Hírkereső

Keresés

Az emberiség átlagos IQ-ja évtizedenként 3 ponttal nő

Bár sok tapasztalati tény mutat arra, hogy egyre hülyébbek az emberek, a tesztek szerint egy mai átlagember száz éve szinte zseninek számított volna. Lehet, hogy az IQ-teszt nem pont azt méri, amit kéne? Vagy tényleg okosabbak vagyunk, mint az elődeink?

Azt tudta, hogy Magyarország már 17-szer volt világbajnok futballban?

Idén 150 éves a nem hivatalos futball-világbajnokság, amelyet Észak-Korea és a Holland-Antillák is megnyert már. Az aktuális címvédő Horvátország szerdán kezd a katari vb-n.

A világ leghíresebb lopakodó vadászgépe, ami sosem létezett

A nyolcvanas években egy játékgyártó modellje miatt kerekedett irdatlan balhé Amerikában abból, hogy „kiszivárogtak a szupertitkos F–19-es tervei”.

A falu, ahova csak úgy lehet beköltözni, hogy az ember kiveteti a vakbelét

Még a gyerekeknek is muszáj, mert a legközelebbi kórház 1000 kilométerre van, és senki nem akar úgy járni, mint egy orosz orvos, akinek saját magát kellett megműtenie.

A középkori várak kanyargó csigalépcsőinek furcsa mítosza

A népszerű elmélet szerint azért kanyarodnak az óramutató járásával megegyezően, hogy ezzel is segítsék az erődítmény védőit, mert a támadók jobbkezesek, és így nehezebb nekik fegyvert használni felfelé menet. Ezt viszont semmi nem támasztja alá, és igazából nem is túl logikus.

Az amerikai hadsereg legalább három atombombát elveszített, és azóta sem tudják, hol vannak

A hidegháború idején az amerikaiak folyamatosan reptettek nukleáris bombákat szállító gépeket. Időnként viszont történtek olyan balesetek, amelyek miatt az élesítetlen bombáktól meg kellett szabadulniuk, vagy odavesztek. Az amerikai partoknál, egy japán szigetnél és Grönlandon is van egy bomba a tengerfenéken, amelyre sosem akadtak rá.

A világ legvidámabb rendőreinek fegyver sem kell

Izlandon élnek, és szeretik az élet apró örömeit, mint amilyen a fagylaltozás, a csúszdázás, a trambulinozás, a hóemberépítés, a gyerekek megviccelése és a szülinapitorta-evés – Mancs őrjáratos tányéron természetesen. A bűnözési ráta pedig olyan alacsony, hogy csak gázsprét és gumibotot tartanak maguknál.

897-ben tartottak egy zsinatot, amelyen egy hónapok óta halott pápa vádlottként jelent meg

Formózusz holttestét csak azért exhumálta az utódja, hogy az oszladozó holttestének fejére olvashassa az állítólagos bűneit.

Florence Nightingale irigylésre méltó adatvizualizációval mentette meg ezrek életét

A lámpás hölgy teljesen elborzadt a krími háborúban megsérült brit katonák életkörülményein, így mindent megtett, hogy ne haljanak bele egy náthába.

A mókusok elméletileg bármilyen nagy esést túlélhetnek

Kicsik, bolyhosak, ráadásul leleményesek is. Hát még a repülő mókusok!

A múzeum, ahol a Rolling Stones használt óvszerei mellett megtekinthetjük Amy Winehouse kakáját is

Van Londonban egy gyűjtemény, ahol hírességek ürülékétől kezdve Pablo Escobar vízilovának aranyozott koponyáján át mindenféle bizarrságot láthatunk. A szenvedélyes gyűjtőként ismert alapítója szerint a múzeum „nem oktatni akar, hanem felforgatni, megmutatni a világunkat”.

