Hírkereső

Keresés

Egy háziasszony fejtette meg Al Capone titkos kódrendszerét

A bizarr ősi jelölésektől kezdve a véletlenszerű számokig és betűkig, a kódokat évezredek óta használják titkos üzenetek küldésére, személyazonosság elrejtésére, vagy éppen törvényen kívüli ténykedésre. E kódok megfejtésével katonai titkokat lehet feltárni, ellenségeket leleplezni, de még elveszett civilizációk történetét is meg lehet fejteni. A kódfejtőkről és módszereikről szól A kód megfejtése című dokumentumsorozat, amelyet hazánkban is műsorra tűznek.

Magyar Orvosi Kamara: A nagyobb pofonokat e pillanatban az oktatás és benne a pedagógusok kapják

„Amikor Margaret Meadtől, az antropológia nagyasszonyától megkérdezték, szerinte mikor és mivel kezdődött az emberi civilizáció, mindenki arra számított, az eszközkészítéssel vagy a mezőgazdaság, a vallás kialakulásával hozakodik elő. Ehelyett egy sok tízezer éves, összeforrt, meggyógyult emberi combcsontot vett a kezébe.Azt mondta, az a tény, hogy egy törött combú előember meggyógyulhatott, azt jelenti, elesettsége több hete alatt társai gondoskodtak róla, etették, ápolták, megvédték. Ő innen számítja az emberré válás valódi kezdetét. Aki a törött csontot sínbe tette, az első orvos volt, aki etette és itatta, az első ápoló– aki ezt a gyerekeknek megmutatta, a tudást továbbadta, az első pedagógus.Azóta nagyon sok minden megváltozott. De az alapok nem. Egy csoport, nép hosszabb távú túlélését és fejlődését, civilizációjának fokát ma is meghatározza, hogyan örökíti tovább a tudást, hogyan gondoskodik az elesettekről, betegekről – és hogyan, mennyire becsüli meg az ezt a feladatot végző oktatókat és gyógyítókat.Sajátos módon ma Magyarországon a fejlődésben leginkább megrekedt, az ország általános fejlettségéhez képest leginkább elmaradott két terület éppen az oktatás és az egészségügy. S noha lenne bőven teendő az egészségügyben is, a kettőből a nagyobb pofonokat e pillanatban az oktatás, s benne a pedagógusok kapják. Ez pedig nagyon nem jó így. Oktatás nélkül nincs fejlődés, nincs alkalmazkodás – pedig ezekre hatalmas szükségünk lenne felgyorsulva változó, válságok sújtotta világunkban.Tanár nélkül nincs jövő.

Fossal öntötte le egy klímaaktivista a britek kedvencének, a nemrég 100 évesen meghalt katonának az emlékművét

Az érvelése szerint minden egyes felszálló gép a romlásba taszítja az egészségügyet és a civilizációt, ezzel szarral és vérrel borítja be mindazt, amiért Sir Captain Tom kiállt.

Hogy maradtak fenn az összeomló civilizációk üzenetei?

Megtanulhatjuk a ciprusiaktól.

Felesküdtek az első határvadászok, Orbán szerint a migráció civilizációs fenyegetés

A miniszterelnök azt mondta, nem hiszi, hogy a migrációból bármi jó sülhetne ki.

Semjén Zsolt: Szerbia és Magyarország ma is védelmezi a keresztény civilizációt

A miniszterelnök-helyettes a szerb–magyar barátság fontosságát hangsúlyozta.

Elon Musk szerint több olajra és gázra van szüksége a világnak

Ahhoz, hogy a civilizáció ne omoljon össze, egyelőre növelni kellene a fosszilis energiahordozók kitermelését – véli az amerikai milliárdos.

Magyarok kutatták az Európa és Ázsia közötti hidat alkotó terület ősi civilizációit

Egy nagyszabású nemzetközi kutatás során több mint 200 kutató vizsgálta a Délkelet-Európa és Délnyugat-Ázsia népességtörténeti összefüggéseit.

