Hírkereső

Keresés

Nem sok tévés karakternek volt akkora hatása a társadalomra, mint az X-akták Scullyjának

Az X-akták különleges ügynöke több nőt is arra ösztönzött, hogy tudományos karriert célozzon meg; ez a Scully-hatás.

A cserkészfiú, aki atomreaktort épített a fészerben

David Hahn a kémia megszállottja volt, eseményteli kamaszkorát kisebb-nagyobb robbanások kísérték. Aztán olyat tett, amire már az FBI és az amerikai nukleáris felügyelet is felfigyelt.

Az első magyar olimpiai bajnoknőt évekre eltiltották, utána lett élő legenda

Elek Ilonát azért tiltották el, mert csalónak nevezte testvére meccsén a zsűri elnökét. A kihagyás után visszatért, 1936-ban győzött az olimpián. A háború miatti kényszerszünet után, 1948-ban újra ő lett a világ legjobb tőrvívója.

Szabadságunk meg van fertőzve, mégpedig a legszennyesebb módon – zsidógyűlölet 1848-ban

A legtöbb magyar történelemtankönyvből hiányzik ez a rész, de 1848. március 15. után másfél hónapon át tombolt az antiszemitizmus Magyarországon. Több mint 30 városban voltak pogromok, nem egy halálos áldozattal is járt. A zavargásokban több tízezren vettek részt.

A márciusi ifjak nélkül nincs forradalom, de mennyien voltak tulajdonképpen?

Petőfi Sándor és Vasvári Pál meghalt az 1849. júliusi harcokban, de volt, aki hatvan évvel túlélte a szabadságharcot a Pilvaxban szerveződött márciusi ifjak társaságából. A csapatban egyetlen pesti volt, az ország minden részéről érkező fiatalok indították el Magyarország egyik legfontosabb történelmi eseményét.

A legprofibb nigériai csaló egyszer eladott egy nem létező repteret

Elhitette egy brazil bank vezetőjével, hogy reptér épül a fővárosban, így az illető 250 millió dollárt fektetett be a kamuprojektbe. A bank csődbe ment, a kicsalt pénznek nyoma veszett, a csaló pár év börtönbüntetés után szabadlábra került.

A gorillák hümmögnek és dúdolnak evés közben

A vadon élő gorilláknál a domináns hím így jelzi, hogy mindenki másnak is lehet enni, vagy éppen azt, hogy most hagyja őt szépen mindenki békén, mert éppen táplálkozik.

Tudtam, hogy nem szabad elaludnom, ezért az ébresztőóra előtt három perccel keltem hónapokon át

El kell érnünk a repülőt, nem késhetünk a vizsgáról, időben kell érkeznünk az állásinterjúra. Az ilyen stresszes helyzetek nemcsak napközben foglalkoztathatnak minket, hanem éjszaka is – ezért fordul elő, hogy a fontos események előtt az ébresztőóránkat pár perccel megelőzve ébredünk fel reggel. De mi az a stresszválasz-koordinátor és a HPA tengely?

Magyar férfi vezette az olasz lapot, amely felforgatta a világot

Úgy és azért provokált, hogy megváltoztassa a világot, és ez valamennyire sikerült is neki. A Benetton alkalmazásában a Colors magazin főszerkesztőjeként dolgozó Kálmán Tibort az emberiség történetének egyik legtehetségesebb grafikusaként tartják számon.

A csata, amelynek napfogyatkozás vetett véget

Egy ókori ütközetben a küzdő felek az égi jelre letették a fegyvert. Már ha Hérodotosznak hinni lehet.

Minden idők legnagyobb sci-fi-eposza lett volna a legnagyobb sztárokkal, de elfogyott a pénz

A Dűne első filmes feldolgozását 14 órásra tervezték, a Pink Floyd zenéjével, Salvador Dalí, Orson Welles és Mick Jagger szereplésével.

