Hírkereső

Keresés

A Ner folyóból is tömeges halpusztulást jelentettek

A környezeti katasztrófa miatt bírálatok érték a jobboldali lengyel kormányt.

Jutalmat ajánl a lengyel rendőrség annak, aki az Odera-szennyezők nyomára vezet

A folyónak több évre lesz szüksége ahhoz, hogy az élővilága regenerálódjon.

A városi stressz egyik legjobb ellenszere: az erdőfürdő

Egyre több, a természettől elszakadó, túlhajszolt embert érint a krónikus stressz, az alvászavar. A civilizációs betegségek jó ellenszere az, ha visszatérünk a természetbe, erre ad lehetőséget a manapság egyre népszerűbb erdőfürdő, vagyis a vezetett relaxációs erdei séta. Györffy Éva erdőfürdő-vezetővel és erdőterápiás szakemberrel, a Magyar Erdőfürdő és Erdőterápia Társaság alapító tagjával beszélgettünk.

Petícióval fognak össze a magyar erdőkért: már 30 ezren írták alá

A kezdeményező szervezetek arra kérik a kormányt, hogy a hazai erdők megóvása érdekében vonja vissza a rendeletet.

Lehet-e humorral küzdeni a klímakatasztrófa ellen? - videó

Mit keres Parádsasváron, mikor lesz kellemetlen beszélgetőpartner, miért tűzte zászlajára a fenntarthatóság és a klímakatasztrófa elleni küzdelmet? Többek között ez is kiderül új fenntarthatósági TEDx-videósorozat első részéből, amelyben Litkai Gergely segítségével vizsgálják meg, milyen esélyei vannak az emberiségnek a klímakatasztrófa elkerülésére, mit tehetünk ennek érdekében egyénként, kis közösségként, vagy épp üzleti vállalkozásként.

Az erdők helyett szavazóit őrizné meg a Fidesz a tarvágások engedélyezésével

Hiába rosszabb a fűtőértéke a frissen kivágott fának, aminek elégetése még a légszennyezettséget is növeli, a kormány tűzifapolitikájával az olcsóbb téli meleget és saját politikai népszerűségét próbálja biztosítani. A környezetvédelem felszámolásának következő áldozatai a nemzeti parkok lehetnek.

Ürge-Vorsatz Diána: Nálunk nincs se folpack, se alufólia, a papírtörlő használata is tilos

Hogyan él az ország legismertebb klímakutatója? Miként teszi fenntarthatóbbá a saját háztartását az ENSZ klímajelentéseket készítő testületének (IPCC) alelnöke, Ürge-Vorsatz Diána? A CEU-n dolgozó professzor hétgyerekes édesanya, és szerinte a nagycsaládos lét megtanít arra, hogyan faragjunk le a környezeti lábnyomunkból. Interjú.

Honnan lesz tűzifa a télre, ha az idén kivágott még nem használható?

Saját kertjükből vágatnák ki emberek a fákat, hogy legyen mivel fűteni. A tüzelőhelyzeten az sem segít, hogy a kormány nagy szabadságot adott a favágásnak, mivel a majd most kivágott faanyag sem tud kellően kiszáradni 2–3 hónap alatt. Mindeközben egyre több tűzifa-árusító korlátozza a vásárolható mennyiséget, vagy szembesül készlethiánnyal, ahogy a frissen vett fatüzelésű eszközeikhez igyekeznek betárazni az emberek.

Ungár: Az LMP minden parlamenti eszközt fel fog használni az erdőirtás megakadályozására

Egy tuskóba vágott Fidesz-fejsze és egy építkezés mellől hívott tüntetésre az LMP-s képviselő.

A termőtalajaink is kiszáradnak, pedig van módszer, amivel ez visszafordítható

Az európai mezőgazdasági területek közel felén lényeges mértékben szárazabb lett a talaj az utóbbi évtizedekben, állapították meg magyar kutatók. Részben ennek az eredménye, hogy északabbra tolódott a gabonatermesztés súlypontja, a háttérben pedig felsejlik a klímaváltozás. Mindez a hazai gabonatermesztés szempontjából is kockázatot jelent, de a kutatóknak van ötlete, amivel az idei rendkívüli aszály hatásai is mérsékelhetők, és amihez hasonló megoldás alig pár hete már Európai Uniós szinten is körvonalazódik: az árterek visszaadása a folyóknak.

Már csak 58 centis a Velencei-tó

A tó vízállása július 30-án már megdöntötte az addigi negatív rekordot, és azóta is csökken.

Az olasz hatóságok kérik, hogy aki kölyökkutyát talál az erdőben, ne vigye haza, mert az farkas

Az utóbbi hetekben kétszer is előfordult, hogy emberek vittek haza farkaskölyköket, mert azt hitték, elhagyott kiskutyák.

Árvíz öntötte el a világ egyik legszárazabb helyét

Autókat temetett be a törmelék, nagyjából ezren rekedtek a Death Valley Nemzeti Parkban minden idők második legnagyobb ottani esőzése után.