A komposztálás a legzöldebb, a koporsós temetés a legszennyezőbb temetkezési módszer

Bár a környezettudatosság a legutolsó dolog, amire egy temetésen gondolni szokott az ember, a temetkezési szokásaink rendkívül környezetszennyezők. A most még borsos árú holttestkomposztálás lehet a legjobb megoldás a bolygónak.

Egy sörözés miatt tudjuk, hogy tényleg rosszabbul alszunk teliholdkor

Rémálmok, forgolódás, álmatlanság – népi megfigyelések szerint a telihold rossz hatással van az alvásra. De mit mond a tudomány? A telihold erős fénye logikus magyarázat lenne a jelenségre, mégsem ez a valódi ok.

A Pez eredetileg dohányzásról leszoktató cukorka volt felnőtteknek

„A dohányzás tilos, de pezezni szabad” – hirdette a cukorka kitalálója, III. Ed Haas az első reklámjaiban 1927-ben. A Pez akkor még luxuscukorka volt, és nem gyümölcsös, hanem borsmentás. Egykori ízesítését őrzi máig a neve.

San Franciscóban száz éve betiltották a temetéseket

A temetőket is felszámolták: 150 ezer halottat ástak ki, és szállítottak Amerika legnagyobb nekropoliszába, amelyben ma már 1,5 millióan nyugszanak.

Azért repülnek a boszorkányok seprűvel, mert a középkorban így drogoztak az emberek

Korabeli feljegyzések egészen szokatlan megfejtésekre vezetnek azzal kapcsolatban, hogy miért pont seprűn ülve repültek a boszorkányok a népi hiedelmekben.

Magyar tervezte a tengeralattjáró-vadászatra szánt szovjet repülőszörnyet

A meghökkentő VVA–14 egyik prototípusa még repült is. Megálmodója, Robert Bartini Orosdy Róbertként született, a Szovjetunióba hadifogolyként került, kommunista lett, aztán megjárta a Gulagot.

Több mint száz éve eltűnt egy kisfiú, akit aztán a saját szülei sem ismertek fel

Bobby Dunbar eltűnése hónapokra tematizálta az amerikai közvéleményt az 1910-es években. A rejtélyt azóta sem sikerült megfejteni, de az kiderült, hogy akit a közvélemény Bobby Dunbarként ismert meg később, valaki egészen más lehetett.

A legenda szerint 100 évente megjelenik egy tó a világ legforróbb sivatagában

1911-ben, majd 2005-ben valóban létrejött egy édesvizű tó egy-egy nagyobb esőzés után a kaliforniai Death Valley-ben, amely amúgy a világ egyik legforróbb és legszárazabb helye.

A világ egyik legnagyobb folyója egyszer egy egész napon át visszafelé folyt

A Mississippi folyásiránya hosszabb-rövidebb időre többször is megfordult már egy-egy természeti katasztrófa miatt.

Máig senki nem tudja pontosan, miért és hogyan dorombolnak a macskák

A macskatartók biztosan tisztában vannak vele, milyen megnyugtató tud lenni a dorombolás, arról nem is beszélve, hogy az ember büszke magára, hiszen a macska jól érzi magát mellette. Csakhogy valójában egyáltalán nem tudni, hogy az állat tényleg ezért dorombol-e, ahogyan az sem teljesen tisztázott, hogyan teszi ezt.

Ferenc pápa kidobóként is dolgozott egy argentin klubban

Emellett volt portás, padlót sepert, és dolgozott egy laboratóriumban is, mielőtt papi pályára lépett volna.

Egy ősi kínai törzsben élő nők haját életükben csak egyszer, a 18. születésnapjukon vágják le

A Kína déli részén élő vörös yao törzsben évezredes hagyománya van a haj tiszteletének és ápolásának. Az itt élő nők haja akár két méter hosszúra is megnő, és állítólag sosem őszülnek meg. Azt mondják, a titok a rizsvizes hajmosás.

Mi történik bennünk, amikor éhesek vagyunk?

