Hírkereső

Keresés

Napfény nélkül sikerült növényeket termeszteni, megoldhatja az élelmiszerválságot

Az amerikai kutatóknak acetát segítségével sikerült elérniük, hogy bizonyos növények a sötétben is növekedésnek induljanak.

Egy irányban mozog az állam és Mészáros Lőrinc a globális gabonaválságban

Élelmiszerek stratégiai tárolásáról gondolkozik az állam, Mészáros Lőrinc agrárintegrációs vállalata pedig éppen most vásárolt fel egy közraktározással foglalkozó céget. Az elmaradt fejlesztések miatt azonban Magyarország területén csak kevés ukrajnai gabona szállítható. Az amerikai elnök a szomszéd ország nyugati, Lengyelországhoz közeli szélén javasol nagy gabonasilókat építeni.

Ha nem lenne elég a háború, az európai hőség is az élelmiszerválságnak dolgozik

A klímaváltozás egyre erőteljesebben hat a terméshozamokra.

Szeverodonyeck nagy része orosz kézre került, az élelmiszerválság megoldásáról tárgyalánának - A háború keddi eseményei

Az oroszok Szeverodonyecknél nyomulnak előre, Ukrajna más keleti részein súlyos veszteségeket szenvedtek. Eközben arról folynak tárgyalások, miként lehetne az ukrán gabonaszállítmányt kiengedni a tengerre, hogy ne legyen akkora élelmiszerválság. Folyamatosan frissülő hírfolyamunkban követjük a háború keddi eseményeit.

Szijjártó szerint a globális élelmiszerválság oka egy "ördögi kör"

A magyar külügyminiszter az EU-t kárhoztatja azért, mert az orosz invázió miatt élelmiszerválság alakult ki a világban.

Több tízezer tonna gabonát és napraforgót vittek ki az oroszok Luhanszk megyéből

Luhanszk megye magtáraiból 15 ezer tonna napraforgót és 10 ezer tonna gabonát vittek ki az orosz megszállók - közölte Szerhij Hajdaj, a régió kormányzója.

Ez történt az ukrajnai háború 14–15. hetében

Immár több mint 100 napja zajlik Oroszország Ukrajna elleni háborúja, és egyre súlyosabb élelmiszerválság fenyeget. Volodimir Zelenszkij kilátogatott a frontra, az oroszok pedig halálra ítéltek három

Eltűnhet a polcokról a Sriracha, mert kiszáradtak a paprikamezők

A szószt gyártó cég szeptemberig nem vesz fel új rendeléseket.

Utcai harcok, élelmiszerválság, Tolsztoj száműzetése - ez történt az orosz-ukrán háború 104. napján

Kemény utcai harcok dúlnak Szeverodonyeckben, amerikai minisztereket sújtott szankciókkal az orosz vezetés, Ukrajna pedig száműzi az iskolai tantervből a Háború és békét. Így zajlott az orosz-ukrán háború 104. napja.

Az Európai Tanács elnöke szerint egyedül Oroszország felelős az élelmiszerválságért

Oroszország ENSZ-nagykövete kiviharzott az ENSZ Biztonsági Tanácsának üléséről.

Putyin a Nyugatot okolja az élelmiszerválságért, Zelenszkij a frontvonalra látogatott

Élőben az orosz-ukrán háború hétfői eseményei.

Lamorgese: A háború okozta élelmiszerválság migrációs nyomást okoz

Olaszországba áprilisban és májusban harminc százalékkal több bevándorló érkezett az egy évvel korábbinál.

Három módon érhet véget Oroszország ukrajnai háborúja

Az amerikai hírszerző ügynökségek korábbi vezetői megosztották véleményüket az orosz-ukrán háború alakulásának lehetséges forgatókönyveiről.

Macron és Scholz 80 percig telefonált Putyinnal, felszólították, hogy tárgyaljon közvetlenül és komolyan Zelenszkijjel

Az orosz diktátor felajánlotta, hogy megvizsgálja a lehetőségeket a globális élelmiszerválság kezelésében, cserébe a szankciók feloldását követelte a Nyugattól.

Súlyosbodó válság: kilőtt a búza ára a nemzetközi piacokon

A háború miatt kieső behozatal pótlását tőlük várta a világ, India váratlanul mégis exporttilalmat vezetett be.

Toroczkai: Természetesen nem várjuk a Mi Hazánkba a most kilépő Jobbikosokat

Állami üzemek létrehozását és földosztást is javasol a Mi Hazánk az élelmiszerválság enyhítésére.