WWF: Érthetetlen a tűzifarendelet, a frissen vágott fa amúgy sem jó tüzelő

Aggályosnak tartja a fakitermelést könnyebbé tevő kormányrendeletet a WWF Magyarország. A környezetvédő szervezet szerint sok értelme nincs is a könnyítésnek, hiszen idén a frissen vágott fából aligha lesz jó tüzelő. A lépés miatt ellenzéki pártok is élesen kritizálták a kormányt.

Elkezdődött a Margit körút zöldítése

Több ezer növényt ültetnek, emellett a körúton lévő bokrokat sem hagyják veszni.

A határérték alá esett a Sajó vastartalma a szlovákiai szakaszon

A Sajó szlovákiai szakaszán február közepén észlelték a víz vöröses elszíneződését.

Érvénytelen lett a tatai népszavazás az Öreg-tó védelmében

Hivatalos végeredmény még nincs, de a helyi jegyző és a tóparti luxusszálloda-beruházást ellenző, a referendumot kezdeményező civil szervezet képviselője szerint sem mentek el elegen szavazni.

Rá sem ismerni a Velencei-tóra - galéria

Július elején készült videónk óta a helyzet csak rosszabbodott.

Csütörtöktől már utódaink kontójára használjuk a Föld erőforrásait

Idén július 28-án jött el a globális túlfogyasztás napja, egy nappal korábban, mint tavaly, és 148 nappal korábban mint 1970-ben. Fogyasztásunk visszafogása most az energiavészhelyzet, a rezsiemelés és az infláció miatt is fontosabbá vált.

Jane Goodall: Ha a fiatalok fásultak, akkor halálra vagyunk ítélve mint emberi faj

A reményről írt könyvet a világhírű főemlőskutató és antropológus, Jane Goodall és társszerzője, Douglas Abrams. A már itthon is olvasható kötet apropóján Goodall interjút adott lapunknak. Van-e okunk az optimizmusra, hogyan kell úrrá lenni a reménytelenségen, mi tartja őt 88 évesen is aktívan, mit tanítottak meg nekünk, embereknek a csimpánzok, és melyik nagysikerű filmhez kért tőle alternatív befejezési ötletet a Netflix?

Megrepedt egy gát, szennyvíz folyt ki egy veszélyeshulladék-tárolóból Lőrinciben

Olajos szennyvíz folyt ki a lőrinci veszélyeshulladék-lerakóból hétfőn. A cég megkezdte a kifolyt szennyvíz felszivattyúzását. Helyi aktivisták attól tartanak, hogy a szennyezett folyadék beszivárog a talajba.

Kiszáradt az utolsó budapesti mocsár is a szárazság miatt

Az odavezető csatornákban sincs víz.

Vízháborúkkal fenyeget a soha nem látott aszály Magyarországon is

Negatív rekordot döntenek vízállásban a hazai folyók, a kisebb vízfolyások közül több ki is száradt a súlyos csapadékhiány, illetve az aszályhajlamot fokozó hőhullámok miatt. A vízhiány konkrét konfliktushoz is vezetett a Tarna-mentén, ahol dühös aktivisták estek neki egy, a szőlőoltványait az elapadó folyóból öntöző borászat berendezéseinek. Az aktivisták természetrombolásról beszélnek, az érintett cég szerint viszont az aszályért nem ők a felelősek.

Kedden hidegfront jön, csak 35 fok lesz

Hétvégére 30 fokig hűl az ország.

Franciaországban tilos lesz nyitott ajtóvan klímázni

A világító reklámokat is lekapcsolják.

Botticelli-képhez ragasztották magukat olasz klímaaktivisták

A szén és a gáz ellen tiltakoztak.

Sötétítsünk, mossunk fel, ültessünk fát – Ürge-Vorsatz Diána jó tanácsai a hőséghullám elviselésére

Szombaton akár 40 fokos is lehet a csúcshőmérséklet, ami jóval több, mint amit a szervezetünk el tud viselni. A klímakutató segít abban, hogy kellemesebbé tudjuk tenni a kánikulát.

A Balaton északi partjáról is látni, ahogy füstöl egy szeméttelep a déli parton - videóval

Kommunális szemét kapott lángra egy hulladékkezelő telepen. Siófokról is küldenek tűzoltókat az oltáshoz. A felszálló sűrű füst még egy északi parti webkameráról is látszik.

Rossz hír az asztmásoknak: túl sok az ózon a levegőben

A hőségre és a levegőminőségre tekintettel az NNK nem javasolja az intenzív fizikai munkát, sportolást a szabadban.

Aszály kellős közepén teszi lehetővé a víz szabadrablását a kormány a WWF szerint

Az Alaptörvény módosításával összefüggő salátába csempészték be a fúrt kutakról szóló, évek óta lezáratlan szabályozást. A most elfogadott módosító csak a háztartási kutakkal foglalkozik.