A gyomrunk nem olyan, mint egy akkumulátor, ami jelzi, hogy lassan enni kéne, amikor 20 százalék alá esik a töltöttség. Hormonok, tanult szokások, inzulin és glükóz szól bele abba, mikor leszünk éhesek. De hányszor kellene enni egy nap? Egyáltalán: éhség minek van?

Miért a norvégok osztják a Nobel-békedíjat, amikor az összes többit a svédek?

Alfred Nobel így rendelkezett a végakaratában, de hogy miért, azt senki nem tudja. A döntéséből mindenesetre adódnak bonyodalmak.

A delfinkísérlet, aminek ember-delfin szex és LSD-ző delfin lett a vége

A NASA finanszírozta a hatvanas években azt a projektet, ami delfineket akart megtanítani angolul beszélni. Ez végül nem sikerült, helyette viszont örökké a tudománytörténetbe írta magát a kézzel kielégített és a bedrogozott delfin sztorija.

Az űrbéli atomtűzijáték, amelyet az emberek hawaii bombapartikról csodáltak

Hidrogénbombát lőni egy föld körüli, ismeretlen részecskeövbe, aztán hotelek tetejéről nézni, mi történik, miközben sorban mennek tönkre a műholdak? 1962-ben még tudtak bulizni.

Mi a fenének üldögélnek egyes férfiak olyan sokáig a WC-n?

Nem azért, mert több időbe telik nekik a kakilás. Más oka van. Közben a nők idegeit próbára teheti a dolog, ők nem értik, mi tarthat ennyi ideig. Megkérdeztünk egy pszichológust, mi lehet a háttérben. És egy proktológust is, hogy van-e egészségügyi veszélye annak, ha valaki hosszú ideig trónol a vécén.

Már az ókori Spártában is tartottak legénybúcsút, bár akkor még nem a belváros összehányása volt a cél

A 19. században pedig már volt akkora legénybúcsú, aminek a rendőrség vetett véget.

Oka van, hogy a legokosabb emberek hozzák a leghülyébb döntéseket

Kutatásokból kiderült, hogy a magas IQ és az iskolai végzettség nem feltétlenül véd meg az irracionális viselkedéstől – sőt, jellemzően fel is erősíti a kognitív elfogultságot.

Hiába a hátraszaltó, nem járt pont az F1 leglátványosabb célba érkezéséért

Sem a szaltóért, sem a helyezésért. Ráadásul a balesetet okozó csapattársak egy életre meg is utálták egymást.

Miért ólomkoporsóban temetik el II. Erzsébetet?

A közhiedelemmel ellentétben nem azért alakult ki a szokás, hogy VIII. Henrik még véletlenül se támadhasson fel.

Egy pakli kártyát többféleképpen lehet elrendezni, mint ahány atom van a Földön

Az univerzum teljes élettartama se lenne elég az összes lehetőséget kirakni.

A felfújható repülőgép létezett, és működött is

Embermentésre találta ki az egyik legnagyobb autógumi-gyártó. És nem is tűnt rossz ötletnek, amíg egy tesztpilóta meg nem halt benne.

Az alig ismert magyar népcsoport, amely a magyar népművészet egyik leghíresebb exportcikkét adja

Illetve nem is alig ismert, mert biztos, hogy mindenki hallott már róluk, csak nem tudja, őket hívják potának. Sőt, a poták sokáig magukat sem voltak hajlandók potának nevezni, a szó ugyanis gúnynévnek indult. Na de kik azok a poták?

Miért játszik spanyol focibajnokságokban két afrikai csapat is?

Az észak-afrikai Melilla és Ceuta a 16. század óta Spanyolországhoz tartozik. Az 50-es években még olyan is előfordult, hogy afrikai csapat játszott a spanyol első osztályban.

A legritkább elemből legfeljebb csak néhány gramm létezik a földön

Az asztácium elfogyott, csokoládé nem is volt.

