Hírkereső

Keresés

Nyugodjon meg mindenki, lesz elég Balaton szelet

Hogy áremelés is lesz-e, még nem tudni.

Amikor pörkölünk, az egész város tudja - új irányból jutna vissza a reggeli bögrénkbe a Maci kávé

Egykori kapacitásának már csak töredékét kihasználva, de még ma is pörkölik a cikóriát és gyártják a Maci kávét abban az üzemben, amit egykor a Monarchia egyik legnagyobb pótkávés multicége épített fel az osztrák határtól egy kőhajításnyira, és aminek termékei még a szocializmus évtizedeiben is ott voltak jóformán minden konyhában. A svájci-magyarból tavaly teljesen magyarrá váló Multi-Cikória Kft-nél már leporolták a Maci kávé elmúlt évtizedekben elhanyagolt brandjét: a cukor-, koffein- és laktózmentes változatok célpontjában a tudatos fogyasztó áll, de sokat várnak a cikória egyik nagyon jó élettani hatású összetevőjétől is. Csak ki kell bekkelni a drágulást, behúzni egy fejlesztési pályázatot, és polcra kerülni a nagy kereskedelmi láncoknál.

Az ukránok rájöttek, hogyan játszhatják ki az orosz tengeri blokádot

Az ukrajnai kikötők használhatatlanok, ezért a gabonakereskedők teherautón, vonaton és bárkákkal próbálják eljuttatni terményeiket a romániai Konstancába, amely így rövidesen Európa egyik legforgalmasabb kikötőjévé válhat. Az ukrán gabonaexport visszaesése azonban így is súlyos hatásokkal jár.

India megtiltja a búzaexportot, ami tovább fokozhatja a világszintű élelmiszerhiányt

Az ország korábban azt jelezte, hogy készek pótolni az orosz-ukrán háború miatt kialakult hiányt.

RTL: Étolaj híján zsír kerül a szegedi konzervekbe

A változtatást a termékek dobozain is jelzik a gyártók.

Toroczkai: Természetesen nem várjuk a Mi Hazánkba a most kilépő Jobbikosokat

Állami üzemek létrehozását és földosztást is javasol a Mi Hazánk az élelmiszerválság enyhítésére.

Akár 400-500 pékség is bezárhat az országban

Az élelmiszeripari költségnövekedést a fogyasztói árakba is be kellene építeni.

Végre kijutnak az áruk Ukrajnából, ami az egész világnak kulcskérdés

A világ negyedik legnagyobb gabonaexportőre Ukrajna, így a globális élelmiszer-biztonság miatt nem elhanyagolható a szerepe.