A behaviorizmus atyja a legismertebb kísérletében pár hónap alatt csörömpöléssel csinált idegroncsot egy csecsemőből

John B. Watson a kis Albert-kísérlettel azt akarta bebizonyítani, hogy az embereket is lehet kondicionálni, ezért Mikulás-maszkkal rémisztgetett egy gyereket.

Az egyik legundorítóbb középkori tragédiában német nemesek tucatjai fulladtak bele egy pöcegödörbe

VI. Henrik német király egy földvita rendezése céljából hívott össze gyűlést Erfurtba 1184-ben, de az esemény végül nem emiatt maradt emlékezetes.

Kávé, tea, energiaital – számít, hogy honnan visszük be a koffeint?

Mindegy, hogy a koffein természetes vagy mesterséges, az a fontos, hogy mivel együtt fogyasztjuk.

Hajmeresztő akció vetette vissza hónapokkal a nácik atombomba-fejlesztését

Nyolcvan éve zajlott le a Gunnerside hadművelet, a második világháború egyik legsikeresebb szabotázsakciója. Tragédia előzte meg, és a norvég kommandósok embertelen körülmények között húztak ki egy telet, de végül veszteség nélkül felrobbantották a németek kulcsfontosságú gyárát.

Fantasztikus móka és hatalmas médiahekk volt a világ egyetlen nudista sífutó pályája

A kitalálói, egy osztrák hüttés és egy német ikerpár csodásan szórakoztak az egészen, megfejték a tévétársaságokat és még egy hihetőnek tűnő képeslapot is kiadtak – csak évekkel később leplezték le őket.

A modern baromfiipar egy könyvelési elírásból született

Cecilia Steele száz éve ötven csibe helyett ötszázat kapott, de nem esett pánikba, helyette pár év alatt lefektette a mai ismert iparág alapjait.

A világ legnagyobb hajójának az volt a tragédiája, hogy nem fért be a kikötőkbe

De még a La Manche-on se fért át, akkora volt. Amikor leselejtezték, a szétszedéséhez 18 ezer ember és egy év kellett.

Az NDK-ban évekig gyártottak hamis Audikat és BMW-ket

Nemcsak Kínában hamisítják az ismert autómárkák típusait, de ilyesmire Kelet-Németországban is voltak példák. Ráadásul a csaláshoz a gyártósorokat sem kellett felépíteni, mert azokat egyszerűen megszerezték a szovjetek.

Rádió nélkül, a csillagok alapján repültek a világ leghosszabb repülőjáratának pilótái

A dupla naplementés járatok a második világháború alatt kötötték össze az Egyesült Királyságot a japánok által elszigetelt Ausztráliával.

A világ legvitatottabb sakkpartija: tényleg Hitler és Lenin ül az asztalnál?

Elméletileg volt rá lehetőségük Bécsben, 1909-ben. Történészek szerint túl sok a kétely a kép körül, amelyen egyébként mindkettejük aláírása is szerepel.

A világ leghosszabb repülőútja 64 napig tartott, leszállás nélkül

Két pilóta, nulla utas, 250 ezer kilométer a levegőben. A végén pont nem jutottak sehova, bár ez nem is volt cél.

Amikor fajvédő magyarok megtámadták az Operettet

Úgy tűnt, hogy „éretlen fiatalemberek” okoztak botrányt bő száz éve, 1923 januárjában az operettszínházban. Valójában szélsőjobbos fajvédők szerveztek zsidóellenes akciót. A történet egyik főszereplőjének több neve is volt, és később egy leányszöktetési ügybe is belekeveredett.

Tízen haltak meg Lugosi Béla egyik első filmjének forgatásán

1930 elején vettek fel egy jelenetet, amikor két repülő összeütközött. Meghalt a rendező és két operatőr is.

Disneylandet egyszer azért kellett bezárni, mert el akarták foglalni

Persze nem egy hadsereg, hanem egy radikálisokból álló, pár száz fős csoport, amelynek tagjai végig füveztek, elfoglalták Tom Sawyer szigetét, és zaklatták kicsit a turistákat is.

