút

Közel fél órás interjút készített a DW a magyar kormányszóvivővel, de a szokásos panelválaszokon kívül túl sok újat nem tudott meg.

Portugáliában rájöttek, hogy méltányos bérek nélkül nincs jó oktatás

Előíró tanterv helyett tantárgyi célok, rendszeres felmérések, az infrastruktúra fejlesztése és a tanárok uniós átlag feletti bérezése – a portugál oktatási reformot a diákok eredményeinek jelentős javulása is igazolja. A Deutsche Welle riportja.

Rezsigondokkal küzdenek az alapítványi iskolák is, lesz, ahol nem tudják kifizetni a számlát

„Akkor kikapcsolják a gázt. Bízunk benne, hogy addig tavasz lesz” – mondta a miskolci, hátrányos helyzetűeket tanító Dr. Ámbédkar Iskola alapító tanára.

Laptop, bankkártya és fürdőruha – ilyen az élet digitális nomádként Balin

Újabban könnyen kaphatunk akár tíz évre szóló vízumot is Balira – csupán elég pénzt kell felmutatnunk a bankszámlánkon. A legutóbbi G20-as találkozónak otthont adó sziget a digitális nomádok Mekkája. Rájuk, az online dolgozó fiatalokra építette vállalkozását Gál Laura és Matykó Noémi is, akik csoportos túrákat szerveznek Balira, miközben azt is látják, hogy a rengeteg turista mekkora feszültséget okoz a helyiek körében. A Deutsche Welle riportja.

A lengyel elnök a NATO 4. cikkének életbe léptetéséről konzultált a főtitkárral

22:15-kor sajtótájékoztatót tartott Jacek Siewiera, a lengyel Nemzetbiztonsági Iroda vezetője. Azt mondta, Andrzej Duda elnök arról beszélt Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral, hogy ellenőrzik, megindítható-e a NATO 4. cikke szerinti konzultáció a tagállamok között. Az Észak-Atlanti Szerzõdés 4. cikke azt mondja ki, hogy:„A Felek tanácskozni fognak egymással valahányszor bármelyikük véleménye szerint a Felek egyikének területi épségét, politikai függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti.”A NATO-szerződés 4. cikke arra az esetre vonatkozik, ha egy tagállam úgy érzi, hogy egy másik ország vagy terrorszervezet fenyegeti. Ennek megindítása esetén a NATO-tagállamok a fenyegetett tag kérésére hivatalos konzultációt kezdenek. A megbeszéléseken azt vizsgálják, hogy fennáll-e a fenyegetés, és hogyan lehet ellene fellépni, a döntések pedig egyhangúlag születnek. A 4. cikk nem jelenti azt, hogy közvetlen nyomás nehezedne a cselekvésre. Ez a konzultációs mechanizmus a NATO történetében már többször is működésbe lépett. Például egy évvel ezelőtt, amikor török katonák haltak meg egy Szíriából indított támadásban. Akkor a NATO úgy döntött, hogy konzultál az esetről, de ezt nem követte katonai lépés – írja a Deutsche Welle.Stoltenberg a Twitter-oldalán részvétét fejezte ki a lengyelországi áldozatok miatt. Azt írta, a NATO figyelemmel kíséri a helyzetet, és szorosan konzultálnak az esetről a szövetség tagjaival. „Fontos, hogy minden tényt megállapítsunk” – tette hozzá.Piotr Müller kormányszóvivő bejelentette, hogy a lengyel kormány növeli egyes katonai alakulatok és a rendvédelmi erők készültségét.

Először kifúrták a metróalagutat, aztán jöttek a régészek

Athén új metróvonala az ókori kikötőváros, Pireusz romjain halad át, ami nagy kihívás elé állította a régészeket.

Német püspök: „A homoszexualitás Isten szerint való!”

Örömmel keresztelné meg két leszbikus nő gyermekét Helmut Dieser aacheni püspök, aki szerint azonos nemű emberek egymás iránti vonzalma nem rendellenes, hanem az emberi szexualitás egyik változata. Dieser a napokban a többi német püspökkel együtt Ferenc pápához látogat, hogy a katolikus egyház reformjairól, az úgynevezett szinódusi útról tanácskozzon vele. A püspök szerint az egyházi nyitás a queer emberek irányába több mint időszerű, sürgetni azonban semmiképp sem szeretné a pápát. A Deutsche Welle interjúja.

