Hírkereső

Keresés

Ha Orbán engedni akarna a pedagógusoknak, akkor nem Pintérre bízta volna a piszkos munkát

A korábbi kormányzati ciklusokban Pintér Sándornak megadatott az a luxus, hogy az általa irányított területek, ezáltal pedig ő maga is kevésbé volt a nyilvánosság fókuszában, ám azzal, hogy Orbán Viktor a közoktatást és az egészségügyet a nyakába tette, mindez megváltozott. Pintérből golyófogó lett, de legalább rutinos golyófogó: tíz éve egyszer már túlélte ezt a szerepet, pedig akkor a „sajátjaival” kellett lenyeletni a kormány döntését.

A hatalom azt várja el a pedagógusoktól, hogy ne partnerek legyenek, hanem kiszolgálók

Miután a pedagógusok a tiltakozás és figyelemfelhívás minden létező törvényes formáját kimerítették, többségük pedig – egzisztenciális okokból, félelemből vagy a tanult tehetetlenségnek engedve – eleve be sem állt a demonstrálók sorába, a civil társadalomra hárul a feladat, hogy kiálljon értük és általában véve a jövő nemzedékek érdekeiért.

Törley Katalin: A hatalom retorziója fordítva is elsülhet

Polgári engedetlenség miatt Törley Katalint is kirúgták a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. Nem csak az ott tanítókat érte retorzió, egy másik budapesti gimnáziumban is kiosztottak felmondóleveleket, a miskolci Hermann Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesét pedig leváltották. Törley Katalin a HVG-nek adott interjúban azt mondta, érzése szerint ezek a jogszerűtlen intézkedések többeket inkább megerősítettek, mint eltántorítottak. Őket pedig kirúghatják, de az összeomló, „lassan már a gyerekfelügyeletre sem alkalmas iskolarendszer itt marad a kormány nyakán”.

A szankcióellenesség is mutatja: Orbánnak minden fontosabb az ukránok életénél

Február óta inkább hetente irányt vált a kormánykommunikáció, mintsem egyszer az empátia jelét mutassa: a háború semmi másról nem szól, mint arról, hogy nekünk, magyaroknak jó legyen, no meg Putyin se üsse meg nagyon a bokáját. Az illiberális kormánykommunikáció lényege, hogy semmiféle emberséget ne tanúsítson szavazótáboron kívül, most úgy tűnik, ez szankciódémonban, migránsozásban és dollárbaloldalban merül ki. A társadalom viszont mindenképp csapdába került: ha Orbán jó lovakra tett Putyin és Trump személyében, rettenetes jövő vár a demokráciára, ha viszont tévedett, akkor is rajtunk csattan a háború és a megélhetési válság.

Az abszurdtól a cinikusig - a Fidesz 13+1 demokráciagyilkos lépése

Választás előtt vagy után, teljesen mindegy, a Fidesz, illetve Orbán Viktor kormánya a demokrácia minden lehetséges alaptételét semmibe veszi. Ha kell, példát statuál a tanárok kirúgásával, ha nem akarja a tétlenségét igazolni, akkor úszó tanterembe kényszeríti a diákokat, az EU-nak úgy ígér átláthatóságot, hogy közben egy nap alatt átnyomja a kataszigorítást, az egészségügy elmúlt 12 évének legjelentősebb átalakításáról pedig nem tart szükségesnek társadalmi konzultációt. Összegyűjtöttük mindazt, amit e tekintetben nem lehet nekik elfelejteni - és most csak májusig mentünk vissza.

"Vannak olyan törvények, amiket szerintem nem kell feltétlenül betartani" - Hadházy Ákos a HVG Teraszon

A kormánynak nem az a fontos, hogy az emberek ne legyenek elégedetlenek, hanem hogy az elégedetlenséget másfele terelje – állítja Hadházy Ákos, aki nem tart attól, hogy a növekvő feszültségre, tiltakozásokra a Fidesz most is erődemonstrációval, Békemenettel válaszol. Intő példaként idézi Ceausescu tömeggyűlését, ami pillanatok alatt a diktatúra elleni tüntetésbe csapott át. Hadházy Ákos M. Kiss Csaba vendége volt a HVG Teraszon.