Élelmiszerválság: soha korábban nem tapasztalt problémákkal kell megküzdeni

A magas élelmiszerárak nem ismeretlenek a világban: 2008-ban, amikor megdrágult a rizs, és sok rizsexportőr ország kiviteli tilalmat vezetett be, hasonló trendet tapasztalhattunk. A jelenlegi helyzet azonban egészen más, mint a korábbiak voltak, amelyek eltérő kiváltó okokra (aszály, magas olajárak, lehetséges pénzpiaci spekulációk) vezethetők vissza – hívta fel a figyelmet Monika Tothova a HOLDBLOG-nak adott interjúban.Kritikus helyzetben tört ki a háborúA válság súlyosságának megértéséhez két lényeges szempontra hívta fel a figyelmet a szakember. Egyrészt arra, hogy már a február 24-i inváziót megelőzően is történelmi csúcson álltak a nemzetközi élelmiszerárak. Másrészt arra, hogy Oroszország és Ukrajna nagyon fontos szereplői a globális piacnak.Ez a két ország adta 2021-ben a globális búzaexport 30 százalékát.A világon ötven olyan ország van, amely az éves búza igényének harmadát innen importálja, ami mellett a napraforgó, a kukorica, az árpa és a napraforgómag-olaj nagyon fontos exportőrei is a háborúban álló felek. Az orosz-ukrán krízis tehát egy eleve kiélezett helyzet idején hozott további bizonytalanságot, felfelé nyomva az egyébként is magas árakat.Ez a krízis egészen más, mint a korábbiakMit tehetnek azok az országok, amelyek eddig főként ebből a térségből importálták az agrárterméket?Milyen tényezők játszanak szerepet az árak alakulásában?Mire érdemes készülniük a kelet-európai és ezen belül a magyar gazdáknak?Egyebek mellett erről is kérdeztük az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének közgazdászát a HOLDBLOG-on megjelent interjúban.Nagy a bizonytalanság a piacokonVannak persze olyan területek, ahol az előrejelzések akár bizakodásra is okot adhatnának. A globális búzatermelés például a szervezet friss prognózisa szerint az idén 1,1 százalékkal haladhatja meg a tavalyit. Monika Tothova ugyanakkor az adathoz hozzátette, hogy – bár ezek egyelőre növekedést vetítenek előre, de –nem tudhatjuk (senki sem tudhatja) meddig tart és milyen maradandó, különösen az ellátási láncokat érintő károkkal jár az ukrajnai háború.Nagy bizonytalanság uralkodik a piacokon – emelte ki. Bizonytalan, hogy a búzatermelés, különösen Ukrajnában, mennyire lesz zökkenőmentes. A világ számos országában problémát jelentenek továbbá a nagyon magas műtrágyaárak. Tudni kell ugyanis, ha nem használunk elegendő mennyiségű műtrágyát, akkor még ugyan néhány növényfajta ki fog nőni, de a terméshozam alacsonyabb lesz.Súlyos problémákhoz vezethetnek a magas árakAz sem látszik továbbá egyelőre, hogy milyen lesz a búza aratása az északi féltekén. Európa déli részeit némi szárazság sújtja. A FAO következő Gabonakínálati és Keresleti Tájékoztatója május elején jelenik meg.

Lázár János: Lehetőségeket is teremthetnek Magyarországnak az orosz-ukrán háború miatti élelmiszeripari változások

A volt miniszter úgy látja, a magyar élelmiszeripar fejlesztése egyre fontosabb lett az utóbbi hónapokban.

Túl drága az étolaj, fogynak a készletek, ezért alternatívát keresnek az élelmiszeripari cégek

Többféle olaj is szóbajöhet.

Akkorát drágult a napraforgóolaj, hogy visszahozhatják a mumusként kezelt pálmaolajat

Már keresik a napraforgóolaj alternatíváit a hazai élelmiszeripari cégek is, miután az orosz-ukrán háború miatt leálltak a szállítások, fogynak a készletek, és az idei termelés feltételei sem biztatók. A leggyorsabb megoldás a repceolaj lehet, de itt is végesek a készletek, hosszú távon a korábban nagy mumus pálmaolaj lehet a megoldás sokak számára. Leszámítva, hogy a legnagyobb termelő épp megtiltotta az exportot.

A csirke csipogásán kívül mindent értékesítenek

A Bárány család immár 115 éve foglalkozik baromfival – a hatósági árazás csak egy vakuvillanás az évszázados történetükben.

Új kihívásokkal szembesül idén a magyar mezőgazdaság, komoly drágulás is jöhet

A magyar mezőgazdaságnak idén új kihívásokra kell készülnie, az orosz-ukrán háború mellett főképp a gazdasági problémák és az éghajlati szélsőségek okozhatják a legtöbb gondot – hangsúlyozták az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. agrár- és élelmiszeripari üzletágának rendezvényén részt vevő szakértők szerdán Budapesten.

Újabb Kinder-termékekről derült ki, hogy veszélyesek lehetnek

Már négy hónapja kimutatták a szalmonellát a gyárban.

Lassú elmozdulás: 71,3 százalékra növekedett a magyar termékek aránya a hazai boltokban

A Coop adja a legtöbb magyar terméket.

Szijjártó: stratégiai kérdéssé vált az élelmiszerellátás biztonsága

Az elmúlt évek válságai nyomán az élelmiszerellátás biztonsága stratégiai, nemzetbiztonsági kérdéssé vált, ezért a kormány számos intézkedéssel támogatja az ágazatot – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Nyírbátorban.

Bige László: Ha még egy hónapig tart az orosz–ukrán háború, a kétszeresére megy fel a gabona ára

A magas földgázárak miatt a Nitrogénművek leállt a műtrágya gyártásával, a tartalékkészletet pedig egy hét alatt eladták. Bige elmondta, azért támogatja Márki-Zayt, mert szerinte tisztességes.