A városi stressz egyik legjobb ellenszere: az erdőfürdő

Egyre több, a természettől elszakadó, túlhajszolt embert érint a krónikus stressz, az alvászavar. A civilizációs betegségek jó ellenszere az, ha visszatérünk a természetbe, erre ad lehetőséget a manapság egyre népszerűbb erdőfürdő, vagyis a vezetett relaxációs erdei séta. Györffy Éva erdőfürdő-vezetővel és erdőterápiás szakemberrel, a Magyar Erdőfürdő és Erdőterápia Társaság alapító tagjával beszélgettünk.

"Egyre fogy az időnk, egyre sürgetőbb a változás, de ha gyökeresen átalakítjuk az emberi kultúrát, fennmaradhatunk"

Takács-Sánta András humánökológus, az ELTE docense úgy látja: az emberi társadalom túl bonyolult rendszer ahhoz, hogy a jövőjét megjósolhassuk, az összeomlás helyett választhatunk egy kedvezőbb forgat

Orbán fajelméletével közelebb jutott a Huxithoz, mint korábban bármikor

Előrelátó képességének komoly korlátai vannak – ismerte be Orbán Viktor, aki háromévi kényszerű távollét után tért vissza Tusnádfürdőre, és azon nyomban megjósolta a nyugati civilizáció 2030-ban bekövetkező összeomlását. Ettől még mihamarabb keblére ölelné az Európai Uniót.

Sosem volt még ilyen jó kóbor macskának lenni

Megjelent a cyberpunk cicás játék, amiben házimacska bőrébe bújva fedezhetjük fel egy letűnt civilizáció romjait. Gombnyomásra lehet benne nyávogni és dorombolni.

Tökéletes nyári olvasmány, amiben a nyár maga a pokol

Pontosan mit tehetnénk annak érdekében, hogy megmentsük az emberi civilizációt? Magyarul is megjelent forró nyarunk kulcsregénye, A Jövő Minisztériuma.

Tényleg elég volna pár napra lekapcsolni az áramot, hogy az emberek egymásnak essenek?

A filmeseket is régóta foglalkoztatja a kérdés, hogy összeomlik-e a modern civilizáció, ha valamiért veszélybe kerülne az energiaellátás.

Orbán fajelméleti fejtegetésbe fogott, és megjósolta, hogy 2030-ra megbukik a nyugati civilizáció

Tabudöntögető beszédet mondott Tusványoson a miniszterelnök. Azt reméli, hogy az őt követő generáció már nem állampolgársági, hanem etnikai alapon választja szét az embereket.

Gelencsér András: Fenntartható fejlődés nem létezik, az egy ábránd

A Pannon Egyetem rektora korábban nagy vihart kavart interjúban nyilatkozta lapunknak, hogy a túlfogyasztó urbánus civilizáció elérte korlátait, s már a belátható időn belül bekövetkező vég felé tart.

"Sok minden rossz lesz, sok mindent elpusztítunk, mégsem következik be a civilizációs összeomlás"

Több szakember is vitába szállt Gelencsér András környezettudóssal, aki a 24.hu-nak azt mondta, a túlfogyasztó urbánus civilizációnak csupán évtizedei vannak hátra. Antal Miklós fizikus, az ökológiai

Akkor jön el a világvége, ha nem teszünk ellene semmit

A tudomány szempontjából nézve objektíve van esélyünk és lehetőségünk, hogy elkerüljük a civilizációnkat érintő legrosszabb forgatókönyveket – írják a 24.hu nagy port kavart interjújára válaszoló szak

Néhány évtizeden belül összeomolhat a civilizációnk

A járvánnyal kezdődött minden, a háborúnak pedig kiszámíthatatlan következményei vannak.

Tényleg összeomlik a civilizációnk? A tudomány szerint nem ilyen rossz a helyzet

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora nemrég apokaliptikus képet festett arról, hogy mi vár a civilizációra néhány évtizeden belül. A Szkeptikus Társaság szerint azonban a vegyész-légkörkutató több tudományos tényt is figyelmenkívül hagyott, amikor a jövőről beszélt.

Mennoniták: a közösség, amely áram és a civilizáció vívmányai nélkül, mégis békében, boldogan él

Jose Luis Gonzalez fotóriportja a Nagyképen.