Kiszámoltuk, mennyit nyerhetnek a nők Orbán legújabb ígéretével

Nehéz számszerűsíteni Orbán Viktor legújabb ígéretét - hogy szja-mentességet kaphatnak a 30 alatt gyereket vállaló nők -, a KSH-nál ugyanis nincsenek adatok arról, hogy mennyit keresnek a 25-30 év közti nők. Egy HR szolgáltató a hvg360-nak elmondta, a fizikai munkát végző nők bruttó 330, a szellemi foglalkozásúak bruttó 528 ezer forintos bérigényekkel állnak elő. Kiszámoltuk, hogy utóbbiak egy előre megígért és jól időzített gyermekvállalással évi 950 ezer forinttal többet vihetnek haza egy évben. És ahogy az eddigi családtámogatásoknál, most is az látszik, hogy annál jobban járhat valaki, minél gazdagabb és/vagy sokat keres.

Vágvölgyi B. András: Orbán Viktor rossz személyiség, semmi mást nem akar, csak a hatalmat

A rendszerváltás egyik mellékalakja, aki talán lehetett volna külügyminiszter is, de a Magyar Narancs egyik alapítójaként jobban érdekelte a médiacsinálás, aztán a filmezés. Az elmúlt hónapokban a ferencvárosi önkormányzati lap körüli botrány miatt találkozhattunk a nevével, pedig sok más miatt jóval érdekesebb személyiség: írt könyveket, végigutazta a világot Szarajevótól Tokióig. "Ha egy hatalom leválthatatlan, ha felvásárolhatja az ellenzékét, ha új feudális osztályt épít ki, arra sok szó van, de a mohóság bírja csak a nyomdafestéket" – mondja az Orbán-rendszerről. HVG-portré.

„Ha jól szigetelt a házunk, akkor akár egy mécsessel is elfűthetünk”

Kell-e menekülni a gázfűtéstől, mire érdemes figyelni a korszerűsítésnél, visszaáll-e az alacsony ár, hosszú távon kiváltja-e a gázt az áram? – szakértők mondják el, mire készüljünk a hosszú tél előtt.

Jogállamisági fordulópont, vagy kamu és sóhivatal lesz a kormány korrupcióellenes intézménye?

Az uniós pénzekre ácsingózó kormány által beígért antikorrupciós intézmény tagságáért aligha tolonganak majd a szakértők. Jellemző az is: törvény még nincs, pályázat viszont már igen.

Lex Navracsics: fű alatt intézték, hogy a miniszter átülhessen a KDNP-frakcióba

Júliusban egy salátacsomagban elrejtett módosítással vált lehetségessé, amit már tavaly fontolgatott Navracsics Tibor, aki most kulcsszereplő a jogállamisági eljárásban zajló tárgyalásokon.

A 135 bátor báb ismét munkába áll

Szavazógéppé silányította Orbán Viktor a parlamentet, miközben sok fontos döntést be sem visznek a képviselők elé. Az ellenzéki javaslatokkal nem, az ellenzékkel magával viszont foglalkozik a kormánytöbbség, ahogy innen üzen Brüsszelnek is.

A pekingi vezetés legfelsőbb köreiből felügyelhetik a kínaiak magyarországi beruházásait

Az Intelligence Online hírszerzési szaklap a leendő debreceni akkumulátorgyárat hozza példának arra, hogy jól illik a Kínai Kommunista Párt geopolitikai stratégiájába, amelynek a döntéseit a lap forrásai szerint Szijjártó Péter külügyminiszter és kínai kollégája telefonbeszélgetései alapján hozzák meg.

Amerika Putyin pénzes manipulációira figyelmeztet, de Magyarországnak nem árult el részleteket

Üzenet és fenyegetés is egyben, hogy az amerikai külügyminisztérium világgá kürtölte: Moszkva 2014 óta a világ kéttucatnyi országában legalább háromszázmillió dollárt fordított külföldiek befolyásolására.