Észak-Korea épített egy 105 emeletes piramishotelt, amely sosem fogadott vendégeket

A Végzet Szállodájának csúfolt épületet a Dél-Korea iránti féltékenység szülte. Jelenleg állami propagandaeszközként használják, és még mindig teljesen üres.

Az ókori rómaiak hátborzongató módon mérgezték magukat és környezetüket

Az ólom az ókori világ mikroműanyagaként ott lapult az italban, a tányérban és az arckrémekben. Az egész birodalom megnyomorodhatott a több száz éven át tartó mérgezéstől. Az ólomtól még ma sem szabadultunk meg teljesen.

A virág, amely úgy költözött át egy szigetre, hogy az illatát egy másikon hagyta

A Tagimoucia első blikkre nem tűnik különlegesnek, pedig a Fidzsi-szigetek egyik legfontosabb növénye, az ország büszkesége – és a 330 szigetből csak az egyiken él meg vadon.

Létezik tüzérségi hangtompító, csak nem sok értelme van

Néha azért így is jól jön.

A film, amit 27 éve mindennap lejátszanak egy indiai moziban

Tíz éven át telt házzal ment, de még most is sokan beülnek rá. Vannak törzsvendégek, egyesek több százszor látták a filmet. Van, aki ugrándozik, énekel, táncol a fontosabb jeleneteknél. Amikor a járvány miatt egy évre bezártak Indiában a mozik, sokan azt gondolták, a film rekordpályafutása véget ér. Azóta azonban újra műsoron van.

Piroska és a farkas, A három kismalac… Miért is félünk a farkasoktól?

Elgondolkodott már azon, miért van az, hogy a legtöbb gyerekmesében a farkas a főgonosz? Vagy hogy miért is ellenszenvesebb, mint a többi nagy ragadozó? A válasz nem is olyan kézenfekvő, mint gondolnánk.

A Twitter kék madara egy kosárlegendáról kapta a nevét

Egy szendvics áráért vették a logót, aztán a Larry Bird névre keresztelték. Musk egyelőre még nem rúgta ki.

A vulkánkitörés, amely minijégkorszakot hozott, mégsem tudják, hol történt

Csak annyit, hogy valahol a trópusokon, valószínűleg 1458–1465 környékén. Vannak, akik szerint azt is ez okozhatta, hogy II. Alfonz nápolyi király esküvője közben a nap fénye azúrkékre váltott, szokatlan sötétséget hozva.

Miért halhatunk meg, ha túl sok vizet iszunk?

A héten egy rab ellen vádat emeltek, mert nyolc liter vizet itatott a cellatársával, aki ettől vízmérgezést kapott. A túl sok víz szó szerint az agyunkra mehet.

Addig rendezték meg a szauna-világbajnokságot, míg az egyik versenyző bele nem halt

Fájdalomcsillapítókkal csalt, így az agya tovább bírta a forróságot, mint a teste. A nagy riválisa, aki így is legyőzte, hat hetet feküdt utána kómában égési sérülésekkel.

Az első női detektív, aki egyszer megmentette Abraham Lincoln életét

Kate Warne-ról alig maradtak fel jegyzetek, keveset tudni róla és még fotón sem látták. Mégis neki köszönhető, hogy Amerikában elkezdtek női nyomozókat alkalmazni.

Homoszexualitásáról beszéltek, ezért rábólintott az első világháború elindítására, hogy bebizonyítsa férfiasságát

Minden idők legnagyobb homoszexuális botránya 1907-ben robbant ki, és a német császár bizalmasainak jó része belebukott. Az uralkodót békepártisága miatt a keményvonalasok férfiatlan külpolitikával vádolták, néhány évvel később viszont már rábólintott az első világháború kirobbantására.

Az egyik leghírhedtebb kínai hadúr, Kutyahús tábornok, akinek tengernyi pénze és szeretője volt

Csang Cung-csang három dolgot nem tudott soha megszámolni: hogy mennyi pénze, hány katonája és hány ágyasa van. Az 1900-as évek kínai hadura, aki a legenda szerint elefánttestű és disznóagyú volt.