"Már nem tudjuk visszafordítani ezeket a folyamatokat, a civilizációnk néhány évtizeden belül összeomlik"

Az elektromos autó, a nap- és szélerőmű zsákutca, akár a bioetanol – mondja Gelencsér András vegyész-légkörkutató, a Pannon Egyetem rektora.

A kutató üzeni: négy olyan idegen civilizáció is van a galaxisunkban, amely kiirthat minket

Nem biztos, hogy jó ötlet üzeneteket küldeni a galaxis peremére, mert lehetséges, hogy olyanok is meghallják, akiknek nem kellene – véli Alberto Caballero.

A sátáni világrend újabb Trianont akar – tüntettek a nemzeti radikálisok az ukrán nagykövetség előtt

Nemzeti radikálisok és magukat nyíltan nácinak vallók Trianon-felvonulásán jártunk, ahol megtudhattuk: Zelenszkij annyira ukrán, amennyire Kun Béla volt magyar, Toroczkai László szerint pedig a Japántól a keltákig tartó északi civilizáció szíve a magyarság.

Idegen civilizáció is küldhette a Hűha!-jelet

Megtalálták, honnan eredhet a történelem legtitokzatosabb földön kívüli szignálja.

Drámai dolgokra bukkantak a tudósok, amikor megnézték, mi van az óceánokban

A világ óceánjainak műanyagszennyezését elemezték ausztrál tudósok, és azt fedezték fel, hogy még a civilizációtól legtávolabbi zugokban is megtalálhatók a mikroszemcsék.

Sikerülhet Orbán Viktor terve?

A kormányfő a civilizációért folytatott harcról beszél, ehhez viszont szövetségesek kellenek.

Elveszett, ősi városra bukkantak Mexikóban

A lelőhelyet egy építkezés során találták meg.

Soros György szerint az ukrajnai a civilizációnkat elpusztító III. világháború kezdete is lehet

Muszáj legyőzni Putyint, hogy ezt megakadályozzuk, mondja.

A kiirtott civilizációk tárgyait gyűjtő Predátor halálhajója a Városligetben épült meg

A NAPUR nem életeket, fajokat megmentő Noé bárkája, hanem a Pokol bejárata.

Soros: Az orosz invázió a harmadik világháború kezdete lehet

Oroszország ukrajnai inváziója a harmadik világháború kezdete lehet, ezért a szabad világ megőrzésének legjobb útja a Nyugat számára, ha vereséget mér Vlagyimir Putyin orosz elnök erőire – jelentette ki kedden Soros György üzletember a davosi Világgazdasági Fórumon.Az MTI beszámolója szerint a 91 éves üzletember az ukrajnai konfliktust a nyílt és a felemelkedő – orosz és kínai – zárt társadalmak átfogó küzdelmeként állította be, ahogy már egy korábbi véleménycikkében is.„Az invázió a harmadik világháború kezdete és civilizációnk vége lehet”– olvasható Soros beszédének közzétett szövegében. „A legjobb és talán egyedüli módja civilizációnk megőrzésének, ha minél előbb legyőzzük Putyint. Ez a lényeg.”Soros szerint Putyin, aki azt mondja, hogy a különleges katonai művelet jól halad és megvalósítja kitűzött céljait, mostanra kudarcként értékeli az inváziót és tűzszüneti tárgyalásra készül. „A fegyvernyugvás azonban megvalósíthatatlan, mert nem szabad benne megbízni. Minél gyengébb lesz Putyin, annál kiszámíthatatlanabbá válik.”Az üzletember beszélt arról is, hogy az Európai Uniónak meg kell értenie, hogy Putyin egyszerűen leállíthatja az európai szükségletek 40 százalékát fedező orosz földgázszállításokat, „míg ez még fájdalmat képes okozni”.„Nem tudom megjósolni a végét, de Ukrajnának esélye van a győzelemre” – tette hozzá.Soros György beszélt arról is, hogy Kína mint a világ legnépesebb országa és a második legnagyobb gazdasági hatalom, valamint a legnagyobb területű Oroszország a felemelkedő „zárt társadalmak” csoportjának vezetői, ahol az egyén alá van rendelve az államhatalomnak.Joe Biden demokrata párti amerikai elnök korábbi kijelentéseit elismételve Soros György azt mondta, a Nyugat harcban áll az autokrata kormányzatokkal.„Az elnyomó rezsimek felemelkedésének lehetünk tanúi, miközben a nyílt társadalmak ostrom alá kerültek.