Kati Marton: "Orbán egy megalkuvó ember, nem ideológus. Leginkább a saját túlélése érdekli"

Orbán Viktornak nincs igaza, amikor a világtól félti a magyarokat, de abban lehet, amikor azt állítja: ha Angela Merkel lenne Németország élén, most nem itt tartana a háború Ukrajnában. Nemrég könyvet írt a német kancellárról Kati Marton magyar származású amerikai író, újságíró, aki a hvg360-nak arról is beszélt: ha Orbán tényleg annyira intelligens, mint amennyire annak látszik, akkor le fog tenni az oroszbarátságtól, mert a nemzetközi közegben erre most van utoljára esélye.

Könnyedén kijátszhatja a kormány a brüsszeli elvárásokat, és meg is teszi

A 3000 milliárd forintnyi uniós forrás elvételétől tartva szóról szóra átvette a kormány a brüsszeli, összeférhetetlenségre vonatkozó iránymutatást a közérdekű közalapítványokra vonatkozóan, csakhogy ez a magyar viszonyokra nagyon kevés lehet. Megnéztük, milyen gyakorlati következménnyel jár a tervezett változás.

58 százalékos büntetőkamat? Nehéz idők várnak a csok-feltételeket nem teljesítő párokra

Inkább csak riogatás, hogy 70 millió forintot követelhetnek azoktól, akiknek nem születik meg annyi gyerekük, amennyit vállaltak a támogatásért cserébe. Ám az biztos, hogy a mostanihoz hasonló kiszámíthatatlan kamatingadozás hosszú távon megjósolhatatlan mértékű terheket róhat az érintettekre.

Mi takargatnivalója lehet? Ködösít a kormány a hitoktatásra adott állami pénzek ügyében

Ha valóban nincs nyilvántartás arról, hányan járnak iskolai hittanra, az ehhez kapcsolódó, az egyházaknak fizetett állami támogatásnak sincs objektív alapja.

A veszélyhelyzet miatt is fontos Orbánnak, hogy Rogánra bízta a védelmi igazgatást is

Az újonnan gründolt kormányhivatal, a védelmi igazgatás csúcsszerve is Rogán Antalhoz került. A titkosszolgálatok és a propaganda mellett már a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt is irányító miniszteren keresztül Orbán már a honvédelmi és a belügyi tárcák vezetőit is szoros kontroll alatt tarthatja.

Kirill pátriárka jobbkeze számára Budapest védett hely, ahol zavartalanul intézheti üzleti ügyeit

Ingatlanok után kutat és pénzügyekben is eljár Budapesten a háborúpárti Kirill pátriárka jobbkeze, Hilarion metropolita, akitől politikai okok miatt nem tagadják meg a magyar hatóságok a vízumot, noha kapcsolatban áll az orosz biztonsági szervekkel. A hírszerzési témákra specializálódott Intelligence Online szerint azért is küldték éppen Magyarországra, mert itt védelmet élvez a nyugat-európai szankciókkal szemben.

Mostantól nem érezheti magát biztonságban, aki az orosz befolyásolási hálózat része

Lehet félnivalójuk azoknak, akik bekerültek az orosz befolyásolási kapcsolatrendszerbe az elmúlt években, legyenek azok politikusok, tisztviselők, bárki – a volt kémelhárító, Katrein Ferenc szerint ez az egyik üzenete annak, hogy az Egyesült Államok jelezte: tud arról, hogy az elmúlt években hogyan és kiket vásárolt meg Moszkva saját befolyásának növelése érdekében. Katrein Ferenc szerint ez egy erős politikai üzenet is, egyúttal egy befolyásolási ellenművelet, amely csak nyitánya annak, ami ezen a fronton még várható.

"A szívem akarta a gyereket, az eszem tudta, hogy nem szabad" – abortuszon átesett nők mondják el, mit éltek át

Nehéz sorsok, választások, lelki sérülések, tragédiák. Lehetetlen, feldolgozhatatlan, ám nagyon is hétköznapi helyzetek. Félrecsúszott életek, és emberek, akik aztán mégis megtalálták a boldogságot. Megkérdeztük őket abortuszaikról, miután a belügyminiszter elrendelte, hogy ezentúl a beavatkozás előtt kötelező meghallgatni a magzat szívhangját.