A lengyel munkáltatók már készülnek a több tízezer ukrán nő alkalmazására

A menekült nők a kereskedelem, a szolgáltatások, a logisztika, az e-kereskedelem és az élelmiszeripar területén helyezkedhetnek el.

A fagyasztott zöldségeket vizsgálja a Nébih

A vásárlásról és a fogyasztásról is információkat gyűjtenek.

Belehúz a kormány a tejágazat támogatásába

Az unió sajt- és vajkivitele 4-5 százalékos bővülést ígér.

A mesterséges hús már nem utópia

Egyre nagyobb a kereslet az álhúsok iránt.

Meghalt Lakatos András volt szocialista képviselő

A szabolcsi mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésével foglalkozott.

Ennyit arról, hogy az árstop nem hoz importdömpinget: már meg is jelent a boltokban a spanyol sertés

Bár az agrárkamara hangsúlyozta, hogy az árstop nem érintheti a termelőket, mégsem marad hatás nélkül. Alkupozíciójukat gyengítheti a kereskedőkkel szemben a hatósági árstop, és félő, hogy az ő árujuk helyett olcsóbb import élelmiszer jelenik meg a boltokban. Ennek jeleit már most megtapasztaltuk.

Tojótyúkokat fertőzött meg a madárinfluenza

Fel kellett számolni egy kunszállási állományt.

Szijjártó: Az élelmiszerellátás gerincét alkossák a magyar cégek

Az élelmiszeriparnak tavaly 16 százalékkal nőtt a termelési értéke.

25-30 százalékkal emelkedhet idén a baromfitermékek ára

Az ellenzék úgy véli, hogy a kormánynak lehetősége lenne rá, hogy csökkentse a magas élelmiszerárakat.

Hé, haver, hol a molibdénem?

Az élelmiszeripar a gazdaság egyik leggyorsabban fejlődő területe. Egyre olcsóbban egyre több élelmiszert állítunk elő, és a világ legtávolabbi településeire is elszállítjuk őket. Ez azonban az étel minőségét is befolyásolja. A termőtalaj kimerülése, a szén-dioxid-szint növekedése és a rossz irányokat követő növénynemesítés miatt sok élelmiszerben egyre kevesebbet találunk a szervezet számára szükséges vitaminokból és ásványi anyagokból.

Hat éve lejárt élelmiszereket is találtak egy Pest megyei vállalkozás telephelyén

A vállalkozás több raktárában több mint 40 tonna lejárt élelmiszert talált a Nébih.

Ha eddig főzte, ezután nem fogja: szilveszteri virsliteszt meglepetésekkel

Az év utolsó napjához közeledve az egyik leggyakrabban tesztelt élelmiszeripari termék került a kollégák tányérjára.

Megszavazta az Országgyűlés a nagy élelmiszerláncokra vonatkozó „beszolgáltatási törvényt”

Ha egy élelmiszerlánc túllépi az élelmiszer-hulladék tervezett mértékét, bírsággal sújtható.

Ma megszavazhatják, hogy jövő júniusig tartson a veszélyhelyzet

Az Országgyűlés kedden a vesztegetéssel gyanúsított Völner Pál mentelmi ügyében is dönt.

Az állatgyógyászatban használt antibiotikumok kiváltásán dolgozik az agráregyetem

Az eljárás előnyeként említették, hogy élelmiszeripari hulladékot hasznosít káros vegyszerek nélkül.

Ezért nem jó, ha túl vékony a szaloncukor burka

Zselés, marcipános, tiramisus és tömegkrémes töltésű termékeket is vizsgáltak a fogyasztóvédők.

Az alapvető élelmiszerek árának befagyasztása nem lenne észszerű, ettől még simán bevezethetik

Szerbiában már van ilyen, itthon azt sem tudjuk, hogy komolyan fontolgatják-e. Az tény, hogy az élelmiszerárak, minden máshoz hasonlóan, rohamos ütemben nőnek. A szakma már találgatja, limitálja-e a magyar kormány az alapvető élelmiszerek árát? És pontosan mely élelmiszerekét?