Soros György: Az orosz invázió a harmadik világháború kezdete és a civilizációnk vége lehet

Az üzletember szerint nincs más megoldás, Putyint le kell győzni.

Soros György 3. világháborúról és a civilizáció végéről lamentált

Kína és Oroszország jönnek fel, és a milliárdos szerint meg kell őket állítani.

Ringasd el magad! – üzeni az 59. Velencei képzőművészeti biennálé

Szürrealitás, szenzualitás, mágia. Természeti és természetfölötti. Tudatos helyett tudatalatti. A Cecilia Alemani milánói születésű New York-i kurátor által összeállított, Az álmok teje című rendezvény hatalmas központi kiállítása ezekből a hívószavakból merít, hogy erőt és kiutat mutasson az emberi civilizáció végét sejtető/vizionáló korunkban.

Hány év van még hátra? Kiszámolták, mikor vehetjük fel a kapcsolatot a földönkívüliekkel

A Pekingi Egyetem két tudósa kilenc forgatókönyvet készítettek, amelyek meghatározzák, mennyi időbe telhet, mire fel tudjuk venni a kapcsolatot egy idegen civilizációval.

Orbán Viktor: Esztergom minden magyarnak az otthona, a mi szellemi központunk

Megyei jogú város lett Esztergom, amely a miniszterelnök szerint a legfontosabb kapcsolatunk a nyugati-keresztény civilizációval.

Orbán: Több mint ezer éve, hogy a nyugati-keresztény civilizáció részévé váltunk

A nyugati-keresztény civilizáció része a magyarság több mint ezer éve és az egyik legfontosabb kapocs Esztergom, ami szellemi központ is - mondta a miniszterelnök a városban.

A fiatalok többsége gondolja, hogy a klímaválság elpusztíthatja a civilizációt

Egy globális felmérés szerint a 16-25 éves korosztály tartja a legsürgetőbbnek a klímaváltozás elleni valóban hatékony fellépést. Az össznépességben kisebb arányban vannak az aggódók. Bár a társadalmi nyomást érezve egyre több vállalat is komolyan veszi a zöldülést, sok cég a valóságosnál jobb képet fest magáról.

Egy oxfordi kutató azt kéri, ne küldjünk üzenetet a földönkívülieknek

A földi példák alapján tudjuk, hogy ritkán végződik jól, ha egy fejlettebb civilizáció egy egyszerűbb társadalommal találkozik.

Maja naptár darabjaira bukkantak egy piramisban

A lelet több mint 2 ezer éves lehet.

Elképzelhető, hogy léteznek idegen civilizációk, és az is, hogy féreglyukakon át utazgatnak

A kutatók szerint, ha így van, mi csak azért nem fedeztük fel őket eddig, mert eszünkbe sem jutott, hogy ilyeneket keresgéljünk.

Szőnyegbombázás alatt a város, nincs többé civilizáció

Percről percre: Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index hétfői hírösszefoglalója

Szőnyegbombázás alatt a város, nincs többé civilizáció

Percről percre: Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index hétfői hírösszefoglalója

Szőnyegbombázás alatt a város, nincs többé civilizáció

Percről percre: Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index hétfői hírösszefoglalója

Szőnyegbombázás alatt a város, nincs többé civilizáció

Percről percre: Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index hétfői hírösszefoglalója

Szőnyegbombázás alatt a város, nincs többé civilizáció

Percről percre: Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index hétfői hírösszefoglalója

Szőnyegbombázás alatt a város, nincs többé civilizáció

Percről percre: Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index hétfői hírösszefoglalója

Szőnyegbombázás alatt a város, nincs többé civilizáció

Percről percre: Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index hétfői hírösszefoglalója

Szőnyegbombázás alatt a város, nincs többé civilizáció

Percről percre: Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index hétfői hírösszefoglalója

Szőnyegbombázás alatt a város, nincs többé civilizáció

Percről percre: Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index hétfői hírösszefoglalója