Meglepően sokat érhet a Fidesznek a budavári győzelem

Mindent beleadott a Fidesz, hogy ismét szimbolikus győzelmet arathasson Budapesten, így az I. kerületben rendezett időközi önkormányzati választáson a maga javára fordította a képviselő-testületi arányt. V. Naszályi Márta párbeszédes polgármester nem mond le, ezért kemény két év elé néz. Bár Böröcz László helyi Fidesz-elnök lapunknak azt mondta, nem akarnak képviselő-testületet oszlatni, hosszabb távon abban is lehet fantázia.

Csőzik László: "Nem látom, hogy a kormánynak lenne terve az összeomlás elkerülésére"

Kultúra, sport, óvoda. Ilyen sorrendben zár be a hetvenezres Pest megyei város, Érd, ha nem kapnak állami támogatást. Csőzik László ellenzéki polgármester szerint önkormányzati ársapkára vagy olcsó paksi áramra lenne szükség. Interjú.

Népszámlálás 2022: Kiderül, mennyire magyar és mennyire keresztény Magyarország

Az október 1-jétől november 20-áig tartó népszámláláson fény derülhet arra is, mi minden miatt "fogy tovább a magyar".

Orbán nem csak Kirill pátriárkát támogatja, de egyháza magyarországi tevékenységét is

Bár az Orbán Viktor által a szankciós listáról leszedetett Kirill pátriárka kiállt Putyin háborúja mellett, a Magyarországra menekült ukránok közül sokan az ő – a budapesti kabinet által nagyvonalúan támogatott – egyházának szertartásain vesznek részt.

„Novemberben már nem fizetünk” – bedönthetik az államháztartást a települési rezsiszámlák

Kezdenek tornyosulni az önkormányzatok előtt az új energiaszerződések tarifái alapján fizetendő cechek. A települések kivéreztetésében ötletdús volt a kormány, most viszont nincs pénz a menzákra, a világításra, a villamosok működtetésére.

Lopakodó módon gyűri maga alá a Kúriát a politika

Újabb, ítélkezési gyakorlat nélküli alkotmánybíró kerülhet a Kúriára. Az igazságszolgáltatás csúcsszervei – csendesebben, mint Handó Tünde idején – Varga Zs. András elnök közreműködésével egyre inkább a politika szolgálatába állhatnak, és ezen még az EU-nak tett vállalások sem változtatnak.

Gyöngyösi Márton: Sikerült meghaladnom a radikális Jobbikot, és önmagamat is

A Jobbik elnöke öltönyben, nyakkendőben volt jelen a tévészékház 2006-os ostrománál, az akkor nemzeti radikális pártba többek közt az euroszkepticizmusa hajtotta. Politikai nézeteinek változását nem sodródásként értékeli. Azt mondja, az országgyűlés zsidó származású képviselőinek listázását követelő felszólalásáért már többször is bocsánatot kért, de beszél arról is, miért vett részt 2014-ben a donbaszi népszavazáson. HVG-portré.

Gyurcsány öles léptekkel halad a thürmergyulásodás útján

A kontraszelektált ellenzék miatt úgy tűnik, Gyurcsány Ferenc lesz a "régi ellenzék" vezetője. Vasárnap be is jelentette, mire készül: kormányra. Ez minimum cinikus szöveg az újabb, csúnyán elvesztett választás után, amellett egy nagy szívesség Orbánnak is. De mekkora ereje és növekedési lehetősége van valójában Gyurcsány Ferencnek? A felejtésben bízó pártelnökhöz vándorolnak majd a kormány válságkezelésében csalódottak? Tényleg a következő 15 évünk is az Orbán-Gyurcsányról szól majd?

Süddeutsche Zeitung: Újra a németellenes kártyát játssza ki a lengyel kormány

A második világháborús jóvátételi követelés felemlegetése valójában belpolitikai kérdés, írja a német lap. A legnagyobb kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) szénája nem áll jól egy évvel a választások előtt, a gazdaság legatyásodott, az ország elszigetelődött Európában.

