Hírkereső

Keresés

Kövér László a nemzeti egységet hiányolja

32 éve nem erre számított. Ha tudja, mi lesz 2022-ben, nem biztos, hogy belevág.

Ha Orbán túléli az inflációt, túlélhet mindent

Az inflációs válságban már aligha állják meg a helyüket a falra festett ördögök – éppen ezért jön kapóra, hogy a kormány 12 év alatt kiirtotta azokat a demokratikus reakciókat a társadalomból, amelyek megbuktatnának egy kormányt krízis idején. Hiába tehát a szorult helyzet: cselekvőképes választók, alternatívát jelentő ellenzék és tökösebb EU nélkül Orbán megerősödött, mintsem bukott politikusként állhat a válság végén.

Eufemizmus – így nyilatkozott az új amerikai nagykövet a haldokló magyar demokráciáról

Több szempontból is kifogásolta a magyar kormány munkásságát.

Az új amerikai nagykövetjelölt szerint eufemizmus, hogy Magyarországon hanyatlik a demokrácia

A civil szervezetek támogatásával szállna szembe a kormánnyal David Pressman.

A magyarok szeretik az EU-t, de a rezsicsökkentést nála is jobban szeretik, a demokrácia pedig nem izgatja fel őket

A rezsicsökkentésnél fontosabb 67 százalék szerint nincs, a demokrácia 32 százalékot kapott.

A magyarok szerint a rezsicsökkentés fontosabb a demokráciánál

Oroszország Ukrajna elleni háborúja megerősítette az EU támogatottságát az európai közvéleményben - ezt mutatják a legújabb uniós felmérés adatai. Magyarországon azonban a rezsiharc győzött.

Még mindig a televízió a magyarok politikai tájékozódásának legfőbb eszköze

A Fidesz olyan médiarendszert épített, hogy nem kell tartania a fogyasztási szokások változásától. Az ellenzéki érzelmű választók általában több forrásból tájékozódnak. A szavazók elérésében létezik valódi politikai verseny, de a CEU Demokrácia Intézete és a Závecz Research közös kutatása alapján nem mindenki élt egyaránt a lehetőségekkel a választás előtt.

Politico-vendégkommentár: Az antiszemitizmusnak mindenkit aggasztania kell

Az antiszemitizmus kéz a kézben jár a demokráciaellenes politikával, de az összeesküvés-elméletekkel is, amelyek leegyszerűsített féligazságokat kínálnak, viszont tönkreteszik a társadalom alapszövetét – írja a Politico vendégszerzője, Leon Saltiel.

A vízlépcsővita volt a magyar demokrácia ősbűne

A szakmai érveket azóta is rendre felülírja a politikai akarat. Hegyi Gyula írása.

Bekérették a koppenhágai orosz nagykövetet, miután orosz hadihajó tűnt fel egy dán fesztivál közelében

Egy orosz hadihajó pénteken kora reggel kétszer is megsértette Dánia felségvizeit a balti-tengeri Bornholm szigetétől északra, ahol a dánok szokásos, éves demokráciafesztiválja zajlott, amelyen vezető törvényhozók és üzletemberek vettek részt. Koppenhága elfogadhatatlan provokációnak nevezte az akciót.

Amerikai ügyvivő: Oroszország, Kína, demokrácia – ezekben az ügyekben léphetnénk előre

Ukrajna ugyanúgy a szabadságért és a demokráciáért harcol, mint 1956-ban Magyarország, és ebben élvezi a Nyugat támogatását – fejtette ki a HVG-nek adott interjúban Marc Dillard, az amerikai nagykövetség ügyvivője.

Nincs most a magyarnál jobbosabb nemzet Európában

Az átlagos magyar felnőtt önképe szerint inkább jobboldali – derült ki a CEU Demokrácia Intézet és a Závecz Research kutatásából. A kilencvenes években még kormányoktól függetlenül is inkább balos volt az ország. Miközben az egyesült ellenzékiek és a fideszesek markánsan balosok, illetve jobbosok, addig a Mi Hazánk szavazóira a jobbközép önazonosulás volt a jellemző.

Botka: Megfogadtam, hogy csak akkor szólalok meg, ha dicsérni tudom az ellenzéket, nem sok alkalmam volt rá

A volt szocialista, mára független szegedi polgármester szerint az ellenzéki pártok már saját magukat sem érdeklik és tévedés volt kiábrándult jobboldaliakat keresni.

Putyin kontra Zelenszkij: ki az „igazi” férfi?

Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nemcsak egy most már több mint száz napja tartó háborúban áll szemben egymással, hanem habitusban, kommunikációban és stílusban is egymás ellentétjei. Az ex-KGB-s feszül az ex-színésznek, a cenzor a közösségi médiás gurunak, a gonosz a hősnek, Dávid Góliátnak. Putyin az elmúlt száz napban a diktátor mintaképe lett, Zelenszkij a demokrácia védelmezője. Megnéztük, hogy áll a kommunikációs- és stíluscsatájuk.

Kálmán Olga: Mészáros Lőrinc meghívása Orbán Viktor eskütételére a demokrácia, a tiszta közélet durva arcon köpése

A Demokratikus Koalíció képviselője, frakciószóvivője reagált Dömötör államtitkár válaszára.

Rezsicsökkentés, adó-visszatérítés, háború, Orbán szeretete – ezért szavaztak a Fideszre

Alig akadt olyan ellenzéki választó, aki Márki-Zay Pétert szóba hozta volna a szavazata indoklásakor, a kormányoldalon a materiális okok mozgatták leginkább a szavazókat. A CEU Demokrácia Intézet és a Závecz közös, választás utáni kutatása.

Simicskó István: Mi vagyunk az utolsó őrzői a keresztény és demokratikus berendezkedésnek

A kereszténydemokrácia mint alap van jelen a kormányzati struktúra kialakításában.

Még Venezuelában is rosszabb véleménnyel vannak Oroszországról, mint Magyarországon

A demokráciafelfogás éves globális felmérése szerint sok ország pozitívan áll Oroszországhoz, az ország negatív megítélése főleg nyugati liberális demokráciákra korlátozódik.

Nemzetközi lapszemle: A magyar kormány felszámolja a demokrácia még meglévő állásait

A Fidesz a választási győzelem után azt csinál, ami jól esik neki, az ellenzék a margóra szorult. Magyarország Ukrajna-politikája egyre szűkebb ösvényen halad, a cél az, hogy ne haragítsa magára sem Moszkvát, sem a NATO-szövetségeseket. Válogatásunk a világlapok cikkeiből.

Nem osztották szimpatizánsaik az ellenzéki pártok Ukrajna-pártiságát

Akik a választáson a háborúval indokolták pártválasztásukat, inkább Oroszországgal szimpatizálnak – derül ki a CEU Demokrácia Intézetének vizsgálatából. A felmérés szerint Oroszország és Ukrajna a két legkevésbé szimpatikus ország a magyarok körében, míg a szimpátialista élén az EU van.

Orbán a hatalom receptjét oktatja a szélsőjobboldali világnak, de pár hozzávalót eltitkol

A magyar miniszterelnök szerint a liberális demokrácia, a jogállam térdre kényszeríthető, csak a megfelelő eszközöket kell hozzá megtalálni. Amerikai elvtársainak tartott előadásában azonban volt néhány fontos dolog, amiről jobbnak látta nem beszélni.

Semmilyen pozitív fejleményt nem tudott mondani az uniós biztos, miután Varga Judittal tárgyalt

Didier Reynders szerint nincs pozitív elmozdulás a jogállamiság és a demokrácia helyzetében Magyarországon.

Nádas Péter: Egész életemben kerültem a közhelyeket, most lubickolhattam bennük

Veiszer Alinda műsorában Nádas Péter író beszélt a legújabb, Rémtörténetek című regényéről, és arról, hogy nem létezik olyan demokrácia, amelyben az újságírók ne lepleznék le a korrupciós hálókat.

Zelenszkij és Macron is levélben gratulált Novák Katalinnak

Az ukrán elnök az Oroszország elleni szankciók támogatásában, a francia elnök a demokrácia és a jogállamiság erősítésében kérte az új köztársasági elnök segítségét.

Washington Post-elemzés: Amerika eltanulhatja Orbántól a demokrácia foglyul ejtését

Az Orbánhoz hasonló megválasztott erős emberek belülről, fokozatosan üresítik ki a demokráciát. Sokan félnek attól, hogy az Egyesült Államok alvajáróként pont efelé tart, írja az amerikai lap.

A lengyelek megint átnéztek a Fideszen az EP-ben

Az Európai Parlament megtárgyalta az Európai Bizottság tavalyi jogállamisági jelentését. Állásfoglalásukban szorgalmazták, hogy ebben az évben már ajánlásokat is fogalmazzanak meg a tagállamoknak, amelyek közül a legtöbbször Magyarországot és Lengyelországot bírálták.

El kell-e venni az aluliskolázottak szavazati jogát?

A Závecz Research kutatása szerint nem az utolsó egy-két hétben dőlt el a választás.