Nagy bummra készülnek a Balkánon - de kérdés, ezúttal lesz-e belőle valami

Nemcsak Szerbiát, a teljes Nyugat-Balkánt integrálná Németország vezetésével az Európai Unió, miközben vannak olyan országok, amelyek még el sem ismerték egymást független államként. Miközben a hírek itthon a szerb-koszovói határmenti incidensről szóltak, mindkét irányban történt egy határozott lépés. A Deutsche Welle riportja.

Csak csücsült volna a pénzük a bankban, inkább napelemet vettek belőle

Németországban annyira népszerűek a minierőművek, hogy a gyártócégek nem bírják a tempót. A Deutsche Welle riportja.

Rászorulók fodrásza, akinek december közepéig tele a naptára

Rózsás Magdolna szociális munkás, aki szabadidejében szociális otthonokban fodrászkodik. Álma, hogy felélessze az egykor rászorulók számára indított zuglói szépségszalont – a Deutsche Welle anyaga a Telexen.

Gyártói szerint húsízű lett az első 3D-nyomtatott műhús

3D-nyomtatott műhússal készül betörni a piacra egy izraeli startup. A Redefine Meat (Hús Újragondolva) cég nemcsak arra ügyel, hogy a terméküknek húsíze legyen, a kinézete és a textúrája is igyekszik mindenben az igazit imitálni. A Deutsche Welle riportja.

"Őrületesen féltem" – így menekülnek el az oroszok a katonai behívó elől

Jelenleg nagyon nehéz politikai menedékjogot szerezniük Németországban azoknak az oroszoknak, akik a szeptemberi katonai mozgósítás elől menekülve hagyták el a hazájukat. A Deutsche Welle videója.

Mennyire szegény egy szegény ember Németországban?

Németországról inkább a jómód, mint a szegénység jut mindenki eszébe, pedig a legfrissebb statisztikák szerint Németországban már minden hatodik ember szegénynek számít. Kérdés persze, mit jelent Európa egyik leggazdagabb országában a szegénység. Ennek járt utána a Deutsche Welle riportere, és találkozott egy kölni lelkésszel, aki úgy érezte, nem várhat tovább a hatóságok segítségére, inkább egyedül veszi fel a harcot a nincstelenséggel: politikamentesen, kizárólag önkéntesekkel és adományokból.

Az indonéziai stadiontragédiának csak áldozatai vannak, felelősei nincsenek

Egymásra mutogat a futballklub és a biztonságra felügyelő rendőrség a 131 halálos áldozattal járó tömegpánik okainak feltárásában.

Menekülés az orosz mozgósítás elől: „Nem akarok ölni és meghalni sem!”

A Putyin által múlt szerdán elrendelt részleges mozgósítás óta a szélrózsa minden irányába menekülnek az emberek Oroszországból. A Deutsche Welle riportere fiatalokkal találkozott Kazahsztánban és arról faggatta őket, milyen reményekkel érkeztek a közép-ázsiai országba. A Berlinben élő magyar Ildikó pedig Szentpéterváron élő barátjáról mesélt, akinek múlt pénteken Finnország felé sikerült átlépnie a határt. A Deutsche Welle riportja.

Elméletben megoldott, de a gyakorlatban nem működik az autista gyerekek integrációja a közoktatásban

A Deutsche Welle két, autista gyermekeket nevelő család kanosszáját mutatja be. A TASZ szerint papíron minden rendben van, de a gyakorlatban, főleg vidéken nem működik az integráció.

Azovi harcos: „Fogság vagy halál közül választhattunk”

Mielőtt az ukrajnai Azov-ezred tagja, Bohdan orosz hadifogságba esett, részt vett a mariupoli csatában, amelynek végét az acélmű bunkerében vészelte át. Egy fogolycserének köszönheti, hogy most szabad, de vissza akar térni a frontra. Náci jeleket visel a pólóján, de tagadja, hogy náci lenne. A héten egy újabb fogolycsere következményeként váratlanul elengedték az Azov-ezred parancsnokait is.