Élelmiszerválság: soha korábban nem tapasztalt problémákkal kell megküzdeni

A magas élelmiszerárak nem ismeretlenek a világban: 2008-ban, amikor megdrágult a rizs, és sok rizsexportőr ország kiviteli tilalmat vezetett be, hasonló trendet tapasztalhattunk. A jelenlegi helyzet azonban egészen más, mint a korábbiak voltak, amelyek eltérő kiváltó okokra (aszály, magas olajárak, lehetséges pénzpiaci spekulációk) vezethetők vissza – hívta fel a figyelmet Monika Tothova a HOLDBLOG-nak adott interjúban.Kritikus helyzetben tört ki a háborúA válság súlyosságának megértéséhez két lényeges szempontra hívta fel a figyelmet a szakember. Egyrészt arra, hogy már a február 24-i inváziót megelőzően is történelmi csúcson álltak a nemzetközi élelmiszerárak. Másrészt arra, hogy Oroszország és Ukrajna nagyon fontos szereplői a globális piacnak.Ez a két ország adta 2021-ben a globális búzaexport 30 százalékát.A világon ötven olyan ország van, amely az éves búza igényének harmadát innen importálja, ami mellett a napraforgó, a kukorica, az árpa és a napraforgómag-olaj nagyon fontos exportőrei is a háborúban álló felek. Az orosz-ukrán krízis tehát egy eleve kiélezett helyzet idején hozott további bizonytalanságot, felfelé nyomva az egyébként is magas árakat.Ez a krízis egészen más, mint a korábbiakMit tehetnek azok az országok, amelyek eddig főként ebből a térségből importálták az agrárterméket?Milyen tényezők játszanak szerepet az árak alakulásában?Mire érdemes készülniük a kelet-európai és ezen belül a magyar gazdáknak?Egyebek mellett erről is kérdeztük az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének közgazdászát a HOLDBLOG-on megjelent interjúban.Nagy a bizonytalanság a piacokonVannak persze olyan területek, ahol az előrejelzések akár bizakodásra is okot adhatnának. A globális búzatermelés például a szervezet friss prognózisa szerint az idén 1,1 százalékkal haladhatja meg a tavalyit. Monika Tothova ugyanakkor az adathoz hozzátette, hogy – bár ezek egyelőre növekedést vetítenek előre, de –nem tudhatjuk (senki sem tudhatja) meddig tart és milyen maradandó, különösen az ellátási láncokat érintő károkkal jár az ukrajnai háború.Nagy bizonytalanság uralkodik a piacokon – emelte ki. Bizonytalan, hogy a búzatermelés, különösen Ukrajnában, mennyire lesz zökkenőmentes. A világ számos országában problémát jelentenek továbbá a nagyon magas műtrágyaárak. Tudni kell ugyanis, ha nem használunk elegendő mennyiségű műtrágyát, akkor még ugyan néhány növényfajta ki fog nőni, de a terméshozam alacsonyabb lesz.Súlyos problémákhoz vezethetnek a magas árakAz sem látszik továbbá egyelőre, hogy milyen lesz a búza aratása az északi féltekén. Európa déli részeit némi szárazság sújtja. A FAO következő Gabonakínálati és Keresleti Tájékoztatója május elején jelenik meg.

Az oroszok már Luhanszk 80 százalékát elfoglalták; a Világbank elnöke szerint globális élelmiszerválság fenyeget

Háborús közvetítésünk percről percre.

1,7 milliárd embert érinthet világszerte a háború nyomában gyűrűző élelmiszerválság

Az ENSZ szerint 107 országot fenyeget élelmiszer-, energia- vagy pénzügyi válság a konfliktus miatt.

Brutális élelmiszerválságot hoz az orosz–ukrán háború

Ukrajna 60 millió hektáros teljes földterületének 55 százaléka szántóföld, ami a legmagasabb arány Európában. Az orosz–ukrán háború világpiaci hatása miatt 40 millió ember csúszhat le mélyszegénységbe, és a tömeges éhezés elkerülhetetlennek látszik Afrikában és a Közel-Keleten. Az élelmiszerhiány könnyen társadalmi feszültségeket, lázadásokat, újabb politikai-gazdasági konfliktusokat hozhat a közeljövőben. Az élelmiszerárak emelkedése Európát sem kerüli el, az is lehet, hogy visszasírjuk még azt az inflációt, amit most nyögünk.

Soha nem látott éhínség törhet rá Afrikára

A világ szegényebb országai súlyos élelmiszer-ellátási gondokkal küszködnek. Csak a fejlett országok segítségében bízhatnak.

Macron: Példátlan élelmiszerválság jön a háború miatt

Emmanuel Macron a NATO és a G7 vezetőinek csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta azt is, a szankcióknak kézzelfogható hatásuk van Oroszországra nézve és folytatni kell őket, hogy visszatartó hatásuk legyen. A francia elnök beszélt arról is, hogy Európa nagyban függ az orosz földgáztól és kőolajtól. Szerinte   csökkenteni kell az energiavásárlást Oroszországtól, fel kell számolnunk …

Zelenszkij a G7-nek: Hány sürgős csúcstalálkozót kell még tartani az oroszok megállításához?

Az ukrán elnök elmondta, hogy szerinte mivel lehetne megállítani az oroszokat. Mert ha ez nem sikerül, akkor még komolyabb bajok lesznek. Például az élelmiszerválság.

Emmanuel Macron: Olyan élelmiszerválság jön az orosz–ukrán háború miatt, amire még nem volt példa

Addig kell növelni a nyomást Oroszországon, amíg tűzszünetet nem hirdet – erről beszélt a francia elnök a G7-ek találkozója után. Macron szerint nem eszkalálódhat tovább az ukrajnai konfliktus, hiszen minél tovább tart, annál súlyosabb következményekkel járhat világszerte.

Az élelmezési válság már elérte a Közel-Keletet

Az arab országokra súlyos élelmiszerválság várhat. Sok helyen már tüntetések törtek ki.

De mit fogunk enni?

Oroszország és Ukrajna egyaránt a világ legjelentősebb agrárországai között vannak, Putyin háborúja ezért emberöltők óta nem látott élelmiszerválsághoz vezet. Az egekben a gabonaárak, a hús nagyon meg fog drágulni, műtrágyát pedig már most is nagyon nehéz szerezni.

Észak-koreai élelmiszerválság: 30 000 forint a kávé kilója

Nem tudni még, Észak-Korea hogyan tudja gyorsan kezelni a problémát, mivel az ország határai a járványügyi korlátozások miatt továbbra is zárva vannak.