Závecz: Az ellenzékiek inkább kötnék iskolázottsághoz a szavazati jogot, mint a fideszesek

A Mi Hazánk parlamentbe jutása is múlhatott azokon a választókon, akik az utolsó héten döntöttek arról, hogy egyáltalán részt vesznek a voksoláson – derült egyebek mellett ki a Závecz Research által a Közép-európai Egyetem Demokrácia Intézetének megrendelésére készített választás utáni közvélemény-kutatásból. Az átfogó felmérés eredményei rámutatnak arra, hogy a magyarok nem tartják elcsaltnak az idei választást, ugyanakkor még a fideszesek tizede is egyértelműnek látja, kinek lejt a pálya.

Úgy érzi, most lett elege a politikából? Milliók gondolják ugyanígy

Túlzás lenne azt állítani, hogy a közügyekből kiábrándulás csak az ellenzéki érzelműek „kiváltsága” lenne: Magyarország elmúlt évtizede, de bizonyos értelemben elmúlt 30 éve megannyi okot ad arra, hogy félvállról vegyük a politikát. De mi az a politikai apátia, és mit tudunk tenni ellene?

Kövér Gyurcsánynak: Ez volt az első és utolsó olyan felszólalása, ahol törvénytelennek nevezhette a kormányt

Gyurcsány Ferenc napirend előtti felszólalása után, a kormányzati válasz előtt Kövér László külön szólt Gyurcsány Ferenchez. Azt mondta, az, hogy nem szakította félbe, nem azt jelenti, hogy tűrné majd a jövőben, amit Gyurcsány mondott.„Önnek nincs joga törvénytelennek nevezni egy demokratikusan megválasztott kormányt. Különösen nincs erkölcsi alapja, miután szándékosan polgárháború szélére juttatta Magyarországot 2006-ban”- mondta Kövér, aki szerint minden létező bűnt elkövetett a nemzet, az ország, a demokrácia és a jogállam ellen Gyurcsány, amire személyes példákat is tudna mondani, de attól „most megkíméli” a házat.„Szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy ez volt az első és utolsó olyan felszólalása az országgyűlésben, legalábbis ha én vezetem az ülést, amikor Magyarország törvényesen megválasztott kormányát törvénytelennek meri nevezni”mondta Kövér.

Hidvéghi Balázs: A brüsszeli baloldaliak nem adják fel az ideológiai háborút Magyarország ellen

A képviselő szerint ez már nem igazi demokrácia.

Ungváry Krisztián: Orbán Viktor nem mehet nyugdíjba

Történelmileg nem törvényszerű, hogy időről-időre visszatér itthon az egyszemélyi vezetés, az pedig nóvum a magyar politikatörténetben, hogy Orbán Viktor nem vehető ki a nevével fémjelzett rendszerből - mondta a hvg360-nak Ungváry Krisztián történész. A kormány szempontjából logikus lenne Rogán Antal kezébe adni az összes titkosszolgálatot, a magyar demokrácia szempontjából viszont katasztrófa. Interjú.

Foreign Policy: A háború keresztbetesz Orbán illiberális tervének

A prágai szerző szerint Orbán Viktor szélsőséges ikonná, az illiberális blokk élharcosává lépett elő. Lapszemle.

Varga Judit: Nagyobb erő van az együttműködésben, mint a leigázásában

A miniszter emlékeztetett mindenkit: Magyarország az egyenlőség és a demokrácia elkötelezettje.

A lengyel kormánypárt megint nem állt ki a Fidesz mellett a jogállamisági vitában

A lengyel kormánypárt hallgatott az Európai Parlamentben, amikor a magyarországi jogállamiságot bírálták. Készül a Delbos–Corfield-jelentés.

Magyar akadémikusok: így rohasztja szét a kormány a magyar demokráciát

Hat most megjelent tudományos elemzésben foglalkozik a magyar-uniós jogállamiság és demokrácia vita különböző aspektusaival kilenc hazai jogtudós. A Holland Helsinki Bizottság támogatásával készült jogi elemzéseket és a hozzájuk kapcsolódó szakpolitikai ajánlásokat saját megfogalmazásuk szerint azért készítették el a jogászok, hogy ne lehessen a kritikákat „külföldön készült” és „csak vélemények” jelzőkkel szőnyeg alá söpörni.

Schmidt Mária szerint át kell gondolni az általános hadkötelezettség bevezetését, a nőknél is

A Fidesz egyik vezető ideológusa felmondta a kormánypropagandát, valamint a nyugati demokráciaexport magyarországi kudarcáról értekezett véleménycikkében.

Középkori várháborúk, magyarországi romák, athéni demokrácia, bolsevik propaganda az idei történelemérettségin

A középszintű történelem írásbeli megoldására a diákok 3 órát kapnak. Vannak rövid feladatok és hosszabb esszékérdések.