A vietnámi háború elleni egyik nagy tüntetésen a Pentagon levitációja volt a főattrakció

Persze az épület nem emelkedett a levegőbe, nem lett narancssárga és nem rezgett, amíg ki nem szálltak belőle a gonosz szellemek, de átvitt értelemben tökéletesen sikerült a trükk.

A gravitációt is megkérdőjelezi a közel-keleti ferde torony

Az abu-dzabi felhőkarcoló mellett a pisai harangtorony szinte egyenesnek tűnne.

Az orvos, aki állati energiákkal gyógyította a nőket, néha orgazmust okozva nekik

Franz Anton Mesmer a 18. században találta ki a mezmerizmust: az állati mágnesesség erejével segített volna a bécsi és a párizsi nőkön. Aztán jött Benjamin Franklin, és placebót kiáltott.

Janet Jackson egyik számától régebben megmakkantak a laptopok

A kétezres évek elején elég volt elindítani a Rhythm Nation videóklipjét, és leállt a gép, amin játszották, sőt az is, ami a közelben volt.

A Fekete Terrort 9 dollárból építették, mégis meghódította a Mississippit

A kamuhadihajó a hadtörténelem egyik legnagyobb blöffje volt, és fontos fordulópontot hozott az amerikai polgárháborúban.

A világ egyetlen unikorniscsontváza valójában egy idétlenül összelegózott kiméra

A magdeburgi természettudományi múzeumban van kiállítva, és persze nem unikornis, de a sztorija nagyon érdekes és tanulságos.

Évtizedes munkájába került a reklámiparnak, mire rávették a nőket, hogy szőrtelenítsenek

A kora 20. századi nyugati nőket nem igazán érdekelte, hogy szőrös-e a lábuk, aztán jött a marketinges úthenger, és a hatvanas években már szinte mindegyikük szőrtelenített. Ma meg már ősembernek nézik azt, aki nem.

Horogkeresztes minta miatt tiltották be a firenzei futballklub mezét harminc évvel ezelőtt

Négy meccsen át senki nem vette észre, aztán kitört a botrány, pedig a mintázat véletlenül lett ilyen. A Fiorentina 1992-es idegenbeli szerelése ma már a mezgyűjtők egyik legkeresettebb relikviája.

A sport, ahol izzadó férfiak lovagolnak a pályán egy döglött kecskéért

Elmentünk a Kurultájra, ahol megismertük a nomád kunok játékát, az eredetileg farkas-, majd kecsketetemmel játszott köbörét.

Így csinált titkos fegyvert egy orvosi sztetoszkópból a McLaren az F1-ben

Néha egészen váratlan helyről jönnek a legjobb mérnöki megoldások.

A szupertitkos amerikai szuperrakéta, amit kétszer másoltak le a szovjetek

A Sidewinder sztorija olyan kacifántos, hogy ilyet még kitalálni is nehezen lehetne. Hobbiprojektnek indult, a legfejlettebb légifegyver lett belőle, menet közben kétszer is sikerült lenyúlni, az öröksége pedig a mai napig tart.

A Nagy Kommunista Bankrablás hihetetlen története

Ocean's eleven, 1907, Oroszország: év legnagyobb bűnügyi botránya a hipszterkülsejű Sztálinnal, egy Sztálin-versekért rajongó banki alkalmazottal, egy gránátokkal felrobbantott pénzszállítmánnyal, és a bankjegyeket elégető Leninnel.

Drótanyákkal ámította a majomkölyköket, szörnyű kísérletein át fedezte fel az igazi anyai szeretetet

Harry Harlow etikailag megkérdőjelezhető kísérleteket végzett majmokon a 20. században: habár sok majom elpusztult vagy traumatizált lett, mégis Harlow tanulmányai bizonyították be először, hogy igenis fontos az anya a gyerek életében.