Heim Péter: Orbánnak ki kellene állnia azzal, hogy a gazdaságban hülyeséget csinált – interjú, 2. rész

Két részben közöljük a Heim Péter befektetési szakértővel készített HVG-interjút. Heim az első részében a globális gáz- és olajpiac problémáiról beszélt, a megoldásban szerinte Iránt kulcsszereplőnek kellene tekinteni, mert nélküle nem lehet biztonságos Európa olaj- és gázellátása. Heim elmondta azt is, milyen energetikai üzletek kötik Iránhoz. A mai folytatásban egyebek közt arról van szó, miért nem szerepelt az elmúlt jó pár évben a hazai közéletben, milyen kapcsolatok fűzik a NER gazdasági potentátjaihoz és az orosz oligarchákhoz, milyen hatalmas üzletekben volt szerepe, miért nem szerették a Fideszben, és miért gondolja, hogy Orbán Viktor ugyanazt a gazdaságpolitikát vitte, mint anno Gyurcsány Ferenc, és Magyarország gazdaságát a katasztrófa szélére vezette.

Hiába dobálja a Fidesz a magas labdákat, az ellenzék csak keresi, merre van az előre

Az ellenzék sem hiszi, hogy a parlamentben bármit is elérhet – törvényhozási aktivitása így a komolytalan, kötelező, összességében viszont a hatástalan jelzőkkel írható le tavasz óta. A parlamenten kívül több esélye lenne, de még csak most kezd levegőhöz jutni – már amelyik párt egyáltalán mutat életjeleket. A politikai "forró ősz", például az érkező új rezsiszámlákkal, kínál majd olyan helyzeteket, amelyekben az ellenzék megszorongathatja a Fideszt.

A rezsi- és a kataügy is mutatja, hogy egy autokrácia jogsértései szinte támadhatatlanok

A polgári engedetlenségen kívül alig maradt eszköz az olyan jogszabályokkal szemben, mint amilyenek az elmúlt hetekben taroltak a családok körében. A kormány a háborúra és az energia-veszélyhelyzetre fogva egyik napról a másikra, törvény- és alapjogokat sértő módon döntött romba egzisztenciákat.

Az erdők helyett szavazóit őrizné meg a Fidesz a tarvágások engedélyezésével

Hiába rosszabb a fűtőértéke a frissen kivágott fának, aminek elégetése még a légszennyezettséget is növeli, a kormány tűzifapolitikájával az olcsóbb téli meleget és saját politikai népszerűségét próbálja biztosítani. A környezetvédelem felszámolásának következő áldozatai a nemzeti parkok lehetnek.

L. Ritók Nóra: A tét most már konkrétan a túlélés

Az Igazgyöngy Alapítvány vezetője biztos benne, hogy a segítségnyújtás iránti igény érzékelhetően megnő majd a következő időszakban, de közben a segítséget nyújtók költségei is jelentősen megemelkednek. Hogyan élhet túl az Igazgyöngy? Mennyi tartaléka van az alapítványnak? Interjú L. Ritók Nórával.

Szabó Andrea szociológus: "Már nem pusztán vírusgenerációról kell beszélnünk, hanem a válságok generációjáról"

Kialakult egy olyan fiatal generáció, amely a járvány, majd a háború következtében máshogy éli majd az életét, mint az elődei – mondja Szabó Andrea, a TK Politikatudományi Intézetének igazgatója.

Csak egy csel volt a Club Aliga környezetvédelmi engedélyének visszavonása?

A kormány számára hirtelen felülírhatatlanná váltak a helyi önkormányzatok döntései. Balatonvilágoson ugyanis a képviselő-testület többsége éppen a kormánybarát befektetők oldalán áll, miközben a kisebbségben lévő civilek fontos csatát nyertek a szabad parthasználatért folytatott küzdelemben.

A kormány vízlépcsőkkel orvosolná az aszályt, de szakértők szerint ez több mint rossz ötlet

A Tisza újraszabályozását jelentené, ha a kormány az évtizedes vízlépcső-ellenességet letörve megvalósítaná csendben előkészített terveit. Az aszály akkora gondot okoz, hogy lépni kell, csakhogy a tervezett beruházások hosszú távon tovább fokoznák az elsivatagosodást.