Alekszandr Lukasenka: Hála istennek, hogy diktatúránk van

Belarusz elnöke szerint ha nem lenne diktatúra, meztelenül járkálnának az emberek.

Paul Krugman: Fantasztikus, amit Biden tesz a demokratikus világért a háborúban

A New York Timesban megjelenő blogjában a Nobel-díjas közgazdász teljesen hihetetlennek nevezi, hogy nagyon úgy néz ki: Ukrajna felülkerekedik Oroszországon.

Mártélyon így járt a magyar demokrácia

Mártély és Lázár János között 2009 óta rossz a viszony. Most, a parlamenti választások után hét önkormányzati képviselőből négyet találkozóra hívott Lázár János, majd ők négyen feloszlatták a testületet. A négyes nem nyilatkozik, a többieknek pedig úgy elment a kedve a közélettől, hogy többé nem akarnak semmi ilyesmiben részt venni.

Az Európai Parlament jogszabály-kezdeményezési jogot szeretne - a Fidesz tiltakozik

Az Európai Parlament Alkotmányügyi Bizottsága elfogadott egy javaslatot, ez alapján a parlament jogot kapna arra, hogy EU-s szintű jogszabályokat és jogi eljárásokat kezdeményezzen. Ennek nem mindenki örülne, beleértve a magyar kormányt is, ugyanis az EP a demokrácia és jogállamiság védelmének leghangosabb képviselője az EU-ban.

Varga Judit gratulált Elon Musknak, és reméli, hogy a Twitteren minden vélemény egyformán látható marad

Az igazságügyi miniszter szerint a szólásszabadság a működő demokrácia alapköve. Toroczkai László is üdvözölte Musk döntését.

New York Times: Szlovéniában újabb vereséget szenvedtek az európai szélsőjobbos populisták

Franciaország mellett Szlovéniában is csattanós pofont kaptak az Európában korábban feljövőben lévő nacionalista populisták, pedig utóbbi figyelemreméltó próbaterepe volt a jobbos demagógiának, mert a liberális demokrácia az elmúlt évtizedben igen jelentős nyomás alá került a térségben – írja Varsóból a New York Times közép- és kelet-európai irodájának vezetője, Andrew Higgins, aki kétszer is kiérdemelte Amerikában a kollektív újságírói munkáért odaítélt Pulitzer-díjat.

Jogi zsákutcába vezetett az érvénytelen népszavazás ügye

Abszurd NVB-döntések, ugyanolyan ügyekben egymásnak teljesen ellentmondó kúriai végzések, végül az Alkotmánybíróság elutasító határozata: működésben a hibrid demokrácia igazságszolgáltatása.

Foreign Policy: Orbán kilóg a sorból, mert Kelet-Európában a liberálisoké a jövő

A világ nemigen figyelt oda, de Európa keleti felén az utóbbi időben sorra alulmaradtak a választásokon a tekintélyelvű pártok, bár az igaz, hogy a lopakodó magyarországi autokrácia, valamint a hasonló, de sokkal kevésbé szélsőséges lengyel helyzet változatlanul aggodalomra ad okot. Csak éppen a budapesti és varsói folyamatok eltakarták, hogy a régió többi részén megerősödőben van a demokrácia.

Parászka Boróka: Meghitt kis nemzetkarakterológiánk

Nincs Orbán népe. Nincs Kádár népe. Ami történt, és ami történik, az nem „a nép” döntése. A demokrácia deficites, hatalmi túltengéses rendszer zakatol körülöttünk és bennünk. Az a rezsim, amely maga alá gyűri az embereket. Egyetlen esély van: visszaadni a méltóságukat mindazoknak, akiket ettől megfosztott ez a rezsim. Vélemény.

Jan-Werner Müller: Orbán bizonyítja, hogy az autokráciák nem buknak meg maguktól

A politológus szerint Orbán kopírozza Vlagyimir Putyin orosz elnök rendszerét, olyan berendezkedést hozott létre, amely oltva van a demokrácia ellen, azonban átvészeli a melléfogásokat is.

Orbán a választási győzelem után kiélheti illiberális és kleptokratikus hajlamait – kijött a Freedom House demokráciajelentése

Demokráciában már az Aleksandar Vučić vezette Szerbiától is kikapunk a friss jelentés szerint.

Egyszem liberális rengetegféle populista ellen: ezért lesz baromi izgalmas a francia elnökválasztás második fordulója

Még soha nem volt olyan francia választás, amit a magyarok befolyásoltak volna. Felsorakoznak a liberális demokrácia és az újpopulizmus erői, a háttérben Putyin és Orbán drukkol. Ezért érdemes figyelni Marine Le Pen és Emmanuel Macron vasárnapi összecsapását.