Jön a dobozos ásványvíz

2023-tól a PET-palackok visszaváltása kötelező Magyarországon.

Ez a kedvenc szaloncukor

Egyre több a piacon az organikus, a bio és a vegán termék.

Hatalmas fejlesztések várnak a hazai élelmiszeriparra

Százmilliárdokra pályázhattak a szektor szereplői.

Rihanna, mobilfalvak és egy év tüntetés kellett hozzá, de megtörték az indiai kormányt a dühös földművesek

Vízágyúk, a koronavírus és a Twitter-blokád sem tántorította el a Modi nagy reformja ellen tiltakozó több tízezer gazdát, akik szerint a miniszterelnök törvényei kiszolgáltatták volna őket az élelmiszeripari multiknak. Modinak végül fontosabb volt a politikai túlélés mint a reform.

Ennyivel kerül többe a karácsonyi pulyka

A koronavírus és Lengyelország is tehet róla.

Elszállnak a lisztárak, drágul a kenyér és a sütemény

Van olyan cukrászda, ahol már a karácsonyi sütik is többe kerülnek.

Eperre és vaníliára emlékeztet a hódok popója mellől kinyert szaft

A hód alsó fertályának mirigyeit használták a történelem során fejfájásra, de cigire is tettek a belőlük kinyert anyagból. Sajnos nem lehet csak úgy egy vaníliafagyin találkozni vele.

Amikor legutóbb ilyen drága volt az ennivaló, forradalmak törtek ki

Magyarországon is egyre fájdalmasabb a bevásárlás, és hol van még a vége. A világpiaci folyamatok nem kedveznek a pénztárcánknak, így a következő időszakban jó eséllyel tovább nőnek az árak. Hosszú távon pedig pláne nem számíthatunk sok jóra.

Jobb ha hozzászokunk a magas árakhoz, mondja a milliárdos élelmiszeripari multi vezetője

A Kraft Heinz vezére szerint nincs mit tenni, a fogyasztókra kell áthárítani a magas nyersanyag- és energiaárakat.

Betiltják a versenylovak élelmiszeripari felhasználását Nagy-Britanniában

Egy új szabályozás szerint már nem minősül eutanáziának, ha a vágóhídra küldenek egy sportlovat. Az elmúlt két évben négyezer ló végezte így.

Nagyszabású tanulmány: 70 kg káros gázt küldünk a légkörbe, amikor 1 kg húst vásárlunk

A hústermelés a felelős az élelmiszeriparban keletkező üvegházhatású gázok 60 százalékáért – mutatott rá az Illinois-i Egyetem tudósainak tanulmánya. A hústermelés közben világszerte 28-szor annyi káros anyag kerül a légkörbe, mint a növénytermesztés közben, ráadásul a legtöbb gabonát is a vágóállatok etetésére termesztik.

Rettenetesen elszálló takarmányárak miatt drágul a baromfihús

Nagyon felment a takarmányok ára, amely a baromfiágazatban az élőállat előállítási költségének harmadát teszi ki. A felvásárlási és a fogyasztói árak emelkedése nem követte eléggé ezt a drágulást. Sőt egy madárinfluenza-járvány után most térnek vissza a piacra a nagy európai termelők, lejjebb nyomva az árakat. Sok hazai termelő felhagyhat a termeléssel, utat nyitva a külföldi konkurenciának.

Tartósan drágul az élelmiszer, és van miért aggódni emiatt

A szakértők attól tartanak, hogy a pandémiás nyomás enyhülése után kialakult áremelkedés miatt ellenőrizhetetlen eredetű külföldi áru lepi el a polcokat. A koronavírus-járvány persze összességében is megrázta az élelmiszeripart – amihez még hozzátett az energiaárak és az építőipari alapanyagok drágulása.

Jóval drágábbak lettek az alapvető élelmiszerek idén az ENSZ szerint

Leginkább a cukor, a búza és a növényi olajok drágultak a világban.

A brexit váratlan hatásai: shake-szűkösség állt elő a brit McDonald's-okban

A munkaerőhiány miatt akadoznak az élelmiszeripari ellátási láncok.