Orbán és Trump: egy teljesen szürreális kapcsolat

Orbán Viktor ma lép fel a dallasi CPAC-en a Republikánus Párt holdudvara előtt, Donald Trumppal pedig már találkozott is. A transzatlanti barátságban új fejezetet nyitottak a 2020-as évek, egy kis ország vezetése és a szuperhatalom ellenzéke egymástól inspirálódik, ez azonban inkább árulkodik arról, mennyire megütötte őket a Covid és a háború, cserébe viszont kihangsúlyozza Magyarország elkeserítő globális súlyát.

Paksa Rudolf: Orbán pont úgy beszél a Nyugat alkonyáról, mint az orosz trollok

Mi a köze a bevándorlástól való félelemnek az orosz propagandához, a gyarmatosításhoz és Trianonhoz? Erről is beszél Paksa Rudolf történész, akit arról kérdeztünk, miről árulkodnak Orbán Viktor nagy botrányt kavart beszédének zavaros állításai.

Elnyomónak nevezte a biztonsági erőket, újabb nyomozást indítottak a tunéziai politikus ellen

Az ország az elmúlt időszakban gazdasági és belpolitikai válságba került.

Bajomi-Lázár Péter: Az emberek tizede fogyaszt kizárólag kormánypárti sajtót

A fideszes médiahegemónia közkeletű tézise erős megszorításokkal igaz, és ebből két dolog is következik – írja Bajomi-Lázár Péter médiakutató. Vélemény.

Gergely Márton: Elvált a faj a májtól

Saját tanácsadóját gyorsan pacifikálta Orbán Viktor, európai céljainak viszont sokat ártott a tusnádfürdői beszédével.

Márki-Zay Péter: Gyurcsány nélküli hiteles ellenzék kell

Az MMM a jövőben nem támogatja a DK-s jelölteket az időközi választásokon.

Amikor Orbán "erős állama" viharba kerül

Az már a választások eredményéből jól látszott, hogy az embereknek fontosabb a biztonság és a stabilitás, mint a jogállam elvont kérdései vagy a szabadságjogok. Az Orbán-rezsim fennmaradása is erre a "hatalmat a stabilitásért" elvre épül, ennyiben mindenképpen a Kádár-rezsim hagyományait követi. Csakhogy most az alku több eleme veszélybe került. Egy ilyen helyzetben hitet és ideológiát lehet csak kínálni, nemhiába erre a kettőre erősített rá a miniszterelnök.

Eckstein-Kovács Péter: Változott a Fidesz, Erdélyország az én hazámból Ria-ria-Hungária lett

Petícióban tiltakozik több erdélyi magyar értelmiségi is Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde ellen. Az egyik kezdeményező, Eckstein-Kovács Péter a hvg360-nak arról beszélt, a fajvédős szöveg felháborító volt, az RMDSZ elnöke pedig szerencsenmosdatást folytat. Az is beszédes volt, miről nem ejtett egy szót sem Orbán. Interjú Eckstein-Kovács Péter jogásszal, aki volt parlamenti képviselő, kisebbségügyi miniszer és Traian Basescu elnök tanácsadója is.

Tüntetők rohamozták meg a kormányzati negyedet Bagdadban

Egyre súlyosabbnak tűnik a belpolitikai válság Irakban.

Trócsányi Zoltán akadémikus: Orbán nem elég bátor ahhoz, hogy nyilvános bocsánatkérésre hajlandó legyen

Több mint kétezren írták alá azt a petíciót, amelyet csütörtökön tett közzé 67 akadémikus, Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde elleni tiltakozásul. Trócsányi Zoltán fizikus, az MTA rendes tagja a hvg360-nak azt mondta, Orbán nem terelt, hanem provokált a beszéddel.

Orbán magát biztosította be azzal, hogy bemondta, októberben dönthetnek újra a rezsiről

Év végéig biztosan tartható az a fajta rezsicsökkentés, amit a kormány kitalált, de hogy utána mi lesz, az majd csak októberben dől el - erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában. Holoda Attila energetikai szakértő, volt helyettes államtitkár elképzelhetőnek tartja a költségek további emelkedését is.