Negroni: a gróf, akinek semmi nem volt elég erős, így feltalálta Olaszország legjobb koktélját

Szóda helyett gint kért az americano koktélba 1919-ben Camillo Negroni gróf, ezzel feltalálva a száz évvel később világhírű italt. Vagy mégsem?

Egy tonna kokain tűnt el nyomtalanul Szentpéterváron épp akkor, amikor Putyin ott volt tisztviselő

A rekordszállítmány elfogását büszkén mutatták, azt ígérték, hogy ezt a hatalmas mennyiséget gyógyászati célokra fogják használni, aztán váratlanul nyoma veszett. A vizsgálat hét hónap után szűnt meg.

A kövér férfiak exkluzív klubokba tömörültek a századforduló idején Amerikában

A súlyhatárt kétszáz kilóban, a belépőt egy dollárban határozták meg az egyik legsikeresebb kövérférfi-klubban. Az összejöveteleken a sportversenyek és többfogásos vacsorák mellett a klubtagoknak kötelező mérlegelésen is részt kellett venniük, és a legnehezebbeket egy-egy disznóval jutalmazták.

Gyakoriak az ovis polgármesterek egy amerikai településen

„Kedvesnek kell lennie, és nem beszél a kakiról” – ez a jó polgármester ismérve a minnesotai Dorset egyik háromévesen megválasztott vezetője szerint.

Senki nem tudja biztosan, minek a rövidítése a pH-értékben a p betű

A kémiatörténet legfurább rejtélyének legalább 5-6 lehetséges megoldása van, a névadó tudós homályban hagyta az utókort.

A tó, amelyet sokáig úgy hívtak: Alkohollal és kábítószerrel való visszaélés-tó

Máig nem tudni pontosan, hogyan ragadt rá ez a név hivatalos iratokban is egy kis tavacskára Dél-Karolinában, de nem mindenki örült az emiatt kerekedett netes felhajtásnak, úgyhogy 2022-ben sokkal unalmasabb nevet kapott.

Nem öregszik, nem fogja a rák – egy föld alatt élő rondaságtól vár gyógymódot az emberiség

A csupasz turkáló nevű földikutyaféle élete tele van extremitásokkal. Hatalmas kolóniában, szigorúan szervezett rendben él, úgy melózik, mint egy gépsor, de sejtbiológiája még érdekesebbé teszi. Ha sikerül megérteni, hogy miért ellenálló a krónikus betegségekkel szemben, az a rákterápiában is hasznos lehet.

A győri huszártiszt, aki megtanította lovagolni Amerikát

Némethy Bertalan halálhíre után a New York Times is megemlékezett a munkásságáról, emlékét azóta is ápolják, tudását az egész világon elismerték, mert forradalmasította a díjugratást. Egy Oscar-díjas filmben is szerepelt.

Miért esznek KFC-csirkét karácsonykor a japánok?

Míg mi tekerjük a bejglit és a töltött káposztát, amíg össze nem esünk, a japánok egyszerűen rántott csirkével teli vödröket ülnek körül szenteste. De miért ünnepelnek egyáltalán, és miért éppen így?

Miért nem járt ember a Holdon 50 éve?

Ha a hatvanas évek technológiája mellett sikerült ezt összehozni többször is, fél évszázadnyi fejlődés után ennek már rutinnak kellene lennie – gondolná az ember. A magyarázat egészen lehangoló.

Melyik állat él legrégebb óta a Földön?

Az erős mezőnyben halak, hüllők és rákok is versenyeznek, de a tudomány elég szigorúan veszi a választ. Pajzsosrák és pajzsosrák között óriási lehet a különbség, akármit is mondjon a Guinness.

A nő, akinek egy borravalóként kapott lottószelvény tette tönkre az életét

Az áldásból hamar átok lett, az amerikai Tonda Dickersont sorra perelték be a nyereménye miatt, majd a volt férje elrabolta, és még az adóhivatallal is háborúba került.