Mindenkit nyugtat a szaktárca: lesz víz a következő kánikulában

Az ivóvízszolgáltatók most is előre készülnek, hogy biztosítani tudják a lakosság számára az egészséges ivóvizet - közölte vasárnap a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

Erdőtűz elől a tengerben kerestek menedéket a turisták Bibionében

Több turista a tengerben keresett menedéket az észak-olasz üdülőváros, Bibione környékén pusztító erdőtűz elől. Az embereket a parti őrség mentette ki a vízből. Spanyolországban és Portugáliában is pusztítanak a lángok.

A „szemetes” cégek leginkább magukkal vannak elfoglalva a hulladék helyett

Több száz településen áll a szemét, mert a kukaholding és a hulladékszállító cégek milliárdokkal nem tudnak elszámolni egymással.

Illés Zoltán a vízhiányról: Környezetvédelem helyett szabadrablás van

A volt államtitkár szerint állami szinten nincs környezetügy, mert még nem alakult ki az a kormányközeli érdekkör, amelyik elég pénzt tudna kipréselni a zöld beruházásokból. Állami és egyéni szinten is a pénz és kényelem diktál, a gazdák is inkább beáldoznak egy évet, mint hogy területet adjanak át a vízgazdálkodás céljára.

Nincs pénz a Fertő-tónál tervezett építkezésekre

Közbeszólt a kormány kiadáscsökkentési intézkedéscsomagja.

A kiszáradó Velencei-tóból eltűntek a halivadékok, és hamarosan a bóják is az iszapban állnak majd – videóriport

A Velencei-tó vízszintje már most 13 centivel alacsonyabb, mint tavaly ilyenkor, és még csak most jön a nyár java része, így a különbség egyre csak nőhet. A víz ásványianyag-tartalma már olyan, mint a termálvízé, ez a halak számára zavaró lehet. Halivadékok idén alig vannak a tóban, a tavalyi halpusztulás után nem is mernek telepíteni. Tervek már vannak arra, hogy a tó vizét a Dunából pótolják, és arra is, hogy napenergiával működő berendezésekkel segítsék elő a víz tisztulását. Videóriportunk a kiszáradó tóról.

Rekordalacsony a vízállás a Tiszán

Példátlan szintre apadt Szolnoknál a folyó.

Tele volt szovjet hulladékkal a Strázsa-hegy, de mostanra megtisztították

A Strázsa-hegy területét korábban lőtérnek használták.

Ismét kritikusan alacsony a Velencei-tó vízszintje

Jelentősebb utánpótlásra nem számíthatunk.

Gödöllőn is vízkorlátozást rendeltek el

A városban elsőfokú vízkorlátozást rendeltek el. Igyekeznek spórolni a vízzel más településeken is.

Egy év alatt a másfélszeresére nőtt a kísérleti módszerrel ültetett fa Budapesten

Bardóczi Sándor, a főváros főtájépítésze szerint ezt nevezik minőségi faültetésnek. A Stockholm módszer faültetésnek drága ugyan, de "zöld közművesítésként" már nem.

Arányosan a magyar naperőművek termelték a legtöbb energiát az EU-ban

Az uniós tagállamokban erősödött a fosszilis energiaforrások áramtermelésben betöltött szerepe.

Katasztrófa sújtotta terület lett öt olasz tartomány az aszály miatt

Az aszályos térség az ország éleskamrájának számít.

Sáskaburgert ettünk a tehenek nélküli tejjel és méhek nélküli mézzel folyó Kánaánban

Az izraeli foodtech-ipar vívmányai jó kiindulópontnak számítanak az élelmiszerválság elkerülésére, de nagyobb hasznuk lehet a fenntarthatóság elősegítésében vagy a környezeti terhelés csökkentésében.

A klímaváltozás miatt száradt ki egy horgásztó Baranyában

A Bicsérdi-tó a helyi kulturális, sport- és egyéb rendezvények helyszíne volt.

Trópusinak minősítették a budapesti péntek éjszakát

Ennyire meleg még egyetlen július 1-jén sem volt a fővárosban, mint idén.

Klímabarát étkezés: a növekvő árak és étkezési szokásaink írják felül a környezetvédelmi szempontokat

A globális élelmiszer-kereskedelemnek köszönhetően ma már szinte azt ehetünk, amit csak akarunk, és akkor, amikor csak akarjuk – a legkevésbé sem kímélve ezzel a környezetünket. A tudósok szerint az embereknek jóval kevesebbet kellene fogyasztania, de készek leszünk áldozatot hozni vagy maradunk rabjai az étkezési szokásainknak? A Deutsche Welle riportja.

Égett a nád a Fertőn

Nádtűz ütött ki Fertő tó osztrák oldalán Breitenbrunn térségében szombaton hajnalban, mostanra sikerült eloltani. Több futballpálya méretű terület égett le.

Másodfokú vízkorlátozást rendeltek el Solymáron

Mától tilos locsolni, öntözni, autót mosni Solymáron, ahol másodfokú vízkorlátozást rendeltek el.

Szlovákia áttért a betétdíjas PET-palackokra

Július 1-től már csak betétdíjas műanyag palackokat és fémdobozokat lehet forgalmazni Szlovákiában.